Dodaj do ulubionych

Problem z komputerem - za mały dysk C

14.09.09, 14:07
Dziewczyny, mam cokolwiek starawy komputer, ale w tej chwili nie bardzo mogę sobie pozwolić na kupno całkiem nowego.

Tu są podstawowe dane:
Płyta główna Typ procesora AMD Athlon XP, 1466 MHz (11 x 133) 1700+
Nazwa płyty głównej ASRock K7VT2 (5 PCI, 1 AGP, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM, Audio, LAN)
Mikroukład płyty głównej VIA VT8366A Apollo KT266A
Pamięć fizyczna 1024 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Typ BIOS'u AMI (12/10/02)

i dyski twarde:
Dysk fizyczny ST340810A (40 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/100)
Dysk fizyczny SAMSUNG SP2514N (250 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)

Partycje są takie:
C: (FAT32) 15257 MB (1119 MB wolne)
D: (FAT32) 11433 MB (10953 MB wolne)
E: (FAT32) 11433 MB (11340 MB wolne)
G: (NTFS) 197502 MB (155317 MB wolne)
H: (NTFS) 40962 MB (20755 MB wolne)

Rozmiar całkowity 270.1 GB (194.8 GB wolne)

Jak widać, mam tylko 7% wolnego miejsca na dysku C.

Pierwotnie był dysk twardy 40 GB, potem dokupiłam ten drugi 250 GB.
Ale system jest postawiony na C i wczoraj miałam problem, bo pracowałam na sporym pliku Worda z wstawianymi równaniami fizycznymi i w pewnym momencie pojawiły się komunikaty, że autozapis jest niemożliwy na C, za mało miejsca (chociaż plik był zapisany na dysku G), potem że za mało miejsca na G i na pendrivie (chociaż miejsca było mnóstwo).
I po nieprzemyślanym naciśnięciu OK straciłam to, co robiłam od południa. Powinna być kopia zapasowa i autozapis co 1 min., ale niestety praca z kilku godzin poszła gdzieś w kosmos.

Tak sobie myślę, że powinnam mieć dysk systemowy na tym większym i nowszym dysku twardym, żeby mi nie piszczał. Tylko nigdy nie robiłam partycji, nie wiem, czy można np. skopiować całą zawartość C i to wystarczy, jak to w ogóle przeprowadzić.

No i przydałoby się dokupić RAM-u (co jakiś czas komputer sygnalizuje, że jest za mało pamięci), ale nie wiem, czy jeszcze znajdę odpowiednie kości do takiej starej płyty.

DIMM1 Typ DIMM, SDRAM, Rozmiar zainstalowanej pamięci 512 MB
Kingston K 512 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz)
DIMM2 Typ DIMM, SDRAM, Rozmiar zainstalowanej pamięci 512 MB
Kingston K 512 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz)

DIMM3 Rozmiar zainstalowanej pamięci Niezainstalowane
DIMM4 Rozmiar zainstalowanej pamięci Niezainstalowane
- czyli teoretycznie jest miejsce na jeszcze dwie kości.

Wkurza mnie, że mam od metra miejsca na dyskach, a nie mogę pracować, bo komputer uważa, że jest za mało.

Jeżeli któraś z was zna się na tym, to prosiłabym o pomoc. Na fachowych forach komputerowych przeraża mnie bardzo fachowa terminologia i używanie żargonu, którego nie rozumiem. Gdyby dało się to jakoś łopatologicznie wytłumaczyć, to bym to pewnie mogła zrobić sama, nie zawracając głowy żadnym fachowcom-facetom.
Obserwuj wątek
    • quleczka Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 14.09.09, 14:44
      szczerze mowiac to najprosciej by bylo zwolnic z danych ten pierwszy dysk (przekopiowac dane na dyzy dysk) i na tym dysku usunac stare partycje i zrobic jedna duza i na niej zainstalowac od nowa windowsa po prostu, a wszystkie dane miec na drugim dysku

systemu nie da sie tak latwo przeniesc przez skopiowanie plikow :)

sa tez programy zmieniajace rozmiary istniejacych partycji ('partition magic' i inne) wiec mozliwe jest, ze nawet by sie dalo ta partycje C powiekszyc o inne z tego samego dysku bez reinstalowania systemu ale roznie z tym bywa

ogolnie i tak trzeba by przeniesc wszystkie dane, zrobic backup tego co jest wazne na dysku C i byc przygotowanym na ewentualna reinstalacje :)
      • quleczka Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 14.09.09, 14:53
        tak przy okazji to usunac partycje mozna na przyklad wchodzac w panel
        sterowania->narzedzia administracyjne->zarzadzanie komputerem->zarzadzanie dyskami

usunac mozesz wszyskie poza partycja systemowa, wiec spokojnie mozesz sobie z
        tego poziomu zrobic cos z partycjami - typu usuwanie i tworzenie nowych

tak popatrzylam jeszcze na te wielkosci podane i spokojnie moglabys tez
        przeniesc dane z partycji H na inne i na niej zainstalowac windowsa

wtedy nie musialabys zmieniac wielkosci zadnej partycji tylko ewentualnie
        wyczyscic(sformatowac) sobie partycje C by zrobic na niej miejsce na dane :)
        • brykanty Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 14.09.09, 15:07
          >systemu nie da sie tak latwo przeniesc przez skopiowanie plikow :)

No tego się właśnie obawiałam. :(

> tak popatrzylam jeszcze na te wielkosci podane i spokojnie moglabys tez przeniesc dane z partycji H na inne i na niej zainstalowac windowsa

Tak mi się wydawało, że na nowym i szybszym zdaje się dysku lepiej stawiać system. Ale nigdy sama nie instalowałam Windowsa, zawsze miałam do tego umyślnego, więc odwlekałam to w nieskończoność. Dopiero wczorajsza akcja mnie zmusza do działania.

Prawdopodobnie skończy się na usilnym porządkowaniu dysków, bo mam tam niezły bałagan i czasem instalowałam różne rzeczy na innych dyskach niż C, bo było mało miejsca, a teraz jest groch z kapustą.
          A potem ładnie poprosić kogoś o instalację Windowsów.

Bardzo dziękuję za rady. Po raz kolejny okazuje się, że wprawdzie życie jest znacznie mniej proste, niż byśmy chciały, ale na forum zawsze można liczyć.
          • quleczka Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 14.09.09, 15:16
            swoja droga tymczasowo by zrobic troche porzadku na dysku C sciagnij sobie
            program CCleaner i daj mu usunac wszelakie smieci

mozesz tez zrobic nim porzadek w rejestrze, a to tez sie przydaje jesli chodzi o
            szybkosc dzialania komputera

www.ccleaner.com/
            jest naprawde prosty w obsludze i warto go stosowac regularnie

no i drugi programik, ktory warto uruchomic raz na jakis czas to

www.defraggler.com/
            warto tez wejsc w menu "dodaj i usun programy" i popatrzec czy nie ma tam czegos
            co mozna by odistalowac bo jest zbedne :)
          • quleczka Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 14.09.09, 15:30
            > A potem ładnie poprosić kogoś o instalację Windowsów.

swoja droga popatrz sobie jak ten ktos to robi :)

to sie tylko takie straszne wydaje, a tak naprawde do pare klikniec tylko

warto sie nauczyc na przyszlosc :)
            • magdalaena1977 Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 14.09.09, 23:20
              quleczka napisała:

> > A potem ładnie poprosić kogoś o instalację Windowsów.
              >
              > swoja droga popatrz sobie jak ten ktos to robi :)
              >
              > to sie tylko takie straszne wydaje, a tak naprawde do pare klikniec tylko
              >
              > warto sie nauczyc na przyszlosc :)
              Potwierdzam. Zrobiłam to zupełnie sama wiosną i bez problemu zrobiłabym jeszcze
              raz. Ale uczucie w chwili gdy potwierdzałam komendę format C ... jakbym wrzucała
              niemowlę do wrzatku.
              • brykanty Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 15.09.09, 00:21
                No właśnie na razie boję się, że ktoś będzie wrzeszczał, jakby go do wrzątku wrzucili - albo komputer, albo ja.
                Ale zamierzam się nauczyć. W końcu ostatnio nauczyłam się paru myków w Operze.

"No bo taka głupia to ja już nie jestem, może głupia, ale taka to już nie".
                • quleczka Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 15.09.09, 10:22
                  wiesz, masz o tyle dobrze, ze wszystkie dane mozesz sobie przegrac na ten drugi fizyczny dysk i awet dla pewnosci wypiac kabelek go laczacy... i masz gwarancje, ze nie zrobisz jakiegos bledu i nie sformatujesz nie tego co trzeba :)

tak naprawde to jedyne ryzyko jakie jest...choc trzeba sie bardzo postarac by zainstalowac sobie windowsa na innej partycji niz sie chcialo ;)

swoja droga ja mimo studiow na informatyce tez przez pierwsze pare lat mialam kolegow, ktorzy robili to za mnie ale pozniej jakos jak raz sama sprobowalam to zdziwilam sie jakie to proste :)

p.s. ciesze sie, ze sie 1/3 dysku zwolnila i na przyszlosc polecam ccleaner jako niezbednik na nowym systemie i uzywanie go raz na jakis czas :)

p.s.2 swoja droga co do "specjalnego czyszczenia" to mozesz wejsc w moj komputer->prawy klawisz->wlasciowosci->zakladka przywracanie system->dysk C->ustawienia i tam sobie ustawic ile windows moze zajac miejsca na tzw. punkty przywracania->bo zazwyczaj moze zajac dosc duzo - u mnie standardowo do ponad 2GB :)

to wlasnie te punkty przywracania (poza najnowszym) usunelas podczas czyszczenia, a one czasem potrafia troche zajmowac

jesli mu ustawisz tutaj mniejsza ilosc to nie zajmie juz w przyszlosci az tyle miejsca :)
    • yaga7 Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 14.09.09, 15:06
      Ja tam się na informatyce nie znam, ale może spróbuj po prostu zostawić na C
      tylko system, a resztę przenieść na inny dysk?

Ja swego czasu też miałam zapchany C, bo wszystkie Program Files tam miałam. Ale
      przy okazji reinstalacji przeniosłam PF na inną partycję i jest ok.

Rozumiem, że dysk czyściłaś?
      A może trzeba zdefragmentować?
      Albo sprawdzić, czy w plikach temp Ci coś nie siedzi?

Swego czasu antywir mi nie kasował plików temp, które powinien był kasować i
      strasznie mi zapychał C, musiałam ręcznie kasować.
      Czasem Outlook Express, o ile go masz, też potrafi zapchać pamięć.
      • brykanty Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 14.09.09, 15:11
        Pousuwałam co się dało i czego się nie bałam.
        Ale jeżeli Program Files można (?) przenieść bez bólu na inny dysk, (= bez reinstalacji), to popróbuję.
        Komputer był dopiero co defragmentowany. I te tempe pliki też usuwałam.
        • yaga7 Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 14.09.09, 15:32
          Nie można PF przenieść na zasadzie kopiuj i wklej, ale możesz na nowo
          poinstalować część programów po prostu na innej partycji.
          Na pewno jest to mniej bolesne niż reinstalka systemu, a może też się zwolni
          jakieś miejsce.
        • quleczka Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 14.09.09, 15:34
          no czesc program files moze sie dac przenies ale czesc rzeczy moze nie dzialac i na pewno nie beda ci dzialac skroty do programow w menu start, wiec ja bym tego jednak nie przenosila

ale pierwsze co to sciagni ccleaner - jest maly i bardzo prosty i zobacz ile on moze ci jeszcze wyczyscic na tym dysku :)
      • quleczka Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 14.09.09, 15:26
        > Ja swego czasu też miałam zapchany C, bo wszystkie Program Files tam miałam. Al
        > e
        > przy okazji reinstalacji przeniosłam PF na inną partycję i jest ok.

no ale to przy okazji reinstalacji mozna tak zrobic, ze miec program files na
        innym dysku ale istniejacych przeniesc nie bardzo mozna bo wszelakie skroty do
        programow przestana dzialac :)

ale jak rozumiem z wypowiedzi brykanty to na dysku C nie ma juz nic co byc tam
        nie musi bo reszte poprzerzucala, tak?

p.s. jeszcze jedna rzecz do wyczyszczenia bo czasem sporo zajmuje

klikasz prawym klawiszem na dysku C->wybierasz wlasciowsci->oczyszczanie dysku
        (to pewnie juz nie raz widzialas)->dajesz mu policzyc co tam moze oczyscic i to
        oczyszczasz -> ale zanim to zrobic to wybierasz 'wiecej opcji'->przywracacnie
        systemu->oczysc

i klikasz "tak" :) moze troche miejsca zwolnic :)

• yaga7 Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 14.09.09, 15:31
          Ale część programów można przecież poinstalowac na nowo - zawsze to mniej roboty
          niż instalacja całego systemu.
          :)
          • quleczka Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 14.09.09, 15:35
            to fakt, jesli masz na przyklad plytke do offica to odinstaluj go i zainstaluj
            na innej partycji :)

i ogolnie te najwieksze programy jesli masz do nich plytki/instalki
    • joankb Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 14.09.09, 15:16
      Na D i E masz prawdopodobnie wyłącznie dokumenty, własne pliki
      Przenieś wszystko na duży dysk i użyj Partition Magic - rozszerzysz partycję C
      do maksymalnej pojemności małego dysku.
      Na wszelki wypadek na duży dysk skopiuj dokumenty, pliki pocztowe itp., które
      masz na C.
      Udaje się - robiłam tak kiedy nie było zbyt wiele czasu na kompletną
      reinstalację. Ratuje d...pę na przynajmniej parę miesięcy.
      • quleczka Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 14.09.09, 15:29
        joankb, widze ze myslimy podobnie :)

jak tez kiedys wiele robilam z partition magic ale wole ostrzec, ze roznie bywa
        bo raz mi wyrzucil jakis blad i sie skonczylo na tym, ze pozniej nie widzial
        partycji ;)

tak wiec robilabym to ale wtedy gdy nie potrzebuje bardzo pilnie komputera
        danego dnia jakby cos :)

bo w 99% zadziala, a mozemy miec pecha i trafic na ten 1% ;)
    • jolunia01 Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 14.09.09, 15:37
      O ile dobrze rozumiem to na "małym" dysku masz partycje: C, D, E, a
      nma "dużym" G i H.
      Moja rada jest taka:
      1/ Zrobic (na pendrivie lub płycie) kopie danych z dysków G i H,
      ponownie podzielić ten dysk na partycje dostosowane do Twoich
      potrzeb, w tym również przewidziane na to, co, oprócz systemu, masz
      na "małym" dysku.
      2/ Przygotować nosniki z zainstalowanymi programami użytkowymi, albo
      zrobić obraz dysku, na którym się one znajdują.
      3/Zainstalować na "dużym" dysku programy użytkowe - na jednej (bądź
      więcej, jesli masz taką potrzebę), przeznaczonej tylko do tego
      partycji. Przenieść dane (z kopii) w przeznaczone dla nich miejsce.
      4/Wywalic z "małego" dysku programy i dane (a więc wszystko poza
      systemem), które juz przeniosłaś na "duzy"
      5/ zlikwidować niepotrzebny podział na partycje (lub sformatować
      dysk) - zrób obraz dysku, żeby miec z czego w razie jakiegoś
      problemu zainstalować system.
      6/ na "małym" dysku zostawic tylko system operacyjny; to bardzo
      praktyczne i bezpieczne rozwiązanie.
      • quleczka Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 14.09.09, 15:57
        zgadzam sie w szczegolnosci z punktem 5 - zrobic sobie obraz systemu swiezo po
        reinstalacji i instalacji podstawowych programow - tak by miec go na przyszlosc
        w ramach potrzeby i nie musiec wszystkiego instalowac i konfigurowac od nowa :)

masz na tyle miejsca, ze ten obraz mozesz sobie nawet trzymac na drugim dysku ;)

a tak swoja droga to nie jest jakis bardzo slaby komputer i pamieci tez nie ma
        wcale tak malo - ja na swoim o podobnych parametrach nigdy nie widzialam
        komunikatu o niewystarczajacej ilosci pamieci, a uzuwam wielu dosc
        pamieciozernych progamow :)

tak z ciekawosci jaki masz system zainstalowany?
        • brykanty Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 14.09.09, 16:09
          Windows XP Pro. Ostatnio wiele razy mi się pojawia komunikat o małej ilości RAM. A mam najczęściej otwarte pliki Wordowe (czasem kilka sporych), Operę i GG. Czasem jeszcze słucham jednocześnie muzyki z jakiegoś Winampa czy RealPlayera
          • quleczka Re: Problem z komputerem - za mały dysk C 14.09.09, 16:15
            to jak sie znow pojawi to nacisnij alt+ctrl+del i zobacz w menadzerze zadan jaki
            proces ma najwieksze 'uzycie pamieci'

to powinno wyjsnic kwestie tego co sie ja tak "zjada" ;)

mi ostatnio excel pracujacy na jakas formulka co ja glupi sam powielil ponad
            milion(!!!) razy (dla kazdej komorki w danej kolumnie) zjadl z 700mb
            pamieci...ale dalej to tego by zaczal krzyczec windows to jeszcze brakowalo
            troche :)
            • brykanty Trochę lepiej :) 14.09.09, 22:20
              Dzięki dziewczyny. Na razie przeczyściłam CCleanerem. Z jakichś 780 MB wolnego miejsca zrobiło się 2,81 GB. (A po tym specjalnym oczyszczaniu dysku prawie 5 GB - czyli 1/3 wolna). I śmiga jak złoto.
              Z rozpędu robię jeszcze defragmentację.

Na dyskach C, D, E od dawna nie mam żadnych plików tekstowych, muzyki ani filmów, bo to poprzenosiłam na ten nowy dysk. Jest trochę bałaganu, bo na wszystkich trzech są jakieś Program Files i różne inne rzeczy, których na razie boję się ruszyć.

W czasie weekendu jeszcze zrobię porządki na wśród plików na dużym dysku.
              Programy na płytkach miałam chyba tylko Windowsy i Office.

Z tymi partycjami i reinstalacją systemu to niedługo powalczę, ale muszę mieć na to trochę czasu i mniej fuch do robienia, żeby mi się nic nie wykrzaczyło. Część tego zamieszania wzięła się stąd, że po zamontowaniu dużego dysku powinnam była zrobić reinstalację systemu, a czemuś nigdy do tego nie doszło.

W sumie lubię mieć porządek, tylko nie zawsze wiem, jak to zrobić.

I jeszcze tylko głupie pytanie: co to znaczy - zrobić sobie obraz systemu?

• victoria1985 Re: Trochę lepiej :) 14.09.09, 22:55
                Ogólnie można by było zrobić obraz dysku za pomocą np. Norton Ghost. Polega to
                na tym, że robisz lustrzane odbicie partycji. Potem należało by wgrać ten obraz
                na większy dysk. W sumie trochę zabawy. Jeżeli masz XP to powinien być system
                plików NTFS na partycji systemowej a nie FAT32. Jak nie chce Ci się bawić to
                ponagrywaj sobie wszystko to co potrzebne na płyty i na większym dysku postaw na
                nowo system bo po tym czyszczeniu jak dodało tyle wolnego miejsca to tam jest
                niezły syf. Nawet jeżeli zlecisz to komuś ,lepiej przed takimi zabawami zrób
                sobie kopie bo nigdy nie wiadomo co można stracić w końcu to tylko Windows :).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka