Dodaj do ulubionych

Kubki termiczne ze Starbucksa

20.10.10, 22:04
Dziewczyny, czy wiecie coś na temat kubków termicznych ze Starbucksa? Macie, używacie? Interesują mnie opinie, uwzględniające dwa aspekty:
1. Czy kubek długo trzyma ciepło.
2. Czy jest szczelny, to znaczy czy da się go nosić w torbie bez obaw, że coś się z niego wyleje.

Co do szczelności, to widzę, że w Internecie Starbucks jest za to raczej chwalony (i tu stanowi wyjątek wśród producentów kubków termicznych, które zazwyczaj wcale nie są przeznaczone do noszenia w torbie). Tylko jakoś brakuje komentarzy na temat trzymania ciepła, a o to przecież przede wszystkim chodzi.

Jeśli znacie jakiś świetny kubek termiczny innej firmy, to w sumie też napiszcie... Będę bardzo wdzięczna za każdą opinię.
Obserwuj wątek
    • elftherinii Re: Kubki termiczne ze Starbucksa 20.10.10, 22:25
      Miałam jeden ze Starbucksa.
      Odradzam z całego serca - kubek po zamknięciu potrafił jakby wybuchnąć (odskakiwała CAŁA nakrętka), raz prawie zawartość oparzyła mnie i koleżankę:/
      Żadnego kubka nie możesz nosić w torebce co z resztą jest napisane na opakowaniu - kubki mają trzymać ciepło ale nie są szczelne!

Ja mam kubek z Termite - trzyma ok - w zimie około 2 godzin. Kupiłam go w sportowym. Z tego co pamiętam ten ze Starbucksa nie trzymał dłużej.
      • blueann Re: Kubki termiczne ze Starbucksa 21.10.10, 07:20
        > Miałam jeden ze Starbucksa.
        > Odradzam z całego serca - kubek po zamknięciu potrafił jakby wybuchnąć (odskaki
        > wała CAŁA nakrętka), raz prawie zawartość oparzyła mnie i koleżankę:/
        > Żadnego kubka nie możesz nosić w torebce co z resztą jest napisane na opakowani
        > u - kubki mają trzymać ciepło ale nie są szczelne!

Otóż właśnie wiem, że z założenia nie do tego służą, ale zorientowałam się, że istnieją jednostki, które jednak można nosić. Podam jeden z chlubnych wyjątków, może komuś się przyda: ngt.pl/767,primus-commuter-mug.html - a drugim wyjątkiem, z tego, co dotychczas czytałam, ma być Starbucks. To, co piszesz, brzmi niepokojąco, hm... A potrafisz napisać, jaki to model? Może akurat taki wadliwy?
        • amused.to.death Re: Kubki termiczne ze Starbucksa 21.10.10, 10:53
          > Otóż właśnie wiem, że z założenia nie do tego służą, ale zorientowałam się, że istnieją jednostki, które jednak można nosić.
          Podam jeden z chlubnych wyjątków, może komuś się przyda:
          rel="nofollow">ngt.pl/767,primus-commuter-mug.html

tak, ten jest bardzo fajny:)
          • blueann Re: Kubki termiczne ze Starbucksa 21.10.10, 12:41
            > tak, ten jest bardzo fajny:)

Ale jest plastikowy i podobno trzyma ciepło gorzej, niż metalowe kubki. Co o tym myślisz?
            • amused.to.death Re: Kubki termiczne ze Starbucksa 21.10.10, 18:16
              Poszukaj dobrze w necie i poczytaj - bo są dwie wersje - starsza właśnie plastikowa i kolejna aluminiowa (czy z jakiegoś innego metalu) - ta druga właśnie jest fajna i dobrze trzyma ciepło:)

No a przede wszystkim można wrzucić do plecaka i nic się nie stanie:) i fajnie się z niego pije.
              Mój znajomy ma i w wakacje mogłam wypróbować. I właśnie sama taki teraz zamierzam sobie kupić.
              • blueann Re: Kubki termiczne ze Starbucksa 22.10.10, 15:23
                > Poszukaj dobrze w necie i poczytaj - bo są dwie wersje - starsza właśnie plasti
                > kowa i kolejna aluminiowa (czy z jakiegoś innego metalu) - ta druga właśnie jes
                > t fajna i dobrze trzyma ciepło:)

Rzeczywiście! Dzięki, sama bym do tego nie doszła.
          • victoria1985 Primus Commuter Mug 21.10.10, 20:38
            moja koleżanka z pracy go ma długo trzyma ciepło ale niestety jak go zamkniesz odrazu po zalaniu go gorącą wodą potrafi także strzelać
            • porcellus Re: Primus Commuter Mug 21.10.10, 21:51
              Można temu zaradzić, zaraz po zalaniu i zakręceniu trzeba wcisnąć czerwony guziczek i wyrównać ciśnienie. Albo wlać troszkę mniej wody (pod gwintowanie). Czasem troszkę posyczy, ale nigdy mi nic nie wybuchło ani nie oparzyło.
        • elftherinii Re: Kubki termiczne ze Starbucksa 21.10.10, 20:02
          możliwe, że był wadliwy ale zraziłam się na tyle, że następcą została inna firma:)
          Kupowałam w Paryżu i ledwo udało mi się dogadać (znając dwa obce języki), że chcę kubek i kawę a nie kawę w kubku, więc nic więcej o nim nie wiem:D
    • morra111 Re: Kubki termiczne ze Starbucksa 20.10.10, 22:36
      Ja mam kubek termiczny firmy Liveventure, kupiłam go na Allegro, ale widziałam je też w skleach turystycznych. Jest zdecydowanie szczelny, noszę go w torbie i nigdy mi się nic z niego nie wylało. Jest w całości z metalu, ta wartstwa wewnątrz też, tylko zakrętka jest częściowo plastikowa. Nie ma żadnych wystających uchwytów ani dzióbków. Przez jakieś 2-3 godziny herbata jest jeszcze gorąca, przez kolejnych parę w miarę ciepła. Ogólnie po pół roku użytkowania mogę go polecić, chociaż nie trzyma ciepła tak dobrze jak termosy.

Taki mam: travelsystems.pl/_var/gfx/299f370c8b6d403eb74ee2f48fb05f94.jpg
      Kubki mają fantastyczne kolory!
      • blueann Re: Kubki termiczne ze Starbucksa 21.10.10, 07:22
        Rzeczywiście wygląda świetnie. A jak wygląda zamknięcie? On jest tylko zakręcany czy ma jakiś mały otwór, który umożliwia picie bez konieczności odkrywania całego kubka?
        • morra111 Re: Kubki termiczne ze Starbucksa 21.10.10, 08:17
          Zamknięcie wygląda tak: aby otworzyć kubek, odkręca się ten czarny plastik razem z tym różowym na górze. Nie ma żadnych otworków, trzeba odkręcić całe wieczko (picie w samochodzie w drodze do pracy byłoby utrudnione). Oprócz tego w nakrętce jest taki zaworek na parę, żeby nie wybuchło przy otwieraniu. Jak się odkręca kubek po raz pierwszy po wlaniu wrzątku,to najpierw odkręca się samo to metalowe na górze, żeby wyrównać ciśnienie, potem się to zakręca i otwiera całą nakrętkę.
    • madzi1 Re: Kubki termiczne ze Starbucksa 21.10.10, 12:46
      Ja mam kubek termiczny ze starbucksa, taki ze stali nierdzewnej, z czarną zakrętką i czarną gumką pod środku kubka, żeby się nie ślizgał w rękach. Bardzo sobie chwalę i uważam za jeden z lepszych. Wogóle nie przecieka, noszę go w torbie i nigdy nic mi się nie wylało. Czasem wożę też w samochodzie, a że nie mam specjalnego uchwytu to kubek albo leży na siedzeniu albo na dywaniku pod nogami i nigdy nic się z niego nie wylało.
      Ciepło trzyma jak dla mnie wystarczająco długo, pewnie jakoś około 3 godzin.
      Co do wzrostu ciśnienia. Ja robię tak, że zalewam w kubku kawę/herbatę wrzątkiem, zakręcam nakrętkę od kubka, ale tą dziurkę przez którą się pije zostawiam otwartą przez jakiś czas, 10-15 minut. Potem zakręcam i gotowe. Jak mam obawy, że przy otwarciu zamknięcia tej dziurki przez którą się pije może mi wylecieć wrzątek to najpierw leciutko odkręcam całe zamknięcie tak, żeby ciśnienia się wyrównały. Chociaż jak do tej pory nigdy nic takiego mi się nie przydarzyło, a kubka używam od jakiegoś roku.
    • porcellus Re: Kubki termiczne ze Starbucksa 21.10.10, 13:41
      Oprócz wspomnianego już primusa mam jeszcze www.coffeeheaven.pl/userfiles/product_two/kubek%20ruzowy.png Ten pierwszy daje radę z utrzymaniem ciepła (nie wrzątku!) około 6h (czyli przeciętnie mam cały czas w pracy coś ciepłego do picia), drugi trzyma ciepło o połowę krócej, więc zabieram go na podróże samochodowe. Oba testowane w warunkach mocno trzęsących i chybotliwych - są absolutnie szczelne.
      • amoureuse kubek ruzowy :D 22.10.10, 12:01
        rozwaliło mnie :D
    • kasica_k Re: Kubki termiczne ze Starbucksa 22.10.10, 14:52
      A jaki byłby dobry dla kierowcy? Nie musi trzymać ciepła przez cały dzień. Najważniejsze, żeby się wygodnie po niego sięgało i popijało siedząc za kierownicą.

Miała któraś z Was może coś takiego:
      www.galerialimonka.pl/397,5169/kubek-termiczny-z-automatyczna-blokada-esbit?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka