Dodaj do ulubionych

Jak dobrać/przerobić dżinsy? (za szeroka talia)

21.12.10, 17:12
Mam problem ze znalezieniem dżinsów. (a prawie nie noszę innych spodni)

Po drugiej ciąży i drugim CC znacznie schudłam, jednocześnie moja zawsze szeroka talia się poszerzyła, a na brzuchu pojawiła się niezła oponka :-( a może nie tyle oponka, ile raczej "fartuszek", bo głownie jest to obwisłe z przodu nad blizną po CC (ble) - nie wiem, jaka jest terminologia.

Wszystkie moje stare spodnie są na mnie za szerokie - albo wręcz spadają, albo są OK w talii, ale wiszą na nogach i pośladkach jak worki.
Natomiast spodnie, które udaje mi się przymierzyć, jeśli satysfakcjonują co do bioder i nóg, zawsze okazują się o wiele za ciasne w talii. (z tym że rzadko udaje mi się cokolwiek przymierzyć bo jestem ostatnio mocno uziemiona (z niemowlęciem u piersi, bez samochodu, z dala od centrów handlowych). Myślałam, że uda mi się przypasować rozmiar np. Levisa i dalej szukać na Allegro itp, ale guzik (patrz niżej)

Może macie jakieś pomysły na taka figurę, sprawdzone modele, itp? Szukam klasycznych dżinsów, bez żadnych "kobiecych" ozdóbek, dość wąskich albo boot cut. Chyba z wysoką talią, bo biodrówki kończą się właśnie w najgorszym miejscu obwisłego brzuszka.
Przyszło mi do głowy, że może krawcowa mogła by do dżinsów wstawić jakieś kliny, ale czy w dżinsach taki numer przejdzie? (talii i tak nie będzie widać, praktycznie nigdy nie noszę koszul ani bluzek do środka)

Oto moje wymiary:
talia - 83,5 cm
biodra (na poziomie kości biodrowych) - 98
pośladki (w najszerszym miejscu) - 100
uda (w najszerszym miejscu) - 55-56

Wg tabeli wymiarów Levis www.jeans.pl/size_table.php oznacza to że odpowiadam
- rozmiarowi 34 w pasie (tak naprawdę ten rozmiar kończy się na 81 cm :-/
- rozmiarowi 30/31 w pośladkach
- rozmiarowi 29/30 w udach.

No i co z tym fantem zrobić?
Obserwuj wątek
    • yo_anka to chyba głupia rada ale może męskie? 21.12.10, 18:17
      oni nie mają dużej różnicy talia - biodra
      ale jak będą leżeć ?

musiałabyś jedne męskie zmierzyć czy nie będą wisiały
      swego czasu kupowałam męskie spodnie dł.36 bo damskie były mi za krótkie ale odstawały z tyłu w pasie co nie do końca dało się zakamuflować paskiem

problem zniknął odkąd przestałam nosić dżinsy a nosze materiałowe z lycrą z wysoką talią a w domu dresy, co jako baba ze zwisem brzusznym po 2 porodach w tym cc - polecam :)
      teraz nie wcina się nic w brzuch i nie zjeżdża jak biodrówki :)
      • nomina A jak podwyższyć i poszerzyć jeansy? 21.12.10, 21:10
        A to ja się podepnę. Kupowałam sobie jakiś czas temu w outlecie dżinsy Marksa & Spencera (miła cena, jak to outlet), takie zapinane na styk. Miałam schudnąć dwa kilo. Ale potem były leki, rozchwianie diety itd., no i zamiast schudnąć dwa, to przytyłam trzy i kompletnie się nie zapnę. A że spodnie nowiuśkie, raz, a w zasadzie półtora, tylko przymierzone, w dodatku o dość niskim stanie - pomyślałam, że może można je uratować, przerabiając? Tzn. wstawiając coś w postaci dosztukowanego pasa materiału pomiędzy obecnym "końcem" dżinsów przed doszytym paskiem a owym paskiem. W ten sposób stan się podwyższy, a pasek za ciasny na wysokości wysokich bioder/brzucha będzie dobry w talii, którą mam. Ale w miejscu potencjalnego wszycia wypada zamek, no i nie wiem, jak to zrobić - wypruć, dosztukować... i żeby to się jeszcze opłacało :(?
    • kizombalover Re: Jak dobrać/przerobić dżinsy? (za szeroka tali 23.12.10, 21:58
      Wiesz co, w przeróbkach nie pomogę, bo mam dwie lewe, ale...
      czy próbowałaś przymierzyć dżinsy Angels?
      Mnie się wydaje, że to jedyna firma, która produkuje na różne kobiece figury, w trzech długościach i najróżniejszych fasonach, niskich i wysokich w talii.
      Tyle tylko, że sama mam problem, gdzie je kupić. Pierwszą parę kupiłam kiedyś w Krakowie w galerii handlowej przy dworcu (nie pamiętam nazwy sklepu, ale w Szczecinie na pewno go nie ma :( ). Ostatnio zakupiłam świetne bootcuty w sklepie bodajże Karlstadt w Berlinie, niestety, pieruńsko drogo (około 300 zł). Uważam jednak, że warto - nic się z nimi nie dzieje w praniu, chodzę w nich bardzo często, a one nadal wyglądają jak nówki.
    • pierwszalitera Levis 501 25.12.10, 12:00
      Jezeli spojrzysz do tabeli, ktora podlinkowalas, to o wiele lepiej pasuje ci meski rozmiar 33. Byc moze 32, bo wiele zalezy od marki. Daj sobie spokoj z damskimi, bo tam roznica miedy biodrami i talia jest wieksza. U dzinsow najwazniejsze parametry to talia i biodra, to jak spodnie ukladaja sie na udach zalezy od kroju. Sprobuj klasyczne 501 Levisa, meskie. Te spodnie maja stosunkowo wysoka talie, zadne biodrowki, a nogawki sa raczej proste od gory do dolu i leza dobrze na szczuplych damskich nogach. Istnieje tez damska wersja 501, ale ta ma wezsza talie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka