Dodaj do ulubionych

absurdy operatorów/dostawców

18.01.11, 22:26
zapraszam do wpisów tych najbardziej kretyńskich rachunków. Dziś dostałam takie cudo:
dostałam fakturę "telefon..." przelew (brutto) 0,71 zł - opłata (wg banku, rach firmowy) 0,50 zł
Obserwuj wątek
    • daslicht Re: absurdy operatorów/dostawców 19.01.11, 20:44
      Ja musiałam rok temu lecieć do kasy i wpłacać 4 grosze, bo mi jakieś odsetki wyszukali. Papier za kwitek wyszedł ich drożej, ale cóż :/
      • marciasek Re: absurdy operatorów/dostawców 19.01.11, 23:18
        przypomina mi to pękata kopertę, która wysłało mi Tesco, w środku wśród sterty reklam -nie-wiadomo-czego był bon zniżkowy na 3 złote...
    • monika3411 Nie rachunek :-) 19.01.11, 20:56
      Na początku stycznia zamówiłam nowy telefon na stronie operatora. Ponieważ kurier długo nie przyjeżdżał, napisałam do operatora maila z pytaniem o numer przesyłki. Nie odpisali, a następnego dnia kurier dotarł. Dzisiaj otwieram pocztę, a tam mail od mojego operatora :-/ Uprzejmie mnie informują, że przesyłka została dostarczona :-/
      • nomina Re: Nie rachunek :-) 19.01.11, 22:55
        Dobrze, że Ci o tym napisali, bo do dzisiaj byś zachodziła w głowę, czy odebrałaś przesyłkę, czy nie.
        • black_halo Re: Nie rachunek :-) 20.01.11, 00:15
          Mieszkam w Belgii. W maju ubieglego roku poprosilam w banku o nowa karte do bankomatu, odebralam po tygodnu. Calkiem niedawno, tuz po nowym roku otrzymalam list z banku potzierdzajacy, ze wydano mi nowa karte i z zyczeniami udanych zakupow ;D
    • moniach_1 Re: absurdy operatorów/dostawców 20.01.11, 01:52
      Siedzę za granicą. Na telefon dostaję regularnie od Ery MMSy reklamowe. Koszt odebrania MMSa w roamingu - 4 zł.
      • anka-ania Re: absurdy operatorów/dostawców 20.01.11, 09:53
        Ale wiesz, że możesz wyłączyć (w telefonie) zgodę na odbiór MMS?
        • moniach_1 Re: absurdy operatorów/dostawców 20.01.11, 20:57
          Nie wiedziałam, poszukam tej funkcji. Dzięki :)
    • satia2004 Wysyłanie dokumentów do podpisu kurierem :) 20.01.11, 10:23
      Niedawno zadzwoniono do mnie z mBanku z jakąś ofertą. Wymagało to podpisu więc mieli do mnie wysłać papiery (zrozumiałam, że pocztą). Następnego dnia dostaję info na maila, że dokumenty zostały przekazane kurierowi (Siódemka), mam podpisać i mu oddać. To dzwonię do nich, że jak oni to sobie wyobrażają, że podpiszę bez czytania? Na to pani na infolinii, że absolutnie nie - mam podpisać po przeczytaniu. Na pytanie, czy kiedykolwiek widziała kuriera, który czeka aż klient zapozna się z umową już nie odpowiedziała :)

2 dni później dzwoni kurier, że ma papiery. Ja mu na to, że będę musiała je przeczytać, a on, że u niego nie ma takiej możliwości i czy w ogóle w takim razie ma przyjeżdżać, czy od razu przesyłkę zwrócić :)

Czy ktoś mi potrafi wytłumaczyć po co odwalać taki cyrk?
      • satia2004 PS. 20.01.11, 10:25
        Pal licho jeszcze jakieś standardowe umowy bankowe ale TŻ-towi kiedyś tak ING wysłało umowę ubezpieczenia na życie (z regulaminami to jakieś lekko 30 stron było) :)
      • kasiamat00 Re: Wysyłanie dokumentów do podpisu kurierem :) 20.01.11, 22:32
        Liczą na tych, którym nie będzie chciało się czytać. Rozwiązanie jest jedno - poprosić o wzór umowy na maila (jak się nie zgodzą - podziękować za miłą rozmowę i się rozłączyć), przeczytać, wydrukować, potem tylko sprawdzić czy umowa którą podpisujesz faktycznie zgadza się z tym co dostałaś. Sprawdzanie zgodności wydrukowanych dokumentów jest wyraźnie szybsze niż próby zrozumienia o co chodzi w umowie.
    • aankaa a to dopiero niespodzianka 20.01.11, 21:17
      dostałam fakturę z Plusa. Część abonamentu na 22%, część 23% VAT. Firma, w której mam wykupiony program księgowy + serwis (szeroko rozumiany) jeszcze nie przygotowała "nowelizacji" stawek VATu. Ciekawa jestem jak sobie z tym pasztetem poradzą :)
      • kk345 Re: a to dopiero niespodzianka 21.01.11, 16:45
        23% obowiązuje dopiero od 1 stycznia, więc wszystkie usługi, wykonane przed tym dniem muszą być rozliczone ze stawką 22%- np połaczenia telefoniczne do końca grudnia.
        Księgowość będzie musiała ręcznie rozbić tę fakturę na dwie części:)

A firma księgowa, która 20 stycznie jeszcze nie ma nowelizacji Vat-u jest, delikatnie mówiąc, nieprzygotowana do świadczenia usług.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka