Dodaj do ulubionych

Pytanie do szyjących - spódniczka

08.03.11, 12:00
Dziewczyny, proszę o radę:

Zamarzyła mi się spódniczka - bombka tego typu:
strony.toya.net.pl/~white_pl/missfergee/mini/9.jpg
czyli ściągana gumą na dole.
Te na Allegro kosztują 5 dych + wysyłka, a ja jestem rozpieszczona kupowaniem w second-handach i nie chcę tyle wydać :D
I pomyślałam, że w którymś z moich ulubionych szmateksów kupię zwykłą dżinsówkę przed kolano (ich jest zawsze zatrzęsienie), podwinę i w tunel wpuszczę gumę.
Mam jednak wątpliwości czy to zda egzamin - tzn. czy te spódnice bombki nie są jednak szyte inaczej, wg innego kroju - ze zdjęć ciężko to stwierdzić, zresztą te zdjecia chińszczyzny na Allegro zwykle są retuszowane.
Na pewno te spódniczki, które mają na dole pas materiału zamiast gumy, to są do tego pasa przymarszczane zakładkami. A jak z taką z gumą? Jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • maheda Re: Pytanie do szyjących - spódniczka 08.03.11, 12:06
      Wg mnie ystarczy, że naciągnięta mocno guma będzie miała długość spódniczki na dole, marszczenie zrobi się samo.
      • kotwtrampkach Re: Pytanie do szyjących - spódniczka 08.03.11, 14:30
        hmm, jak guma będzie mocno naciągnięta, do tego gruba i mocna moze być problem z poruszaniem się.. Może to miękki materiał - on się łatwiej zmarszczy niz gruby dżins? MAm w domu dwie "bombki", ale dziecięce i w innym fasonie - one nie mają gumki, mają podszewkę i prosty pasek materiału który chowa marszczenie(prosty w sensie nierozciągający się wcale).
        • maheda Re: Pytanie do szyjących - spódniczka 08.03.11, 14:36
          Ale przy tej długości spódniczki chyba lepiej, żeby się trochę naciągała... Będzie wygodniej siadać, wchodzić po schodach i inne takie.
          Ja nie mówię, że guma ma być naciągnięta na maksa, ale jednakowoż naciągnięta być musi, jeśli ma się toto zmarszczyć.

I tak, też mi się wydaje, że dżins na to będzie za grubym pomysłem, chyba, że dżins będzie tylko cienkim materiałem dżinsopodobnym.
          • lolkalolka Re: Pytanie do szyjących - spódniczka 08.03.11, 15:33
            Macie chyba rację z tą grubością dżinsu, cenna uwaga, nie wpadłam na to. Dzięki!
            Napisałam do Sprzedającej z linka, oto odp.: "Jest to cienszy jeans, bo to spodniczki z kolekcji wiosennej."

Zrobienie plisy/lamówki (czy jak to się zwie) z ładnym marszczeniem przekracza niestety moje umiejętności krawieckie :D A szkoda, bo te z plisą tez ładne są. Chyba zaryzykuję z tą gumą, tylko poszukam cieńszych spódniczek....
            • maheda Re: Pytanie do szyjących - spódniczka 08.03.11, 16:33
              Lamówka nie jest trudna, jeśli umiesz przyciąć prostokąt i go zszyć ;-)

Bierzesz fragment kiecki do przymarszczenia, lecisz podwójną nitką fastrygą (ręcznie), po czym, jak już przelecisz całość fastrygą, to ściągasz na tej fastrydze materiał tak, żeby całość miała długość (szerokość) plisy, do której chcesz doszyć górę. Zawiąż supełek na podwójnej nici tak, żeby się ten materiał znowu nie rozjechał. Równo ułóż to marszczenie na całej długości, czy raczej szerokości, spódniczki.
              A potem normalnie trzeba przyszyć z jednej strony plisę, a potem z drugiej strony lecisz - albo krytym, albo przeszywasz tak, żeby było widać ścieg. Nic trudnego :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka