marisella
13.03.11, 20:31
Dziewczyny drogie, obiecałam sobie, że jak moja firma zacznie swoje drugie życie, tym razem będąc już taką moją-moją, to się zainteresuję i uaktywnie w kwestii facebookowej, bo trzeba wreszcie zacząć bywać tam, gdzie ludzie ;)
Tylko że ja totalnie tego facebooka nie kumam, od paru dni próbuję go ogarnąć, ale dalej się nie łapię :( Czy ktoś może mi jak krowie na rowie wytłumaczyć parę podstawowych kwestii, m.in.:
1. Czym się różni w praktyce fanpage od takiego drugiego... no wiecie, tego co mają normalni ludzie ;) Tego niefanpage'a ;) Co można robić mając fanpage, czego nie możnaby było robić mając to drugie (albo na odwrót)
Moje znajome biżuteryjki z tego co widzę mają swoje "marki", butiki czy zwał jak zwał zrobione dwojako - tak albo tak, i zastanawiam się, jak powinnam ja...
Sto lat temu mój eks załozył mi jakieś coś na facebooku i miał się tym opiekować, ale mu się szybko znudziło. Mam coś takiego:
www.facebook.com/profile.php?id=100000816121466
i coś takiego:
www.facebook.com/pages/marisellapl/302464219793?sk=wall
(jak widzicie, aktywność tam szokująca ;))
Jak rozumiem, to drugie to fanpage, tak? A czy da się zrobić jakoś tak, żeby ludzie zaglądający na to pierwsze, czyli wyszukujący mnie po nazwisku czy czymś tam, widzieli, że prowadzę też to drugie? ;))))
2. Co się dzieje, jak dodam kogoś do znajomych? Albo jak ktoś się doda jako fan mojej fanstrony? Zacznie widzieć jakieś moje tajne informacje albo będzie mógł mi nawrzucać publicznie? A może coś jeszcze ciekawszego? Może ja mu będę mogła nawrzucać? ;))))
3. Pytanie trzecie i mam wrażenie, że jeszcze durniejsze ;)
Jak wchodzę na stronę główną facebooka, będąc zalogowaną, widzę tam coś innego niż wtedy, gdy wchodzę na swój profil, czyli jakby na ten pierwszy podany Wam link. Czy to tak powinno być i czym się w takim razie te dwie strony/dwa widoki róznią? Co jest na jednym, a co na drugim? Jak się umiesza informacje tu, a jak tu? Tego nie jarzę zupełnie ani ciut ciut i jestem kapeńkę zamotana... :D
4. Jak to zrobić, żebym poza imieniem i nazwiskiem w miejscu na imię i nazwisko mogła umieścić jeszcze nick, w jakimś nawiasie albo cudzysłowiu? Bo pamietam, że były z tym jakieś problemy, dlatego tego nie ma, a z kolei teraz to już w ogóle nie wiem w którą stronę ruszyć, żeby zerknąć czy się da, a czegoś nie popsuć ;)
5. Czy te stare jakieś rzeczy widoczne na dwóch zalinkowanych stronach da się usunąć, żeby sobie teraz zacząć na świeżo, czy to już musi tak wisieć po wsze czasy, razem z taką dziurą między starym a nowym?
6. Jak sobie patrzę na stronę ikei na facebooku (gdyż jest to jedyna, jaką znam ;))
www.facebook.com/IKEA.KRAKOW?sk=wall
to widzę, że oni tam mają jakiś czad na kółkach i z lewej na dole milion zakładek i innych jakichś - jak to się robi i w ogóle co innego fajnego można sobie poczynić u siebie?
I w ogóle, o czym jeszcze warto wiedzieć? Szczególnie jak się nie wie nic? Pomooocy, bo sobie postanowiłam, a coś czuję, że temat mnie przerasta stanowczo ;)
(to chyba znaczy, że się starzeję, czas zarzucić żurawia do wątku o starczych okolicach oczu i innych takich ;) Może mnie odmłodzi tak, jak Teresę ;))