14.03.11, 14:06
Z cyklu LWW :)

Potrzebuję odkurzacza do 70m2 paneli i gresu (bez dywanów). W perspektywie sierściuch :)

Wymagań nie mam ogromnych ale też nie wiem czym się kierować. Ma po prostu dobrze odkurzać, dobrze by było, żeby był niewielki i dość lekki. Na całej reszcie (moc, filtry etc się nie znam).
Obserwuj wątek
    • magdalaena1977 Re: Odkurzacz 14.03.11, 14:25
      Ja kilka lat temu kupiłam najtańszy model zelmera - ELF BONUS.
      Jak poruszam ssawką nad podłogą, to wciąga kurz - ale niczego więcej od odkurzacza nie oczekuję.
    • anna-pia Re: Odkurzacz 14.03.11, 14:36
      mam dwa - zelmer meteor i electrolux ergomini
      oba nieduże i lekkie, z jak największą możliwą mocą - wtedy odkurzacz lepiej ciągnie brud
      i tyle :)
    • madzi1 Re: Odkurzacz 14.03.11, 14:58
      My do odkurzania parkietu, bez dywanów kupiliśmy taki:
      www.euro.com.pl/odkurzacze/electrolux-ergoeasy-zti-7615.bhtml
      Lekkie to, dobrze wciąga, kółka ma z taką lekko gumową obwolutką, więc nie rysuje podłogi. Dosyć mały, ma chyba nawet taką turboszczotkę dobrą do czyszczenia z kłaków kanap, foteli itp.
      Podstawowa zasada przy odkurzaczach to moc, im większa tym lepsza. My szukaliśmy takiego w cenie do 300, o jak największej mocy w tym przedziale cenowym. Znaleźliśmy taki właśnie.
      • victoria1985 Re: Odkurzacz 14.03.11, 16:09
        na pewno nie kupuj bez workowego , sa beznadziejne nieustanne babranie sie w śmieciach i kurzu żeby wyczyścić filtr. Mam taki bez workowy firmy elektrolux kosztował wtedy 700zł i to jest najgorszy bubel jaki może być. Słaba siła ssania głośny i strasznie się grzeje .
        Polecam Zelmery bo są niezniszczalne + tanie worki + tanie części typu ssawki , wąż czy szczotki i wszędzie dostępne co bardzo ułatwia życie , bo nie ma nic gorszego niż latanie po mieście w poszukiwaniu pasującego worka do odkurzacza . Kupiliśmy teściom zelmer odyssey 450.0 o mocy 1800w za 250zł i są bardzo zadowoleni maja
        2 futrzate " Niedźwiadzie" czyli 2 psy w domu , przez co pełno kłaków i piachu i ten odkurzacz naprawdę daje rade.
        • eponak Re: Odkurzacz 14.03.11, 18:06
          Stanę w obronie bezworkowych odkurzaczy - ja taki posiadam i wcale nie jest tak źle, jak piszesz. Może to kwestia modelu, ale u mnie co ileś odkurzań, jak już się pojemnik zapełni otwieram, wysypuję do worka ze śmieciami (kurz jest zbity w kulę), jak się coś zaklinuje w małej ilości to się nie przejmuję, jak w większej to wyciągam. Potem opłukuję wodą, wodę wylewam do kibelka i plastik kładę do suszenia. Krócej to trwa niż czas, który poświęciłam na pisanie ;)

Plusem jest na pewno oszczędność na workach, słabszej siły nie zauważyłam - mam taki 1200 W i ma siłę porównywalną do odkurzacza workowego 1200 W; głośny również nie jest bardziej niż workowy. Faktycznie, jak się długo odkurza, albo jak są ciężkie do odkurzenia, drobne śmietki to się nagrzewa, ale przy normalnej pracy nic takiego się nie dzieje.
          • lolkalolka Re: Odkurzacz 25.03.11, 21:04
            Ja też bronię bezworkowych. Odkąd taki kupiłam to już bym nie chciała workowego - mam wrażenie że taki workowy wypuszcza odwłokiem, wraz z powietrzem, cały aromat i aerozol kurzu z pięciu ostatnich sprzątań :/
            Bezworkowy to naprawdę żadna obsługa - wyjmuję pojemnik, wyrzucam kurz z pojemnika i z filtra, potem jedno i drugie płuczę i już. I sprzątam za każdym razem jakby nowym czystym odkurzaczem :)
            Dodam, że oba moje bezworkowce to były najtańsze modele no-name w cenie stukilkudziesięciu pln, pierwszy z Carrefoura, drugi z Biedronki (ten pierwszy był idealny, biedronkowy jest faktycznie głośny i trochę się siepie ta osłona na filtr).
    • anka-ania Re: Odkurzacz 14.03.11, 18:36
      Generalnie im większa moc tym lepiej, ale IMO przy braku dywanów nie musi być ona jakaś kosmiczna. ;)
      Mając takie potrzeby, jak ty, zwróciłabym uwagę czy w zestawie jest odpowiednia szczotka nie rysująca podłogi. O taka:
      https://www.zelmer.pl/gfx/zelmer/oferta_produktowa/pl/130/1957086126.jpg
      Ja jej używam też do odkurzania ścian i zbierania wrednych pajęczyn spod sufitu.

Na wypadek, gdyby kiedyś naszła cię ochota na dywany, spraw sobie sprzęt z gniazdem do podłączenia elektroszczotki. Można ją dokupić w razie potrzeby, a, moim zdaniem, nie ma nic lepszego do odkłaczania dywanów i tapicerek.
      • anna-pia Re: Odkurzacz 14.03.11, 19:59
        anka-ania napisała:

> Na wypadek, gdyby kiedyś naszła cię ochota na dywany, spraw sobie sprzęt z gnia
        > zdem do podłączenia elektroszczotki. Można ją dokupić w razie potrzeby, a, moim
        > zdaniem, nie ma nic lepszego do odkłaczania dywanów i tapicerek.

Idę poszukać mojej elektroszczotki do zelmera, mam go prawie 5 lat i nigdy tej szczotki nie używałam :) Dzięki za informację, dobra kobieto.
        • marciasek Re: Odkurzacz 25.03.11, 16:36
          a co to jest elektroszczotka??
          • anna-pia Re: Odkurzacz 25.03.11, 16:46
            marciasek napisała:

> a co to jest elektroszczotka??

szczotka z dodatkowym napędem elektrycznym, o ile dobrze pamiętam
            • kasica_k Re: Odkurzacz 25.03.11, 17:01
              A co ona robi? Macha? :)
              • anka-ania Re: Odkurzacz 25.03.11, 17:39
                Elektroszczotka ma od spodu obrotowy wałek-szczotkę, który zbiera z dywanu włosy i sierść. Kiedy odkurzałam zwykłą szczotką, to na ogół włosy wałkowały się na dywanie i za cholerę nie dało się ich zebrać i trzeba było na kolanach zbierać. A elektroszczotka je ładnie wyciąga z dywanu i wciąga do odkurzacza. Część włosów oczywiście zostanie owinięta na wałku i trzeba go czyścić, ale wolę to niż poprawianie po odkurzaczu.
    • satia2004 Re: Odkurzacz 25.03.11, 12:55
      Jakoś tak mi się ufilmiło, że jak już odkurzacz porządny z wyposażeniem to drogi będzie - a tu proszę - kupiłam Zelmer Odyssey: mały, lekki, 1700W, komplet szczotek (w tym do parkietów, turbo + wyjście na elektro), 4 lata gwarancji i tylko 242zł+przesyłka :D

Dzięki za pomoc!
    • sylwiastka a iRoomba? 25.03.11, 14:06
      Podczepię się pod wątek. Chciałabym kupić dla mamy takiego pomocnika. Będę kupować w stanach, więc cena jest dużo niższa.

Czy roomba się sprawdza przy podłogach drewnianych i płytkach? Które modele są dobre. Czy w ogóle któraś z was ma to cudo.
      • izas55 Re: a iRoomba? 25.03.11, 18:09
        Miałam kiedyś iRoombę do dywanów, to było kilka lat temu więc zakładam, że modele teraz są lepsze i byś może wydajniejsze.

Moje generalne doświadczenie jest takie, że jest to bardzo miłe urządzenie ale do utrzymywania porządku a nie do sprzątania. Bardzo dobrze sprawdza się jak ktoś ma całe mieszkanie wyłożone wykładziną dywanową. Na pewno nie odkurzy do czysta brudnego dywanu, ani nie zbierze papierków jak to pokazują na reklamach. Pojemnik na kurz jest mikroskopijny. Fajną funkcją są twarde rolki które powodują że włos dywanu jest sterczący co dobrze się sprawdza jak ktoś ma dywan o odrobinie wyższym runie. No i jeszcze fajny jest programator (ale to już w droższych modelach), że roomba odkurza jak na przykład jesteś w pracy a potem sama jedzie do stacji ładującej i się do niej podłącza. Tylko niestety nie zawsze to tak dobrze działa. Moja nagminnie zaplątywała się w np koc leżący na podłodze, a do stacji ładującej nie trafiała, bo była poza zasięgiem podczerwonej wiązki która ją tam miała ściągać

Jeżeli chodzi o podłogi to już lepsza będzie taka roomba specjalnie do twardych podłóg. Taka która najpierw je odkurza a potem myje. Ale tej nigdy nie miałam więc się nie wypowiem.

Gdy się wyprowadzałam ze Stanów, nie zabrałam tej roomby ze sobą. Płaski mop z mikrofibry za 25zł jest sto razy lepszy do drewnianych podłóg czy paneli. Generalnie fajny gadget ale zdecydowanie jako drugi odkurzacz
        • sylwiastka Re: a iRoomba? 25.03.11, 21:43
          izas55 napisała:

>
          > Jeżeli chodzi o podłogi to już lepsza będzie taka roomba specjalnie do twardych
          > podłóg. Taka która najpierw je odkurza a potem myje. Ale tej nigdy nie miałam
          > więc się nie wypowiem.

O to poszukam, może chodzi o scooba?
          >
          > Gdy się wyprowadzałam ze Stanów, nie zabrałam tej roomby ze sobą. Płaski mop z
          > mikrofibry za 25zł jest sto razy lepszy do drewnianych podłóg czy paneli. Gener
          > alnie fajny gadget ale zdecydowanie jako drugi odkurzacz

To ma być pomocnik. Mama nie znosi sprzątać, nie robi tego, zawsze ma miła panią, która sprząta (zanim się wyprowadziłam ja łapałam za odkurzacz/mop, jak było trzeba). Chodzi mi o to aby taką roombę puszczać w ciągu tygodnia. Z tego co zrozumiałam do tego się nadaje.

Dzięki, będę szukać roomby myjącej.
          • izas55 Re: a iRoomba? 25.03.11, 23:20
            sylwiastka napisała:

> O to poszukam, może chodzi o scooba?

Oczywiście, że scooba, wyleciała mi nazwa z głowy ;-)

> To ma być pomocnik. Mama nie znosi sprzątać,
            >
            Do tego się zdecydowanie nadaje. Chyba po prostu nie należy się spodziewać że po jej użyciu będzie można jeść z podłogi. Ale jesli ktoś tą podłogę umyje, to taka scooba zdecydowanie pomoże się jej utrzymać w czystości.
            Teraz jak sobie o tym myśle, sama bym sobie scoobe kupiła bo mam teraz same drewniane podłogi w domu. pamiętam że kupiłam swoją roombę na jakiejś wyprzedaży jako model demo ze sklepu i zapłaciłam ponad połowę mniej niż oficjalna cena. Poza tym warto się wybrać do jakiegoś dużego outletu pod miastem (akurat nie wiem co jest konkretnie w twojej okolicy) tam zwykle da się kupić takie rzeczy dużo taniej. Ja w ten sposób kupiłam mój czerwony ukochany mikser Kitchenaid bodajże za 99.99$ zamiast 299

• sylwiastka Re: a iRoomba? 26.03.11, 04:57
              izas55 napisała:

> Ja w ten sposób kupiłam mój czerwony ukochany mikser Kitchenaid bodajż
              > e za 99.99$ zamiast 299
              >
              To faktycznie okazja. Kitchenaid podarowałam rodzicielce na gwiazdkę :). Mnie do outletów nie po drodze, bo czasu i samochodu nie mam, pewnie zamówię przez Amazona.
              Choć może się załapię na przecenę.

Ze scoobem mam tylko problem, że środki do mycia chyba trzeba specjale kupować. A może wcale nie..
              • izas55 Re: a iRoomba? 26.03.11, 05:51
                Mnie d
                > o outletów nie po drodze, bo czasu i samochodu nie mam, pewnie zamówię przez Am
                > azona.
                > Choć może się załapię na przecenę.

Tak, zdecydowanie warto poczekać na amazonie na jakąś wyprzedaż. Z outletami bez samochodu rzeczywiście ciężko, a ty zdaje się jeszcze dodatkowo w cywilizowanym mieście mieszkasz gdzie bez samochodu można się obyc

> Ze scoobem mam tylko problem, że środki do mycia chyba trzeba specjale kupować.
                > A może wcale nie..

Można używać zwykłego octu 60ml na tank
                • dorota2011 Re: a iRoomba?nabita w butelkę 29.03.11, 10:34
                  Zamarzyła mi się Roomba. Zaczęłam więc szukać jakiejś fajnej okazji. No i na Allegro znalazłam wydawałoby się idealną ofertę. W prawdzie urządzenie miało być z Francji, ale jak zapewniał sprzedawca i gwarancja i faktura i źródło legalne... tego samego dnia kiedy złożyłam zamówienie gościowi zamknęli konto, bo okazał się to oszust i naciągacz. Kto mi teraz odda kasę? Przestrzegam przed super okazjami…L
                  • satia2004 Re: a iRoomba?nabita w butelkę 29.03.11, 11:43
                    dorota2011 napisała:
                    > Kto mi teraz odda kasę?

Program Ochrony Kupujących?
                    allegro.pl/country_pages/1/0/education/pok/index.php
    • kasica_k Mały, lekki, 4 kg albo mniej? 25.03.11, 14:19
      Taki właśnie jest mi potrzebny. Do tego zwrotny, żeby umiał się łatwo obracać wokół własnej osi, i żeby ciągnął jak szatan. Workowy. Znacie takie?
      (w sklepach i w porównywarkach bardzo często nie podają wagi, a to jeden z najważniejszych paramterów dla mnie!)
    • ochanomizu Re: Odkurzacz 25.03.11, 15:56
      IMO świetne (ale niezbyt tanie i niezbyt lekkie) odkurzacze robi Nilfisk, 3 lata mam model Power P20 i jestem bardzo zadowolona. Zwrotny, ciągnie jak szatan.
      Najlżejszy z Nilfisków waży 4kg, wygląda tak www.gamma.tm.pl/gamma1/content/view/94/176/ ale ponieważ pochodzi z innej serii niż mój nie mogę nic powiedzieć o trwałości, mocy itp.
    • piokrza Re: Odkurzacz 04.04.11, 00:10
      satia2004 napisała:

> Z cyklu LWW :)
      >
      > Potrzebuję odkurzacza do 70m2 paneli i gresu (bez dywanów). W perspektywie sier
      > ściuch :)
      >
      > Wymagań nie mam ogromnych ale też nie wiem czym się kierować. Ma po prostu dobr
      > ze odkurzać, dobrze by było, żeby był niewielki i dość lekki. Na całej reszcie
      > (moc, filtry etc się nie znam).
      >

Polecam, bo mam, Zelmer Cobra II Silent. Można dokupić turbo- bądź elektroszczotkę bo ma gniazdko. Do tego filtr HEPA i jest bardzo cichy (70dB). Cena też przystępna - 250zł na allegro.
    • dziudziulek Re: Odkurzacz 17.04.11, 20:06
      Odkurzacz już wybrany, ale co tam może komuś się jeszcze przyda informacja. Przy kupnie kierowałam się długością kabla. Znalazłam 10metrowy, żeby nie trzeba było co chwila zmieniać gniazdek. Skutecznie mnie zniechęcało do sprzątania. Odkurzacz ma wszystko to co chciała satia2004, poza tym, że jednak nie jest mały. Mam ergospace elektroluxa. Polecam. Lodówkozamrażarkę dwuagregatową tej firmy też. :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka