25.05.11, 22:09
Znacie sie na wszystkim, to na GPSach na pewno tez :o)
Stoje przed zakupem GPSu - i nie wiem nawet, gdzie zaczac i na co zwracac uwage. Chcialabym cos, co pomoze nie tylko w jezdzie po miescie, ale i sensownie poprowadzi na trasie Warszawa-Budapeszt. Milo widziana funkcja pokazujaca ktorym pasem mam jechac - nie wiem, czy to standard, kiedys widzialam u kogos i wydalo mi sie super ulatwieniem. Mapy chyba standardowe, koniecznie Polska i szeroko pojeci sasiedzi czyli Niemcy, Czechy, Slowacja, Wegry, Austria, Litwa i Lotwa, mile widziana Francja, Szwajcaria, Rumunia i Ukraina. Najlepiej, zeby mozna je bylo co jakis czas aktualizowac. Na firmach sie nie znam. Sprawa jest pilna...
Nawet nie wiem, czy to o czym mowie, to standard, czy wyszukane wymagania. Bede wdzieczna za kazda pomoc!
Obserwuj wątek
    • ciociazlarada Re: [LWW] GPS 25.05.11, 22:22
      Wypróbowałam w życiu tylko trzy różne firmy: Garmin, Navigon i TomTom. Serdecznie polecam ten środkowy, to o czym mówisz to standard:)

Garmin jest powolny w porównaniu z tymi pozostałymi (pamiętam jak będąc pierwszy raz w życiu w Wiedniu odwoziłam ludzi z centrum na lotnisko w ostatniej chwili - gdyby nie moja wrodzona spostrzegawczość, nie zdążyliby na samoloty, bo mój Garmin mówił, gdzie mam skręcić kilka metrów za zakrętem) oraz głośno i wyraźnie obwieszcza: "recalculating" - od tego można zwariować, zwłaszcza w środku nocy jak nie wiesz gdzie jesteś!

Tomtoma ma mój ojciec, jest również powolny i ma zbyt dużo jak dla mnie wodotrysków.
      Mojego Navigona na stronie nie widzę, ale mam coś podobnego do: www.navigon.com/portal/dk/produkte/navigationssysteme/navigon-easy/navigon-40-easy-navi-vom-testsieger.html
      Jestem zadowolona - jest szybki w reakcjach, nienachalny, mapy są przyjemne i dokładne, w Polsce wie gdzie jest (Garmin nas kilka razy usiłował wywieźć w pole). Nieco optymistyczny, jeśli chodzi o czas przybycia. Aktualizacje są tanie dla zarejestrowanych użytkowników, ja płaciłam mniej niż 20 euro. I pokazuje którymi pasami masz jechać:)
      • kis-moho Navigon 25.05.11, 22:37
        Aha, dzieki. Wyglada fajnie, moje "wymagane" kraje sa co prawda dopiero w wersji rozszerzonej, ale moze tu mozna bedzie pojsc na jakies kompromisy. Mam za to pytanie co do aktualizacji: na stronie jest napisane, ze aktualizacje sa przez dwa lata. A co sie dzieje potem?
        • ciociazlarada Re: Navigon 25.05.11, 22:49
          A nie wiem, co po dwóch latach, bo jeszcze nie minęły zupełnie. Ogólnie to aktualizuję go rzadko i niechętnie, aż tak często nowych dróg nie budują:).

Mój chłop właśnie sprawdził pudełko przez skype i model, który mam to 4310 Max, Europe 40, pewnie już go nie produkują. On i mój z pracy kolega mają dla odmiany Garminy i były oba na wejściu tańsze, ale aktualizacje są bardzo drogie, za aktualizacje dwa lata temu życzyli sobie grubo ponad 100 euro.

Mój Navigon ma jeszcze taki bajer, że słucha informacji o korkach i utrudnieniach w ruchu z radia, np. w Niemczech, czy innym cywilizowanym kraju gdzie wszystkie stacje takie informacje nadają, jest to bardzo fajna sprawa, pozwala wcześniej zdecydować się na objazd.
          • ciociazlarada Znalazłam 25.05.11, 22:55
            www.navigon.com/portal/de/produkte/navigationssysteme/navigon-plus/navigon_4310max.html
            Mam dokładnie ten, zmieniłam kraj na stronie na Niemcy, bo coś chyba kiedyś pisałaś, że mieszkasz w Niemczech. Nie jest ten GPS zupełnie idealny, ale najlepszy z trzech, które mnie woziły.
    • magdalaena1977 Re: [LWW] GPS 25.05.11, 22:28
      Tu masz taki sam temat sprzed roku:
      forum.gazeta.pl/forum/w,86228,112881616,112883721,Re_LWW_jaki_gps_.html
      Po roku używania nadal jestem bardzo zadowolona z Navroad Nr 560 z Automapą.
      Sprzęt działa ok, a mapa jest regularnie aktualizowana, nową trasę S8 mieli jeszcze przed oddaniem drogi do użytku.
      • kis-moho Re: [LWW] GPS 25.05.11, 22:32
        Wiem, wiem, widzialam, tylko dla takiego laika jak ja to za malo informacji :o)
        Ale dzieki, juz wpisalam Navroad na liste modeli do obejrzenia i poczytania.
        • magdalaena1977 Re: [LWW] GPS 25.05.11, 23:47
          Jak ja się naczytałam, to wyszło mi, że warto kupić najlepszą (i drogą) mapę, ale samo urządzenie może być tańsze.
          • justinehh Re: [LWW] GPS 25.05.11, 23:54
            To nawet nie musi być taka nawigacja naprawdę nawigacja, tylko np palmtop, ale mapa musi być dobra.
          • caroline.1 Temat sprzed roku 26.05.11, 10:02
            był mój :D I zakupiłam faktycznie Navroad 560BF z Automapą. W ciągu tego roku tata zmienił samochód, gps pozostał ten sam. Nie było z nim żadnych problemów, wydaje się, że jeszcze parę lat posłuży.
    • yaga7 Re: [LWW] GPS 26.05.11, 06:56
      Myśmy temat intensywnie przerabiali przez ostatnie tygodnie. Oglądaliśmy dziesiątki GPSów i doszliśmy do jednego wniosku - to prawie wszystko to samo, a i tak wyjdzie w praniu.

Zdecydowaliśmy się na BLOW - sklep.blow.com.pl/ z dodatkową kamerką cofania - liczę na to, że może lepiej mi się będzie wjeżdżać tyłem.

Jeszcze nie był testowany na trasie, bo to świeży nabytek, ale mam nadzieję, że będzie dobry. W środku ma Automapę Europy.
    • kis-moho Mapy? 26.05.11, 10:38
      Dzieki wielkie, juz powoli wiem, za czym sie mam rozgladac.
      Jedne rzecz nie jest dla mnie natomiast jasna - mapy. Rozumiem, ze kupujac gps mam w zestawie konkretna mape, i mam mozliwosc wykupienia aktualizacji, ktore kosztuja dodatkowo. Z tego co widzialam, sa to aktualizacje na okreslony czas (np. dwa lata). Co sie dzieje po uplywie tego czasu? Czy moge wykupic nowe aktualizacje, czy ten sprzet tak szybko sie zmienia, ze za dwa lata moj gps nie bedzie spelniac wymagan? Bo jak widze, mapy sa w tym wszystkim podstawowym wydatkiem.
      Jest do dla mnie bardzo wazna kwestia, bo gps jest nie dla mnie, albo nie tylko dla mnie (bo pewnie tez bede od czasu do czasu korzystac). Ma by prezentem, wiec nie chce obdarowanych pakowac w koszty, ktorych mozna uniknac. Aktualizacje map sa w tym przypadku bardzo wazne, bo obdarowani mieszkaja w Warszawie, a teraz tam ciagle cos sie buduje, poza tym jednak w PL sporo sie w temacie drog zmienia, a oni jezdza sporo po kraju...
      • magdalaena1977 Re: Mapy? 26.05.11, 11:54
        Przy automapie - z urządzeniem kupiłam program i miałam prawo do pobierania aktualizacji przez ten czas. Niedawno wykupiłam subskrypcję na kolejny rok za 79 zł - tj. mam dalej prawo do pobierania aktualizacji.
        www.automapa.pl/?PEI=11249&lng=PL
        Wydaje mi się, że gdybym tego nie zrobiła, mogłabym dalej korzystać z ostatniej aktualizacji. Ale uważam, że aktualizacje są jednak konieczne - Warszawa naprawdę się zmienia i mapa sprzed kilku miesięcy potrafi wyprowadzić Cię na manowce.
      • magdalaena1977 Re: Mapy? 26.05.11, 12:03
        I jeszcze jedno - automapa jest zarejestrowana na karcie pamięci (chyba nawet można ją zmienić) i należy do mnie. Więc gdyby nawet moja nawigacja (urządzenie) padło, mogłabym kupić nową i korzystać ze starej mapy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka