Dodaj do ulubionych

formatowanie, pakiet office-pilne

18.07.11, 15:21
Dziewczyny, potrzebuję Waszej szybkiej pomocy. Otóż miałam dziś telefon w sprawie pracy asystentki, o którą aplikowałam. Osoba, z którą rozmawiałam powiedziała, że błędnie napisałam zwrot "Szanowny...", bo z wcięciem, a nie od razu od początku linijki. Zastanawiam się, czy istnieją jakieś zasady formatowania dokumentów w firmach? Usłyszałam też, że oni stosują czcionkę Arial a nie Times New Roman-nie wiem, czy to był zarzut, czy też taka sobie informacja.
Na rozmowie kwalifikacyjnej będzie też sprawdzana moja znajomośc pakietu Office, szczególnie Worda, znam się trochę na Wordzie, Power Poincie i Exelu, ale to chyba za mało dla asystentki. Czy jest jakiś kurs internetowy obsługi tych programów? Książek nie mam czasu szukać, bo rozmowa jest już w czwartek.
Aha, czy macie jakieś wskazówki, co powinna umieć robić asystentka?
Obserwuj wątek
    • anna-pia Re: formatowanie, pakiet office-pilne 18.07.11, 16:46
      "Szanowny..." faktycznie powinien być bez wcięcia jak akapit.
      Co do zasad formatowania pism - cóż, mam pod ręką pismo z Sądu Rejonowego (pracowałam jako asystentka fafnaście lat temu, więc nie pamiętam), tam każdy akapit zaczyna się wcięciem. Poszukaj w necie oficjalnych pism i przyjrzyj im się. Kurs obsługi - może na stronie Microsoftu coś będzie? Popatrz w Wordzie/Excelu/PP, tam jest coś takiego jak Asystent (pasek "Pomoc"). IMO Word, Excel, Power Point, przeglądarka internetowa, programy pocztowe to koniecznośc, a jeśli firma używa jeszcze czegoś, to powinni cię przeszkolić (pamiętaj w czasie rozmowy, że lubisz posługiwać się komputerem i lubisz się uczyć :)). Stosowana czcionka to sprawa firmy, IMO to była tylko informacja (zresztą, po cholerę ci ona przed rozmową kwalifikacyjną?).
      Asystentka musi na pewno umieć używać wyszukiwarek, wynajdywać informacje, organizować czas i zadania. Tutaj ogarniają mnie wątpliwości, bo powinnaś zacząć od Google'a, a nie od STOFF...
      Ja od sekretarki - nie wiem, jaki jest zakres obowiązków wpisany w stanowisko, na które aplikujesz, w Polsce ludzie często mylą te stanowiska albo je łączą - wymagałam np. rezerwowania przeróżnych biletów, miejsc i spotkań, wydzwaniania po ludziach z pytaniami o różności. Sekretarka zajmowała się fakturami, pilnowała kasy (w sensie zapłacić dostawcy pizzy, jak się siedzi po nocy w biurze), zapasów (kawa, herbata...), wysyłała faksy (używa ktoś tego jeszcze poza organami państwowymi?).

Powodzenia :)
      • kok.12 Re: formatowanie, pakiet office-pilne 18.07.11, 17:11
        anna-pia napisała:

> Asystentka musi na pewno umieć używać wyszukiwarek, wynajdywać informacje, orga
        > nizować czas i zadania. Tutaj ogarniają mnie wątpliwości, bo powinnaś zacząć od
        > Google'a, a nie od STOFF...
        >

Tak, masz rację. Czuję, ze musze się z tego "usprawiedliwić". Po pierwsze dziś informację o rozmowie dostałam dzisiaj i wiedziałam, że nie będę miała czasu na szukanie w necie. Po drugie informacji w necie jest multum, często błędne, a dojście do tego, co jest poprawne zajmuje czas, którym dziś nie dysponuję. I w końcu: te forum odwiedzają dziewczyny z rzetelną wiedzą w wielu dziedzinach, więc mozna je potraktować jako internetowe źródło, dzięku któremu zmniejszam prawdopodobieństwo bładzenia po necie w poszukiwaniu poprawnych informacji.
        • anna-pia Re: formatowanie, pakiet office-pilne 18.07.11, 19:03
          Rozumiem :)
          Poszukaj na gazeta.pl, czy jest jakieś forum asystentek/sekretarek, na Goldenline może jakieś być - poszukaj tam zakresu obowiązków, więcej się dowiesz, IMHO.
          • mszn Re: formatowanie, pakiet office-pilne 18.07.11, 19:21
            Na gazecie na pewno widziałam forum sekretarki/asystentki, jakoś tak.
            • anna-pia Re: formatowanie, pakiet office-pilne 19.07.11, 09:56
              Masz rację, jest
              forum.gazeta.pl/forum/f,30422,ASYSTENTKI_SEKRETARKI.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka