Dodaj do ulubionych

skurcze nóg od siedzenia-LWW

31.07.11, 13:36
Od tygodnia pracuję po 8 godz. w pozycji siedzącej. Już po kilku dniach zaczęłam mieć uczucie "ciężkich nóg", skurczenia ścięgien i mięśni, a wieczorem i po pracy mam silne skurcze łydek i stóp. Skurcze w ogóle męcza mnie dość często i w celu ich zmniejszenia biorę magnes, ale teraz nie wiem, co zrobić. Dwa dni temu mialam taki skurcz łydki, że do tej pory czuję mięsień. Wiem, ze nie nalezy ciągle siedzieć i staram się w pracy wstawać, a nawet się rozciagam, ale to nie pomaga. Zastanawiam się, czy nie powinnam pójśc z tym do lekarza - moze mam tendencje do chorób układu krążenia - bo wydaje mi się dziwne, ze moje nogi tak zareagowąły już po kilku dniach pracy w takiej pozycji. Czy któraś z was miała podobne doświadczenia? Wiecie, jak sobie z tym radzić?
Obserwuj wątek
    • kis-moho Re: skurcze nóg od siedzenia-LWW 31.07.11, 13:57
      Mam podobny problem - z tym, ze nie wiem, skad sie wzial (nie zmienilam trybu pracy na siedzacy).
      Jakos od maja zaczely mnie meczyc skurcze lydek, szczegolnie w nocy, czesto bardzo bolesne. W ktoryms momencie doszlo do tego, ze lewa lydka tak mnie bolala, ze nie za bardzo moglam chodzic. Poniewaz znajoma postraszyla mnie zakrzepica, poszlam w koncu do lekarza - powiedzial, ze to moze byc uszkodzenie miesnia po silnym skurczu. Nie jest to moze takie wazne, wazniejsze jest to, co mi poradzil na przyszlosc - magnez + duzo wody mineralnej. Jego hipoteza jest taka, ze w lecie trace z potem duzo wiecej elektrolitow (szczegolnie, ze czesto jezdze do pracy na rowerze), a do tego malo pije (to prawda, jak pije to kawe, a to nie jest najlepszy pomysl). Duzo wody + magnez bardzo mi pomogly, ale po jakims czasie mi sie przestalo chciec, o magnezie zapomnialam, i znowu nie pije tyle co trzeba. A skurcze wrocily. Dlatego powoli sie przekonuje do teorii mojego lekarza :o)
      Moze w nowej pracy masz tez inne nawyki, nie pijesz wystarczajaco, albo pijesz duzo wiecej kawy?
      • kok.12 Re: skurcze nóg od siedzenia-LWW 31.07.11, 14:14
        Nie, nie piję więcej kawy. W ogóle bardzo mało piję kawy. A magnes brałam tak jak wcześniej. Moze mniej piję, ale nie wody mineralnej tylko zwykłej herbaty.
        • wodadobra Re: 31.07.11, 15:36
          Błagam --> magneZ

A na kłopoty z uciekaniem elektrolitów woda + aspargin -tani i dobrze się wchłania.
    • maith Re: skurcze nóg od siedzenia-LWW 31.07.11, 14:27
      Jak ja miałam skurcze łydek, to:
      -nie miały związku z trybem życia
      -wynikały z braku potasu.

Potas uzupełniałam sokiem pomidorowym (albo wielowarzywnym, gdzie i tak większość to pomidorowy). Można też bananami, ale w nich najwyraźniej jest mniej potasu niż w pomidorach... W aptekach można też kupić potas z magnezem, którego brak też odpowiada za skurcze. Dużo magnezu ma np. kakao (takie prawdziwe), czyli też np. gorzka czekolada (gdzieś od 50-60%). Jeśli uzupełniałaś sobie magnez, to dobrze. Ale jeśli nie uzupełniałaś potasu, to tu może być problem.
      Oczywiście przyczyna może być jeszcze inna, np. jakaś choroba neurologiczna. Wszystkich przyczyn nie znam.
      • kis-moho Magnez i potas 31.07.11, 15:16
        Faktycznie, moj magnez byl w komplecie z potasem. Ale czy one nie zawsze sa laczone w takich preparatach? Bo Kok.12 pisala, ze magnez bierze.
      • kasiamat00 Re: skurcze nóg od siedzenia-LWW 31.07.11, 15:35
        Picie kupnego soku pomidorowego jako suplementu potasu nie jest najlepszym rozwiązaniem, bo chyba każdy jest dosalany, a sód działa przeciwstawnie do potasu. O tej porze roku lepiej kupić kilo malinówek i zrobić zupę pomidorową (nie, nie solę pomidorówki, ale ja prawie nic nie solę).

U mnie niedobory magnezu powodujące skurcze łydek pojawiały się przez kilka lat zawsze we wrześniu - nie wiem, może latem rzadziej jadłam czekoladę i orzechy?
        • kok.12 Re: skurcze nóg od siedzenia-LWW 31.07.11, 16:16
          Musze pomysleć o potasie, bo rzeczywiście bralam tylko magnez z wit. B2, która zwiększa jego wchłanialność. Słyszałam jednak, ze aspargin, który jest wlaśnie potasemz magnezem, wchlania się w bardzo małym stopniu, poproszę więc chyba lekarza o potaz z magnezem na receptę (tylko jak pójść do lekarza nie zwalniając sie z pracy?) Jesli chodzi o naturalne źródła, to jem dużo pomidorów w postaci sosu, do kanapek lub surówek. Samego soku nie lubię.
          • ko_kartka Re: skurcze nóg od siedzenia-LWW 31.07.11, 21:55
            PotaS z magneZem :)

Ja osobiście tylko kilka razy w życiu miałam kłopoty ze skurczami w łydkach, ale multiwitamina w tabletkach rozpuszczalnych załatwiała kłopot przynajmniej na rok. Przy czym pragnę zaznaczyć, iż czarna (zwykła) herbata nie jest lepsza od kawy, jeśli chodzi o wypłukiwanie minerałów z organizmu, bo obydwie zawierają tę samą kofeinę - proponuję przerzucić się na herbatki owocowe, czysto owocowe, a nie czarne aromatyzowane.
        • maith Re: skurcze nóg od siedzenia-LWW 01.08.11, 12:41
          Co do tego, jak działają kupne soki pomidorowe.
          Mój przyjaciel brał udział w warszawskim maratonie. Łapały go tam skurcze. I jedyne co natychmiast pomagało, to właśnie picie soku pomidorowego. Dla mnie to ewidentny dowód, że i taki spokojnie wystarcza.
          • pierwszalitera Re: skurcze nóg od siedzenia-LWW 04.08.11, 15:02
            maith napisała:

> Co do tego, jak działają kupne soki pomidorowe.
            > Mój przyjaciel brał udział w warszawskim maratonie. Łapały go tam skurcze. I je
            > dyne co natychmiast pomagało, to właśnie picie soku pomidorowego. Dla mnie to e
            > widentny dowód, że i taki spokojnie wystarcza.

Owszem, ale skurcze w przypadku długiego wysiłku są skutkiem wypróżniania się rezerw glikogenu w mięśniach, odwadnienia organizmu i straty dużej ilości soli podczas pocenia się. Tu wystarczy każdy płyn izotoniczny. Nie wierzę, że pomagał jedynie sok pomidorowy. Być może był tu jedyny dostępny tam płyn o odpowiednim składzie.
    • asfo Re: skurcze nóg od siedzenia-LWW 01.08.11, 10:35
      Mi puchły nogi i miałam bóle stóp od siedzenia w pracy. Co jest ważne - wygodne, sprawne krzesło i trzymanie nóg pod biurkiem na jakimś podwyższeniu (np na tekturowym kartonie). Najbardziej jednak pomogło mi ograniczenie soli w diecie.
    • jehanette Re: skurcze nóg od siedzenia-LWW 01.08.11, 11:01
      Jak zaczęłam pracować, to też tak miałam. Uprawiasz jakiś sport? Jeśli nie, to może warto zacząć chodzić do pracy - ja zamiast jechać 3 przystanki tramwajem chodzę do pracy, w swojej miejscowości też chodzę/jeżdżę rowerem do pociągu, plus staram się regularnie wstawać w pracy, przejść się choćby do WC, i jakoś przeszło.
      Zobacz też, czy masz dobrze ustawione krzesło, czy nie siedzisz za bardzo napięta - na początku w nowej pracy, wiadomo, człowiek się czuję lekko zestresowany i np. u mnie to się przekładało na napięcie całego ciała.
    • absolutfit Re: skurcze nóg od siedzenia-LWW 04.08.11, 14:51
      Tez tak miewam, zwłaszcza w lato, w dodatku u mnie to jest kwestią dziedziczną niestety... Moja mama tez ma takie skłonności. Rób częste ale krótkie przerwy w pracy, przejdź się do łazienki, zrób kawę, przejdź się do sklepu, po pomieszczeniu. Chodzi o to żeby rozprostować się i nie siedzieć non stop...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka