Dodaj do ulubionych

[LWW]Blokada drzwi

12.12.11, 19:34
Pytanie trochę atechniczne, brakuje mi pomysłu.
Muszę wymyślić jakiś sposób na zamykanie drzwi (wewnątrz mieszkania), które nie mają klucza ani nic takiego. Mam na stanie zasuwkę oraz łańcuszek, tylko problem w tym, że nie mogę zrobić dziur w ścianie, ani używać innych inwazyjnych metod. Próbowałam je przyklejać Kropelką, nie chwyciło ani trochę. Czym to inaczej przymocować, albo jak inaczej zabezpieczyć te drzwi?
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: [LWW]Blokada drzwi 12.12.11, 19:48
      Łazienkowy zameczek. Albo jakieś zabezpieczenie antydzieciowe.
      Bywają takie mocowane specjalnym klejem, albo taśmą dwustronną.
      • 100krotna Re: [LWW]Blokada drzwi 12.12.11, 19:54
        Przystawić komodą?
        Te drzwi to mają być nieruchome cały czas, czy ruchome, ale żeby z zewnątrz nikt nie wchodził?
        Jeżeli to drugie, to moim zdaniem bez wiercenia będzie trudno, bo jedno mocniejsze szarpnięcie wszelkie klejone elementy oderwie.
        Chyba, żeby spróbować na silikonie albo na kleju montażowym: www.icmarket.pl/images/pattex-super_fix_tuby-icmarket%281%29.jpg
        W linku produkt losowy, nie testowałam go
        • kocio-kocio Re: [LWW]Blokada drzwi 12.12.11, 19:59
          No nie zgodzę się, że jedno mocne szarpnięcie itd.
          W ramach żartu zostałam zamknięta w łazience na taki haczyk canpolbabies.com/pl/produkty/produkt/582-zabezpieczenia-szafek/group:8/page:1
          przyklejony
          i nie dałam rady wyjść sama.
          Tyle że tam są drzwi przesuwane i nie wiem, czy na zwykłych takie cudo zadziała.
          A i jeszcze: usuwałam te (i IKEAowskie) haczyki używając noża i rozpuszczalnika.
          Inaczej nie chciało puścić.
          • 100krotna Re: [LWW]Blokada drzwi 12.12.11, 20:12
            Kocio-kocio
            My z bratem wyrywamy ze ścian nawet te przykręcane... ;)
            Chyba zmienię nick na: "czołg"

Może właśnie twój haczyk było przyklejone klejem montażowym?
            • kocio-kocio Re: [LWW]Blokada drzwi 12.12.11, 20:17
              Nie.
              Haczyki były na taśmę dwustronną, oryginalną od kompletu.
              Wiem, bo sama montowałam.
        • zarin Re: [LWW]Blokada drzwi 12.12.11, 20:04
          Komoda już jest w użyciu od wewnątrz, ale z drugiej strony się nie da.
          Konkretnie to chodzi o kota, który sobie skacze na klamkę i otwiera drzwi.
          Jak już pisałam mam zasuwkę i łańcuszek do wyboru, tylko rzecz w tym, jak to porządnie przymocować? Macie doświadczenie z jakimś konkretnym klejem?
          • 100krotna Re: [LWW]Blokada drzwi 12.12.11, 20:10
            Aaaa...
            to może wystarczy trójkątny klocek na antypoślizgowej podkładce? Nie wiem, czy coś takiego istnieje do kupienia, bo właśnie towymyśliłam (ale pewnie w sklepach z artykułami dla dzieci i niemowląt da się znaleźć) ewentualnie własnoręczne przygotowanie też nie jest trudne.
          • kocio-kocio Re: [LWW]Blokada drzwi 12.12.11, 20:11
            No to nie zrozumiałam :o)
            Pattex ma taki klej dwuskładnikowy w formie plasteliny.
            Trzeba ukroić plasterek i wyrobić.
            Nie mogę znaleźć linka.
            W każdym razie to wynalazek, na który mam przymocowane wszystkie wieszaki w łazience, łącznie z uchwytem do prysznica.
            Usuwa się podgrzewając suszarką.
            Trzyma na beton.
          • niebieska.maupa Re: [LWW]Blokada drzwi 12.12.11, 21:46
            Może spróbuj na razie powiesić na klamce coś, co w momencie, kiedy kot na nią skoczy, spadnie i narobi dużo hałasu? Koty boją się hałasu, może się wystraszy i nie będzie skakał? Na mojego podziałało.
          • kasiadj07 Re: [LWW]Blokada drzwi 12.12.11, 23:55
            > Konkretnie to chodzi o kota, który sobie skacze na klamkę i otwiera drzwi.

Może wystarczy wymiana klamki na gałkę? Nie powinien sobie poradzić, na przykład z taką:
            allegro.pl/galka-galki-do-drzwi-retro-w-satynie-i1936120880.html
            :)
            • kasiadj07 Re: [LWW]Blokada drzwi 12.12.11, 23:58
              Są i tańsze:
              allegro.pl/klamka-klamki-metalowa-malowana-galko-galka-i1942037451.html
              Pewnie w każdym markecie budowlanym coś takiego znajdziesz.
          • filoruska Re: [LWW]Blokada drzwi 13.12.11, 13:04
            zarin napisała:

> Konkretnie to chodzi o kota, który sobie skacze na klamkę i otwiera drzwi.

Przemontować klamkę tak, by była w pionie, nie w poziomie (odkręcić śruby, przekręcić klamkę o 90 stopni, przykręcić śruby). Albo wymienić na przekręcaną gałkę.
            • kasiadj07 Re: [LWW]Blokada drzwi 13.12.11, 14:30
              > Przemontować klamkę tak, by była w pionie, nie w poziomie (odkręcić śruby, prze
              > kręcić klamkę o 90 stopni, przykręcić śruby).
              To też metoda. Ale taka przekręcona pionowo do góry może być trochę niebezpieczna dla kota-artysty. Trzebaby chyba przekręcić w dół, a nie wiem, czy tak da się otwierać. Trzeba popróbować:)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka