Dodaj do ulubionych

[LWW]: fotel do komputera

09.02.12, 19:08
Muszę kupić fotel do komputera. Taki na kółkach, z regulowaną wysokością, podłokietnikami i oparciem. Na starym podarła się ekoskóra i wygląda okropnie :(
Na co zwracać uwagę? Czy za wygodny, porządny fotel naprawdę muszę zapłacić niemal 2tys zł?
Obserwuj wątek
    • teresa104 Łoj, 2 tysiące? 09.02.12, 19:28
      Za swój dałam czterysta coś złotych i uważam, że sklep miał sowitą marżę. No ale mój warunek brzegowy był taki, że fotel ma być biały, to bardzo ograniczało wybór. Używam trzeci rok, nie widzę zużycia. Jest wygodny, podpiera mnie we właściwych punktach. Wolałabym, żeby miał miękkie podłokietniki, a nie ma. Ale jak się popsuje, wywalę i kupię następny taki sam. Zanim wydam 2 tysiące na fotele, będzie koniec świata i prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, niż ja na fotelu wejdę do Królestwa Niebieskiego.

Zapłacić pewno da się każdą kwotę, na pewno są różne drobne myki, na które nie każdy zwraca uwagę, a za które może warto zapłacić. Pewno że fajnie mieć rzeczy luksusowe i doskonałe. Ale mój zdrowy rozsądek nie pozwoliłby mi wydać tylu pieniędzy na fotel, nie ma mowy.
      • koza-1985 Re: Łoj, 2 tysiące? 09.02.12, 19:37
        Kozioł na fotelu nova wood siedzi już 9 rok, ja dostałam na święta taki sam, skóra licowa, aluminium i drewno. fotel jest mega wygodny, można się bujać, podnosić, opuszczać.
        Mierzyłam dużo foteli z niższej półki i zdecydowanie czuję różnicę.
        Z tego co widzę jest duży wybór materiałów i kolorów.
        www.mojekrzesla.pl/Nova-wood-p977.html
        • teresa104 Nawet jest kilka białych. 09.02.12, 19:52
          Tak, nie przeczę, że dostać bym mogła.
    • kasiamat00 Re: [LWW]: fotel do komputera 09.02.12, 19:36
      Ja mam taki: www.grospol.com.pl/krzesla-fotele/20/futura-3-tm01 i uważam, że jest świetny, nie wyobrażam sobie powrotu do "normalnych" foteli biurowych. Używam od 2,5 roku, nic mu się złego nie dzieje. Ceny jakie znalazłam w necie to jakieś 700 zł z groszami, czyli chyba nie tak strasznie.

Oparcie z siatki to IMHO genialny wynalazek.
      • kasiamat00 Re: [LWW]: fotel do komputera 09.02.12, 19:54
        Aha, zdaję sobie sprawę z tego, że jest "tanią podróbą Aerona", ale i tak go kocham. Aerona sobie kupię jak już będę obrzydliwie bogata ;)
    • schaetzchen Re: [LWW]: fotel do komputera 09.02.12, 19:38
      Nie wiem ile musisz zapłacić, ani na co zwracać uwagę; w pracy mam taki:
      www.kinnarps.com/pl/pl/Products-inspiration/Products/Desk-chairs/Product/?prodid=135529
      przypuszczam, że był upiornie drogi, ale płacił pracodawca. Od siebie powiem, że jest genialny (fotel, nie pracodawca, chociaż w sumie...). Reguluje się mu właściwie wszystko, jest nie za miękki i nie za twardy (ale to pewnie każdy musi dobrać pod swój tyłek), a jak człowiek zdesperowany to i przespać się w nim może, bo fotel można rozchylić - bardzo nisko do tyłu opuścić oparcie.
      Spędzam w nim naprawdę sporo czasu - taka praca - fotel ma kilka lat (więcej niż pięć, bo skończyła się już gwarancja), wygląda jak nowy. Ważne: w ramach gwarancji przyjeżdżają panowie z serwisu i co trzeba naprawiają/regulują (u nas w jednym fotelu trzeba było doregulować jakąś śrubkę). Polecam!
      • schaetzchen Re: [LWW]: fotel do komputera 09.02.12, 19:41
        PS mój to model 8234N34, z zagłówkiem i podłokietnikami.
    • kasica_k Re: [LWW]: fotel do komputera 09.02.12, 20:58
      Nie musisz, ja mam z IKEI za 300 zł i chwalę sobie, a siedzę dużo. Oparcie z siatki (nie przylepiasz się latem), podłokietniki. Co takiego mają te wypaśne fotele za dwa tysiaki?
      • jednorazowy3 Re: [LWW]: fotel do komputera 11.11.14, 11:13
        Też mam z ikei za 300 zł i niestety po siedmiu latach użytkowania w pracy po około 8 godzin dziennie jest w mizernym stanie (mechanizmy, materiał, kółka). Poza tym nie jest to fotel ergonomiczny.
        Dobre krzesła na lata, ze wszystkimi możliwymi regulacjami zaczynają się od 1500 zł.
    • yaga7 Re: [LWW]: fotel do komputera 09.02.12, 21:35
      Ja mam taki wypaśny firmy Sedus. Stwierdziłam, że to inwestycja na lata, siedzę na tym fotelu naście godzin, mogę sobie zaszaleć. Mam już go parę lat i jest bez zarzutu. Bardzo fajną opcją jest możliwość regulacji wysokości wgięcia lędźwiowego - bo zależnie od wzrostu ono różnie wypada.
      Jak szukałam fotela, siadałam na różnych i zawsze coś mi nie grało. Na tym siadłam i się poczułam rewelacyjnie, to kupiłam... ;)

Ale w sumie może teraz można takie fotele kupić taniej, nie mam pojęcia, ja ze swojego jestem zadowolona i na pewno kupiłabym go ponownie.
    • helejabea Re: [LWW]:Polecam Classic Pro 09.02.12, 23:39
      Ja też ostatnio poszukiwałam idealnego fotela do pracy przy komputerze. Ponieważ mam problemy z kręgosłupem w odcinku lędźwiowym, mój rehabilitant polecał mi fotele kulig system.
      Więcej szczegółów znajdziesz na stronie producenta:
      www.kuliksystem.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=130&Itemid=126
      Od tygodnia mam wersję Classic Pro i jestem zachwycona. Fotel ten wymusza prawidłową pozycję kręgosłupa względem miednicy, jest bardzo wygodny i dodatkowo jest solidnie wykonany.
      Warto też obejrzeć filmik reklamujący ten fotel:
      www.youtube.com/watch?v=hg5f6-jyMP8
    • magdalaena1977 Re: [LWW]: fotel do komputera 10.02.12, 00:27
      Od 10 lat mam w domu taki fotel
      www.meblepiatek.pl/wp-content/uploads/2009/02/magellan_fotel_obrotowy_b5185.jpg
      Jest elegancki, całkiem wygodny, ale kółka odpadły już dawno.

Natomiast w pracy ...
      Od zawsze siedziałam na tanim krzesełku takim ja to tylko brudnoszarym i było ok.
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/50af41c14853fb29.html
      Ale pewnego dnia mój pracodawca nabył dla każdej z nas wielki wypasiony fotel ze sztucznej skóry. Mniej więcej taki: allegro.pl/show_item.php?item=2095359886
      Musiałyśmy przedstawić meble, bo fotel się nie mieścił. Nie wchodził w dziurę w biurku, nie miał regulacji oparcia i w ogóle był zaprojektowany na wielkiego chłopa.
      I po paru dniach zadzwoniłam do właściwego działu i pan przyniósł mi małe nędzne krzesełko biurowe!
    • besame.mucho Re: [LWW]: fotel do komputera 10.02.12, 00:49
      Ja jak działałam na komputerze przy biurku, a nie na laptopie na kanapie, to miałam zwykły fotel z ikei. Już ich nie robią, ale miał kształt identyczny jak ten:
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40103100/
      tylko był z eko-skóry, a nie z takiej siatki.

Był bardzo wygodny, mogłam siedzieć dobrych kilka godzin i plecy się nie męczyły. Miał też fajną opcję odchylenia całego siedziska, a nie tylko oparcia, w tył i zablokowania w wygodnej pozycji, można było wrzucić nogi na biurko i się porelaksować ;).
      • teresa104 Laptop na kanapie 10.02.12, 03:53
        Też kiedyś tak partyzanciłam, że ja z laptopem na kanapie, ja na podłodze - laptop na kanapie, ja na brzuchu na podłodze - laptop na podłodze, ja na klęczkach - laptop na ławie, ale w sytuacji naprawdę wytężonej pracy nie dość, że znalezienie wyogodnej pozycji było coraz trudniejsze, kiedy już wszystko bolało, to praca taka stała się zupełnie niewydajna, umysłowo mogłabym podołać, fizycznie już nie mogłam. W końcu poszłam i kupiłam największe biurko (właściwie stół) i solidne krzesło a pokój zwany wdzięcznie brudnikiem / brudakiem / pierdolnikiem zamieniłam na gabinet. Biurko z krzesłem zajmuje miejsce, trudno, ale to jedyny sposób, żeby bez szwanku większego niż trzeba godzinami pracować.
        A stół się przydaje, jak przychodzą rodzice, żeby nie utyskiwali, że jemy jak psy, dzicy, Turki na kawie.
        • magdalaena1977 Re: Laptop na kanapie 10.02.12, 11:54
          teresa104 napisała:

> Biurko z krzesłem zajmuje miejsce, trudno, ale to jedyny
          > sposób, żeby bez szwanku większego niż trzeba godzinami pracować.

Ja mam biurko w salonie i dlatego tak mi zależało na tym, żeby krzesło było stosunkowo mało "biurowe". Ale ja w ogóle lubię siedzieć przy biurku i nigdy nie ruszam laptopa gdzie indziej.
        • besame.mucho Re: Laptop na kanapie 10.02.12, 11:56
          Próbowałam się przy pisaniu przenieść na stół (no dobra, stół to dużo powiedziane, stolik balkonowy, normalnego stołu się nie dorobiłam, bo nie ma kto mi utyskiwać, że jem jak pies, dzika, Turek na kawie, więc potrzeby nie widzę), ale nie daję rady. Może się to brać z tego, że w ogóle nie potrafię siedzieć jak normalny człowiek, tj. z nogami w dole, dłużej niż 20 minut. Po 20 minutach zaczynam czuć gwałtowną potrzebę zmienienia pozycji, położenia nóg na stole albo na krześle, itd. Na kanapie działam efektywniej :).
          Może mi się kiedyś zmieni, wtedy zacznę zbierać na stół i krzesła.
          • teresa104 Re: Laptop na kanapie 10.02.12, 12:41
            Ja też nie lubię siedzieć z nogami do dołu. Biurko mam przysunięte pod okno, pod oknem kaloryfer i proste nogi kładę na kaloryferze. Albo siedzę po turecku na fotelu (dlatego narzekam, że podłokietniki mam twarde). Ale w systemie kanapowym miałam poobijane wszystkie stawy, kolana, tyłek, łokcie i wysiadały mi plecy. Na krótką metę było fajnie, ale kiedy spadło na mnie pisanie po 10 godzin dziennie, to niewygody się skumulowały i pękłam.
            Szkoda mi brudnika, potrzebny jest taki pokój, do którego można wrzucić różne niewyględne a potrzebne rzeczy, ale siebie szkoda mi było bardziej.
      • smallfemme Re: [LWW]: fotel do komputera 13.02.12, 02:10
        Chłop ma taki i jest genialny (fotel, chłop odrobinę mniej). Pierwsza rzecz po wejściu to wysadzenie chłopa z fotela, żeby zasiąść i się odprężyć. Polecam Markusa całym sercem, nawet leżenie w pozycji embrionalnej jest na nim wygodne :)
    • maggianna Re: [LWW]: fotel do komputera 10.02.12, 12:59
      Wczesniej nie zwracalam specjalnej uwagi na jakim fotelu siedze, u wszystkich poprzednich pracodawcow mialam model Please (przy dostawie foteli, przyjezdzal przedstawiciel firmy u ustawial fotel oddzielnie dla kazdego): www.steelcase.pl/pl/meble/siedziska/strony/krzesla-pracownicze.aspx
      teraz mam jakis prosty fotel i widze niesamowita roznice - w tamtym modelu potrafilam przesiedziec i 20 godz bez jakichkolwiek problemow, teraz czasem po paru godzinach bola mnie plecy. Niestety nie wiem ile kosztuje taki fotel.
    • zazulla Re: [LWW]: fotel do komputera 11.02.12, 10:40
      Ja od jakiś 9 lat używam ikeowy Jules, ale on nie ma podłokietników. Samo krzesło kocham :) Jest bardzo wygodne.

Luby parę miesięcy temu szukał dla siebie - warunek najważniejszy - musiało być małe, bo między biurkiem a ścianą jest mało miejsca. Dodatkowo chciał blokowany odchył. Padło na Nowy Styl Stillo 09 gtp (10 gtp ma wyższy plastik), moi rodzice mają takie od 10 lat i jest w super stanie, polecam. Wybór tapicerek spory, upolowałam w moim mieście za 400 zł z wymianą kółek na te gumą do powierzchni twardych (w zależności od sklepu ok. 20 zł).
      https://carrieredesign.pl/d_image/1204/w/455/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka