Dodaj do ulubionych

zawód - mediator - LWW

10.02.12, 23:43
Trafiłam na informację na temat kursu mediacji. Ilość godzin to 70, a cena kursu 1500 zł. Przyznam się, ze kurs mnie zainteresował. Kosztuje dla mnie jednak nie mało, dlatego, jeżeli zdecyduje się go robić, chciałabym wiedzieć, czy jest opłacalny. Czy mediatorzy są poszukiwani? Czy taki kurs rzeczywiście coś da, czy aby zostać mediatorem należy tak naprawdę przejść dłuższą i głębszą naukę, a taki kurs jest jedynie sposobem na zarobienie pieniędzy?
Obserwuj wątek
    • magdalaena1977 Re: zawód - mediator - LWW 11.02.12, 02:10
      kok.12 napisała:

> Trafiłam na informację na temat kursu mediacji. Ilość godzin to 70, a cena kurs
      > u 1500 zł. Przyznam się, ze kurs mnie zainteresował. Kosztuje dla mnie jednak n
      > ie mało, dlatego, jeżeli zdecyduje się go robić, chciałabym wiedzieć, czy jest
      > opłacalny. Czy mediatorzy są poszukiwani? Czy taki kurs rzeczywiście coś da, cz
      > y aby zostać mediatorem należy tak naprawdę przejść dłuższą i głębszą naukę, a
      > taki kurs jest jedynie sposobem na zarobienie pieniędzy?

Z tego co wiem (a raczej wiem mocno teoretycznie), to praca mediatora przypomina trochę psychoterapię rodzinną. I jeśli ktoś już jest psychologiem, to taki krótki kurs może go zapoznać z formalnymi ograniczeniami mediacji. Ale tak z marszu ...

Z drugiej strony - mam wrażenie, że ośrodki mediacyjne coraz bardziej się reklamują, ostatnio widziałam taką reklamę w TV.
      • sarahdonnel Re: zawód - mediator - LWW 12.02.12, 15:28
        W NL mediatorami są pracownicy socjalni (czyli na dobrą sprawę psycholodzy/socjolodzy) i prawnicy (którzy dodaktkowo mają uprawnienia do przeprowadzania spraw rozwodowych/rozchodowych).

Uprawnienia nauczycielskie zrobione przy okazji jakichkolwiek studiów też moga byc przydatne.
    • agafka88 Re: zawód - mediator - LWW 12.02.12, 15:55
      Kurs trochę drogi - ja robiłam kurs mediatora 40 godzinny i płaciłam 300zł (ze zniżką studencką, ale bez zniżki kosztował 380 zł).

Tutaj masz zebrane ciekawe informacje na temat mediacji:
      www.mediacje.wpia.uw.edu.pl/text.php?cat=43
      Ogólnie, na listę mediatorów możesz być wpisana bez specjalistycznego kursu. Z rozmów z zawodowymi mediatorami wynika, że żeby dostawać zlecenia, trzeba trochę się nachodzić. Ten mediator, z którym miałam kurs mówił, że zaczął od chodzenia po sędziach z okręgu i wręczania wizytówek - mediatorów jest na liście dużo, a jakoś musisz sprawić, żeby właśnie Ciebie wybrali. Z tego co pamiętam, stawka też nie jest zbyt wysoka i te mediacje sądowe są raczej dodatkiem do stałej pracy niż pełnoetatowe.

Możesz również sprawdzić, jak w Twojej okolicy wygląda mediacja - czy sędziowie w ogóle na nią kierują. W niektórych sądach wysyłanie na mediacje jest popularne, w innych niekoniecznie - nie wiem, może zależy to od prezesa sądu.

Do tego radziłabym znaleźć w Twojej okolicy ośrodek mediacyjny i spróbować się dowiedzieć coś więcej na ten temat, czy dałoby się z nimi ewentualnie później współpracować. Przyda się, bo z tego co się dowiadywałam mediacja nie powinna co do zasady być przeprowadzana w sądzie, tylko na terenie neutralnym, tak więc też nie w mieszkaniu jednej ze stron konflitku. Z tego co pamiętam, za wynajęcie pomieszczenia należy się niewielki zwrot, no ale od czegoś trzeba zacząć.

Ogólnie, jeżeli cena kursu jest dość duża dla Ciebie, to na początek polecałabym wypożyczenie jednej z dostępnych na rynku książek na ten temat (tylko _polskiej_ książki polskich autorów). Wtedy zastanowisz się, czy masz szansę odnaleźć się w realiach pracy i czy to jest zawód dla Ciebie.

Tutaj też jest fajna broszura na ten temat.

Inna bajka to podobno mediacje biznesowe - tam stawki są większe, ale pewnie też trudniej się na taki rynek dostać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka