Dodaj do ulubionych

Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pękły?!

24.01.13, 22:21
Jak w temacie, nie wiem co z tymi jajami teraz jest. Może głupi temat, ale... kiedyś mnie babcia nauczyła, że jak chce jajko na miękko, to wsadzam do wrzącej wody i ok 5 minut gotuję. No i kiedyś zawsze wychodziło, ale już od jakiegoś czasu zrobienie jajka na miękko, tak żeby nie pękło graniczy z cudem! Sole wodę- mit. Ogrzewam jajka, żeby zimnych z lodówki nie wrzucać- nic. Macie jakiś patent na jajko na miękko? Uwielbiam jaja na miękko!
Obserwuj wątek
    • mniickhiateal Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 24.01.13, 22:28
      Tak:
      www.superwnetrze.pl/Do-jajek,k71/Nakluwacz-do-jajek-Gefu,t31295.html
      Istnieją w przyrodzie też znacznie tańsze modele, ale nie dałam rady na szybko znaleźć w PL internecie.
    • azymut17 do zimnej wody 24.01.13, 22:29
      Ja zawsze gotowałam wkładając do zimnej wody, tak się u nas w domu robiło. Wedy od zagotowania liczysz 2 minuty lub 2 i 15 sekund, jak lubisz bardziej ścięte. Nic mi nie pęka, chociaż czasem dla pewności sypię trochę soli jak już woda jest gorąca (no ale piszesz, że to nie działa). Z octem też próbowałaś? I sól i ocet mają za zadanie nie tyle zabezpieczyć jajka przed pękaniem, ale ściąć białko od razu po pęknięciu, by nie wypłynęło.

A kupujesz różnych firm? Czy ciągle jedną?
      • ochanomizu Re: do zimnej wody 24.01.13, 22:39
        Podepnę się pod narzekanie helenki - ostatnio pękalność jajek (niezależnie od firmy - kupuję wolny wybieg albo ekologiczne) to ponad 50% :(
        Od sposobu gotowania też niestety nie zależy :(
    • besame.mucho Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 24.01.13, 22:42
      Jeśli mam czas wyciągnąć jajka z lodówki i ogrzać (porządnie, tzn. najpierw potrzymać dosyć długo w temperaturze pokojowej, a później pod kranem z coraz cieplejsza wodą, kończę na zupełnie gorącej i trzymam pod nią jajko dosyć długo) to wrzucam do wrzątku z dużą łyżką soli.
      Jeśli nie mam czasu, to wkładam do zimnej wody, gotuję na małym ogniu i czekam ok. 2 min od zagotowania. Tylko tutaj nie da się podać dokładnego czasu, bo to zależy od tego jak szybko podgrzewała się woda (jajko zaczyna się ścinać w temperaturze sześćdziesięciu kilku stopni, a woda wrze dopiero w stu, więc to czy zanim woda zacznie się gotować miną trzy minuty czy piętnaście jest raczej istotne, musisz metodą prób i błędów przetestować na własnej kuchence).
      Nie pękają ani przy jednym ani przy drugim sposobie. Zazwyczaj korzystam z drugiego, bo jak rano wstaję i mam ochotę na śniadanie, to nie chce mi się bawić z ogrzewaniem jajek.
      • besame.mucho Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 24.01.13, 22:47
        Aha, nakłuwacz myślę, że spokojnie da radę kupić bardzo tanio, bo to stary jak świat pomysł, pamiętam, że miałam taki w domu, pochodził z głębokiego prlu :). Rzeczywiście to działało, nakłute jajka nigdy nie pękały.
    • amused.to.death Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 24.01.13, 22:49
      ja mam nakłuwacz - plastikowy więc był o wiele tańszy.
      Zanim go kupiłam używałam zwykłej igły.
      Czasami zdarzy się, że jakieś jajko pęknie, ale zdarza się tak bardzo rzadko.
    • kaga9 Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 24.01.13, 23:13
      Zawsze wlewam ocet i 9/10 nie pęka. Może mam szczęście:) W dodatku wrzucam jaja na wrzątek, więc chyba mogę uznać metodę z octem za skuteczną.
    • po.rzeczka Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 24.01.13, 23:16
      U mnie też działa włożenie na początek do zimnej wody, czas od zagotowania oceniam "na oko".
    • szarsz Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 24.01.13, 23:38
      Z gadżetów nakluwacz albo takie coś, co udaje jajo a zabarwia się stopniowo w trakcie gotowania. Bardzo precyzyjne narzędzie. Pozwala toto wkładać jaja do zimnej wody i nie przejmować się tempem gotowania wody.
      • mmb Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 25.01.13, 09:19
        Gdzie to coś zmieniające kolor można kupić? Bardzo by mi się przydało.
        • zooba Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 25.01.13, 14:32
          Na pewno w toys4boys, zarówno stacjonarnie i przez internet. Polecam to ustrojstwo, mam je już kilka lat i jajka ugotowane na 'medium' mają ugotowane białko i płynne żółtko, mniam :-)
          • zooba Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 25.01.13, 14:36
            Tu znalazłam: www.toys4boys.pl/kukulcze-jajo-item158.html
            Mają sklep w Starym Browarze w nowej części i stoisko w Plazie (ale nie wiem czy całoroczne, było przed świętami BN).
            • helenka333 Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 25.01.13, 15:29
              Kojarzę dobrze ten sklep, ale nie przypuszczałam, że mają tam takie sprzęty ;)
              • 987ania Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 25.01.13, 17:02
                Ja takie cos kupiłam w bettetware z ich katalogu.
            • yaal Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 28.01.13, 20:04
              Ojezusicku, strasznie drogo, u mnie w funciaku można kupić (czyli £1 kosztuje), wysyłka drożej wyjdzie (:

Jakby się kilka osób chętnych znalazło, to mogę kupić kilka i wysłać (:

Faktycznie genialny gadżet, obdarowałam pół rodziny i mnóstwo znajomych i wszyscy zadowoleni.
              • zooba Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 28.01.13, 20:32
                Nie załamuj mnie 30 zeta zapłaciłam :-/

U nas nie może być tanio, inaczej ludzie pomyśleliby, że badziew jakiś...
    • aankaa Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 25.01.13, 13:47
      jajka wrzucam do wrzątku na 6 minut, zamiast bajeranckiego nakłuwacza używam pinezki
      www.wa.krakow.pl/product_info.php?products_id=4819
    • ja_joanna Nakłuwanie z odpowiedniej strony 25.01.13, 18:12
      Jesze co do nakłuwania: trzeba zwracać uwagę, z której strony się nakłuwa: bo celem tego kłucia jest przebicie pęcherzyka powietrza znajdującego się przy szerszym końcu jajka. Bez przebicia tego pęcherzyka powietrze znajdujące się w nim rozszerza się pod wpływem ciepła i może powodować pękanie jajka, jeśli np. skorupka jest wyjątkowo cienka.

A metody na gotowanie jajek na miękko tak, żeby nie było białych glutów (których nie cierpię) nie znam. Niestety mi za każdym razem wychodzi inaczej, a co osoba to ma inną sugestię i już nie wiem, kogo słuchać, więc przeważnie jem na pół-miękko ;-)
      Myślę, że czas gotowania może zależeć trochę też od wielkości jajka i grubości skorupki.
    • dar61 Jak ugotować jajka w 30 sek ... 26.01.13, 00:33
      ... bez skorupki? Bez tłuszczu? Na piękną pianke 3x większą niż oryginał?

Facet czas ceniący:
      - wybija jaje na cokolwiek, tak ze dwa,
      - odrobinę da dowolnych przypraw, soli np. - wariantów multum,
      - pobełta,
      - mikrofaluje - w połowie bełtając - tak z 15+15 sekund na średnim ruszcie,
      - wyjmie, da wydrgać się atomom,
      - oszczypiorkuje/ ocebulkuje,
      - pobełta,
      - skonsumuje.

A to jajo kukułcze pyszne.
      Na prezent.
      Dzięki!
      {Staniczankom} za inspirację.

Dar61+/- pół minuty
    • teresa104 Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 26.01.13, 10:27
      A moja babcia, która produkowała jaja, właściwie to kury produkowały, a ona zarządzała kurami, które, jak pamiętam, były wielkie jak psy i bardzo odważne, jak raz lis się zakradł na podwórko, to go zadziobały na śmierć, mówiła, że na miękko to mogą iść tylko jaja najświeższe, potem jajo ma coraz większy bąbel powietrza, powietrze szybko się rozpręża i jajo pęka.
      Czyli po pierwsze świeże jajo.
      Na jaja na twardo zaś lepsze są te starsze, bo wtedy lepiej się obierają, z jaja świeżego skorupka nie chce schodzić.

U mnie jaja gotuje mężczyzna, bo jest to bodaj jedyna rzecz, którą umie i chce gotować, więc się nie wcinam i nie wiem, ile jaj pęka. A jak jakieś pęknie, to ja i tak dostaję niepęknięte. I to jest mój patent.
      • besame.mucho Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 26.01.13, 11:18
        > Na jaja na twardo zaś lepsze są te starsze, bo wtedy lepiej się obierają, z jaj
        > a świeżego skorupka nie chce schodzić.

Jak jestem na działce to biorę świeżutkie jaja od sąsiada i znalazłam patent, bo lubię na twardo, a skorupka faktycznie nie chce odchodzić. Otóż czubkiem bardzo gorącego jaja, takiego dopiero co wyciągniętego z wrzątku, trzeba walnąć o stół, blat czy cokolwiek, żeby nadtłuc skorupkę, a następnie szybko włożyć pod bardzo zimną wodę i chwilę pod nią przytrzymać. Działa prawie zawsze, rzadko się trafia jajo, które tak potraktowane nadal trudno się obiera.
        • teresa104 Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 26.01.13, 11:41
          Tak samo babcia robiła, tylko wrzucała do cebrzyka z wodą ze studni, która była tak zimna, że ręki się do niej nie dało włożyć.

Nie przypominam sobie, jak wrócimy do wątku, żeby jaja od babci pękały, były wielkie i twarde, tylko że ja miałam nieco oporów, żeby je jeść i nie umiem tego wytłumaczyć.

W ogóle wszystkie pokarmy wytwarzane w babcinym gospodarstwie małorolnym, własne mleko, własne masło, sery, mięso, jaja, miały tak intensywny smak, wzmagany w dodatku obserwacją procesu produkcji, że sporo czasu zajmowało mi, żeby bez zastanawiania się nad każdym kęsem je jeść. No a powrót do "miejskich" produktów to już nieutulony na zawsze żal za tamtymi smakami.
          • besame.mucho Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 26.01.13, 11:52
            > No a powrót do "miejskich" produktów
            > to już nieutulony na zawsze żal za tamtymi smakami.

W Warszawie zrobili mlekomaty, gdzie mleko jest ponoć świeże i od krowy i faktycznie smakuje lepiej niż kartonik ze sklepu. Ser sobie też można z niego zrobić, bo się elegancko zsiada. Może w Łodzi też są?
            • teresa104 Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 26.01.13, 12:25
              Ponoć są. Mleka nie lubię, ale taką śmietanę prawdziwą, czy masło, to bym chciała. I tego z mlekomatu nie dostanę, bo to mleko już jest odśmietanione.

Kiedyś dostałam od babci biały ser. Biały z nazwy, z wyglądu ecru. Zrobiłam z nim taki wieniec drożdżowy. No i po przekrojeniu wieńca okazało się, że ser prawie znikł, wtopił się w ciasto, taki był tłusty.
              • besame.mucho Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 26.01.13, 12:32
                Czekaj czekaj. Ja się na mlecznych przetworach słabo znam, więc pytam - jak się odstawi mleko do zsiadania i się wydzieli toto gęste na górze, to nie jest śmietana? Bo ja jakiś czas temu wzięłam mleko z mlekomatu i robiłam biały ser, więc odstawiłam to mleko żeby się zsiadło i miałam później górną gęstą warstwę i zsiadłe mleko na dole.
                • teresa104 Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 26.01.13, 13:04
                  Tak, to jest śmietana, ale to taka resztówka jest.
                  U babci była specjalna bańka do śmietany z kranikiem na dole i podłużną szybką wzdłuż całej bańki. I po odstaniu mleka kranikiem spuszczało się rzadkie, a w okienku obserwowało, kiedy zaczyna się kremowe i gęste i to była śmietana. Spuszczone mleko nadal miało sporo tłuszczu i było pełnoprawnym mlekiem, a już było odśmietanione.
                  Mleko z krowy szybko i wyraźnie się rozwarstwia.
      • helenka333 Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 26.01.13, 11:36
        Haha! Ja też na mena zrzuciłam gotowanie jaj, bo mu jakoś lepiej to wychodziło, ale ostatnio nawet jemu pękają ;) ale przynajmniej ja się mniej wówczas denerwuję ;)
        • lizka8 Re: Jak ugotować jajka na miękko, tak żeby nie pę 29.01.13, 23:16
          Mnie nie pękają, ale za to zawsze przegotuję
          Miałam swego czasu takie jajo do wrzucania c pokazywało kolorki i to było skuteczne ale się zniszczyło i terazmam kłopot
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka