Dodaj do ulubionych

Odplamianie - help [LWW]

05.07.13, 07:54
Jestem zdolna :)

Uprałam Venice z kolorowymi ciuchami (bo czarne i białe to kolorowe nie?), no i ten biały zafarbował :( Co jest o tyle dziwne, że jednocześnie prałam też inną bluzkę, biało-fioletową, i ten biały nie zafarbował.

Co robić, drogie Bravo?

Doświadczenie w odplamianiu mam zerowe, do tej pory udało mi się zafarbować jedynie ręczniki czy ścierki, co mi nie przeszkadza, natomiast ciuchy zwykle wychodziły bez szwanku.

Na razie moczę w jakimś odplamiaczu, na którym jest napisane delikatny dla tkanin :P

Ale wątpię, żeby to pomogło ;(
Obserwuj wątek
    • akna Re: Odplamianie - help [LWW] 05.07.13, 08:23
      Mnie kiedyś uratowało zafarbowane rzeczy moczenie w vanishu. Wiem, że biedra ma jakiś tańszy jego odpowiednik.
      • yaga7 Re: Odplamianie - help [LWW] 05.07.13, 08:56
        Moczenie w Vanishu trochę dało radę, ale nadal zamiast białego widzę jasny róż ;)

Ile razy mogę w tym Vanishu moczyć? Do skutku? A materiał się nie rozwali?
    • anna-pia Re: Odplamianie - help [LWW] 05.07.13, 08:47
      Witaj w klubie :)
      Najlepiej dotąd sprawdzało się namoczenie w naprawdę tanim proszku do bieli, typu Dosia (robię bardzo nasycony roztwór), droższe nie dawały rady.
      Simplicol ma jakiś odbarwiacz, ale nie próbowałam.
      • yaga7 Re: Odplamianie - help [LWW] 05.07.13, 08:57
        Oczywiście żadnego proszku do bieli nie posiadam, ale wobec tego zakupię Dosię i przetestuję.

Ale czy wtedy z czarnego nie zrobi się szary? ;)
        • anna-pia Re: Odplamianie - help [LWW] 05.07.13, 09:29
          Z takimi pytaniami to do wróżki specjalistki od chemii ;) U mnie po prostu złapany kolor schodził zupełnie.
          • yaga7 Re: Odplamianie - help [LWW] 05.07.13, 09:38
            Bardziej mi chodziło o to, czy testowałaś kiedyś na ciuchach z kawałkami czarnego i co się wtedy stało ;)
            • anna-pia Re: Odplamianie - help [LWW] 05.07.13, 15:35
              Nic się nie stało, schodziło to, co niechciane, aczkolwiek głowy nie dam, że czarny zachował 100% swojej wyjściowej czerni :)
      • ochanomizu Re: Odplamianie - help [LWW] 05.07.13, 18:54
        Ja używałam odbarwiacza Beckmanna https://image.ceneo.pl/data/products/8737720/f-dr-beckmann-odbarwiacz-do-tkanin-75-g.jpg - teraz chyba zmienił nazwę na simplikol.

Z białej pofarbowanej spódnicy zeszło całkowicie, ale jakąś kolorową piżamę tym zniszczyłam, bo oryginalny kolor też zszedł. Ale do białego jak najbardziej.
    • margo13ak Re: Odplamianie - help [LWW] 05.07.13, 13:42
      Odplamiałam kiedyś lekarskie fartuchy, bo wyprały się z zabłąkaną czerwoną skarpetką - wyszedł gustowny pastelowy róż, właściciel sam chyba nie wiedział, czy na ten widok pęknąć ze śmiechu, czy ze złości ;-D
      Biel odzyskały po dwóch czy trzech cyklach: namaczania w wybielającym proszku (Vizir to chyba był, nic bardziej wściekłego wtedy nie wymyśliłam) i praniu w 60st z tymże - no, ale Venice tak nie potraktujesz :(
      Myślę, że namaczanie/pranie i powtórka na 40st może pomóc, niestety, czerń może nieco wyblaknąć, może jednak nie tak bardzo :\
      O simplicolu też słyszałam, sama nie próbowałam.
    • aankaa Re: Odplamianie - help [LWW] 05.07.13, 15:35
      do następnych prań (kolorowych, wzorzystych) polecam chusteczki wyłapujące kolory (do kupienia w Rossmanie czy innych sklepowiskach)
      • yaga7 Re: Odplamianie - help [LWW] 05.07.13, 17:26
        Jak nie zapomnę, kupię. I mam nadzieję, że nie będę zapominać wrzucać do pralki ;)

Jak człowiek miał wszystkie ciuchy czarne, problemu nie było (no, tylko te ścierki i ręczniki prane z czarnym prześcieradłem :P), teraz kolorów mu się zachciało, no i mam ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka