Dodaj do ulubionych

LWW bagaż podręczny - rygor wymiarowy?

19.03.15, 20:28
mam plecak, który chciałabym wykorzystać jako b.podręczny. Wg moich pomiarów ma 55cm wys. Wg strony producenta plecak ma 57cm wysokości. oczywiście nie będzie wypchany na maxa, liczę się z koniecznością wyprawy na lotnisko w celu "testu koszyczka", ale jeśli dałoby radę tego uniknąć to byłoby super;)
wymiary max wg Ryanaira 55x40x20
wymiary plecaka wg producenta 57x31x19,5
pas biodrowy odpinany, więc będzie odpięty na czas podróży.

czy te wymiary przejdą/ryzyk fizyk/czy na bank będę musiała dopłacać?

Leciałabym z plecakiem Fjord Nansen Adventure 45, jeśli ktosia ma taki plecak i używała go jako podręczny w Ryanairze to byłoby super, ale szansa nikła, więc pytam o wymiary ;)
Obserwuj wątek
    • maggianna Re: LWW bagaż podręczny - rygor wymiarowy? 19.03.15, 21:00
      Nie bedzie problemu - zwłaszcza ze pozostałe wymiary pasują do wymogów linii lotniczej. Nigdy nie widziałam zeby kazali wsadzać do "koszyka" bagażu który "na oko" jest w normie. Moja walizka podręczna ma po 2 cm więcej na wszystkich wymiarach niz wymagane i nigdy problemu nie było, ważne ze mieści sie w schowku nad siedzeniami.

Jak ostatnio leciałam Ryanair, to obsługa przeliczyła pasażerów w stojących do bramki i od połowy kolejki przyczepiali naklejki i kazali zostawić bagaż przed samolotem i wkładali go do luku bagażowego - wiec upewnij sie na wszelki wypadek ze nie masz nic cennego w plecaku lub masz podręczna torebkę do której mozesz cenne przedmioty przełożyć.
      • nientepaura Re: LWW bagaż podręczny - rygor wymiarowy? 19.03.15, 21:06
        o, super, dzięki za info ;)
        • kotwtrampkach Re: luk bagażowy 17.04.15, 18:28
          nientepura pewno juz poleciała, alemoże komuś się jeszcze przyda: do luku biorą walizki, miękkich bagaży nie chcieli. Leciałam w marcu :)
          • nientepaura Re: luk bagażowy 17.04.15, 20:07
            poleciała i wróciła, plecak bez problemu przeszedł jak podręczny ;)
    • magdalaena1977 Re: LWW bagaż podręczny - rygor wymiarowy? 19.03.15, 21:23
      Leciałam Ryanem 4 razy i nigdy nie widziałam, żeby kogoś sprawdzali. Tolerowali nawet kobiety z małą torebką i większym plecakiem (tj. nie domagali się wepchnięcia torebki do plecaka).
      • nientepaura Re: LWW bagaż podręczny - rygor wymiarowy? 19.03.15, 22:21
        Ale w Ryanie możesz mieć 2 bagaże podręczne - plecak/walizkę + torebkę właśnie, więc nic dziwnego, że tolerowali ;)
        • slotna Re: LWW bagaż podręczny - rygor wymiarowy? 19.03.15, 23:15
          Nie chce mi sie sprawdzac jak jest teraz, ale kiedy ostatnio lecialam absolutnie kazali wpychac torebki, aparaty itd. do podrecznego. Jakos w okolicach 2008 to weszlo i to znienacka, nieswiadomi ludzie robili zakupy w bezclowych i upychali potem bezsilnie po kieszeniach, bo im sie nie miescilo. Dlatego przestalam latac Ryanairem.
          • nientepaura Re: LWW bagaż podręczny - rygor wymiarowy? 20.03.15, 05:37
            latam regularnie i dwie sztuki - przynajmniej na krajowych
            • maggianna Re: LWW bagaż podręczny - rygor wymiarowy? 20.03.15, 07:13
              Jakis czas temu zmienili zasady i można mieć 2 sztuki:
              www.ryanair.com/pl/warunki-dotyczace-podrozy/regulations-cabinbaggage/
              Każdy pasażer* może wnieść na pokład jedną torbę podręczną o wadze do 10 kg i maksymalnych wymiarach 55 x 40 x 20 cm oraz 1 małą torebkę o maksymalnych wymiarach 35 x 20 x 20 cm.
              • slotna Re: LWW bagaż podręczny - rygor wymiarowy? 20.03.15, 20:01
                Dzieki, dobrze wiedziec. Ale i tak mam do nich zal, trafilo na mnie jak musialam koniecznie wziac leki, ktore mialam pod reka w torebce, ktora mialam pod sufitem w walizce...
    • slotna Re: LWW bagaż podręczny - rygor wymiarowy? 19.03.15, 21:28
      Mnie sprawdzili w Ryanairze, kiedy akurat mialam bardzo wypchana walizke, zebralam wszystkie sily i dopchnelam ja jakos. Natomiast duzego jak na podreczny plecaka nie sprawdzali mi nigdy ani nie wazyli - jest miekki, wiec wiadomo, ze wlezie, jesli nie wypchany do konca.
      • wodadobra Re: LWW bagaż podręczny - rygor wymiarowy? 20.03.15, 07:10
        My lataliśmy z plecakiem większym (dużo), ale mieszczącym się po zapakowaniu do tego przymiaru. NIe był wypchany do końca więc mieścił się bez problemu.
        I tak, w Ryanie można mieć dodatkowo torebkę, aparat, reklamówkę itp Bagaż podreczny
    • yaga7 Re: LWW bagaż podręczny - Ryanair 23.11.15, 16:04
      Mam pytanie o mały bagaż podręczny w Ryanie.

Czy może to być po prostu miękka torebka, w której jest mało rzeczy i ktorą można złożyć tak, że się zmieści do tego małego kosza na mniejszy bagaż podręczny? Czy oni w ogóle sprawdzają te mniejsze bagaże podręczne?
      • nientepaura Re: LWW bagaż podręczny - Ryanair 23.11.15, 18:25
        nie sprawdzają, spokojnie może być ;) nie wiem, czy kojarzysz Torby od Zuzi Górskiej. Nawet Hobo przechodziło i to bynajmniej nie płaściutkie ;)
        • yaga7 Re: LWW bagaż podręczny - Ryanair 23.11.15, 19:42
          Kojarzę mniej więcej, dzieki za info :) To się nie będę stresować wobec tego ;)
      • mniickhiateal Re: LWW bagaż podręczny - Ryanair 23.11.15, 18:48
        W sensie, że masz tylko małą torbę, czy małą torbę plus bagaż podręczny? Mała torba jak się mieści w limicie wymiarów, to się mieści i bangla. Jeśli jest jako dodatek do bagażu podręcznego, to mieli fazę na faszystowskie zmuszanie do wpakowania wszelkich małych toreb i rekwizytów do tej jednej sztuki bagażu i jak się nie mieściło, to won do luku + dopłata, ale im już przeszło, o ile wiem.
        Natomiast nie wiem, co masz na myśli przez sprawdzanie mniejszych bagaży - jak planujesz mieć w torebce butlę wody i nóż, to sprawdzą podczas kontroli bezpieczeństwa i owszem wyrzucą.
        • yaga7 Re: LWW bagaż podręczny - Ryanair 23.11.15, 19:45
          Zgodnie z regulaminem jest mały i duży bagaż podręczny. Duży 55x40x20 czy coś w tym guście i tu moja walizka jest zgodna z wymiarami, do tego jest mały bagaż podręczny typu damska torebka i tu nie mam nic, co odpowiada wymiarami, mam same większe torebki, ale nie chcę tam pakować dużo rzeczy, więc to będzie kompresowalne.
          Nie, noży ani wody przewozić nie zamierzam, chodzi mi wyłacznie o wymiary, czy mogę mieć większą torebkę, która jest w połowie pusta i po kompresji na chama mieści się w tym małym koszu na mały bagaż podręczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka