Dodaj do ulubionych

Bilety lotnicze

18.05.15, 13:02
Czy możecie mi powiedzieć, na jakiej stronie kupujecie bilety lotnicze? Osobiście same bilety kupowałam może ze 2 razy, ale bezpośrednio na stronie przewoźnika.
Teraz widzę jakieś strony typu tripsta, flysiesta, gdzie niby bilety sa tańsze niż bezpośrednio na stronie przewoźnika, ale właśnie nie wiem, czy tam się teraz kupuje? :)

Jestem kompletnie zielona w temacie.
Obserwuj wątek
    • virgaaurea Re: Bilety lotnicze 18.05.15, 14:11
      Obawiam się, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi - zależy od biletu;
      te same bilety są czasem w różnej cenie na różnych stronach, te różnice potrafią być małe (kilkanascie pln) lub niekoniecznie (kilka stów); ja ostatnio kupowałam np. znacznie taniej na stronie przewoźnika - oferty promo nie były dostępne u pośredników, więc naprawdę reguły nie ma.

Masz do wyboru:
      - strony linii lotniczych
      - pośredników typu właśnie tripsta, flipo, flugladen itd.
      - czartery biur podróży (jeśli interesuje Cię typowo "czarterowy kierunek"), te bilety czasem bywają na stronach pośredników, ale często nie ma.

Niestety żadna strona pośrednika, ani wyszukiwarka lotów nie pokazuje wszystkiego.
      Ewentualnie sama możesz korzystać z Azuona, jeśli to nie jest jakaś jednorazowa historia (azuon nie jest darmowy)

• yaga7 Re: Bilety lotnicze 18.05.15, 14:35
        OK, dzięki za info.

Czyli po prostu trzeba siedzieć i szukać po różnych stronach, czyli trzeba mieć dużo czasu ;)

> Ewentualnie sama możesz korzystać z Azuona, jeśli to nie jest jakaś jednorazowa
        > historia (azuon nie jest darmowy)

Raczej jednorazowe, albo na tyle rzadko powtarzające się, że na pewno nie chcę za nic płacić.
        Aż tyle to nie będę latać :))

Ale rozumiem, że mogę spokojnie kupować bilet stronach typu tripsta itp.? :)
        • virgaaurea Re: Bilety lotnicze 18.05.15, 20:23
          Yaga, jakbys mniej tajemniczo pytala i powiedziala, o jaki lot Ci chodzi (niekoniecznie na forum, jesli nie chcesz sie tym publicznie dzielic), to latwiej by Ci bylo doradzic ;) Bo ogolnie caly esej mozna o tym napisac.

Tripsta na pewno nie ejst firma krzak, co nie znaczy, ze kazdy posrednik wart jest zaufania.

Rezerwacja przez posrednika to z jednej strony (w zalezosci od linii) czasem mniej uciazliwych formalnosci, np. przy rezerwacji przez przewoznika moze spotkac Cie uciazliwa procedura weryfikacji CC, z drugiej jesli cos sie pozmienia z godzinami odlotu (np w przypadku czarterow to bardzo czeste) to posrednik Cie o tym nie powiadomi albo nie (prawdopodobienstwo, ze nie jest spore), sama musisz sie dowiadywac o takie rzeczy. Wiec jak zwykle - zalezy:D
          • yaga7 Re: Bilety lotnicze 18.05.15, 20:58
            Nie chodzi mi o żaden konkretny lot :D
            Tak sobie ogólnie sprawdzam różne opcje.

Pewnie jak ktoś jest konkretnie nastawiony na kierunek, to mu jest łatwiej szukać, a tak jak ja szukam ogólnie, to jest kiepsko, zwłaszcza, że usiłuję to zgrać z fajnymi hotelami itp.

Niewykluczone że i tak się skończy na wycieczce zorganizowanej.
            • virgaaurea Re: Bilety lotnicze 18.05.15, 21:54
              jesli chcesz znalezc w maire tani lot, masz okreslone daty, a nie wybralas miejsca - wrzuc te daty w skyscanner, w miejsce wylotu wpisz kraków (lub Polska - jesli pasuje Ci dojazd do innego maista), a w przyloty wpisz "wszędzie"
              • yaga7 Re: Bilety lotnicze 19.05.15, 13:01
                O, dzięki, wiedziałam, że coś takiego musi być :)
            • magdalaena1977 Re: Bilety lotnicze 18.05.15, 22:12
              yaga7 napisała:

> Pewnie jak ktoś jest konkretnie nastawiony na kierunek, to mu jest łatwiej szuk
              > ać, a tak jak ja szukam ogólnie, to jest kiepsko, zwłaszcza, że usiłuję to zgra
              > ć z fajnymi hotelami itp.
              >
              > Niewykluczone że i tak się skończy na wycieczce zorganizowanej.

W planowaniu podróży czy dostaw jest takie pojęcie jak "problem ostatniej mili". Generalnie chodzi o to, że nie jest prawdziwym problemem dostać się spod Pałacu Kultury na Aleksanderplatz, tylko z Białołęki do hoteliku w pół drogi między Frankfurtem a Berlinem.

Dlatego, jeśli jadę do dużego miasta, to sama kupuję bilety i rezerwuję hotel - w Warszawie na lotnisko zawiezie mnie tata, potem mogę liczyć na metro albo taksówkę, ew. na specjalny bus lotniskowy.
              Ale jeśli szukam czegoś bardziej na odludziu, to albo jadę samochodem albo wybieram biuro podróży. Dwa lata temu byłam na Krecie z TUI i tej jesieni lecę z nimi na Sycylię. Wiem, że dzięki temu po wylądowaniu będzie na mnie czekał autokar z pilotką i że ten autokar dowiezie mnie razem z ciężką walizką pod drzwi hotelu. Moi znajomi, którzy lecieli na Sycylię kilka lat temu, wylądowali tam nieoczekiwanie dużo później, nie zdążyli na pociąg, musieli nagle szukać noclegu ...
              Nie wiem, jak wygląda oferta dla par, ale z punktu widzenia singla ceny TUI są naprawdę zachęcające na tle innych biur.
              • yaga7 Re: Bilety lotnicze 19.05.15, 13:03
                No właśnie ostatnio sama doszłam do tego wniosku, że jak duże miasto, to lecieć, ale jak jakieś odludzie, to jednak lepiej w sposób zorganizowany.

Ofertę TUI nawet przeglądałam, podobnie jak innych biur, ale jeszcze nic nie wybrałam.
              • sylwiastka Re: Bilety lotnicze 19.05.15, 14:23
                Ja na odludzie lece i wynajmuje samochod na lotnisku. Pozniej poruszam sie tylko samochodem i oddaje go na lotnisku przed odlotem. Biur podrozy nie lubie, bo sa obcy ludzie w pakiecie wycieczki.
                • yaga7 Re: Bilety lotnicze 19.05.15, 16:03
                  No, to też jest opcja, pewnie wszystko zalezy od tego, gdzie się jedzie. Wiem, że robiłam jakąś taką kalkulację z samochodem, wyszło drogo. Na pewno na kilka osób się to bardziej opłaca.

Obcych ludzi nie ma bardziej niż gdzie indziej, no może tylko tyle, że są w autobusie transferowym z lotniska do hotelu, alby gdybym jechała jakimś lokalnym transportem, to przecież też by byli.
                  • sylwiastka Re: Bilety lotnicze 19.05.15, 16:10
                    No wychodzi drozej. Jednak gdy ustrzeli sie tanie bilety to moze nie jest tak zle.
                    Ja na stacjonarnym pobycie z biurem bylam raz i czulam sie jak na kolonach. Za duzo rodakow czy obcokrajowcow, ktorzy chcieli sie integrowac w porze posilkow, przy basenie czy w hotelowym barze. Pewnie dlatego jestem uprzedzona.
                    Wiec nie chodzi mi o obcych w autobusie tylko skoszarowanie z innymi turystami. Wiem, tak poznaje sie ciekawych ludzi ;)
                    • yaga7 Re: Bilety lotnicze 19.05.15, 16:32
                      > No wychodzi drozej. Jednak gdy ustrzeli sie tanie bilety to moze nie jest tak z
                      > le.

A to na pewno.
                      Jak ja patrzyłam na to co mnie interesuje, to nie było tak różowo, bilety nie były tanie.

> Ja na stacjonarnym pobycie z biurem bylam raz i czulam sie jak na kolonach. Za
                      > duzo rodakow czy obcokrajowcow, ktorzy chcieli sie integrowac w porze posilkow,
                      > przy basenie czy w hotelowym barze. Pewnie dlatego jestem uprzedzona.

Może po prostu wyglądasz sympatycznie :) No i to też kwestia tego, czy miejsce / hotel są popularne czy nie.
                      Ja byłam x razy na takich wyjazdach i jakoś nie pamiętam, żeby ktoś się chciał bardzo integrować, a na pewno nie bardziej niż gdybym była bez biura, ale też w hotelu. Tylko że ja jestem mało integracyjna, nie wiem, może to po mnie po prostu widać.
                    • magdalaena1977 Re: Bilety lotnicze 19.05.15, 20:00
                      sylwiastka napisała:

> Ja na stacjonarnym pobycie z biurem bylam raz i czulam sie jak na kolonach. Za
                      > duzo rodakow czy obcokrajowcow, ktorzy chcieli sie integrowac w porze posilkow,
                      > przy basenie czy w hotelowym barze. Pewnie dlatego jestem uprzedzona.

Byłam tak raz sama i ze dwa razy z przyjaciółką i nigdy nie zintegrowałam się z nikim obcym, czego trochę żałowałam.
            • sbarazzina Re: Bilety lotnicze 18.05.15, 23:48
              Expedia ma wlasnie fajne pakiety lot+hotel. Z wyszukiwarek przypomnialo mi sie jeszcze Opodo. No i na last minute tez sa (chyba) pakiety.
    • magdalaena1977 Re: Bilety lotnicze 18.05.15, 18:52
      Ja zawsze zaczynam od porównywarek, ale szybko ustalam, jaka linia jest najtańsza i kupuję przez stronę przewoźnika.
      W dodatku sprawdzam na stronie lotniska rozkład lotów na cały tydzień i dostosowuję dni podróży tak, żeby np. nie wylatywać w środku nocy.
      • yaga7 Re: Bilety lotnicze 18.05.15, 20:59
        No właśnie, jak się ma możliwość dostosowania dni podrózy, to jest super, też zwróciłam uwagę, że najlepiej mieć jakiś margines dat, żeby się dopasować.
        • magdalaena1977 Re: Bilety lotnicze 18.05.15, 21:03
          Ja zawsze zaczynam od lotu, a potem szukam hotelu.
    • sylwiastka Re: Bilety lotnicze 18.05.15, 18:56
      Ja zawsze szukam biletow korzystajac z porownywarek cen np Skyscanner i Kayak (tylko tych dwoch). Zazwyczaj zaznaczam widok miesiaca i patrze kiedy i w jakiej konfiguracji wychodzi tanio. Jestem wybredna i porownuje tez godziny odlotu, czas podrozy i licze przesiadek, wiec nie zawsze wybieram po prostu najtansza opcje.
      Gdy mam upatrzone polaczenie to wchodze bezposrednio na strone przewoznika (linii lotniczych) i najczesciej kupuje u nich.
      Wyjatkowo nie lubie posrednikow, bo czesto napiczaja dodatkowe oplaty za transakcje, platnosc karta itp. Tylko 2 razy zdazylo mi sie, ze atrakcyjna cena byla jedynie oferowana przez posrednika.
      • yaga7 Re: Bilety lotnicze 18.05.15, 21:00
        Dzięki za namiary na porównywarki, tych nie znałam, korzystałam tylko z momondo.
    • sbarazzina Re: Bilety lotnicze 18.05.15, 20:40
      Ja sprawdzam loty najpierw na porownywarce - moja ulubiona to momondo, ew expedia. A pozniej kupuje albo u przewoznika albo u posrednikow - czesto korzystalam z ebookers, bravofly. Unikam nieznanych posrednikow, zwlaszcza przy drogich lotach.
      • yaga7 Re: Bilety lotnicze 18.05.15, 21:01
        Dzięki za kolejne namiary :)
    • bell9 Re: Bilety lotnicze 19.05.15, 19:13
      dziś do północy promocja w Wizzair, może coś "upolujesz"
    • mmoni Re: Bilety lotnicze 20.05.15, 14:28
      Ja szukam przez Matrix Airfare Search, której zaletą jest to, że można sobie elastycznie poszukać różnych dat, a potem kupuję na stronie przewoźnika. Czasem jeżeli chodzi o jakieś przeloty gdzieś na prowincję, sprawdzam różne warianty połączeń na Rome2Rio
    • aadrianka Re: Bilety lotnicze 03.06.15, 16:20
      Są jeszcze Wakacyjni Piraci. We wrześniu przetestuję urlop (lot + hotel) kupiony przez niemiecki odpowiednik, Urlaubspiraten. Cenowo wyszło opłacalnie.
      • yaga7 Re: Bilety lotnicze 04.06.15, 13:59
        Dzięki, zapisuję :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka