Dodaj do ulubionych

Mini (mikro) piekarnik

22.01.17, 15:53
Szukam - jak w tytule.
Mieliśmy dotąd minipiekarnik Tefala, służył dzielnie 8 lat i właśnie odmówił współpracy. Szukam czegoś tego typu, o podobnych wymiarach. Teraz wydaje mi się, ze lepszy byłby z drzwiczkami. Może coś polecicie?
Obserwuj wątek
    • teresa104 Re: Mini (mikro) piekarnik 22.01.17, 22:21
      Mowa o czymś takim?
      www.euro.com.pl/opiekacze/sencor-seo-2028bk.bhtml

Tak piszę, nie mam pojęcia o przedmiocie. Ale piecze i ma drzwiczki. A ja szukam odkurzacza, stąd na bieżąco mam strony agd.
      • jul-kaa Re: Mini (mikro) piekarnik 22.01.17, 22:35
        Nie, to jest wielkie. Chodzi o takie małe, jakieś 25-30cm szerokości:

https://www.avans.pl/temp/thumbs-new/3/products/645/534645_1471782_500x500w50.jpg

Mieliśmy taki:

https://media.merlin.pl/media/300x452/000/009/471/56bc7efb6e3e0.jpg
        • teresa104 Re: Mini (mikro) piekarnik 22.01.17, 22:44
          Faktycznie małe. No to nie wiem.
          Jeśli służy Wam do tostów, podgrzewania kawałka zapiekanki itd. to ja takie sprawy załatwiam na suchej patelni pod pokrywką. No chyba że da się w tym (z drzwiczkami) upiec ciasto, mięso, zapiec rybę czy papryki z farszem. Wtedy sucha patelnia nie ma zastosowania.
          I już 4 posty są.
          • besame.mucho Re: Mini (mikro) piekarnik 22.01.17, 23:50
            Do tostów, zapiekanek, mięsa i ryb sprawdza się też elektryczny grill.

Ale w tych minipiekarnikach da się ponoć jak najbardziej upiec ciasto, mięso i paprykę. Nie polecę konkretnego modelu, bo w końcu nie kupiłam, ale robiłam kiedyś jakieś wstępne rozeznanie pod kątem małego domku na wsi, gdzie do gotowania jest tylko fajerka na kozie i wspomniany grill, i te minipiekarniki sprawiały bardzo sensowne wrażenie.
          • jul-kaa Re: Mini (mikro) piekarnik 23.01.17, 02:25
            Upiec ciasto to chyba mozna w tych minipiekarnikach, w mikro - nie sadze. Ale - kto wie. Moze w tych z drzwiczkami by sie dalo. Besame raczej ma na mysli te mini, taki mam na wsi i rzeczywiscie piecze co trza.

Ja tego (domowego) uzywalam prawie codziennie (nie mam mikrofali), do odgrzewania, tostowania (nie mam rowniez tostera :D), zapiekania sera, robienia zapiekanek, podgrzewania plackow i innych dan. Wlaczam ustrojstwo wtedy, kiedy zal mi wlaczac piekarnik, nie da sie odgrzac na parze, w garnku ani na patelni.
            • teresa104 Re: Mini (mikro) piekarnik 24.01.17, 22:54
              Również nie mam tostera i kuchenki mikrofalowej. Nie mam zapewne wielu urządzeń, nawet nie wiem, czego nie mam. Ale brakuje mi tylko takiego czegoś z metalu, takiej rozetki na drucie z uchwytem. Rozetkę zanurza się do połowy wysokości w cieście naleśnikowym i smaży w głębokim tłuszczu. W domu rodzinnym było, matka wyrzuciła, w wianie więc nie wniosłam, a chciałabym mieć w swoim domu.
              • szarsz Re: Mini (mikro) piekarnik 26.01.17, 11:20
                > a chciałabym mieć w swoim domu.

ale przecież tego jest pełno na sieci, jakieś grosze kosztuje? Może nie grosze, ale na pewno jest tańsze niż minipiekarnik :)
                • szarsz Re: Mini (mikro) piekarnik 26.01.17, 11:22
                  To?
                  www.garneczki.pl/produkt/foremka-do-rozetek-gwiazdka,32756
                  • teresa104 Re: Mini (mikro) piekarnik 26.01.17, 12:16
                    To. I teraz muszę chyba już kupić, nie?
                    • jul-kaa Re: Mini (mikro) piekarnik 27.01.17, 14:28
                      Ha, a ja takie gdzieś mam. I nie używam. Poszukam.
                      • teresa104 Re: Mini (mikro) piekarnik 27.01.17, 14:58
                        Do wyrobów karnawałowych i ostatkowych idealne. Faworków nie chce mi się robić, kupne są zazwyczaj wstrętne. Znajdź i używaj, bodajś raz w roku miała użyć.
                        • jul-kaa Re: Mini (mikro) piekarnik 27.01.17, 15:13
                          Kupiłam na jakimś przedziwnym targu we Lwowie. Za jakieś 5UAH. Razem z pojedynczymi foremkami do orzeszków kupiłam. Poszukam, skoro Teresa każe.
                          • teresa104 Re: Mini (mikro) piekarnik 27.01.17, 20:35
                            Orzeszki. Jadło się.
                            Kupiłam sobie rozetkę na allegro, a co mi tam.
                            • jul-kaa Re: Mini (mikro) piekarnik 31.01.17, 21:03
                              sit sit sit, jak mawia moja sasiadka.
                              Mąż mi przypomniał: uznaliśmy, że rozetka się nie przyda w miescie i wyjechała na wieś. Zapłaczę się.
                              • teresa104 Re: Mini (mikro) piekarnik 31.01.17, 21:41
                                A ja właśnie jutro planuję uroczyście kupić mąkę pszenną (posiadana zjełczała, jednak lata płyną także dla mąki) i przystąpię do wyrabiania. Mam nie rozetkę, a jakiś liść dziwny, niech będą karnawałowe liście.
    • ja_joanna Re: Mini (mikro) piekarnik 23.01.17, 23:53
      Opiekacze / minipiekarniki są super. My teraz nie mamy w ogóle piekarnika, taki urok wynajmowanego mieszkania, i mój stary minipiekarnik nas ratuje. Akurat ten kupiony jeszcze w Niemczech w jakimś hipermarkecie, więc żadna marka, ale działa bez zarzutu. Oprócz grzanek robiłam w nim też np. pieczone ziemniaki, rybę, mój Mąż czasem piecze kurczaka (piersi). Ciasta nie próbowałam, ale to nie do końca moja bajka, ale już np. pieczone jabłka - jak najbardziej. Generalnie - nic mu nie brakuje, wszystko standardowo działa, temperaturę utrzymuje, tylko jest na małe porcje. Gorąco polecam taki z drzwiczkami, bo nadaje się do wielu zastosowań i jest bardziej uniwersalny. Jako aspirująca minimalistka ;-) lubię sprzęty, które mają więcej niż jedno zastosowanie (jeśli dobrze działają).
      • jul-kaa Re: Mini (mikro) piekarnik 24.01.17, 22:44
        A pokazałabyś go? Albo podobny?
        Ja duży piekarnik też mam i mieć muszę, ale ten mi zastępuje mikrofalę, toster i opiekacz.
        • ja_joanna Re: Mini (mikro) piekarnik 26.01.17, 15:07
          Znalazłam jedyne zdjęcie w necie: goo.gl/images/IIl6mj Jest malutkie, ale widać. Ma ruszt, tackę z uchwytem do bezpiecznego wyjmowania, regulację czasu i temperatury i to wszystko.

Jak robię grzanki, to mieszczą się trzy kromki białego lub cztery razowego na tackę - to tak dla porównania wielkości.
          • jul-kaa Re: Mini (mikro) piekarnik 27.01.17, 15:11
            O własnie, to o takiej wielkości mi chodzi, u mnie mieści się tyle samo. Alarm zakupowy odwołany, mąż naprawił i ustrojstwo jeszcze działa.
    • maggianna Re: Mini (mikro) piekarnik 26.02.17, 16:44
      W Lidlu w tym tygodniu beda takie mini piekarniki, ale nie wiem jak z jakością tego sprzętu bo zakupów w Lidlu nie robie.
      www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=87939

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka