tomekglive
10.05.10, 19:35
W dniach 22.10-12.11. planuję podróż swą do Australii.
Korzystam z połączenia SAS via Kopenhaga potem Bangkok do Melbourne liniami Thai Airways. W Australii planuję zobaczyć: Melbourne-Adelajdę-Perth-Canberrę-Sydney i ostatnie kilka dni lot do Auckland /NZ/. instrumentuję mnie informację:
1. Jak wygląda odprawa imigracyjna na lotnisku w Australii dla osób z wizą E-Visitors /czy są problemy, czy się czepiają itp/ - będę mieć vouchery hotelowe, wycieczkowe, bilety lotnicze po Australii - czy to wystarczy ?
2. Obawiam się niebezpieczeństw natury australijskiej typu pająki /słyszałem o zabójcy z Sydney -Atrax Robustus/ - czy możliwe jest spotkanie ich w pokoju hotelowym ? Jeśli tak to na co uważać i gdzie ? Czy węże też zagrażają turystom np. w dużych miastach w hotelach ewentualnie gdzie... itp.
3. Jakie są ceny w Australii - jadać będę wyłącznie na mieście, hotele będę mieć opłacone, przeloty także na ten czas jaką m,niej więcej kwotę warto mieć....
4. Z jakich kart najlepiej korzystać - które chodzą najczęściej VISA MASTERCARD ? Czy DINNERS CLUB I AMEX także łatwo można płacić ?
5. Jakiej pogody można się spodziewać w tych rejonach, które podałem wyżej i w okresie czasu - chodzi mi jakie ubrania zabrać gdyż bagaż mam 20 kg. to za wiele nie poszaleje tym bardziej ,że jakieś pamiątki też zapewne zabiorę do Polski.
No i jakbyście Państwo mieli jakieś wskazówki rady nie wymienione również będę wdzięczny z nie.
Serdecznie pozdrawiam dziękując za czas, uwagę i cenne rady
Tomasz G