11darianna
27.10.13, 00:21
Czy zna się ktoś na rynku nieruchości?
Jaka jest tendencja cen, bądź była w ostatnich 5 latach? Jest raczej dużo sprzedających i mniej zaintersowanych zakupem, czy nikt nie chce sprzedawać, bo obecne ceny są niskie i nikt też nie chce kupić, bo dochody (np. z własnej firmy) są niskie i brak środków finansowych na inwestycje w nieruchomości?
Szukałam informacje, ale statystyki i analizy w AU to propaganda rządowa lub ich efekt (nikt nawet nie wie, że od 2008 roku jest globalny kryzys finansowy, a za brak pracy obarcza się w TV imigrantów). Natrafiłam jedynie na artyuł, w którym mowa, że przeszło połowa agentów nieruchomości w ostanich latach pożegnała się z branżą (ale wiem też, że większość z nich pracowała bądź dorabiała na pół etatu/ dorywczo). Więc chyba rynek nieruchomości jest mamrawy. Mam dużo na sprzedaż, ale w Europie, w kraju, gdzie obecnie są b.niskie ceny. Deweloperzy mówią już, że ceny pójdą znów w górę. Ale pewnie bardzo powoli. Jeśli i w Australii jest podobna sytuacja, to nie ma co czekać, bo i w jednym i w drugim kraju ceny będą rosły i na jedno wyjdzie. Tyle, że tu dopłacam, a w AU miałabym profit z wynajmu i spokój (bo agenci zajmują się wszystkim, a na konto wpływa co tydzień kasa). Szkoda tylko, że połowę zdżerają podatki. Ale to już inna sprawa.