Dodaj do ulubionych

Praca, programy - inżynier w Australii

07.05.14, 09:43
Witam,

doszła do mnie informacja, że niedługo zaczyna działać lub działa już jakiś program z zapotrzebowaniem na inżynierów w Australii. Czy ktoś może słyszał podobne informacje, czy jest to po prostu jakaś plotka. Czy będzie to w postaci jakiegoś zapewnionego stażu czy czegokolwiek, nie mam pojęcia, mało potwierdzona informacja.
Jestem przy końcu studiów na wydziale budownictwa i rozpatruję wyjazd na 2-3lata i myślą o zdobyciu ciekawego doświadczenia za granicą. Skłaniam się póki co na Londyn, ponieważ spędziłem tam trochę czasu, jednak Australia też byłaby świetnym przeżyciem.

Może maci jakieś przydatne informacje z tym związane, nawet jeżeli to co napisałem jest wyssane z palca, to może jakieś ciekawe doświadczenia, ze studiowaniem, pracą w Australii.
Wiem, jest pełno podobnym wątków, powoli znajduję i czytam ich coraz więcej.

Pozdrawiam Serdecznie! Adrian.
Obserwuj wątek
    • dicksmith Re: Praca, programy - inżynier w Australii 07.05.14, 14:12
      Czy masz "Australian experience"? Posiadanie takowego to warunek nr 1 znalezienia pracy na Antypodach.
      • adekcz90 Re: Praca, programy - inżynier w Australii 07.05.14, 16:14
        Absolutnie, nie miałem żadnego kontaktu z Australią. Rozumiem, że bardzo cenią sobie "swoich" ludzi i nie są bardzo otwarci na imigrantów?
        • dicksmith Re: Praca, programy - inżynier w Australii 09.05.14, 04:11
          Australia jest otwarta na imigrantow z gotowka, ktorzy przyjezdzaja tu tworzyc miejsca pracy. Tu z praca zawsze cienko bylo, za wyjatkiem krotkich okresow mining boom.
        • 1adarek Re: Praca, programy - inżynier w Australii 10.05.14, 11:10
          Praca dla inzyniera w Australii... a powaznie nie wydaje mi sie bys tu mogl bez "local experience" przyjechac i wskoczyc do pracy, pomijajac to, ze to troche daleko by weskoczyc na miesiac i zobaczyc. Jesli powaznie myslisz o Australii jako miejscu pracy/zycia to jest to dosc dlugotrwaly proces by tu byc legalnie (nie mowie o turystyce) bo wize turystyczna zalatwiasz w kilka dni online.
    • krakkrakusek1au Re: Praca, programy - inżynier w Australii 13.05.14, 10:07
      Adrian,
      z tego co wiem, jezeli jestes mlodszy niz 31 lat to mozesz przyjechac do Australii na turystyczna wize i tu legalnie pracowac nie dluzej niz rok. Problem jest ze znalezieniem pracy jako inzynier. Masz bardzo malo szanse. Tu gdzie ja pracuje jest mlody inzynier, ktory ukonczyl wydzial mechaniczny australijskiego uniwersytetu z wynikiem bardzo dobrym, ma staly pobyt i pracuje jako "handyman" czyli tkzw majster klepka za minimalna pensje. Gdybys rozwazal Australie to radze szukac pracy przed przyjazdem. Jezeli (co jest najprawdopodobniejsze) nie znajdziesz pracy jako inzynier to radze szukac pracy w ustabilizowanym zakladzie (np hotel). Jezeli bedziesz pracowal nie na stale (to jest najprawdopodobniejsze) to minimalne wynagrodzenie za taka pracy obecnie jest ok $20/godz. (Bez prawa do urlopu i chorobowego). Do tego zarobku dolicza ci 9,3% na fundusz emerytalny II filara, ktore to pieniadze mozesz pobrac tylko przy pernamentnym opuszczaniu Australii. Podatek dla osob nie posiadajacych stalego pobytu to 19%( w przedziale zarobkow od 0-37 tys dolarow/rok) i 32% od 37- 80tys/rok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka