marii51 13.09.09, 14:47 zawekować chcę- a mi tu jakoś nie wynajduje się...macie pomysł? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alfredka1 Re: ze śliwek? 13.09.09, 15:27 Nieba przybliżysz gdy przetworzysz śliwki na śliwowicę .. nie wusi być taka jak z Łącka ) Zadnego wekowania, szkoda pracy, prądu i czego tam jeszcze się dodaje do wekowania /chyba octu też/ // Jeszcze w czerwcu kupowalam mrożone połowki śliwek, nic nie straciły ani z zapachu, smaku ni z kształtu /głębokie mrożenie zachowało cały smak latojesieni/. Nadają sie do ciasta, na kompoty, do knedli i w ogóle sa jak świeżutke, prosto z sadu. Popakuj w niewielkie woreczki do zamrażania, wyduś powietrze, zawiąż i ułóż płasko w zamrażarce. Odpowiedz Link
koniczynka777 Re: ze śliwek? 14.09.09, 09:44 zrob knedle ze sliwkami,ja robilam w sobote,wyszly pysznie. Zjedlismy na obiadek i troche zamrozilam jeszcze Odpowiedz Link
marii51 Re: ze śliwek? 14.09.09, 16:46 Sibi-tak- chcesz to kuryjerem powiązą do ciebie: Bułeczki pieczone w piecu i powidła- pamiętasz te swoje umurusane paluszki malutkie i buzie w marmeladce śliwkowej .. mniammmm...ja tylko jabłkową w dzieciństwie podjadałam - Mamie.. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: ze śliwek? 14.09.09, 16:55 Podjadałem powidła, podpijałem domowe wino i wyżerałem surowe ciasto na makowańca. Odpowiedz Link
tropem_misia1 to jest tak pyszne,że niebo w gębie 15.09.09, 11:24 Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka masła 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka do herbaty proszku do pieczenia 4 żółtka + 1/2 szklanki cukru = zrobić z tego kogel mogel I to wszystko razem zbełtać,a potem potraktować jak wroga..memłać wyciskać ,prać na stolnicy,aż ciasto sie podda ,odlepi od stolnicy i zaokrągli jak trza. Potem piana: 4 białka + szklanka cukru = ubić ,a na koniec dodać do tego surowy kisiel. Potem : Ciasto do formy chlas na ciasto powidło śliwkowe myziu,myziu Na powidło śliwki z pestek wyzute Na śliwki pianę białkowo-cukrowo-kisielową rozmazać Potem: Do piekarnika ładuj..START Smacznego Odpowiedz Link
marii51 Re: to jest tak pyszne,że niebo w gębie 16.09.09, 08:20 "Koszaliniuniusieniiuczunieski" jak mawia Marcin Daniec tropuniusiunieczko to ciasto będzie "cymes" chowam przepisiunieczeniunia do kuchni nawet pocztą listonosz poniesie tu i tam... a Sibi smaczuś łasuch wielki.. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: to jest tak pyszne,że niebo w gębie 16.09.09, 09:56 Pierwszy raz je upiekłam jakies 3 tyg temu udało się znikło w 2 dni Odpowiedz Link
marii51 Re: to jest tak pyszne,że niebo w gębie 16.09.09, 10:00 póki dzieci nie jadą - wolne mam od pieczenia-ale dopadne Odpowiedz Link