11.02.12, 22:18
www.sydsvenskan.se/varlden/article1607826/112-dagen-firas-i-Europa.html

https://skalman.sydsvenskan-img.se/sydsvenskan/5e2cb919e56f976246713af31b6fce9d/704/396/archive/01038/112_1038125a.jpg

Dzis obchodzi sie europejski dzien 112 poswiecony spopularyzowaniu tego numeru.
Jak uslyszalam w P1 to wlasnie Polacy najlepiej z calej Europy znaja ten numer smile
cale 60% .
Najgorzej wypadli Rumuni, tylko 8 % zna numer 112 ...

Nigdy w zyciu nie potrzebowalam naglej pomocy lekarskiej czy pomocy policji,
i musze sobie zapisac 112 , a kartke powiesic przy telefonie
bo w sytuacji kryzysowej za nic go sobie nie przypomne ...
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: 112 12.02.12, 22:30
      oprócz tego numeru- 112
      trzeba wpisać taki specjalny nr do komórki - kogo w nagłej potrzebie z rodziny mogą powiadomić nas ratujących
      • pia.ed Re: 112 13.02.12, 20:41
        trzeba wpisać taki specjalny nr do komórki - kogo w nagłej potrzebie z rodziny mogą powiadomić nas ratujących

Czy mozesz to blizej wytlumaczyc?
        • marii51 Re: 112 13.02.12, 20:52
          na tym forum już komunikowałam o tym, ale bliżej mi będzie na poczcie znależć
          ~~~~~~~~~~~~~~
          pia-
          gdy tylko odnajdę to tu pojawi się opis
      • pia.ed Re: 112 13.02.12, 22:17
        Bardzo to skomplikowane ... A jak ktos nie ma komorki, to co ma robic?
        Tutaj rekomenduje sie miec przy sobie karte donacyjna , a ja takiej nie mam wink
        • pia.ed Re: 112 Artykul o karetkach ... 17.02.12, 12:57
          Czy ktos inny nie orientuje sie, o jaki "specjalny numer" chodzilo Marii?
          Mnie nie chodzi o podanie numeru, tylko co to za procedura?
          Ja nie mam wpisanego numeru 112 do komorki, bo chyba w "liscie kontaktow"
          nie ma sensu go wpisywac
          ?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11163837,Chora_sluzba_zdrowia__a_w_niej__karetka_to_rarytas.html

W Szwecji nikt nie zadzwoni po pogotowie aby mu wypisano recepte,
          bo w Karetce Pogotowia nie ma lekarza wink

• chris.w2 Re: 112 17.02.12, 13:47
          pia.ed napisała:
          > ...A jak ktos nie ma komorki, to co ma robic?
          > Tutaj rekomenduje sie miec przy sobie karte donacyjna ,
          > a ja takiej nie mam.

Np. ja komorki i karty donacyjnej nie mam.
          Co to jest ta karta donacyjna?

• marii51 Re: 112 23.02.12, 13:57
            karta donacyjna-
            a to zupelnie cs mi nie znanego-
            chris.w2 wzywamy pia.ed
            do odpowiedzi ... co to ta karta?
            a ja
            koniecznie musze wyszukać obiecany nr

pia.ed taki nr który ja szukam by tu napisać mogłam spisać w szpitalu , bo wszędzie nimi poinformowywane jest społeczeństwo
            • marii51 Re: 112 23.02.12, 14:26
              karta donacyjna
              to karta , pozwalająca na pobranie naszych narządów dla ratowania innych
              • pia.ed Re: 112 23.02.12, 15:43

Tylko ja dalej nie rozumiem, ktorym miejscu komorki wpisac adres i telefon do syna .
                Mam syna oczywiscie w KONTAKTACH jako Patrik, ale mam przeciez takze duzo wiecej osob ...

Nosze w torbie wizytowke syna z jego dwoma telefonami, ale nosze tylko dlatego,
                ze na wizytowce zapisalam moj numer komorki , ktorego to numeru nigdy nawet nie probowalam sie nauczyc ... choc komorke mam od szesciu lat.

W Szwecji coraz czesciej instytucje pytaja o mumer komorki, wiec wypada miec. smile
              • chris.w2 Re: 112 24.02.12, 13:21
                marii51 napisała:
                > karta donacyjna to karta , pozwalająca na pobranie naszych narządów dla ratowania innych.

Jezeli zadeklaruje, ze po mojej smierci wyrazam na to zgode.
                Ale nie musze, obowiazku nie ma, jest to dobrowolne, przynajmniej w Niemczech.
                • marii51 Re: pia.ed odnalazłam! 25.02.12, 10:01
                  Ratownicy medyczni, policjanci, strażacy i wszyscy inni, którzy interweniują na miejscu wypadków, wielokrotnie napotykają
                  na trudności, kiedy muszą kontaktować się z krewnymi lub bliskimi poszkodowanych.

W/w służby zaproponowały, abyśmy w specjalny sposób oznakowali w swojej komórce numer służący w nagłych wypadkach do kontaktu z bliskimi osoby poszkodowanej. Bardzo często telefon komórkowy jest jedynym przedmiotem, który można przy takiej osobie znaleźć. Szybki kontakt pozwoliłby na uzyskanie takich informacji jak: grupa krwi, przyjmowane leki, choroby przewlekle, alergie, itp.

Ratownicy zaproponowali, aby każdy w swoim telefonie umieścił na liście kontaktów osobę, z którą należy się skontaktować
                  w nagłych wypadkach.
                  Numer takiej osoby należy zapisać pod międzynarodowym skrótem
                  ICE (in Case of Emergency).
                  Wpisanie więcej niż jednej osoby do takiego kontaktu wymagałoby następującego oznaczenia:
                  ICE1, ICE2, ICE3, itd. Oznakowanie zdecydowanie ułatwiłoby prace wszystkim służbom ratowniczym. Pomysł jest łatwy w realizacji, nic nie kosztuje, a może ocalić życie. Akcja ma zasięg europejski. Wpiszcie ten numer teraz do swojej komórki bo potem zapomnicie i prześlijcie ten e-mail dalej, dzięki temu możemy ocalić komuś życie!
                  • marii51 Re: pia.ed odnalazłam! 26.02.12, 22:22
                    Odszukałam a nikt nie zapisuje w komórce- proszę wysłać do znajomych to międzynarodowy nr informacyjny ,
                    Kochani...
                  • pia.ed Re: pia.ed odnalazłam! 26.02.12, 23:25
                    numer służący w nagłych wypadkach do kontaktu z bliskimi osoby poszkodowanej ...
                    Szybki kontakt pozwoliłby na uzyskanie takich informacji jak: grupa krwi, przyjmowane leki, choroby przewlekle, alergie, itp.

Czy myslisz, ze gdyby zadzwoniono do Patrika, to on cos moglby im powiedziec? wink
                    On o mnie nic kompletnie nie wie ... a ja nie znam nawet jego grupy krwi!
                    • marii51 Re: pia.ed odnalazłam! 27.02.12, 10:21
                      o pia.ed, o pia.... smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka