pia.ed Re: Norwegia 24.05.12, 12:08 Mnie koluje sie w glowie od samego patrzenia, ale mlodzi Zemkowie przyslai mi kiedys na maila zdjecia, na ktorych siedzieli wlasnie na tym kamieniu ... Oczywiscie zdjecie zrobione przez zawodowego fotografa robi kolosalne wrazenie! Mialam wkleic link z jeszcze innymí zdjeciami, ale kiedy wrocilam na stronke Aftonbladet, to nie moglam znalezac tego artykulu -reklamy Norwegii. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Norwegia 24.05.12, 13:19 Mnie koluje sie w glowie od samego patrzenia, ale mlodzi Zemkowie przyslai mi kiedys na maila zdjecia, na ktorych siedzieli wlasnie na tym kamieniu ... Oczywiscie zdjecie zrobione przez zawodowego fotografa robi kolosalne wrazenie! Mialam wkleic link z jeszcze innymí zdjeciami, ale kiedy wrocilam na stronke Aftonbladet, to nie moglam znalezac tego artykulu -reklamy Norwegii. Odpowiedz Link
chris.w2 Re: Norwegia 02.06.12, 13:43 Norwegia jest krajem, ktory podobal mi sie najbardziej ze wszystkich, ktore dotychczas widzialem. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Norwegia 02.06.12, 15:20 A czy mozna wiedziec, w ktorych krajach juz byles? A takze, czy te wycieczki odbywale jeszcze pracujac, czy jako emeryt? Interesuje mnie tez inna rzecz. Jak wyglada sprawa w niemieckich biurach podrozy, jesli na wycieczke jedzie samotna osoba? W Szwecji jest wtedy wielki problem, bo nie ma zadnej mozliwosci wykupienia wycieczki z inna samotna osoba ... to znaczy z jakas nieznana, w moim przypadku, kobieta ... Chodzi tu oczywiscie o nocleg. Nie ma sie partnera do podrozy, to wycieczka ktora powiedzmy kosztuje 500 euro, z doplata do pokoju pojedynczego, albo dwuosobowego na wlasny uzytek kosztuje 750 euro. Odpowiedz Link
chris.w2 Re: Norwegia 02.06.12, 18:30 pia.ed napisała: > A czy mozna wiedziec, w ktorych krajach juz byles? Przede wszystkim Europa i to prawie cala (nie lubie dlugich lotow samolotem ponad 5 godz.). Na poczatku pazdziernika tego roku jade w rejs okrezny statkiem po morzu Srodziemnym z odwiedzinami krajow polnocnej Afryki (juz sie zameldowalismy i zaplacilismy). > ...czy te wycieczki odbywales jeszcze pracujac, czy jako emeryt? Pracujac i teraz na emeryturze. > ...Jak wyglada sprawa w niemieckich biurach podrozy, jesli na wycieczke jedzie samotna osoba? Nigdy nie jezdzilem sam. Za pokoj 1-osobowy trzeba zaplacic doplate i czesto pokoj 1-osobowy jest drozszy niz nocleg w pokoju 2-osobowym, w przeliczeniu na 1-osobe. Spotkac mozna czasami oferty bez doplaty za pokoj 1-osobowy, ale nie jest to regula. Wtedy cena noclegu w pokoju 1-osobowym jest rowna cenie noclegu 1-osoby w pokoju 2-osobowym. > W Szwecji jest wtedy wielki problem (...) wycieczka ktora powiedzmy > kosztuje 500 euro, > z doplata do pokoju pojedynczego, albo dwuosobowego na wlasny uzytek > kosztuje 750 euro. Niestety, w Niemczech jest podobnie. Osoby jezdzace samotnie sa w ten sposob "dyskryminowane". W czasie jednej z podrozy samotna pani zalila sie, ze nie dosyc, iz musiala wiecej zaplacic za pokoj 1-osobowy, to jeszcze ten pokoj znajdowal sie w poblizu hotelowej maszynerii (dla klimatyzacji), gdzie bylo szczegolnie glosno. Odpowiedz Link
chris.w2 Re: Norwegia 02.06.12, 18:44 pia.ed napisała: > A czy mozna wiedziec, w ktorych krajach juz byles? Re: 50 najpiękniejszych miejsc w EUROPIE chris.w2 22.05.12, 20:51 Zadalem sobie trud i policzylem. Moge nieskromnie sie przyznac, ze z wymienionych 50 najpiekniejszych miejsc w Europie, ktore trzeba odwiedzić w pierwszej kolejności i warto tam być chociaż raz w życiu, widzialem i odwiedzilem 29. Sa to: Wenecja, Toskania, Rzym, Dalmacja, Jeziora Plitwickie, wyspy Greckie, Paryz, Bretania, Lazurowe Wybrzeze, Wieden, Praga, Dolina Srodkowego Renu, Fiordy Norwegii, Lizbona, Algarve, Porto, Barcelona, Andaluzja, Madryt, Toledo, Edynburg, Klify Moheru, Alpy Szwajcarskie, Slowenia, Lwow, Tatry, Budapeszt, Amsterdam i Londyn. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Norwegia ... podroze 02.06.12, 23:24 Zaimponowales mi! Napisz jeszcze ile lat Ci zajelo aby to wszystko zobaczyc ... No i jak jest w Niemczech z wycieczkami dla samotnych osob? Czy tez musza sie rujnowac aby cos zobaczyc? No bo Ty na pewno miales w podrozy towarzystwo, wiec i mniejsze koszty. Jesli chodzi o mnie, to nigdy nie lubilam sie meczyc, wiec wiekszosc moich wyjazdow bylo wylacznie w celu odpoczynku , i to najczesciej w cieple ... Odpowiedz Link
chris.w2 Re: Norwegia ... podroze 03.06.12, 18:50 pia.ed napisała: > (...) ile lat Ci zajelo aby to wszystko zobaczyc ... Ok. 16 lat, ale nie wymienilem wszystkiego, gdzie bylem. Urlopy spedzalem tez w innych miejscach i krajach. > ...jak jest w Niemczech z wycieczkami dla samotnych osob? Czy tez musza sie > rujnowac aby cos zobaczyc? Jak juz wspomnialem, nie jezdzilem samotnie. Ale w moich podrozach spotykalem osoby ktore byly same, i byli to tez emeryci. Istnieje szeroka gama ofert biur turystycznych. Sa oferty drozsze lub drogie, zalezne od swiadczen hotelu. Ale sa tez oferty ktore nie rujnuja, np. poza glownym sezonem, w hotelach o nizszej kategorii czy z nizszymi swiadczeniami. Znaczenie (dla kieszeni) ma tez dlugosc urlopu, czy 1-tydzien, czy np. 3, albo wiecej tygodni. > No bo Ty na pewno miales w podrozy towarzystwo, wiec i mniejsze koszty. Jezdzilem zawsze we dwoje. > ...wiekszosc moich wyjazdow bylo wylacznie w celu odpoczynku , i to najczesciej > w cieple ... Od lat robie w roku jeden urlop krajoznawczy, tzn. podroz okrezna, Rundreise, wtedy mozna duzo zobaczyc i poznac. I co najmniej jeden urlop wypoczynkowy, w cieplych krajach, Badeurlaub, ale nigdy w glownym sezonie ze wzgledu na temperatury. Odpowiedz Link
pia.ed ... podroze 03.06.12, 19:44 Nie musze wcale szukac taniego hotelu ... stac mnie i na drogi, ale szlag mnie trafia, ze jadac sama musze placic za dwa lozka w pokoju, bo najczesciej w ogole nie maja pokoi jednoosobowych ... a jesli gdzies nad (morzem Srodziemnym) maja taki pokoj, to jest on mniejszy od pomieszczenia, w ktorym sprzataczka przechowuje swoje narzedzia pracy a okno wychodzi najczesciej na podworko ... Kiedys jezdzilam na dwutygodniowe czartery takze w czasie lata, bo wakacje byl to czas w ktorym bylam wolna, ale potem zamienilam to na wycieczki letnie samochodem po Niemczech ... jeden wyjazd do Berlina, a drugi na plaze w Travemunde. Zima jedyne miejsce gdzie bylo dostatecznie cieplo, a jednoczesnie nie trzeba bylo leciec 10 godzin, to Wyspy Kanaryjskie ... Ja lubie gdzies przebywac, ale nie lubie samej podrozy ... Odpowiedz Link