Dodaj do ulubionych

truskawkowy czas

09.06.12, 18:51
pychota , drogie, ale to nic- przepyszne i jeszcze z lodami czasem... albo
Obserwuj wątek
    • pia.ed Re: truskawkowy czas 09.06.12, 22:59
      A co to znaczy drogie? W Malmö sa po 35 koron za litr,
      bo tu sie na wage nie sprzedaje ... to jest ca 500 gramow.

Cena w przeliczeniu na zlotowki ponad 15 zl za opakowanie,
      a ponad 30 zl za 1 kg.
      • han.n.a Re: truskawkowy czas 09.06.12, 23:27
        Pia, wydaje mi się, ze trudno wytłumaczyć, co to znaczy drogie?
        Na Śląsku truskawki są po 8 zł za kg.
        Należy przeliczyć ile kg truskawek można kupić, za średnią pensję czy emeryturę i to, co u nas, po przeliczaniu, moze wydawać się drogie u Was może wydać się tanie i odwrotnie.
        • pia.ed Re: truskawkowy czas 17.06.12, 20:17
          Ja przeliczam w ten sposob: za cene kilograma truskawek, 70 SEK,
          ktore potrafie zjesc w ciagu jednego dnia (bez smietany!),
          moge kupic ponad 2 kg poledwicy lub karkowki, ktore kosztuje 29 90 SEK/kg ...

Nie umre jesli poczekam do czasu, kiedy po sw. Janie truskawki stanieja
          do normalnego poziomu, czyli 30 SEK/kilo.
          Teraz jem to, czego jest pelno na rynku, wiec cena jest bardzo niska:
          melony siatkowe i miodowe, winogrona, banany ... ogorki i pomidory.
          • chris.w2 Re: truskawkowy czas 18.06.12, 18:04
            pia.ed napisała:
            > ...za cene kilograma truskawek, 70 SEK, (...)

Z ciekawosci porownalem.
            Aktualnie w Niemczech 1kg truskawek kosztuje 3,20-3,70€, tj. 28,50-33SEK,
            albo 13,50-16zl.
            • pia.ed Re: truskawkowy czas 18.06.12, 20:20
              W tej chwili sa w Szwecji wylacznie truskawki ze szwedzkich zbiorow.
              To wlasnie one sa tak drogie. Caly czas kosztuja 35 SEK za jeden litr,
              a cena obnizy sie dopiero w przyszlym tygodniu ...
              Dlaczego?
              Zbliza sie najwieksze szwedzkie swieto, Midsommar, co mozna przetlumaczyc
              jako srodek lata, ale w rzeczywistosci jest to sw. Jana ...

Praktyczni Szwedzi obchodza to zawsze w sobote najblizsza 24 czerwca,
              w tym roku wypada to 23/6 ale juz piatek 22/6 zaczynaja swietowac.
              Na stole obowiazkowe sa wtedy szwedzkie truskawki.

• pia.ed Midsommar 18.06.12, 20:30
                Obrazki ze swietowania...

www.google.se/search?q=midsommar&hl=pl&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=rXHfT8nOGrDZ4QTcqISFCg&sqi=2&ved=0CGEQsAQ&biw=1264&bih=860
                • chris.w2 Re: Midsommar 18.06.12, 23:37
                  pia.ed napisała:
                  > Obrazki ze swietowania...

Szczegolnie ten obrazek ze swietowania wyglada niezle:

https://2.bp.blogspot.com/-6_VzzUEzBuc/TgMIoT1cjyI/AAAAAAAAA2E/DztG61YFMqE/s1600/Midsommar+2011.jpg

• marii51 Re: Midsommar 19.06.12, 10:55
                    sodomia i gomoria big_grinbig_grinbig_grin
                    w tym wątku .....
                    a wiecie,że były takie czasu w 2005 r np gdy forum odwiedzałam to adminka, nie zyczyla sobie ani słówka jeśli nie było w tematyce danego wątku-
                    natomiast oczywiście każdy mógł zakładać wątki - opiekować się nimi i zachęcać ciekawymi pomysłami do wpisów innych forumowiczów

ojej , dlaczego ja o tym klikam....aha- bo pomyślałam, że mógł pojawić się wątek o słynnym- Janie
                    • pia.ed Re: Midsommar = truskawki 19.06.12, 11:31
                      ... obecne forumowanie-nie polega na trzymaniu się jak najmocniej tematyki jednej - odskocznie wokół tematu są wręcz wskazane --dlatego od truskawek do świąt w Szwecjii

Napisalam o Midsommar w Szwecji, bo Midsommar = truskawki
                      Bez (szwedzkich) truskawek nie byloby swietowania wink
                      Dlatego juz pare tygodni przed Midsommar robi sie wywiady z wlascicielami plantacji,
                      pyta sie czy bedzie wysyp ... a w telewizji jest zawsze reportaz z pojawienia sie pierwszych truskawek, ktore oczywiscie kosztuja wtedy dziesieciokrotnie wiecej,
                      ale luksusowe restauracje i tak je kupuja ...
                      • marii51 Re: Midsommar = truskawki 19.06.12, 11:45
                        pia.ed
                        • marii51 Re: mattos , nie szkodzi ,że za duży obrazek 19.06.12, 12:14
                          ale apetytu narobiłeś , mnim mniam mniam...
                          moje jeszcze nie zaczerwieniły się nawet , bo rosną wielkość, bo kilka krzaczków mam -
                          na polach też nie ma jeszcze ludzi pracujących - mamy póżniejsze truskawki niż w okolicach Warszawy--
                          ale 6 zł to już troszkę można kupić nawet do zamrażalnika i na dżem np
                      • chris.w2 Szparagi 19.06.12, 13:05
                        pia.ed napisała:
                        > (...) Bez (szwedzkich) truskawek nie byloby swietowania (...)

Jest sezon na truskawki to Niemcy je jedza, ale nie zauwazylem zeby je "swietowali".

Natomiast wg mnie maja oni "bzika" na punktcie szparagow.
                        Od konca kwietnia, poczatku maja do 24 czerwca (sw. Jana) wszyscy namietnie objadaja sie szparagami.
                        Serwowane sa we wszystkich restauracjach i przyrzadzane w domach.
                        Smakuja faktycznie dobrze, ja tez jem je chetnie.

ps. I sa podobno zdrowe, podobno "dobrze robia" na siusianie.
                        • chris.w2 Re: Szparagi 19.06.12, 13:21
                          https://www.kochjunkies.de/wp-content/uploads/2012/03/Fotolia_20969057_XS.jpg
                          • marii51 Re: Szparagi 19.06.12, 13:38
                            MASZ CI LOS- kuszą pysznościami .....
                            --idę zrobię placuszki z młodych ziemniaczków a wy teraz oblizujcie się na ich smaczeksmile

a gdyby tak nieba przybliżyć
                        • pia.ed Re: Szparagi 19.06.12, 15:18
                          Jak zajrzysz na forum Berlin to tam przeczytasz, ze wg Niemcow
                          narodowym daniem Polakow jest omlet ze szparagami ...
                          w kazdym razie zrozumialam slowa jajka i szparagi ...

Ciekawe, ze inne dania narodowe byly bezbledne,
                          tylko z Polska tak in sie "udalo" ...
                          Choc z drugiej strony co mieli biedni zrobic, skoro to mialo byc danie
                          dla dzieci szkolnych ... Bigosu przeciez im nie ugotuja!!!
                          • chris.w2 Re: Szparagi 20.06.12, 12:52
                            pia.ed napisała:
                            > ...wg Niemcow narodowym daniem Polakow jest omlet ze szparagami ...

Autorka tego komentarza popelnila blad: "Eieromelette mit Rahmspargel".
                            Pozniej sama skorygowala sie: "...serwują Rahmspinat, to mi się źle napisało.
                            Faktem jest, że to coś w tradycyjnych polskich domach jest nieznane".

Czyli chodzilo o omlety z kremem ze szpinaku, ktore nie sa tradycyjnym polskim daniem narodowym.

• pia.ed Re: Szparagi 20.06.12, 17:03
                              chris.w2 napisał:
                              ... chodzilo o omlety z kremem ze szpinaku, ktore nie sa tradycyjnym polskim
                              > daniem narodowym...

Nie tylko NIE sa "tradycyjnym daniem", ale z pewnoscia wiekszosc Polakow
                              o takim czyms nie slyszala ...
                              • chris.w2 omlety z kremem ze szpinaku 26.06.12, 20:53
                                pia.ed napisala:
                                > Nie tylko NIE sa "tradycyjnym daniem", ale z pewnoscia wiekszosc Polakow
                                > o takim czyms nie slyszala ...

Przepisane z innego forum:

"Były wczoraj naleśniki z nadzieniem szpinakowym... łomatko, jakie to mniamniusie jest.

Do szpinaku dodałam serka topionego, gałki muszkatałowej, dużo czosnku, troszkę śmietany
                                i jeszcze trochę "śmieci".
                                Kiedyś smażyłam szpinak na boczkowych skwareczkach... powiem, że smażony,
                                wędzony boczek niczego nie zepsuje."
                                • chris.w2 Re: omlety z kremem ze szpinaku 26.06.12, 21:33
                                  Pia,
                                  jednak Polacy o takim czyms slyszeli.
                                  Nastepna pani z innego forum, ktora zna omlety z kremem ze szpinaku:

"Robimy z synową naleśniki ze szpinakiem i lazanię.
                                  A ja poszłam kiedys dalej i te płaty poprzekładałam tak: warstwa mielonego,
                                  dobrze przyprawionego mięsa, warstwa żółtego sera i warstwa szpinaku.
                                  Posypałam żółtym serem. zapiekłam - i taka mieszanina była dobra !"
                                  • pia.ed Re: omlety z kremem ze szpinaku 27.06.12, 15:31
                                    Z Polski wyjechalam 40 lat temu, a domowe jedzenie ostatni raz jadlam tam
                                    ponad 10 lat temu ... Stale pojawiaja sie nowe przepisy,
                                    ktore kiedys bylyby nawet nie do pomyslenia ... ktos cos stale zmienia,
                                    ale czy na lepsze?
                                    Chocby - jak czytalam na internecie - pizza robiona na 6 jajach i proszku do pieczenia uncertain
                                    • marii51 Re: omlety z kremem ze szpinaku 28.06.12, 10:01
                                      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/gh/ke/xaa0/oBaUyq1iGpiBbvqbCB.jpg

Tarta z masą śmietanową przykryta truskawkami i morwami smile
                                      Autor: szkola_pieczenia
                                      130 g masła o temperaturze pokojowej szczypta soli 35 ml mleka o temperaturze pokojowej 175 g mąki pszennej szczypta cukru pudru
                                      1 żółtko Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować lub(zwyczajnie zagnieść... . Ciasto owinąć w folię,
                                      lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. wylepić formę i piec z obciazniem ok 20 min. Masa śmietanowa:
                                      ubić smietanę 30 %, dodać tężejąca galaretkę. wylać na upieczone ciasto. schlodzić, ułozyc owoce i na koniec zalać kolejna galaretka! schlodzic smile
                        • chris.w2 Re: Szparagi 19.06.12, 15:32
                          Nietylko namietnie jedza Niemcy szparagi, organizuja tez z tej okazji festyny, jak ten np. w Beelitz kolo Berlina.
                          W programie tegorocznego festynu w Beelitz byl wystep na glownej trybunie, na starym miescie, orkiestry detej z Leszna:

"Sonntag, 03. Juni 2012
                          Hauptbühne Altstadt, Marktplatz / Kirchplatz

10.00 Uhr Orchesterkonzert des Orkiestra Deta Miasta Leszna"

• pia.ed Re: Szparagi 20.06.12, 00:47
                          chris.w2 napisał:
                          > ps. I sa podobno zdrowe, podobno "dobrze robia" na siusianie.

Panie w pewnym wieku raczej problemow z siusianiem nie maja ...
                          A ze szparagi sa popularne w Niemczech to rozumiem ...
                          czytalam ze Polacy wyjezdzaja gromadnie do Niemiec na sezon szparagowy.
                          W Szwecji sa tylko importowane, malutka wiazanka kosztuje 15 - 20 SEK.

Szczerze mowiac to nawet nie wiem jak sie przyrzadza, bo jadlam je tylko w restauracji
                          i to dawno temu. Moje wrazenie bylo ze sa mdle, a ja lubie mocno przyprawione potrawy.
                    • marii51 Re: Midsommar 19.06.12, 11:43
                      chris.w2 masz racje masz jak najbardziej:
                      Zdrowie , zdrowie i jeszcze raz zdrowie!
                      a mogę dodaćsmile"a jeszcze do tego mieć kogoś bliskiego i kochać go z całych sił, zakochanym być i kochanym być i mieć wciąż dwadzieścia lat""Ole!!!wink
              • chris.w2 Re: truskawkowy czas 18.06.12, 23:33
                pia.ed napisała:
                > (...) ale w rzeczywistosci jest to sw. Jana ...
                > Praktyczni Szwedzi obchodza to zawsze w sobote najblizsza 24 czerwca (...)

Nie tylko praktyczni Szwedzi, praktyczni Polacy rowniez:

"Kiedy obchodzimy Wianki?
                Noc Świętojańską, czyli Wianki obchodzimy w wigilię Świętego Jana. Jest to noc z 23 na 24 czerwca.
                Ze względów praktycznych Wianki i związane z nimi imprezy obchodzone sa współcześnie
                w piątek lub sobotę wypadającą w okolicach najdłuższego dnia roku."
                Zrodlo: Tekst linka

Pamietam z mojego dziecinstwa swietowanie nocy swietojanskiej polaczone z wiankami na Wisle.
        • chris.w2 Re: truskawkowy czas 18.06.12, 17:44
          han.n.a napisał(a):
          > ...trudno wytłumaczyć, co to znaczy drogie? (...)

Gdy przyjechalem pierwszy raz do Niemiec znajomi i krewni pytyli mnie ile kosztuja
          rozne rzeczy w Polsce.
          Gdy podawalem cene w zlotych, nie wiedzieli, czy to jest duzo, czy malo.
          Mowili wowczas do mnie, "powiedz jak dlugo musisz na to pracowac?"

I wowczas porownanie bylo proste, bo wiadomo bylo, np. ile minut musze pracowac
          w Polsce zeby kupic bochenek chleba, a ile minut musi on pracowac w Niemczech.
    • han.n.a Re: truskawkowy czas 09.06.12, 23:33
      marii51 napisała:

> pychota , drogie, ale to nic- przepyszne i jeszcze z lodami czasem... albo

Zaszalałam i zrobiłam z bitą śmietaną.
      Biodra w niebezpieczeństwie, ale co mi tam.
      Raz albo dwa z bitą śmietaną, to nie taki wielki grzech, a z resztą truskawki są tak krótko.
      • marii51 Re: truskawkowy czas 10.06.12, 08:41

pia.ed
        30 zł za kilogram? czyli 4 razy drożsże- ja tu mam po nie całe 8 zł kg
        a dawniej po 2 zł za kg to było tanio!!!!
        miałam też swoje własne wiele lat-znów organizuje sadzonki wkrótce ..
        już pozamawiałam- bo od tych którzy mają - bezpłatnie
        https://www.tabele-kalorii.pl/zdjecie-002174/Truskawki.jpg
        • marii51 Re: truskawkowy czas 10.06.12, 09:02
          patrzcie ...
          www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Truskawki.html
          Haneczko --co tam bioderka - zawsze znajdzie się ktoś lubiący bioderka smile
          grunt to się nie przejmować --jak to mówią i w ciasnych butach nie chodzić...
          ~~~~~~~~~~~~~~~~
          truskawki mają tłuszcz..coś podobnego
          • han.n.a Re: truskawkowy czas 10.06.12, 12:15
            Słusznie - bioderka w odstawkę, truskawki do buzi smile
          • chris.w2 Re: truskawkowy czas 18.06.12, 17:27
            marii51 napisała:
            > (...) grunt to się nie przejmować
            • marii51 Re: truskawkowy czas 18.06.12, 20:21

chris.w2
              Taka wersje znam ja: "Najwazniejsze w zyciu jest nie przejmowac sie, wygodne bu
              > ty nosic
              > i dobrze sie odzywiac".
              ~~~~~~~~
              bardzo podobnie uważamy ,właściwie identycznie...
              ale chris.w2

• xy.5 Re: truskawkowy czas 18.06.12, 20:25
                Truskawki to nawet są ale po tych deszczach gniją na potęgę,na przetwory też nie będzie nic.
              • marii51 Re: truskawkowy czas 18.06.12, 20:28
                Ppoki zastanawiamy si ę,co jest jeszcze w życiu najważniejsze
                --od truskawek do malin jeden skok wink
                na wstępie video ma jakieś tam gadki szmatkismile..ale póżniej już tylko piosenka:
                jorgus1972.wrzuta.pl/film/1y6Ewl3iuj5/urszula_-_malinowy_krol
                • chris.w2 Re: truskawkowy czas 18.06.12, 23:42
                  marii51 napisała:
                  > poki zastanawiamy si ę, co jest jeszcze w życiu najważniejsze (...)

Marii, zdrowie jest w zyciu najwazniejsze, przede wszystkim zdrowie.
                  • mattos Re: truskawkowy czas 19.06.12, 10:35
                    Byłem dziś na truskawkach w Broniszach koło Warszawy. Truskawek jest mało a czereśni dużo i drożą się z nimi bo po 10 zł za kilo chcą. Truskawki kupiłem po 6 zł za kilo i ich pokazuję tu.

http://i46.tinypic.com/apfpmd.jpg
                    • mattos Re: truskawkowy czas 19.06.12, 10:39
                      Za duży chyba obraz wkleiłem a teraz to samo tylko mniejszy obraz.

http://i45.tinypic.com/vyp53l.jpg
                      • mattos Re: mattos , nie szkodzi ,że za duży obrazek 19.06.12, 13:24
                        Mnie się wydaje że bazarek Bronisze jest w Polsce największy i najtaniej na nim można kupić.
                        Strona Internetowa bazarku Bronisze

https://www.bronisze.com.pl/pliki/941467496a0f3c4c7cf32a65ec7a3aef.jpg
                        • pia.ed Re: mattos , nie szkodzi ,że za duży obrazek 19.06.12, 21:44
                          Tylko ze do tych Broniszow trzeba dojechac, wiec po koszyczek truskawek,
                          nie bedzie sie tam jechalo ... bo benzyna wiecej kosztuje ...

mattos napisał:
                          > Mnie się wydaje że bazarek Bronisze jest w Polsce największy i najtaniej na nim
                          > można kupić.

• maria88 Re: truskawkowy czas 19.06.12, 18:10
                        U nas na bazarku rano truskawki sprzedawano po 7 zł. Teraz wieczorem były już po
                        5zł.Upał ogromny więc przeceniają zeby się nie zmarnowały.
                    • pia.ed Czeresnie 19.06.12, 22:07
                      Cena czeresni w Malmö podawana jest w hekto czyli 100 gramow ...
                      aby nie odstraszac klientow.
                      Cena za 1 kg czeresni jest jak za truskawki, 70 SEK,
                      tylko ze sa od truskawek ciezsze, no i placi sie takze za pestki ...
                      Sprowadzane z Turcji, wiec nawet apetycznie nie wygladaja ...

Pare lat temu najadlam sie robaczywych czeresni prosto z drzewa,
                      i jakos mnie od tego czasu do nich nie ciagnie.
                      uncertain
                      • marii51 Re: do chris.w2 19.06.12, 22:15
                        oto tak zaintersowana szparagami wyszukałam :nie docaniamy wartości szparag
                        nawet nie wiem ,czy są na targowisku -chyba nie mają popytu i nikt nie sprowadza - w pobliskich sklepach też nie spotykam oprócz konserwowych w słoiczkach jak oliwki
                        • pia.ed Re: do chris.w2 20.06.12, 00:06
                          Chyba jeszcze nie wkleilam linka o tym niby "polskim daniu"... wink

forum.gazeta.pl/forum/w,12488,136063363,136063363,polskie_danie_wedlug_Niemcow.html
              • pia.ed Re: truskawkowy czas 19.06.12, 21:52
                O tym ODZYWIANIU nigdy nie slyszalam ...

Moja wersja to:
                Niczym sie nie przejmowac i wygodne buty miec ...

Przypuszczam, ze to jest z jakiej przedwojennej kabaretowej piosenki,
                bo moja mama je czesto spiewala ... jako ze byla rodowita warszawianka ...
                • mattos Re: truskawkowy czas 20.06.12, 11:07
                  pia.ed napisała: Tylko ze do tych Broniszow trzeba dojechac, wiec po koszyczek truskawek,
                  nie bedzie sie tam jechalo ... bo benzyna wiecej kosztuje ...

Pewnie, że trzeba dojechać, ale dla emeryta to rozrywka a za przejazd nic się nie płaci to, dlaczego by nie pojechać po świeżutkie i tanie truskawki? Bazar w Broniszach jest bazarem hurtowym na nim zaopatrują się ci, co potem koło domu sprzedają.
                  • marii51 Re: truskawkowy czas 20.06.12, 11:18
                    i różne z truskawek smakowitościTekst linka
                  • pia.ed Re: truskawkowy czas 22.06.12, 10:33
                    mattos napisał:
                    > Pewnie, że trzeba dojechać, ale dla emeryta to rozrywka a za przejazd nic się nie płaci ...
                    >
                    >
                    >
                    W Malmö przejazd w jednej strefie autobusowej kosztuje dokladnie tyle
                    ile ile pol kilo szwedzkich truskawek w sklepie, wiec takich koszyczkow
                    trzebaby kupic co najmniej 10, aby sie podroz zwrocila ...

Emeryci zadnej znizki na autobusy nie maja, a w Malmö, tak jak w wiekszosci szwedzkich miast jedynym srodkiem przejazdu sa wlasnie autobusy ...

Ostatni tramwaj w Malmö zostal zlikwidowany ponad 40 lat temu ...

A tak dekoruje sie ten"krzyz" ktory sie potem postawi, i wokol ktorego bedzie sie tanczyc ...
                    Zwroc uwage na tatusia z dwoma dziewczynkami po prawej stronie.

Widze ze w dekorowaniu bierze udzial kilku tatusiow z dziecmi.
                    Ten z lewej strony, ktoremu widac tylko glowe, to tez chyba tatus ...

www.sydsvenskan.se/malmo/har-kan-du-fira-midsommar
                    • pia.ed Swietowanie splynelo z deszczem 22.06.12, 19:33
                      Ale dzis to dopiero poczatek swietowania ... jest jeszcze sobota i niedziela ...

www.sydsvenskan.se/malmo/midsommarfirande-regnade-bort
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka