Dodaj do ulubionych

Andrzej Wajda

10.10.16, 07:26
nie żyje.Miał 90 lat.
Był jednym z najwybitniejszych polskich reżyserów filmowych, teatralnych i telewizyjnych.
https://animowane-gify.pl/uploads/znicz%20na%20wszystkich%20%C5%9Bwi%C4%99tych.gif
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: Andrzej Wajda 10.10.16, 09:49
      Tak odszedł wczoraj.
      Niech spoczywa w spokoju

.a niedawno na koniec rozdawania statuetek akurat tv zerkałam
      -
      • marii51 Re: Andrzej Wajda 10.10.16, 10:34
        gdyby tak można było.... Andrzej Wajda kolejne życie też pięknie by przeżył.... dlatego pamietajmy szanujmy życie każdy na swój sposób ale tak żeby nażyć się dowoli i nacieszyć nacieszyć .. jak powtarza wcąż mój znajomy od dawna...
        Modlitwę Nalepy dla spokojnego wiecznego snu ..ŚP Andrzeja Wajdy

JAK TO PIĘKNIE .. gdy może ktoś o sobie powiedzieć..przeżyłem pięknie życie...
        ---tak to prawda
        • marii51 Re: Andrzej Wajda 10.10.16, 12:42
          Najsłynniejsze wypowiedzi .. teraz poznaje...
          • marii51 Re: Andrzej Wajda 11.10.16, 07:18
            i zupełnie dla mnie nowa wiadomość
            Andrzej Wajda nacieszył się życiem nawet z Kobietami układał sobie pomyślmie tzn jak z jedną kończył to znachodziła się następna... , mimo,że aż miał je jako żony aż cztery
            to sobie spoczywaj cichutko juz teraz .. a my poczytamy
            bo wiedzialam owszem o pięknej Beacie Tyszkiewicz - dwie córki a tez o ostatniej Zschwatowicz ale o pozostałych nic nie wiem... .. party.pl/newsy/andrzej-wajda-mial-4-zony-kim-jest-karolina-wajda-24107-r3/
            • marii51 Re: Andrzej Wajda 11.10.16, 07:21
              tak, dobrze ww napisalam , bo obawialam się,ż emoż e coś pomylilam się.. BYŁ OSTSTNI RAZ W gdyni tak- mam o tym wiadomości...party.pl/newsy/andrzej-wajda-nie-zyje-zdjecia-rezysera-z-festiwalu-w-gdyni-24104-r3/
              • marii51 Re: Andrzej Wajda 11.10.16, 07:27
                Sorrki jednak życie osobiste tego tak słynnego człowieka wcale prawie nie znane mi było..
                • pia.ed Re: Andrzej Wajda ... przyczyna smierci 16.10.16, 10:44

A ja dopisze, ze Andrzej Wajda zmarl na zapalenie pluc, po przeziebieniu ktorego nabawil sie w Gdyni.
                  Jest to dosc typowa przyczyna smierci u ludzi, ktorzy we wzglednym zdrowiu dozywaja wysokiego wieku. Taki "drobiazg" jak przeziebienie przeksztalca sie w nieuleczalne zapalenie pluc, co powoduje problemy z oddychaniem... a w wielu przypadkach u tak oslabionego czlowieka stopniowo przestaja funkcjonowac takze inne narzady i smierc jest nieunikniona.

.
                  • marii51 Re: Andrzej Wajda ... przyczyna smierci 16.10.16, 14:44
                    Tak własnie bywa, a jeszcze nagle w gdyni ... tu jest ostre jodowe powietrze,, zdrowe ale mnei kilka razy juz samo oddychanie tym powietrzem gardło i oskrzela przeziebiałam..
                    teraz troszkę juz sprawniej moj organizm chyba zaakceptował,, ale .. nawet czasem lekkie uchylenie drzwi btarasowych
                    • marii51 Re: Andrzej Wajda ... przyczyna smierci 20.10.16, 10:09
                      Tak cichutko pożegnano śp Andrzeja Wajdę. najpierw w Warszawie, a następnie w KRAKOWIE spoczął przy swojej Mamie .
                      Pojawiły się rozważania n/t nieobecności przedstawiciela z obecnych władz .
                      Rodzina zdecydowała ,że pogrzeb odbędzie się w gronie najbliższych i przyjaciół
                      i należąło to uszanować.

film.onet.pl/pogrzeb-andrzeja-wajdy-w-krakowie/y8zk0x
                      • marii51 Re: Andrzej Wajda ... przyczyna smierci 22.10.16, 21:51
                        Ostatnie pożegnanie
                        www.fakt.pl/wydarzenia/polska/krakow/pogrzeb-andrzeja-wajdy-w-krakowie/71hbele

• marii51 Re: Andrzej Wajda ... przyczyna smierci 05.11.16, 09:12

arosław Kaczyński demonstracyjnie wyszedł z sali, gdy Sejm czcił pamięć zmarłego niedawno, Andrzeja Wajdy. To zachowanie nie mogło przejść bez echa. "Jest to tak niskie, że aż żenujące i świadczy o małości tego człowieka" - ocenia Henryka Krzywonos. Niemniej oburzony jest Daniel Olbrychski, który w rozmowie z FAKT24.pl nie przebierał w słowach.

"Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, wspominając postać Andrzej Wajdy, czci jego pamięć i oddaje mu hołd za jego ogromne zasługi dla historii kina i teatru oraz artystyczny kunszt na przestrzeni lat" - tak brzmi uchwała, którą Sejm przyjął dziś przez aklamację, a której Jarosław Kaczyński nie zamierzał nawet wysłuchać.
                          O skomentowanie zachowania Jarosława Kaczyńskiego poprosiliśmy Daniela Olbrychskiego. "Już wydawało mi się, ze z decyzji i postępowań pana prezesa, Jarosława Kaczyńskiego, już nic mnie nie zaskoczy. Tym niemniej, tak daleko posunięta małość,niedocenianie wartości arcy-Polaka, z którego każdy Polak powinien być dumny... z tego, co stworzył Andrzej Wajda.. tak jak Mickiewicz, Słowacki,Żeromski. Mimo różnic politycznych takie zachowanie posła Jarosława Kaczyńskiego jest czymś haniebnym, świadczącym o jego już niewyobrażalnej małości i wydaje mi się, ze Polacy - mam nadzieję - będą umieli to dostrzec i ocenić" - wyznał w rozmowie z FAKT24.pl wybitny aktor.www.fakt.pl/kobieta/plotki/znani-komentuja-zachowanie-kaczynskiego/jkb3z0j
                          • czuk1 Re: Andrzej Wajda ... przyczyna smierci 05.11.16, 09:43
                            Pokazał swoją twarz .... zapyziały, oszołomiony, konserwatywny .... kacyk partyjny.
                      • czuk1 Re: Andrzej Wajda ... przyczyna smierci 05.11.16, 09:47
                        Brak przedstawicieli władz państwowych na pogrzebie. To z jednej strony życzenie rodziny.
                        Sądzę jednak, że gdyby było zainteresowanie tychże władz to i rodzina by się zgodziła.
                        Podejrzewać teraz (po zachowaniu J.K) można , ze poranna instrukcja prezesa PiS była
                        jednoznaczna.
    • marii51 Re: Andrzej Wajda i ROLA GŁÓWNA "CZTERYDZIESTOLA 16.10.16, 08:30
      tak się stało,że Kopiczyński dołaczy do grobów przy aleii zasłuzonych.. naet pogrzeb odbędzie sie w tym samym dniu .. tylko Wajda w Krakowie,, a Kopiczyński w Warszawie..
      smutną wiadomością dodatkowo jest to,że corka mając własnych czworo dzieci zwróciła sie o pomioc najpierw prezesa AKTORÓW ,,O POMOC .. Odmowił.. więc napisała prośbe o pomoc do Premier Beaty Szydło i uzyskała .. corka w czerwcu pochowała matke, czyli żonę i Kopiczyńskiego
      zapewne stą braki w finansach..
      Aktor zmarł 13 pażdziernika MAJĄC 82 LATA
      Niech spoczywa w spokoju

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka