marii51 24.03.19, 14:59 na Wielkanoc np... www.youtube.com/watch?v=Pmm6ql3KHUA Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marii51 Re: smaczne jedzonka 25.03.19, 07:48 post ale jeśli trafiłam na przepis.. trzeba wyprobować bo nie ma to jak własnej produkcjii mięsko taki sposob.. www.youtube.com/watch?v=83CtBFwHoSo albo taki.. www.youtube.com/watch?v=YrOX7z8yXpc Odpowiedz Link
marii51 Re: smaczne jedzonka 25.03.19, 19:34 Smakowite, gotowane mięso do chleba Do 5 l wysokiego garnka wlałam 2,5 l wody. Do wody wsypałam 3 łyżki soli, 2 łyżki majeranku, łyżkę słodkiej papryki, łyżkę przyprawy do gyrosa, łyżeczkę mielonego kminku, 20 kulek pieprzu czarnego, garść suszonej cebuli. Dodałam 4 duże ząbki czosnku w łupinach, kopiastą łyżkę musztardy sarepskiej, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Do zimnego roztworu włożyłam mięso - kilogram karkówki i kilogram boczku. Nastawiłam garnek na największy ogień. Gdy się woda zagotowała zmniejszyłam ogień. Garnek nakryłam pokrywką i na małym ogniu gotowałam 10 minut. Po 10 - u minutach wyłączyłam ogień. Mięso zostawiłam w wywarze do rana. Rano ponownie zagotowałam zawartość garnka i na małym ogniu pod przykryciem gotowałam 10 minut. Mięso w wywarze zostawiłam na 6 godzin. Po 6 - u godzinach wyjęłam z garnka mięso na durszlak, na kilka minut by ociekło. Następnie schłodziłam w lodówce Do przygotowania mięsa możemy użyć przypraw jakie nam pasują Odpowiedz Link
marii51 Re: smaczne jedzonka 27.03.19, 10:44 schab suszony wykonanie bardzo łatwe i to byłoby własnej roboty.. www.youtube.com/watch?v=EwkS4l1Z6-E Odpowiedz Link
marii51 Re: smaczne jedzonka 02.04.19, 14:35 chlebek własnej produkcjii www.przygarach.pl/chleb-dla-poczatkujacych/?fbclid=IwAR1FZs6zqJFrsAGWZIrMzxwE6_c_6e650SOMOe7G_H3X_RyoHWE2GixNKBs Odpowiedz Link
marii51 Re: smaczne jedzonka 10.04.19, 18:11 smaker.pl/temat-specjalny-wielkanocne-slodkosci,69.html Odpowiedz Link
marii51 Re: smaczne jedzonka 10.04.19, 18:28 portal.abczdrowie.pl/sezon-na-szparagi-jak-je-przygotowac-zeby-nie-stracily-swoich-wlasciwosci Odpowiedz Link
marii51 Re: smaczne jedzonka 18.04.19, 10:32 zostawię ..a może coś wyprobuje w wolniejszym czasie proshopping.onet.pl/weganska-wielkanoc-propozycje-nowych-wersji-tradycyjnych-dan Odpowiedz Link
marii51 Re: smaczne jedzonka 19.04.19, 19:37 spr czy to prawda? --sernik www.youtube.com/watch?v=FzfwLsYg3qo Odpowiedz Link
marii51 Re: smaczne jedzonka 19.04.19, 21:39 a może? www.youtube.com/watch?v=Zq-OmvQRqQQ Odpowiedz Link
marii51 Re: OGORKI MAŁOSOLNE 28.05.19, 14:32 ALEŻ JAKA DZIWNA METODA...? kuchnia.wp.pl/ogorki-malosolne-bez-wody-prosty-sposob-6385431830877825a?amp=1 Odpowiedz Link
marii51 Re:smaczne jedzona i teraz uzdrawiacze 31.05.19, 12:34 od Magdy to juz na amen wyzdrowimy się xq.koraltime.com/?fbclid=IwAR2jp12h4JtJMRjbRyBky0eo8EsRZv2B_2n44Nyaf662b9GTUUajtnFPE7c Odpowiedz Link
pia.ed "Smaczne jedzonko" z firmy ... 01.06.19, 12:04 W Szwecji firmy cateringowe obsluguja wylacznie doroslych... Jedzenie dla przedszkolakow dostarcza specjalna kuchnia, gdzie panuja niemal sterylne warunki i kazdy produkt jest badany przed przyrzadzeniem. Tak samo sa specjalne kuchnie nie dla szpitali i kuchnie przygotowujace jedzenie dla szkol. Wszedzie jest pelna kontrola! FIRMY CATERINGOWA SA PRYWATNE I CHCA ZAROBIC .... NIE STAC ICH NA LABORANTKE BADAJACA PRODUKTY. NIKT TEZ NIE KONTROLUJE HIGIENY - bo czesto jedzenie przygotowywane jest w domu co obniza koszty. metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141637,24848511,salmonella-w-przedszkolach-w-warszawie-jedzenie-dostarczala.html Odpowiedz Link
pia.ed Re: OGORKI MAŁOSOLNE wlasnie mam robic 05.06.19, 13:27 haps.pl/Haps/7,167251,24851020,jak-zrobic-ogorki-malosolne-przepis-i-porady.html Sprobuje tego przepisu "na sucho" > kuchnia.wp.pl/ogorki-malosolne-bez-wody-prosty-sposob-6385431830877825a?amp=1 Odpowiedz Link
marii51 Re: OGORKI MAŁOSOLNE wlasnie mam robic 05.06.19, 14:31 tez mam chęc wyprobować,ale już jak wróce z Tatr Odpowiedz Link
marii51 Re: OGORKI MAŁOSOLNE wlasnie mam robic 11.06.19, 13:56 Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować olejem. Na dnie ułożyć liście kapusty tak, aby przykryć dno. Posypać pieprzem, następnie ułożyć warstwę mięsa. Kolejno układać warstwy kapusty i mięsa. Polać po wierzchu pozostałą oliwą. Wlać 1/4 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać 45 minut, sprawdzić przed wyjęciem miękkość kapusty. Masło rozgrzać w rondelku, dodać mąkę i wymieszać, nie rumienić. Podgrzewać i cały czas mieszać, powoli dolewać mleko, dodać musztardę, gałkę, pieprz, sól i mieszać do zgęstnienia. Gotowy tort udekorować sosem, zieloną pietruszką i pomidorkami. Kroić jak tort na porcje i podawać polany beszamelem. ps nie jestem przekonana ale może z mniejszej kapusty może wyprobuje.. nie ma to jak awijane.... kuchnia.wp.pl/jak-zrobic-tort-golabkowy-to-prostsze-niz-myslisz-6389372493047425c Odpowiedz Link
pia.ed wlasnie mam robic... 11.06.19, 18:36 marii51 napisała: > tez mam chęc wyprobować, ale już jak wróce z Tatr. Wybiersz sie w Tatry, aby pochodzic po gorach? Sport to zdrowie ... tylko do uprawiania go trzeba miec wlasnie zdrowie ... . Odpowiedz Link
pia.ed Ogorki malosolne na sucho 11.06.19, 18:51 Ogórki małosolne - jak zrobić je na sucho? 1 kg ogórków gruntowych, 2 łyżeczki drobnej soli, korzeń chrzanu (ok. 10 cm), lliść porzeczki, liść wiśni, pęczek koperku, 3 liście laurowe, 3 ząbki czosnku Korzeń chrzanu, ząbki czosnku i koperek siekamy, liście laurowe kruszymy, a liście wiśni i porzeczki rwiemy. Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy im końcówki*. Następnie wszystko posypujemy solą, zamykamy woreczki i ostrożnie ugniatamy je oraz potrząsamy nimi, by równomiernie rozprowadzić wszystkie przyprawy. Na 6 godzin tak przygotowane ogórki wkładamy do lodówki, a następnie trzymamy w temperaturze pokojowej. Czas ich przygotowania powinien być krótszy niż dwie doby – zwykle po całym dniu są gotowe. * Uwaga - w tym przypadku należy odciąć końcówki, aby powstała wilgoć, która rozpuści sól. W ten sposób pozbywamy się także niepożądanej goryczki, która czasami występuje w ogórkach. Ogórki małosolne przygotowane na sucho są delikatniejsze niż te robione w zalewie. Po otworzeniu strunówek, jeśli tylko nie zjemy wszystkich ogórków od razu, przechowujemy je w lodówce. . Odpowiedz Link
marii51 Re: idealne-nalesniki 26.06.19, 18:37 video.wp.pl/i,przepis-na-idealne-nalesniki,mid,2039400,cid,2303650,klip.html?ticaid=11dad2 Odpowiedz Link
marii51 Rsałatka 5 smaków 27.06.19, 19:51 www.youtube.com/watch?vQsoFIhtEFk&feature=share&fbclid=IwAR1hKCdUpKwyBIfn6IoseC-rAXcdvw2_PcoMrmoUe_KJU9FpLevnCZaptsk Odpowiedz Link
marii51 danie dla leniuszków 30.06.19, 16:14 ale bez kurczaka robię Janex - Twoje źródło zdrowia SKŁADNIKI: 3 łyżki oliwy z oliwek / oleju 1 duża biała cebula, pokrojona w kostkę 3 do 4 ząbków czosnku, drobno posiekanego 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w kostkę ok. 500 g fileta z kurczaka, pokrojonego w większą kostkę 4 szklanki ugotowanego ryżu 2 do 3 szklanek różyczek brokułów 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka kardamonu 1 do 2 łyżeczek soli lub do smaku 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu lub do smaku 1 do 2 filiżanek startego sera, opcjonalnie 2 do 3 zielonych cebulek, posiekanych PRZYGOTOWANIE: 1. Do dużej patelni wlej olej, dodaj białą cebulę i smaż na średnim ogniu, aż cebula stanie się miękka (około 5 minut; często mieszając). 2. Dodaj czerwoną paprykę, kurczaka i smaż przez około 5 minut, aż kurczak będzie prawie gotowy; często mieszaj i odwracaj, aby zapewnić równomierne smażenie. 3. Dodaj ryż, brokuły, wodę, równomiernie posyp papryką, kardamonem, solą, pieprzem, wymieszaj, przykryj patelnię i duś przez około 5 minut. 4. Opcjonalnie dodaj ser i wymieszaj, aż się roztopi. Równomiernie posyp zieloną cebulką. Trzymaj w lodówce do 5 dni lub zamroź i przechowuj (do 3 miesięcy). Odpowiedz Link
marii51 Re: danie NA DESER 02.07.19, 11:55 snapwidget.com/v/in/2052476337708411997_2105604478/?src=QgoekAd2 Odpowiedz Link
marii51 sałatki 05.07.19, 08:56 kuchnia.wp.pl/przepisy-na-salatki-5-pysznych-pomyslow-6398556737984129g Odpowiedz Link
marii51 obiady z dawnych lat? 06.07.19, 09:00 haps.pl/Haps/56,167709,14219187,Letnie_obiady_jak_za_dawnych_lat___wspominamy_.html#s=BoxOpCzol9 Odpowiedz Link
marii51 Retruskawkowe coś 06.07.19, 15:30 www.poezja-smaku.pl/blyskawiczny-sernik-na-zimno-z-truskawkami/?fbclid=IwAR1nb7ZhrA0O_4kjWchsXaXEG-BSBHMsSCtrT6wJH-qXsY1ESnWa6n7qL8Q Odpowiedz Link
marii51 Re: Retruskawkowe coś 07.07.19, 22:56 leczo www.przygarach.pl/leczo-jeczmien/?fbclid=IwAR2KDnt-7epDYcNHl7eOeZ4yGVbuA92gEw4gxCs06S80keuJYZKnKiSpaac Odpowiedz Link
marii51 Re: coś Z Wloch ‘gnocchi’ czytamy jako ‘nioki’. 13.07.19, 16:16 należy ją zapamiętać: ‘gnocchi’ czytamy jako ‘nioki’. Gnocchi – przepis Składniki: 1 kg mączystych ziemniaków, 1 jajko, szklanka mąki (ok. 150 g), 1 łyżka masła, sól i pieprz Jak zrobić gnocchi? Ziemniaki dobrze czyścimy i gotujemy w mundurkach. Gdy będą miękkie, dokładnie rozdrabniamy je przy użyciu tłuczka lub w prasce do ziemniaków. Dodajemy masło, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i krótko zagniatamy. Następnie dzielimy ciasto na części, wałkujemy je i kroimy na kawałki co około 2 cm. Każdy z kawałków rolujemy, dociskając do zewnętrznej strony widelca, by powstały charakterystyczne wypustki. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Uformowane gnocchi gotujemy we wrzątku przez 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wskazówka: Aby zabarwić gnocchi sokiem z buraków lub szpinaku, możemy go dolać przed zagnieceniem (zazwyczaj wystarczy około 2-3 łyżek soku, ale dokładna ilość zależy od tego, jak intensywną barwę chcemy otrzymać). Ciasto z dodatkiem soku może być bardziej rozwodnione, także należy zadbać o odpowiednie proporcje mąki i ziemniaków. A może wolisz przepis na gnocchi z dynią? Sprawdź, jakie to dobre: Gnocchi – z czym podawać? Najlepszym dodatkiem do gnocchi jest sos. Charakterystyczny kształt gnocchi – rowki powstałe przez rolowanie na widelcu – pozwala, by na każdym klusku zatrzymywało się więcej smakowitego sosu. Podobnie jak do makaronu, może to być sos boloński (a także każdy inny pomidorowy), grzybowy, szpinakowy, a także różne rodzaje pesto. Gnocchi z pesto pietruszkowym Składniki na pesto pietruszkowe: pęczek pietruszki, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki startego parmezanu, 2 łyżki ziaren słonecznika, sól i pieprz do smaku Pesto pietruszkowe do gnocchi - przepis krok po kroku: Natkę pietruszki dokładnie myjemy i wkładamy do kielicha blendera. Dodajemy starty parmezan, ziarna słonecznika oraz obrany czosnek. Wlewamy także oliwę i blendujemy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowane gnocchi mieszamy z pietruszkowym pesto. Możemy także dodać pokrojone suszone pomidory lub nasiona dyni. Uwaga: Podobne kluseczki można przygotować także z bobu. Jeśli natomiast połowę ilości ziemniaków zastąpimy puree z dyni, gnocchi będą delikatniejsze i będą miały ładną, pomarańczową barwę. Warto ją podkreślić także dodatkiem kurkumy. Odpowiedz Link
pia.ed Coś Z Wloch ‘gnocchi’ 13.07.19, 18:44 Przeciez te wloskie gnocchi to nasze polskie kopytka, maja tylko odmienna forme... zreszta te wloskie moga tez wygladac roznie, np. jak male kuleczki ... czy wlasnie kopytka! www.koket.se/hemgjord-gnocchi-se-gor www.koket.se/okand/huvudratter/pasta_och_nudlar/gnocchi/ . Odpowiedz Link
marii51 Re: Coś Z Wloch ale zasady gotowania 17.07.19, 20:17 makaronu Na czym polega włoska metoda przygotowywania dań z makaronu? Kiedy makaron jest ugotowany należy go wyłowić za pomocą chochli. Następie przełóż go do drugiego garnka i zalej sosem. Dokładnie wymieszaj makaron. Podsmaż wszystko razem i dodaj pół chochelki wody z makarony, aby nadać mu jeszcze lepszy smak. Na koniec dodaj odrobinę masła, oliwy z oliwek i startego sera. Tak przygotowany makaron z sosem jest dużo bardziej aromatyczny i nie skleja się na talerzu. kobieceinspiracje.pl/89004,odcedzasz-makaron-przez-durszlak-sprawdz-dlaczego-nigdy-wiecej-nie-powinnas-tego-robic.html Odpowiedz Link
marii51 Re:mus z rabarbaru 17.07.19, 20:23 opis w artyk www.mniammniam.com/mus-rabarbarowy-z-imbirem Odpowiedz Link
marii51 Re:gdy urodzaj cukinii to 17.07.19, 20:25 www.mniammniam.com/kotlety-z-cukinii-z-kasza-jaglana Odpowiedz Link
marii51 z tykwy 22.07.19, 13:54 Pure z tykwy Tykwa to jedyne warzywo zawierające duże pokłady choliny tak potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu a w szczególności mózgu. Działa antydepresyjnie i antyoksydacyjne. Są bogactwem witamin, aminokwasów oraz składników mineralnych. Odpowiedz Link
marii51 Re: 22.07.19, 15:58 nie zgubić ... zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ciasto-ucierane-z-mascarpone Odpowiedz Link
marii51 Re: na zapas salaka z ogorka itd 09.08.19, 15:06 www.youtube.com/watch?v=dwIoSTFlQY4 Odpowiedz Link
marii51 Re: dookoła tylko warzywa warzywa MOWIĄ MI 11.08.19, 19:08 a ja odpowiadam a co to ja roslinożerca...ale tu jednak skusiłam się... może coś wykorzystamy? livro.pl/bosh-proste-przepisy-na-wysmienite-dania-kuchni-roslinnej-firth-henry-sku1224593235.html?fbclid=IwAR1hAMClFEPdvb_xd4qDMlBunAaoYdDnUutjI5oQLN3AFnIDtIb5Z8TyAB0 Odpowiedz Link
marii51 Re: dookoła tylko warzywa warzywa MOWIĄ MI 13.08.19, 09:30 PONIEWAŻ głod mi dokucza.z lenistwa... mam pomysł myfitness.gazeta.pl/myfitness/7,166897,25069032,lunch-boxy-do-pracy-fit-opcje-dla-zabieganych-i-spragnionych.html#s=BoxOpCzol8 Odpowiedz Link
marii51 Re: dookoła tylko warzywa warzywa MOWIĄ MI 13.08.19, 09:33 sałatka po szwedzku i teraz nie mam składników oprócz ogorkó.. idziemy do marketupolo www.youtube.com/watch?v=xFhfBNFBtNQ Odpowiedz Link
pia.ed Dieta OWSIANA raz w tygodniu 13.08.19, 11:06 kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/jednodniowa-dieta-owsiana-oczyszcza-watrobe-i-odchudza-nawet-kilogram-dziennie/m441ks7 . Odpowiedz Link
marii51 Re: Jedzenie z Podlasia 19.08.19, 19:58 o jak dobrze,, jeszcze nie robiłam ani razu.. a tylko smaczek jak widzę.. . a tam tez jest gruzińkie rarytasy .. Odpowiedz Link
marii51 Re: Jedzenie z Podlasia 19.08.19, 20:03 ale mialam ostatnio przypadek ..do maszynki mielenia na prąd wysliznął mi się widelec szybko wyłączyłam ale uszkodziłam ... juz zamówili mi .. tę część gotuje rosoły a mięsa nie chce mi się zjadać.. tylko na pierozki a jak za bardzo więcej topasztet a tu tatarskie coś jest www.youtube.com/watch?v=q-P9assh8NU&t=239s Odpowiedz Link
marii51 Re: Jedzenie z Podlasia 20.08.19, 13:14 jakiż to smaczek zrobić z boczniaków WŁASNE OD syna) z warzywami róznymi .. ~~~~~~~~~~~~ takiego sposonu jeszce na zapasy nie miałam... koreański Przepis na kimchi – składniki: 1 kapusta pekińska 2 marchewki por czosnek cebula pęczek rzodkiewek sól, pieprz sos rybny - ok. 200 ml sos sojowy ok. 100 ml ok. 0,5 l wody imbir tarty lub świeży proszek z papryki chili – Gochugaru ok. 100 g cukru Jak zrobić kimchi? Przygotowanie krok po kroku: Sałatę pekińską obieramy i dokładnie myjemy. Odcinamy jej białe końcówki przy korzeniu i następnie kroimy ją w kwadratowe plastry o wymiarach 4x4 cm. Zalewamy ją wodą i - po odsączeniu - solimy. Co ok. 30 min mieszamy i obracamy kapustę w misce, aby sól zmiękczyła ją dokładnie. Całkowity czas solenia kapusty to ok. 90 minut. Marchewki obieramy i oczyszczamy. Kroimy wzdłuż, aby uzyskać słupki. Pora, po umyciu, kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z cebulą. Czosnek siekamy w cienkie plasterki. Świeży imbir kroimy pod skosem w cieniutkie plasterki. Rzodkiewki kroimy również w drobną kostkę. Zmiękczoną kapustę płuczemy w wodzie, aby usunąć nadmiar soli. Pokrojone warzywa wrzucamy razem do dużego garnka. Całość zalewamy sosem rybnym oraz sojowym. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Następnie do wsypujemy ostrą przyprawę Gochugaru. Całość zalewamy ok. 200 ml wody. Starannie mieszamy, aż otrzymamy kleistą masę i wszystkie warzywa będą pokryte charakterystyczną czerwoną przyprawą. Do mieszania najlepiej użyć własnych dłoni w rękawiczkach jednorazowych. Do wymieszanych warzyw wsypujemy naszą pokrojoną kapustę pekińską. Całość staranie mieszamy. Po wszystkim przygotowujemy sobie słoiki szklane lub gliniane. Przekładamy rękami do słoików nasze kimchi z garnka. Pamiętajmy, aby słoiki wypełnić do ok. 3/4 ich wysokości. Kimchi w procesie fermentacji wydziela gazy, które kierują się ku górze naczynia. Kimchi pozostawiamy w słoiku w temperaturze pokojowej na ok. 2 dni. Po tym czasie jest gotowe do podania. Im dłużej będziemy trzymać kimchi w słoiku, tym jego smak będzie bardziej wyrazisty. Odpowiedz Link
marii51 Re: kiszona kapusta domowy sposób 20.08.19, 15:11 najbardziej lubię sok z kiszonej kapusty , więc od lat sama przygotowuje jeśli mnie ochota najdzie--- Sok pojawia się zaraz .PODCZAS UBIJANIA . ale ugniatam i mocno uciskam ciężkim naczyniem -kamieniem więc pierwsze smaki mam.. ale po 3 dniach to już moj zdrowy smaczek CHOĆ GORZKAWY- jedynie zapach ..na chalupę roznosi się --nie mam takiej komórki ukryć,a do piwnicy nei będę aż schodzić .. zapach nie znika po 3 dniach, bo zaczynam robić dziueki aż do dna w naczyniu dużym zakwaszania.. spuszczam gorycz kapusty i tak kolejne 3 dni aż wreszcie przekładam do słoików - teraz juz zadowolilam się wiekszą iloscią soku .. zakrywam słoiki mocno zakrętką i teraz juz naprawdę do windy i do piwnicy na póleczke jak zechce mi kapusniaczku to znów soku się napije i sorowka pyszna .. nie ma porownywnia do kiszonej kapusty kupionej w sklepie Odpowiedz Link
marii51 Re: kasza -bulgur 29.08.19, 15:49 pojawiła sie w marketpolo i dzis wyprobuje ale z pulpetem z indyka mialam 4 osoby na obiad, węc rozności im nagotowalam kurczak w sosie warzywnym, jak ww --pulpety i dzis zupa z ryżem jasminowym z pomidorami .. przetartymi oraz najmlodszy ma Odpowiedz Link
pia.ed Re: kasza -bulgur 29.08.19, 16:06 Czesto uzywam tej kaszy... mozna ja tanio kupic w tureckim supermarkecie... Inne kasze sa w malych opakowaniach i kosztuja 2 razy tyle... Nie ma na nie zapotrzebowania wsrod Szwedow, wiec nie mozna ich sprowadzac w duzych ilosciach, co by obnizylo cene! Popatrzylam wlasnie na Twoja recepte Potraw z tak duza iloscia skladnikow nigdy nie robie. Co bym potem z produktow reszta zrobila??? Przechowywala do nastepnego razu? A z jakiej okazji byl u Ciebie taki "zjazd rodzinny"? www.kwestiasmaku.com/przepis/kasza-bulgur-z-warzywami-i-fasolka Odpowiedz Link
marii51 Re: sos warzywny 02.09.19, 08:25 Składniki: 3 kg cukinii 1 kg papryki 1 kg cebuli 4 łyżki soli 0,5 szklanki octu 10 % + 0,5 szklanki wody 6 słoiczków koncentratu pomidorowego po 190 - 200 gramów 40 dag cukru 1 łyżeczka chili 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka curry 2 puszki kukurydzy Wyszło nam 14 różnych słoików - niedużych www.youtube.com/watch?v=DT8_4A5Cues Odpowiedz Link
marii51 Re: -szakszuka 02.09.19, 15:51 video.wp.pl/jajka-w-nowej-odslonie-tunezyjska-szakszuka-6420170869602433v Odpowiedz Link
marii51 Re: kiszona kapusta domowy sposób 06.09.19, 16:09 arturtopolski.pl/kiszona-kapusta-zalety-zdrowie/?fbclid=IwAR3T5Doyk_YwZaBXnSemuGMsGMZ0ajkhxMXBWs2EiUZj96ZpC_EWnH08EVM Odpowiedz Link
marii51 Re:smakołyk malocukrowy 07.09.19, 19:27 haps.pl/Haps/7,171110,25114405,batoniki-cytrynowe-czyli-szybki-i-smaczny-deser-na-kazda-okazje.html#s=BoxOpImg11 Odpowiedz Link
marii51 Re:ciasto z jabłakami bez pieczenia 08.09.19, 17:10 www.youtube.com/watch?v=mwn9hH9cn-U Odpowiedz Link
marii51 ReNA;ESNIKI 24.09.19, 19:06 forum.interia.pl/perfekcyjne-nalesniki-przepis-tematy,dId,3388887 Odpowiedz Link
marii51 Re: MARYNATY -GRZYBKI 25.09.19, 22:14 niebonatalerzu.pl/2017/09/najlepsze-grzyby-marynowane-dobra.html Odpowiedz Link
mobic Metka z Kaszubskiej Gospody 01.10.19, 10:50 Kupilem wczoraj Metke Z Kaszubskiej Gospody. O takiej nazwie była ta metka i tak nam zasmakowala że musiałem drugi raz po druga jechać i to w duży deszcz. Dzis na nowo domowniki chcą żebym jechał po Metke. Odpowiedz Link
marii51 Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 04.10.19, 12:49 mobic też lubię ale gdzie to kupic? może na ryneczku jutro w Gdańsku mi kupią? Odpowiedz Link
marii51 Re:budyń z kaszy jaglanej 04.10.19, 12:51 to jest bezglurenowy.. a mi ptrzebny bardzo wnuczętom Składniki na budyń jaglany: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego, np. kokosowego lub migdałowego) pół banana jeśli dzieci to takie gagatki, które lubią rzeczy raczej b. słodkie i dodatek banana nie wystarczy to można przy blendowaniu dodać syropu klonowego albo miodu ok. 1 łyżki Jak zrobić budyń jaglany: 1. Kaszę jaglaną musicie bardzo dobrze opłukać w ciepłej wodzie (dzięki temu pozbawicie jej goryczy). Ja przepłukuję kaszę na sitku kuchennym a następnie w małym garnuszku zalewam ją 0,5 szklanki mleka i ćwiartką szklanki wody. Gotują ją na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mleko i woda wchłoną się w kaszę i będzie ona miękka, co zazwyczaj zajmuje ok. 15-17 minut. 2. Następnie ugotowaną kaszę jaglaną blenduję z resztę mleka czyli 0,5 szklanki, połówką banana aż wyjdzie mi cudownie gładka masa. Moje dzieci lubią bardzo dobrze zblendowany budyń, dlatego miksowanie zajmuje mi ok. 3 minuty. I przelewam budyń jaglany do salaterek, dekoruję owocami, najczęściej malinami albo sokiem z malin. Odpowiedz Link
mobic Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 04.10.19, 17:13 Doczytałem się że tą metke produkuje firma NOWAK z Gdańska. Więc niedaleko od Ciebie. Odpowiedz Link
mobic Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 04.10.19, 19:37 e-delikatesydwojka.pl/produkt/nowak-metka-z-kaszubskiej-gospody/ Odpowiedz Link
pia.ed Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 04.10.19, 23:28 Kup nastepnym razem 1 kg metki to rodzinie sie znudzi i nie beda Ci wiecej zawracac glowy mobic 01.10.19, 10:50 Kupilem wczoraj Metke Z Kaszubskiej Gospody. O takiej nazwie była ta metka i tak nam zasmakowala że musiałem drugi raz po druga jechać i to w duży deszcz. Dzis na nowo domowniki chcą żebym jechał po Metke. > e-delikatesydwojka.pl/produkt/nowak-metka-z-kaszubskiej-gospody/ Odpowiedz Link
mobic Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 05.10.19, 09:26 U nas jest kilka gatunków metek ale ta metka jest najlepsza. Po 1 kilogramie czy po 3 kilogramach to napewno się nie przyje. Odpowiedz Link
marii51 Re: salatka-dunajska/? 05.10.19, 22:26 www.przygarach.pl/salatka-dunajska/?fbclid=IwAR0ZzJBfW5yxkdTLsqmfYvI0lNC3Fr35FgpkCk3eMzHfiHXP6dzzZDD6awk Odpowiedz Link
marii51 Re: salatka-dunajska/? 08.10.19, 13:02 Składniki na muffinki jogurtowe: 160 g jogurtu naturalnego 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła 200 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki) 170 g cukru do wypieków, najlepiej tego drobnego (1 szklanka) 4 jajka 1 płaska łyżeczka sody pół łyżeczki skórki cytrynowej szczypta soli Jak zrobić muffiny jogurtowe? 1. W misce łączymy mąkę, sodę, cukier i sól. 2. W osobnej misce roztrzepujemy widelcem 4 jajka, dodajemy jogurt, rozpuszczone masło i skórkę cytrynową. 3. Całość przesypujemy do jednej miski i mieszamy łyżką (bez miksowania, to ważne) aż składniki się połączą. Nie mieszamy w nieskończoność, tylko tak, aby się wszystko połączyło, bo inaczej przy super dokładnym i długi mieszaniu jest ryzyko, że babeczki wyjdą jak z gumy. 4. Uzyskaną masę masę przelewamy do papilotek i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeśli macie piekarnik z termoobiegiem ten czas będzie krótszy, jeśli nie macie termoobiegu to będzie dłuższy, czyli bliżej 30 minut a nie 20. Odpowiedz Link
marii51 Re: ww finki a teraz piza mała 08.10.19, 13:13 www.szczesliva.pl/mini-pizza-szybki-przepis/ Odpowiedz Link
marii51 Re:WEGANSKA ZUPKA 16.10.19, 23:49 kuchnialidla.pl/weganska-zupa-pieczarkowa-z-czosnkiem Odpowiedz Link
marii51 Re:DYNIOWE SMACZKI 18.10.19, 19:49 kuchnia.wp.pl/dynia-jako-obiad-na-jesien-przepis-na-zupe-z-dyni-ktora-rozgrzeje-cie-w-chlodne-dni-6436127704729217a Odpowiedz Link
marii51 Re:owszem,ale bez ryżu 05.11.19, 07:32 fasolka po bretońsku sam taką zrobię plus warzywa jak zawsze warzywneinspiracje.pl/przepisy/warzywa-po-bretonsku-z-ryzem/?fbclid=IwAR2aTmVf9GQbm2U-b5MbGbio2uLT1Q0pHqEjYdQrmNkT86W3t6coDu-OPWs Odpowiedz Link
marii51 Re:sernik ---20 minut 05.11.19, 14:16 www.obzarciuch.pl/2017/11/sernik-gotowany-w-20-minut.html?fbclid=IwAR3-UDgDK4SXfp3YFeueSX__rM5l7Rky_KLCug91aJ4sEUmhbg_pW56UsIA Odpowiedz Link
marii51 Re: PULPETY Z FASOLI? 05.11.19, 19:51 ZA JEDNYM GOTOWANIEM fasolka po bretońsku , a cześć na następny dzien lub zamrażąm ugotowaną fasolkę i mam pulpety z fasoli za jakis czas warzywneinspiracje.pl/przepisy/klasyczny-rosol-z-kury-z-pulpecikami-z-fasoli-z-suszonymi-grzybami/?fbclid=IwAR0IL3XOFqvKsoi9ARa6nbf4K_7Ao3a_B2Ey_Z6eVfhitKSQQEpgNBg2-ro Odpowiedz Link
marii51 pasztet 09.11.19, 16:24 smaker.pl/przepisy-przekaski/przepis-pasztet-z-cukinii-i-kaszy-jaglanej,175934,analizasmaku.html Odpowiedz Link
marii51 Re:sernik --- japoński z 3 składników 16.11.19, 17:50 topniusy.eu/to-japonskie-ciasto-podbija-siec-potrzebne-sa-tylko-3-skladniki/ Odpowiedz Link
marii51 juz świąteczne potrawy? 16.11.19, 19:03 www.grazynkagotuje.pl/kulki-salatkowe/?fbclid=IwAR0Bxh4EFL9TJamzmMmALXGkdnsjhUq44BWapsACN9Lr90Ii9hj0y_QUskU Odpowiedz Link
marii51 klopsiki na parze 17.11.19, 07:17 kuchnialidla.pl/lekkostrawne-klopsiki-na-parze-i-solianka Odpowiedz Link
marii51 chlebek z dyni 27.11.19, 06:36 kuchnia.wp.pl/chleb-dyniowy-jesienny-specjal-6449873332426369a Odpowiedz Link
marii51 na Andrzejki może węgierskie chrusty? 28.11.19, 16:23 aha czyli ... www.grazynkagotuje.pl/wegierskie-chrusty/?fbclid=IwAR2A5x4bQS4xXvLJe-cU32ofdVamkGXnjqRymgMhwIxDGunKmsE4Z97aWpU Odpowiedz Link
marii51 będziemy gotować różne zupy 30.11.19, 22:06 marii51 napisała: taka ochotka mi się pojawiła na Grochowa ale grochu brak.. i dobrze, bo mam zapas ogórkowej.. smakdnia.pl/jesli-masz-zamiar-zrobic-zupe-zrob-jedna-z-tych-top-10-najsmaczniejszych-i-najbardziej-popularnych-zup/ Odpowiedz Link
marii51 a może inne coś z kapustą 30.11.19, 22:20 jak to będzie smakować / jeśli nie zrobię sama ,to się nie dowiem... szkoda ,że nie pozwalają obrazka oj xmaczek bym wam narobiła .. smakdnia.pl/pieczona-kapusta-z-mielonym-miesem-1000-razy-lepsza-niz-klasyczne-golabki/ Odpowiedz Link
marii51 tartaletki-limonkowe -smaczki -słodkie 01.12.19, 11:53 kuchnialidla.pl/tartaletki-limonkowe Odpowiedz Link
mobic Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 01.12.19, 14:10 Powiedz mi gdzie ja tą metkę w Warszawie kupię? Raz się pokazała i od tamtej pory jej nie ma. Odpowiedz Link
marii51 Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 01.12.19, 14:36 mobic napisał: > Powiedz mi gdzie ja tą metkę w Warszawie kupię? Raz się pokazała i od tamtej po > ry jej nie ma. może najlepiej zapytac się tam gdzie kupiłeś , znają dostawcę zapewne - Odpowiedz Link
pia.ed Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 02.12.19, 00:05 Weszlam na strone domowa "Zakladow Miesnych" www.zmnowak.pl i tam kliknelam na Sklepy ... jedyne co podano (po prawej stronie), to w ktorych sklepach nalezy sie pytac io ich produkty. www.zmnowak.pl/pl/sklepy/sklepy-firmowe Odpowiedz Link
marii51 Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 04.12.19, 22:26 i prosze ..wszystko jak na dłoni Odpowiedz Link
marii51 smaczki -słodkie może i nawet świateczne 05.12.19, 19:53 marii51 napisała: > kuchnialidla.pl/tartaletki-limonkowe dodam haps.pl/Haps/56,167251,25483192,pyszne-ciasta-z-bakaliami-oto-kilka-inspiracji-nie-tylko-na.html Odpowiedz Link
marii51 sosy 11.12.19, 12:40 wolę zostawić żeby szybko odnależc przepis kulinarnewyzwania.haps.pl/kulinarnewyzwania_haps/0,172536.html#paralax7 Odpowiedz Link
marii51 sledzie udały sę-- pyszne 22.12.19, 13:46 smaker.pl/przepisy-przekaski/przepis-sledzie-w-cebulowo-porowym-sosie,121400,anakola.html?fbclid=IwAR2Af7MZXzwLzh42meXZVH8QoTc0gLB2cRfzdoEPGqtiBIxJSYHvZKeEz7o Odpowiedz Link
marii51 zostawię na zaś... 22.12.19, 14:06 beszamel.se.pl/boze-narodzenie/swieta-last-minute-jak-przygotowac-pyszne-dania-swiateczne-w-ostatniej-chwili,21378/ Odpowiedz Link
marii51 Re: zostawię na zaś... 22.12.19, 14:43 nie wiem jak smakuje..www.youtube.com/watch?v=ljBiAIiAqBI Odpowiedz Link
marii51 Re: zostawię na zaś... 08.01.20, 17:28 beszamel.se.pl/kurczak/skrzydelka-z-kurczaka-smazone-w-ciescie-maslankowym,21456/ Odpowiedz Link
marii51 Re: zostawię na zaś...LIKIER ? 17.01.20, 18:56 KOLEŻANKI SIĘ CHWALĄ www.przy-garach.pl/likier-cztery-na-cztery/?fbclid=IwAR08ZG8e7jJPvMSGEX1qEhPjp_eJ0q6sxUSb4Ieol6D92Qo1YkhT_djURVY Odpowiedz Link
pia.ed Pomarańcze mają na skórce "pępek" 18.01.20, 01:27 i te sa najsmaczniejsze... haps.pl/Haps/7,167251,21238527,po-czym-poznac-najlepsze-pomarancze-maja-na-skorce-pepek.html Odpowiedz Link
marii51 Re: Pomarańcze mają na skórce "pępek" 18.01.20, 10:53 dobrze wiedzieć ..wybierajmy z pępusiem Odpowiedz Link
marii51 piers kurczaka w ciescie francuzkim 19.01.20, 16:22 ciasto ma w polomark nie musze zagniatać..więc łatwizna www.youtube.com/watch?v=EqtW3Fq2qH0 Odpowiedz Link
marii51 paczki 27.01.20, 12:51 jak za dawnych czasów www.youtube.com/watch?v=N9eV3Sd9-V4 Odpowiedz Link
marii51 Re: pizza domowa 12.02.20, 19:26 www.fakt.pl/pieniadze/zakupy/przepis-na-domowa-pizze-pizza-jak-z-pizzeri-fakt/pk626r6 Odpowiedz Link
pia.ed Pizza domowa 13.02.20, 00:49 marii51 napisała: > www.fakt.pl/pieniadze/zakupy/przepis-na-domowa-pizze-pizza-jak-z-pizzeri-fakt/pk626r6 Pizza na zdjeciu wyglada jak placek, a powinna byc cieniutka ... Nie pojmuje takze, dlaczego drozdze zalewa sie goraca woda? Przeciez wtedy drozdze traca zdolnosc rozmnazania sie i ciasto nie rosnie! www.tasteline.com/recept/pizza-margherita/ Odpowiedz Link
marii51 z kaszą gryczaną i grzyvkami --piorogi 17.02.20, 15:16 kuchnia.wp.pl/okragle-pierogi-z-boczniakami-i-kasza-gryczana-6478563948390017c Odpowiedz Link
marii51 Re: Pizza domowa 17.02.20, 15:21 pia.ed napisała: > marii51 napisała: > > > www.fakt.pl/pieniadze/zakupy/przepis-na-domowa-pizze-pizza-jak-z-pizzeri-fakt/pk626r6 > > Pizza na zdjeciu wyglada jak placek, a powinna byc cieniutka ... > Nie pojmuje takze, dlaczego drozdze zalewa sie goraca woda? > Przeciez wtedy drozdze traca zdolnosc rozmnazania sie > i ciasto nie rosnie! > www.tasteline.com/recept/pizza-margherita/ woda ciepła może byc do drożdży bo zawsze dodaję mąki ona wystudzi wodę a drożże nigdy nie dodam do goracej wody Odpowiedz Link
marii51 Re: Pizza domowa 18.02.20, 16:28 ach to al chce nasze pączki .. zdążymy jak najbardziej prygotować Odpowiedz Link
marii51 Re: Pizza domowa 22.02.20, 21:46 kaczki pierś www.youtube.com/watch?v=ewgMwOlu6Rc Odpowiedz Link
marii51 Re: Pizza domowa 22.02.20, 21:48 o ten przepis www.youtube.com/watch?v=NqhvhqjkvnU Odpowiedz Link
marii51 Re: Pizza domowa 24.02.20, 12:48 Przepis na Michałkowe brownies. Już mały kawałek tego ciasta zaspokoi ochotę na „coś słodkiego”. Mocno czekoladowe brownie w połączeniu ze słodyczą cukierków to idealne połączenie. Blaszka 30x25 cm Ciasto czekoladowe: 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g), 1 szklanka mąki pszennej tortowej, 0,5 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000), 1 łyżka kakao, 180 g masła, 1 zaokrąglona szklanka cukru pudru, 4 jajka, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao, 180 g masła, 1 zaokrąglona szklanka cukru pudru, 4 jajka, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Dodatkowo: ok 230 gram cukierków – białe Michałki, cukier puder do posypania Odpowiedz Link
marii51 sledzie wg M GESSLER 25.02.20, 10:32 mleko ?dosledzi ..ale cóż z znawczynią nie ma co dyskutować pomorska.pl/sledzie-magdy-gessler-przepis-na-sledzie-w-smietanie-po-kaszubsku-z-cebulka-sprawdzone-przepisy-na-sledzie-25022020-r/ar/c17-12929436 Odpowiedz Link
marii51 Re: sledzie wg M GESSLER 26.02.20, 11:55 ŚLEDZIKI PO KASZUBSKU MAGDY GESSLER - PRZEPIS Składniki na śledzie po kaszubsku Magdy Gessler 1/2 kg filetów śledziowych (matjasy) 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 30 dkg cebuli 3 ziarenka ziela ang. 3 liście laurowe ziarenka gorczycy Odpowiedz Link
marii51 az odnalazłam zupę -jarmuzu-przepis- 29.02.20, 19:18 wczoraj krupnik ale znalezli się chętni i znikł --więc dzi s beszamel.se.pl/warzywne/zupa-z-jarmuzu-przepis-na-smaczna-i-zdrowa-zupe,1455/ Odpowiedz Link
marii51 Re: az odnalazłam zupę -jarmuzu-przepis- 02.03.20, 13:59 czy się zdecyduję? czy przy obecnym zagrożeniu gdzieś czytalam że nawet w chlebie może prztrwać wirus --------------- Odpowiedz Link
marii51 slodycz chalwowa 07.03.20, 14:18 Całwę sam? zrobię?Tekst linku' nawet blok produkowało się w domu za PRL Odpowiedz Link
marii51 CHLEBEK posłuchajcie , a dowiemy się ! 11.03.20, 14:34 Chleb Chlebek Chlebuś Co Kryje W Sobie?? Odpowiedz Link
marii51 Re: slodycz chalwowa 11.03.20, 22:38 sante.pl/przepisy/owsianka-pomarancza-zurawina-prazonymi-migdalami/ Odpowiedz Link
marii51 Re: slodycz chalwowa 11.03.20, 22:41 Jesli mam w piwnicy ziemnili zapasy w sloikach ro nawet 3 tyg mam bez zakupywania dzieci mi domiosly a jeden ma duży zapas z myslą o mnie e tam a sklepy sieją pustkami tak ludzie robią zapasy... to fakt -mamy to mamy .. Odpowiedz Link
marii51 COS DO KAWY 21.03.20, 08:40 Ekspresowe ciasteczka do kawy 👌 z jabłkami, bez wałkowania - włoski przepis. Apple Cookies . Odpowiedz Link
marii51 znow kapusta kiszona 22.03.20, 08:57 marii51 napisała: ale pychota kisi się ale podjadam i podpijam soczek Odpowiedz Link
marii51 Re: znow chleb ale tylko jak zrobić 22.03.20, 15:23 marii51 napisała: nie mam mąki na chleb www.youtube.com/watch?v=p-HW2BjFBQU trzeba szukać zajęć kolejnych lenistwo -po ziemniaki do piwnicy od tygodnia a babki lub kiszki chce siw... Odpowiedz Link
marii51 Re: znow chleb ale tylko jak zrobić 22.03.20, 15:25 hmmm najprostszy ależ drożdze też skonczyły mi się www.youtube.com/watch?v=V2GV8bhSmW0 Odpowiedz Link
marii51 \ROGALIKI IM PROSTSZE TYM LEPIEJ:) 27.03.20, 11:30 wiesz.io/ekonomiczne-rogaliki-w-20-minut-bez-jajek-i-mleka-chrupiaca-skorka-i-bogaty-srodek/ Odpowiedz Link
marii51 Re: \ROGALIKI IM PROSTSZE TYM LEPIEJ:) 28.03.20, 20:05 ZAMOWIONO DO ZROBIENIA www.youtube.com/watch?v=CnORUDIWWFY ORAZ KIELBASKA BIALA Z PIECA I SCHAB SUROWY PODSUSZANY A CO ZROBILAM JUZ --NIEOBRANE JARZYNY NASAŁATKĘ \ NIEPOŁĄCZONE BURACZKI Z CHRZANEM NA ĆWIKLE Odpowiedz Link
marii51 placki z kapustą ? kiszoną? 29.03.20, 14:57 Tekst linku moze bym się skusiła? u kogoś juz usmażone : Odpowiedz Link
marii51 nic, nic --to tylko ser domowej 30.03.20, 22:19 www.przy-garach.pl/domowy-ser/?fbclid=IwAR3DYLb952LHqLbeq_koTiUnv-qk1xAp5Qx8oRApSirC816nj102iN2zzzE Odpowiedz Link
marii51 Re: wloski smaczek 13.04.20, 23:20 uwielbiam.pl/makarony?utm_source=programmatic&utm_medium=display&utm_campaign=przepisy Odpowiedz Link
marii51 chlebek , ale skąd drożdże 14.04.20, 18:51 www.kwestiasmaku.com/domowa_piekarnia/chleb_bez_wyrabiania_z_chrupiaca_skorka/przepis.html?fbclid=IwAR3be_fYL4lAIOmLVCzoqwlo_FOg0THHkKjfIxbkl1_YSqFYNm30DpAYl_E Odpowiedz Link
pia.ed Podplomyki, tortilla 15.04.20, 17:47 Co zrobic kiedy zabraknie chleba... haps.pl/Haps/56,167251,25868581,masz-juz-dosc-chleba-oto-czym-mozna-go-zastapic-przepisy.html#s=BoxOpLink Odpowiedz Link
marii51 Re: Podplomyki, tortilla 16.04.20, 11:12 pia.ed napisała: > Co zrobic kiedy zabraknie chleba... > > haps.pl/Haps/56,167251,25868581,masz-juz-dosc-chleba-oto-czym-mozna-go-zastapic-przepisy.html#s=BoxOpLink ależ mi się podoba to wszelkie pieczywo.. podplomyki w dzieciństwie .. Odpowiedz Link
marii51 Re: Podplomyki, tortilla 24.04.20, 11:22 zapomnialam ze podpłomyki mozna .. ach to prosta sprawa a cos ala maca moja ulubiona .. sucharki takie takie dawne wojskowe ale to był przysmak moj chlopak w wojsku był i przynosił mi na randke Odpowiedz Link
marii51 co innego 24.04.20, 11:23 ponoc mocno smaczne www.youtube.com/watch?v=9nFpIeHeVuc a pączki hmmm inne www.youtube.com/watch?v=cmedpQ-Rmm4 Odpowiedz Link
marii51 ŻOŁTY DOMOWY SER 25.04.20, 07:30 Domowy SER który zrobisz z 3 składników w 20 min !!! / Oddaszfartucha I CHYDSZY,, SER TAKŻE SWOJEJ www.youtube.com/watch?v=f_KCmAV56Pw Odpowiedz Link
marii51 lody 05.05.20, 12:38 deszcz zimno to może lody domowe zawsze i tak stoją w temppokojowej ..bo ie wolno zimnych... do roboty..więc lody waniliowe www.youtube.com/watch?v=Bm7tAtx_tcQ Odpowiedz Link
marii51 MNISZEK I JEGO WARTOSCI 09.05.20, 12:15 Mniszek lekarski jako składnik wspaniałej sałatki. Zdrowa i tania sałatka. MENU Dorotki. Odpowiedz Link
marii51 Re: MLODA KAPUSTA 10.05.20, 12:47 JUZ BYM SCHRUPALA TAK PORCYJKĘ MNIAM Jest majówka jest i surówka z młodej kapusty ! / Oddaszfartucha Odpowiedz Link
marii51 Re: Podplomyki, tortilla 10.05.20, 12:49 marii51 napisała: > zapomnialam ze podpłomyki mozna .. ach to prosta sprawa a cos ala maca moja ul > ubiona .. sucharki takie takie dawne wojskowe ale to był przysmak moj chlo > pak w wojsku był i przynosił mi na randke `````````````````````````````````````````` ```````````````````````````````````````Składniki: szklanka mąki (w zależności od tego, ile podpłomyków chcesz zrobić) 1/3 szklanki gorącej wody szczypta soli Sposób przygotowania: Do miski wsyp mąkę i zalej ją wodą. Dodaj sól. Całość wymieszaj, uważając, by się nie poparzyć i zagnieć na elastyczne ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na pięć minut, by odpoczęło. Ciasto podsyp odrobiną mąki i rozwałkuj na cienki placek. Ułóż placek na rozgrzanej patelni i smaż bez tłuszczu do momentu, aż zacznie się rumienić. Przewróć na drugą stronę. Gdy będzie lekko przypieczony, zdejmij z patelni. Odpowiedz Link
marii51 bardzo latwe do wykonania ciasto 11.05.20, 15:11 Ciasto z owocami i kruszonką -proste, pulchne, bez miksera :: Skutecznie.Tv [;HD]; Odpowiedz Link
marii51 Re: bardzo latwe do wykonania ciasto 17.05.20, 13:59 beszamel.se.pl/mielone/drobiowe-mielone-nadziewane-jajkami-i-serem-pyszny-obiad-za-poldarmo,22340/ Odpowiedz Link
marii51 Jak zrobić ubite mleko truskawkowe? JAKAŚ NOWOŚĆ 24.05.20, 12:19 Jak zrobić ubite mleko truskawkowe? Składniki: łyżka truskawkowego kakao 4 łyżki śmietanki 30 lub 36 proc. 3/4 szklanki mleka Sposób przygotowania: Kakao i śmietankę ubijamy za pomocą rózgi lub miksera, aż zamieni się w puszystą pianę. Do szklanki wlewamy zimne lub podgrzane mleko. Do zimnego możemy włożyć kilka kostek lodu. Na wierzchu układamy różową pianę. Gotowe! Taki napój doskonale sprawdzi się zarówno na chłodne wieczory, jak i podczas upalnych dni. Jeśli lubicie słodkości, z pewnością wam posmakuje. No i ten wygląd! REKLAMA Zobacz wideo Zobacz także, jak przygotować najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik! TU haps.pl/Haps/7,167709,25966605,swiat-oszalal-na-punkcie-dalgona-coffee-probowaliscie-wersji.html#s=BoxOpImg13 Odpowiedz Link
pia.ed Jakie triki można uzywac ć w kuchni... [/i] 25.05.20, 22:49 haps.pl/Haps/7,167251,25963172,chleb-z-chrupiaca-skorka-potrzeba-mu-pary-jakich-jeszcze-sztuczek.html#a=168&c=100 Wszyscy kucharze - zarówno ci zawodowi, jak i amatorzy - mają swoje sztuczki, które sprawiają, że dania zawsze się udają i są pyszne. Dziś uchylamy przed wami rąbka tajemnicy. Sprawdźcie, jakie triki można zastosować w kuchni. Odpowiedz Link
marii51 Re: Jakie triki można uzywac ć w kuchni... [/i] 31.05.20, 15:54 pia.ed napisała: > haps.pl/Haps/7,167251,25963172,chleb-z-chrupiaca-skorka-potrzeba-mu-pary-jakich-jeszcze-sztuczek.html#a=168&c=100 > > > Wszyscy kucharze - zarówno ci zawodowi, jak i amatorzy - mają swoje sztuczki > , które sprawiają, że dania zawsze się udają i są pyszne. Dziś uchylamy przed w > ami rąbka tajemnicy. Sprawdźcie, jakie triki można zastosować w kuchni. tam jest kilka porad fajna sprawa Odpowiedz Link
marii51 Re: Jakie triki można uzywac ć w kuchni... [/i] 31.05.20, 16:02 www.youtube.com/watch?v=9nFpIeHeVuc Przepis podbił cały internet, twoje kolej spróbować! | Cookrate - Polska Odpowiedz Link
marii51 sezon truskawki 19.06.20, 18:22 kuchnialidla.pl/ciasto-a-la-marsawczenbiej mialam z truskawkami mniammm uf jak mi sie zachciało ...kuchnialidla.pl/odwrocone-ciasto-z-truskawkami Odpowiedz Link
marii51 marynaty ---grillowanie 05.07.20, 08:29 10 pomysłów na marynaty - do kurczaka, wieprzowiny i nie tylko [PRZEPISY] red. 29.04.2020 11:29 Marynata to coś, bez czego w kuchni ani rusz. Skrupulatnie dobrane składniki wyniosą wasze potrawy na wyższy poziom. Mięso w marynacie jest zresztą doskonałe nie tylko na grilla. Możecie je również po prostu usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Uwaga: Sposób wykonania każdej z marynat jest taki sam. Należy wszystkie składniki dokładnie wymieszać do połączenia.Tekst linku Odpowiedz Link
marii51 lato szybko i smacznie 26.07.20, 11:49 haps.pl/Haps/7,167251,26152288,szybki-obiad-na-lato-korzystaj-z-pogody-zamiast-stac-przy.html#s=BoxOpImg12 Odpowiedz Link
marii51 Re: lato szybko i smacznie 26.07.20, 12:11 serniik bez pieczenia taaaak tylko bo nie trzeba piekarnika w upalne dni lata smaker.pl/newsy-najlepsze-przepisy-na-serniki-bez-pieczenia,1901700,a,.html Odpowiedz Link
marii51 3 dni i kapusta kiszona? 02.08.20, 20:53 zostawię -planuje zrobić wląsnie ale.. tak szybko? nie znam tej metody.. www.grazynkagotuje.pl/kapusta-kiszona-w-3-dni/?fbclid=IwAR2RigeBe99zNyiLXupEQJYkdnpoPXE_39IA0O8BsTlUFcTRV9vw4NtrkUE Odpowiedz Link
marii51 schabowe 02.08.20, 22:21 Schabowe marynowane w majonezie są delikatne i soczyste, po prostu rozpływają się w ustach. Mięso pozostawione na parę godzin w zalewie z majonezu, jajka i cytryny z dodatkiem świeżych ziół i przypraw, zyskuje na soczystości i kruchości.beszamel.se.pl/schabowe-i-kotlety/schabowe-marynowane-w-majonezie-pokochasz-je-od-razu,22745/ Odpowiedz Link
marii51 ogorki na zimę 05.08.20, 11:27 www.youtube.com/watch?v=NFsfM3fifMQ www.youtube.com/watch?v=AAZ9ByV-_vA&t=20s www.youtube.com/watch?v=NFsfM3fifMQ Odpowiedz Link
marii51 WARTOSCI MIODKU 09.08.20, 10:51 WIEM ZNACIE TE PYSZNE WALORY biogo.pl/public/assets/miody/miod.jpg Odpowiedz Link
marii51 pasztet z cukinii 13.08.20, 08:00 urodaj cukinii i www.youtube.com/watch?v=86k9y9-EI2o Odpowiedz Link
marii51 CO ZA SMAKOŁYK OGORKOWY? 13.08.20, 19:22 Ogórki po kaszubsku. Ten przepis podbija internet Przepis na ogórki konserwowe z papryką i cebulą Od lipca do września zbieramy ogórki z własnych ogrodowych grządek lub kupujemy je w sklepach. Świeże ogórki cenione są głównie za orzeźwiający smak, bowiem zawierają niewiele witamin i mają niską wartość kaloryczną. W ogórkach zawarte są zasady, które pomagają zobojętnić nadmiar kwasów w organizmie, powstających przy spożywaniu, np. chleba, mięsa, czy sera. Obecne są również związki mineralne - potas, fosfor i wapń.Tekst linku Odpowiedz Link
marii51 chłodniej -----można piec 26.08.20, 14:21 zapiekanka z cukinii Obłędnie pyszna zapiekanka z cukinii 👌 smaczniejsza od gołąbków 👍 zrobiła furorę ! Odpowiedz Link
marii51 Re: chłodniej -----można piec 26.08.20, 14:39 marii51 napisała: > zapiekanka z cukinii > > www.youtube.com/watch?v=AhhGdXNET4I Odpowiedz Link
marii51 batoniki własnej produkcjii 30.08.20, 08:49 SKŁADNIKI (ok. 8 porcji): – 200 g płatków owsianych górskich – 100 g otrębów żytnich – 50 g siemienia lnianego – 50 g pestek słonecznika – 50 g pestek dyni – 6 suszonych daktyli – 50 g orzechów laskowych – 50 g wiórków kokosowych – 3 łyżki masła – 3 łyżki syropu z agawy Tekst linku Odpowiedz Link
marii51 leczo z warzyw 30.08.20, 08:56 w tym roku ogorki nie obrodziły więc poki warzywa o wiele tańsze modę sobie stworzyc zapasy innego rodzaju Leczo na zimę w słoiku - z cukinii, papryki i pomidorów. Przepis Składniki: dwa kg papryki (można użyć wszystkich kolorów), dwa kg pomidorów (najlepiej mięsistej odmiany), dwa kg cukinii, trzy duże cebule, dwie łyżki słodkiej papryki, łyżka majeranku, pół lub cała łyżeczka ostrej papryki (a jeśli nie lubicie ostrych potraw, użyjcie papryki wędzonej), sól i pieprz do smaku, olej roślinny. Tekst linku inne tez zapiszę... np haps.pl/Haps/56,167709,26246744,koniec-lata-to-czas-na-przetwory-co-poza-papryka-i-ogorkami.html#e=RelRecImg6 Odpowiedz Link
marii51 pomidory na zapas 02.09.20, 10:54 chyba znależc mozna najtansze a następnie do słoików...jak to zrobię... a tak Pomidory w słoikach na zimę (najprostsze) :: Skutecznie.Tv [;HD]; Odpowiedz Link
marii51 szarlotka 05.09.20, 22:32 marii51 napisała: Mogę się założyć że masz wszystkie składniki! Szybka i pyszna szarlotka. | Cookrate - Polska Odpowiedz Link
marii51 Pieczone bakłażany s 08.09.20, 16:59 Pieczone bakłażany szybki i łatwy przepis Nadziewane bakłażany to łatwy przepis, doskonałe drugie danie bardzo proste i smaczne w przygotowaniu, oto apetyczna wersja COSI PROFUMATO che tutti i vicini hanno chiesto la ricetta!Deliziosa ricetta per tutta la famiglia! Składniki: Bakłażan 2 Olejek EVO 50 ml Sól Oregano do smaku Czarny pieprz do smaku Cebula 1 Marchew 1 Pietruszka Mozzarella 125 gr Ryż 100 gr Pomidory 200 gr Ser 100 gr Odpowiedz Link
marii51 zupa z maslakami z podworka od syna 20.09.20, 15:04 a teraz mam na rukole z burakiem - Odpowiedz Link
marii51 Re: zupa z maslakami z podworka od syna 22.09.20, 15:35 marii51 napisała: > a teraz mam na rukole z burakiem > - Odpowiedz Link
marii51 leczo zaoas 22.09.20, 15:37 zimą nachodzi ochotka na szybki obiad i mam .. ugotować makaron i takie z ugotowanego leczo ze słoika dodaję i ... smacznego www.youtube.com/watch?v=1vQ3F3Uj_qQ Odpowiedz Link
marii51 Re: leczo zaoas 24.09.20, 17:12 CZAS NA DOŻDŻOWE FRYKASY paluszki www.przyslijprzepis.pl/przepis/paluszki-krucho-drozdzowe-do-barszczu Odpowiedz Link
marii51 kurczak inaczej 25.09.20, 16:14 3 plastry piersi z kurczaka 50 g zwykłego jogurtu 60 g tartego chleba 1 ząbek czosnku Pietruszka 2-3 pomidory oliwa z oliwek extra virgin i sól Ormai cucino il pollo solo in questo modo! #344 Odpowiedz Link
marii51 Re: kREMOWE CIASTO 27.09.20, 11:26 MAI MANGIATA UNA TORTA COSI' CREMOSA! Tutti ti chiederanno la ricetta! #336Składniki - 400 gr jogurtu (1 3/5 szklanki) 4 jajka 100 gr cukru (2/5 szklanki) 50 gr skrobi kukurydzianej (2/5 filiżanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 starte cytryny Odpowiedz Link
marii51 Re: kREMOWE CIASTO 02.10.20, 22:34 www.carrefour.pl/przepis/desery-nk/twarogowe-gofry-z-karmelizowana-gruszka-i-orzechami Odpowiedz Link
marii51 sernik pszczółka 03.10.20, 09:37 haps.pl/Haps/7,167251,26357611,wszystkich-urzeklo-ciasto-pszczolka-a-probowaliscie-sernika.html#e=RelRecImg5 Odpowiedz Link
marii51 Re: sernik pszczółka 05.10.20, 19:01 a jak mi się zdazrzy leń nad lenie to zamóbabcinesmaki.com.pl/?utm_source=facebook.com&utm_medium=cpc&utm_campaign=video-post&fbclid=IwAR3L72Nr1bh08SWyeEzNM92xHckGqresn2-Mg9KaNRSq7OCaLrWK1vOR4Kcwię Odpowiedz Link
marii51 kwitnaca-focaccia 05.10.20, 19:15 nauczę się ,zrobię sama tchiboblog.pl/kwitnaca-focaccia/?utm_source=facebook.com&utm_medium=cpc&utm_term=200905&utm_campaign=Focaccia&utm_content=blogpost&fbclid=IwAR2HchhAuYXzO2gEjrxRFopvmnmDVCmiJsQCv7i7ZzH72okpDRPnC6f9q10 Odpowiedz Link
marii51 okazuje się,że lucerna 15.10.20, 15:46 Najzdrowszy pokarm świata? Najlepiej postawić na domową uprawę Kiełki lucerny są pełne witamin i minerałów i mają bardzo mało kalorii. Są wszechstronne, niedrogie i łatwe w uprawie, co czyni je niemalże zielem doskonałym. Co ciekawe, współcześnie dietetycy upatrują w kiełkach lucerny siewnej pretendenta do najzdrowszych pokarmów świata! Tekst linku Odpowiedz Link
marii51 ZAKWAS BURACZANY 09.11.20, 09:25 pia.ed napisała: > www.youtube.com/watch?v=0gNyPqG_xiw A WŁĄŚNIE JA MAM ROZLANY DO SŁOICZKÓW I DO LODOWKI -ZNOW SPRAWDZĘ ILE LYŻEK TEGO PIĆ Odpowiedz Link
marii51 OBIADOWO --- 09.11.20, 09:27 TYLKO 1/2 porcji zrobię Oto przepis na smaczną, konkretną sałatkę na lekki obiad. 🥗 Jest naprawdę sycąca - potrafi zaspokoić głód nawet na kilka godzin! 🕒 Składniki: ☑ 120 g piersi kurczaka ☑ szczypta pieprzu ☑ szczypta soli ☑ 1/2 łyżeczki masła klarowanego ☑ 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej ☑ 3 jajka ☑ 60 g mozzarelli ☑ 2 małe pomidory ☑ 50 g roszponki ☑ 2 łyżki oliwy ☑ 1 łyżeczka octu balsamicznego ☑ 1/2 łyżeczki soli ☑ 1/4 łyżeczki pieprzu Piersi kurczaka przekroić na pół. Uzyskane w ten sposób filety posypać solą, pieprzem i włożyć na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła. Grillować na patelni przez kilka minut, aż się mocno przyrumienią z obu stron. Jajka ugotować tak, aby były twarde, ale z miękkim pół płynnym żółtkiem. Obrać i pokroić w ćwiartki. Pomidora umyć, obrać i pokroić w ósemki. Roszponkę umyć i osuszyć. Mozzarellę pokroić w kostkę, szynkę szwarcwaldzką w paski, a grillowanego kurczaka w niewielką kostkę. Ułożyć sałatkę na talerzu warstwami: najpierw roszponkę, następnie pomidor, kurczaka, szynkę, jajka i mozzarellę. Całość posypać solą i pieprzem, polać oliwą i skropić octem balsamicznym. Smacznego! Odpowiedz Link
marii51 NA KĄŻDĄ OKAZJĘ faworkinp 22.11.20, 22:26 www.przy-garach.pl/wp-content/uploads/2020/06/gNamkBOyyVqcNKZs3i8D7cGNvuzra0SxW7Y7tBKD.jpg www.przy-garach.pl/taratuszki/?fbclid=IwAR3NOVXxmdQ2c-GIWYZfYcM_5MeSXjcAESWj_scsmup7lyIs0Bmi9AlkmCE Odpowiedz Link
marii51 Re: NA KĄŻDĄ OKAZJĘ faworkinp 24.11.20, 14:54 www.przy-garach.pl/taratuszki/?fbclid=IwAR0rQJjhhoLFM7PNeCwsgjUGcQPsm8nsFte7pGoUEOeS59BXAtJjpBukBfQ Odpowiedz Link
marii51 Re: NA KĄŻDĄ OKAZJĘ faworkinp 25.11.20, 16:29 CIASTECZKA Miękkie ciasteczka z malinami - przepis 250 g mąki pszennej, 100 g miękkiego masła, 120 g mrożonych malin (powinny być zmrożone, najlepiej wyjąć je z zamrażalnika tuż przed przygotowaniem ciasta), 1 duże jajko, 100 g cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g białej czekolady, 2 łyżki soku z cytryny Jak zrobić miękkie ciasteczka z malinami?haps.pl/Haps/7,167251,26541428,miekkie-ciasteczka-z-malinami-bo-nie-zawsze-musza-chrupac.html Odpowiedz Link
marii51 na taki smaczek mnie chwyta .. 30.11.20, 18:53 Kotlety z kiszonej kapusty i ziemniaków w sosie grzybowym /Oddaszfartucha pod video przepis jest Odpowiedz Link
marii51 Re: na taki smaczek mnie chwyta .. 30.11.20, 19:09 i na taki prosty szybki dziś nie ale kiedyś.... SOLO FARINA OLIO e ACQUA, Cena SPECIALE in pochi minuti con TORTILLAS! #411 Odpowiedz Link
marii51 Re: taki smaczek mam ale spr 30.11.20, 19:24 czy dobrze wykonuję www.youtube.com/watch?v=-DJq8vy_FNI Odpowiedz Link
marii51 Re: taki smaczek MAŚLANE BUŁECZKI 01.12.20, 07:33 BRAK CHLEBATO MAM TAKI POMYSŁ www.youtube.com/watch?v=is1vgdusIlM Odpowiedz Link
marii51 Re: taki smaczek MAŚLANE BUŁECZKI 01.12.20, 08:00 www.youtube.com/watch?v=yheY5DUOsQ0&feature=youtu.be Odpowiedz Link
pia.ed Najsłynniejsze sałatki świata... 01.12.20, 15:47 smaker.pl/newsy-dziewiec-najslynniejszych-salatek-swiata,1901884,a,.html#iwa_source=worthsee Odpowiedz Link
marii51 Re: Najsłynniejsze sałatki świata... 02.12.20, 21:45 wskoczy mi nagranie , więc zostawiam Piernik z herbatą,bardzo mięciutki,Jak upiec piernik?#prostyprzepis Odpowiedz Link
marii51 katacze zima długo i pracki moje 03.12.20, 19:03 KARTACZE Z MIĘSEM 🍠 | Karol Okrasa & Kuchnia Lidla Odpowiedz Link
marii51 SZYBKO 05.12.20, 10:34 Niezwykle szybko i łatwo! bez jajek, bez masła! # 455 200 g mąki (1 + 1/2 szklanki) 50 g cukru (1/5 szklanki) 2 łyżki cukru 130 g jogurtu (1/2 szklanki) 8 g proszku do pieczenia (3/4 łyżki) 1 jabłko Estremamente Facili e Veloci! SENZA UOVA SENZA BURRO! #455 Odpowiedz Link
marii51 Re: SZYBKO ZIEMNIAKI 05.12.20, 15:24 🇵🇱 Składniki: 1200 g ziemniaków 40 g mąki lub skrobi Lebiodka Sól, czosnek Suszona czerwona papryka Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia PIECZEMY W BRYTWANCE Odpowiedz Link
marii51 Re balowe ciasto 05.12.20, 16:40 www.youtube.com/watch?v=gjXrBt8GwAs Ciasto Balowe !!! Dawno nie jadłaś czegoś tak pysznego! Odpowiedz Link
marii51 Re: Re balowe ciasto 10.12.20, 13:45 Potrawy wigilijne - lista dań Na wigilijnym stole powinny znaleźć się na przykład: czyli wybierzmy coś coś) Barszcz czerwony z uszkami, Zupa grzybowa, Karp, Ryba po grecku, Śledź, Pierogi z kapustą i grzybami, Paszteciki z grzybami. Krokiety z kapustą o grzybami, Sałatka jarzynowa, Kluski z makiem Kutia Kompot z suszonych owoców Kulebiak Makowiec Piernik Odpowiedz Link
marii51 ziemniaki ,warzywa i placki 12.12.20, 13:50 dzis za dużo pracy...ale kiedys może? Szukałem ten przepis od 5 lat! Rodzina zawsze prosi o przygotowanie potrójnej porcji! 4 dania puree! Odpowiedz Link
marii51 sałatka---Lesna polana 12.12.20, 13:54 jak ww może zechce mi się Zimą na lesną polane... SAŁATKA LEŚNA POLANA - NAJLEPSZY PRZEPIS Odpowiedz Link
marii51 Re: MAKOWIEC 20.12.20, 14:44 róznosci haps.pl/Haps/56,172570,26586128,nie-tylko-pyszne-oto-inspiracje-na-piekne-swiateczne-dania.html#s=BoxMMt2 Odpowiedz Link
marii51 sledz pod pierzynka 20.12.20, 14:47 Śledź pod pierzynką według M&M Cooking Sałatki śledziowe to obowiązkowe pozycje na świątecznym stole - czy to po prostu w oleju, czy w bardziej wymyślnych formach. W wielu domach pojawia się również tak zwany śledź pod pierzynką, czyli warstwowa sałatka z burakami, jajkami i innymi składnikami. Najlepiej wygląda w szklanym naczyniu - sami zobaczcie, jak efektownie. Na zdjęciu propozycja od autorów bloga M&M Cooking. My też podrzucamy swój przepis. Zainspirujcie się: Śledzie pod pierzynką - wigilijne bogactwo smaków skryte między burakami a majonezemhaps.pl/Haps/7,167251,20776497,sledzie-pod-pierzynka-wigilijne-bogactwo-smakow-skryte-miedzy.html Odpowiedz Link
marii51 bezglutenowe wiadomosci i przepisy 20.12.20, 14:57 allegro.pl/wszystko-czego-szukasz/bezglutenowy-pomysl-na-obiad?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ext_allewybor|9443313277||c&ev_adgr=|102648619365|448821121861|&utm_term=|||9067438-9067438|&utm_content=||mc:-p&gclid=Cj0KCQiAifz-BRDjARIsAEElyGKNYv94y-sVLssaE0hNAK_bcK_j-fhS0nYbjQ-cSKu2lcNJuwy02m8aAuXgEALw_wcB Odpowiedz Link
marii51 JAK SIĘ NIE odmieni mi--- to taki sernik 20.12.20, 15:25 marii51 napisała: SERNIK KRÓLEWSKI /rewelacyjny Odpowiedz Link
pia.ed Olej rzepakowy bardzo cenny 22.12.20, 23:00 haps.pl/Haps/7,168572,26617934,dlaczego-warto-uzywac-w-swojej-kuchni-oleju-rzepakowego-podajemy.html#e=RelRecImg6 Odpowiedz Link
marii51 Re: Olej rzepakowy bardzo cenny 23.12.20, 11:41 OLEJ rzepakowy cal;utki czas używam , ale czasem oliwkowy jako dodatek Odpowiedz Link
marii51 Re: drożdzówka wloska 23.12.20, 21:11 tchiboblog.pl/kwitnaca-focaccia/?gclid=EAIaIQobChMI7or54fTj7QIVtkjCCh2sOQQpEAEYASAAEgIBQfD_BwE Odpowiedz Link
marii51 Re: drożdzówka wloska 23.12.20, 21:16 Foccacia nie wymaga wiele pracy, a efekt „wow” gwarantowany! Z wymienionych składników otrzymasz danie dla 4-6 osób. Na przygotowanie potrzebujesz dodatkowo około 20 minut, a na wyrośnięcie ciasta 60 – 90 minut. NIE NIE NIE PIEKĘ,,TYLKO Składniki: 630 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 15 g soli 10 g cukru 400 ml wody 56 g oliwy z oliwek + odrobina na wierzch sól gruboziarnista do posypania mieszanka ziół lub warzyw do ozdoby (my użyliśmy kwiatów lukrecji i nagietka, kopru włoskiego, tymianku, rozmarynu) Wieczorem przygotuj ciasto na rano Planujesz podać focaccię na śniadanie lub na obiad i chcesz, aby była naprawdę świeża, a jednocześnie nie masz ochoty przygotowywać jej z samego rana? Ciasto przygotuj wieczorem i wstaw do lodówki. Rano wystarczy je wyłożyć na blachę godzinę przed pieczeniem i odstawić w ciepłe miejsce. Więcej na: tchiboblog.pl/kwitnaca-focaccia/?gclid=EAIaIQobChMI7or54fTj7QIVtkjCCh2sOQQpEAEYASAAEgIBQfD_BwE ZOSTAWIAM ŻEBY KIEDYS wyprobowac Więcej na: tchiboblog.pl/kwitnaca-focaccia/?gclid=EAIaIQobChMI7or54fTj7QIVtkjCCh2sOQQpEAEYASAAEgIBQfD_BwE Odpowiedz Link
marii51 Reprekaskaszybka franc ciasto 24.12.20, 09:52 www.youtube.com/watch?v=plAP30Iwj2U Szybko i sycąco! Rób podwójną porcję - pyszna przekąska z ciasta francuskiego | Cookrate - Polska Odpowiedz Link
marii51 kupujesz i masz 18.01.21, 10:27 jedynie jeszce zrobie własny od lat mi znany i porownam www.lauretta.eu/?gclid=EAIaIQobChMIgtawr5Sl7gIV2eaaCh1TogPWEAEYASAAEgKTjPD_BwE Odpowiedz Link
marii51 Re: kupujesz i masz pierogi 24.01.21, 19:21 Pierogi gotowe, z sandaczem i warzywami. Pierogi pakowane w atmosferze ochronnej. Produkt hartowany. Składniki: Farsz 50%: filet z sandacza 38%, ziemniaki pieczone 30%, śmietanka (z mleka), por 8%, marchew 8%, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól, pieprz. Ciasto 50%, w tym: mąka pszenna, woda, masło Extra, olej rzepakowy, sól, atrament z mątwy (atrament z mątwy, woda, sól, antyoksydant: E466). a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51 Odpowiedz Link
marii51 Re: babeczka z twarogiem 02.02.21, 20:57 a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51Składniki: Twaróg - 350 g Jajka - 5 szt. Mąka - 150 g Cukier - 150 g + wanilina - 5 g Masło - 100 g Soda - 0,5 łyżeczki Suszone morele lub rodzynki do smaku Przygotowanie:1. Ubij jajka z cukrem, dodaj wanilinę, roztopione masło, dobrze wymieszaj, dodaj sodę, następnie twaróg i ubijaj do uzyskania gładkości, następnie dodaj mąkę i ponownie ubij. 2. Wlej masę do formy wysmarowanej olejem. 3. Piecz w temperaturze 180 C przez około 40 minut na złoty kolor. 4. Polej lukrem i udekoruj jagodami. Odpowiedz Link
marii51 Re:na 11 tego tłusty czwartek 07.02.21, 17:48 Jak zrobić łatwe faworki bez ubijania, bez spulchniaczy | Słodki Blog Odpowiedz Link
marii51 nowzaleceni9a piramida slynn żywieniowa nie ! 13.02.21, 13:05 marii51 napisała: > > wyborcza.pl/TylkoZdrowie/7,137474,26775222,jak-zmienic-diete-metoda-trzech-krokow-nowe-zalecenia.html#s=BoxOpImg10 Odpowiedz Link
marii51 Re: nowzaleceni9a piramida slynn żywieniowa nie 20.02.21, 15:28 wasze-przepisy.pl/blok-czekoladowy-z-mleka-w-proszku/?fbclid=IwAR3Qxu42NMhQK4I60kVhA78qstULq-5vEFkk4T0WkVdk7b02WT3EJYXZF1M Odpowiedz Link
marii51 SZARLOTKA NIEMIECKA 23.02.21, 16:14 Jak bedzie TORTA DE MAÇÃ ALEMÃ! NÃO PRECISA BATER MASSA, SIMPLES, FÁCIL DE FAZER E DELICIOSA.smakować? Odpowiedz Link
pia.ed Tlusty rosol i kwasna zupa.... 14.04.21, 13:16 Jak je uratowac? Innym sposobem jest dodanie odrobiny - maksymalnie pół łyżeczki - sody oczyszczonej... Soda ma zasadowy odczyn, co złagodzi kwaśny smak zupy. Nie przesadzajmy jednak z ilością, ponieważ w nadmiarze może powodować problemy żołądkowe. haps.pl/Haps/7,167251,26974457,jak-uratowac-zbyt-kwasna-zupe-wystarczy-produkt-ktory-na-pewno.html#s=BoxOpImg10 Co do tlustego rosolu, to trzeba do rosolu wstawic pojemnik z lodem, tylko troche zanurzyc. Tluszcz osiadzie na pojemniku i rosol uratowany! Odpowiedz Link
marii51 Re: Tlusty rosol i kwasna zupa.... 14.04.21, 14:51 hmmm za kwasna ciut ukru może tk jak za slona---- dodac surowych ziemniaków warzyw --wchłona smak kwasu może --tak robię czasem Odpowiedz Link
pia.ed Re: Tlusty rosol i kwasna zupa.... 14.04.21, 15:12 marii51 napisała: jak za slona-- Odpowiedz Link
marii51 Re: Tlusty rosol i kwasna zupa.... 15.04.21, 00:52 ZAWSZE gotuję na Wielkanoc! Zjada się dziesiątkami! Leniwy przepis od dziadka!!! Odpowiedz Link
marii51 Re: lody weganskie 25.04.21, 08:46 marii51 napisała: > wegetarianskakuchnia.com/weganski-deser-warstwowy-z-lodami-czekoladowymi/?fbclid=IwAR2iACLMhS7jgrFodJ16-0K8ZrWv5xGa7fzR0K9HebEIjEv-NT-vGRSJIYE > Odpowiedz Link
marii51 Re: l wraca pomalęnku apetyt 29.04.21, 15:40 może jeszcze z 5 miesięcy i pokowidowe narzie ... krążące jak widmo .. cały obraz cierpienia siedzi mi w głowie > ale troszkę posmakuje jak zrobie... www.youtube.com/watch?v=9-JvtOddsgM Przepyszne kluski śląskie z pysznym farszem mięsnym | Pyzy z mięsem | Smakowite danie obiadowe Odpowiedz Link
marii51 Re: l wraca pomalęnku apetyt 07.05.21, 10:02 moda co prawda jak najmniej mięsa ale dostalam jak zrobić mięo pyszne to może kiedys się skuszę www.facebook.com/Smaczny1/posts/948116282604707 ostatni przemyciłam pieczona golonkę a to dlatego,ze najpierw zeobiłam pyszną ćwiklę i skusiłam się na golonkę dwa dni bez kosci oczywiscie mieso leżąło w przyprawach w lodowce Odpowiedz Link
marii51 Re:lody na odchudzanie.....:) 31.05.21, 13:18 Korsarskie LODY KETO! [;Ketopantoflarz]; i syrop z sosny www.youtube.com/watch?v=lusgBTGTL4s Odpowiedz Link
marii51 sernik... 03.06.21, 14:46 Delikatny serniczek 4 galaretki owocowe o dowolnym smaku, serek homogenizowany waniliowy 800 g, 2 łyżeczki żelatyny Każdą z trzech galaretek rozpuściłam w 1,5 szklanki wrzącej wody. Jedną rozpuściłam w szklance wrzącej wody wraz z dwoma pełnymi łyżeczkami żelatyny. Na dno tortownicy o średnicy 23 cm wylałam jedną z tężejących galaretek. Serek przełożyłam do miski. Mikserem na najniższych obrotach zmiksowałam z tężejącą galaretką z żelatyną. Następnie do serowej masy dodałam zastygłą galaretkę pokrojoną w kostkę. Wylałam masę na zastygłą galaretkę. Gdy masa serowa zastygła wylałam na nią tężejącą ostatnią galaretkę. Sernik chłodził się przez noc w lodówce Szklanka poj 250 ml Odpowiedz Link
marii51 Re: sernik... 03.06.21, 22:03 Obłędnie pyszna napoleonka | Szybki przepis bez pieczenia | Kremówka której się nie oprzesz Odpowiedz Link
marii51 Re: sernik... 08.06.21, 07:50 superprzepis.pl/2020/11/10/ciasto-pijana-sliwka/?fbclid=IwAR29qU94NOIuKyjo9aHaVkioudPtay1JtX0Yt5o6r1uLEG4Nc0Rclp3zFvA Odpowiedz Link
marii51 Re: sernik... 08.06.21, 07:54 superprzepis.pl/2021/06/03/rabarbarowy-diabelek-ciasto-z-rabarbarem/ Odpowiedz Link
marii51 Re: sernik... 08.06.21, 07:58 superprzepis.pl/2021/06/06/ciasto-lesny-mech-z-truskawkami/ Odpowiedz Link
marii51 Re: sernik... 08.06.21, 08:16 urodzinki mam najmlodszego wnuka zbieram przepisy superprzepis.pl/2018/04/24/wiosenny-smietanowiec/?fbclid=IwAR0Zkk5wD9JJdl1abaEkCZDzvS__xNZqnIj_29im347VYFN3tHm_3PbVt_4 Odpowiedz Link
marii51 Re: SMIETANKOWIEC 08.06.21, 18:43 marii51 napisała: > urodzinki mam najmlodszego wnuka zbieram przepisy superprzepis.pl/2018/04/24/wiosenny-smietanowiec/?fbclid=IwAR0Zkk5wD9JJdl1abaEkCZDzvS__xNZqnIj_29im347VYFN3tHm_3PbVt_4 > BISZKOPT SZPINAKOWY 4 jajka 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 450 g mrożonego szpinaku 300 ml oleju 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia MASA 500 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 100 ml wrzątku 2 łyżki żelatyny 4-5 łyżek curku pudru DODATKOWO 250-300 g truskawek Wykonanie Szpinak wcześniej rozmrażamy, a po rozmrożeniu odciskamy z nadmiaru wody. Po odciśnięciu rozdrabniamy blenderem na papkę. Jajka ubijamy z dodatkiem cukru na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo wlewamy olej. Kolejno dodajemy przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Na samym końcu dodajemy rozdrobiony szpinak. Całość łączymy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Na blaszkę o wymiarach 24×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę na ciasto. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Następnie osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego. Kolejno każdą truskawkę przekrawamy na pół. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo serek mascarpone. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę. Z przestygniętego biszkopta ścinamy wierzch, na spód biszkopta układamy truskawki. Na truskawki wykładamy przygotowaną masę. Wierzch ciasta posypujemy kawałkami ściętego biszkopta. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, by masa stężała. TAGI CIASTA CIASTO CIASTO LEŚNY MECH CIASTO SZPINAKOWE CIASTO ZE SZPINAKIEM LEŚNY MECH LEŚNY MECH Z TRUSKAWKAMI PIECZENIE PRZEPIS NA LEŚNY MECH WYPIEKI Sałatka z Rzodkiewką i Szczypiorkiem DODAJ KOMENTARZ Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem * KOMENTARZ NAZWA * EMAIL * Zapamiętaj moje dane w przeglądarce podczas pisania kolejnych komentarzy. NAJNOWSZE PRZEPISY Sałatka Sezonowa 07/06/2021 Młode Ziemniaki z Piekarnika 07/06/2021 Sałatka Szwagra 06/06/2021 Leśny Mech z Truskawkami 05/06/2021 Sałatka z Rzodkiewką i Szczypiorkiem 04/06/2021 Rosyjskie Racuchy na Maślance 04/06/2021 Jogurtowy Sos Czosnkowy 03/06/2021 Zapiekanka Farmerska 03/06/2021 O NAS Przepiski.pl to blog kulinarny w którym znajdziesz przepisy i kulinarne inspiracje na zupy, dania główne, sałatki, ciasta, desery i inne pyszności! Każde z prezentowanych tu dań możesz bez trudu ugotować w swojej kuchni. Polityka prywatności | Kontakt Pieczone Pączki z Budyniem 08/02/2021 Szybkie i Zdrowe Śniadanie na Słodko 02/12/2020 Puszyste Domowe Pancakes 25/09/2020 Tortilla z Kurczakiem 24/09/2020 Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów rondel Baza przepisów kulinarnych FlyB - Kulinaria DAMUSIA.PL MODNEPAZNOKCIE.PL BABSKIEPORADY.PL PAZNOKCIOWO.PL POWERED BY WORDPRESS. FOODICA WORDPRESS THEME BY WPZOOM. Ta strona korzysta z ciasteczek aby ś Odpowiedz Link
marii51 Re: SMIETANKOWIEC 14.06.21, 15:40 ależ post ww ha ha a tu to juz malutki SERNIK NA ZIMNO TYLKO 2 SKŁADNIKI REWELACYJNY Odpowiedz Link
marii51 Re: SMIETANKOWIEC 10.07.21, 11:50 Do miski przekładamy wyciśnięte, starte ogórki, dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, a także posiekany koperek i miętę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos odkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Sos tzatziki - Po Prostu Pycha Odpowiedz Link
marii51 urosly cukinie, więc 23.07.21, 12:14 Sie werden die Zucchini nicht mehr braten! Machen Sie dieses Rezept und alle werden begeistert sein Odpowiedz Link
marii51 na ur sobie .. 28.07.21, 22:35 Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami🍑🍑 składniki: - 2 szkl mąki krupczatki -1 szkl mąki tortowej - 4 żółtka ( białka osobno ) - 3/4 szkl cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szkl. oleju - 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 % lub 12 % - 4 -5 brzoskwiń - 2 budynie śmietankowe z cukrem - 1 litr mleka Mąkę , cukier , proszek do pieczenia wymieszać w misce, wlać olej i dodać żółtka oraz śmietanę. Szybko zagnieść ciasto .Podzielić ciasto na dwie części (2/3 i 1/3 ) większą część wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23 cm na 34 cm , podpiec 10 min w 180 st C.W tym czasie ugotować budyń i jeszcze ciepły wyłożyć na upieczony spód.Na budyń ułożyć obrane i pokrojone na kawałki brzoskwinie . Ubić białka na sztywną pianę ,z drugiej części ciasta zrobić drobniutką kruszonkę i wymieszać z białkami a następnie rozsmarować na owocach. Piec w 170 st C około 30 min z termoobiegiem. Ciasto bardzo proste i bardzo smaczne , polecam 😋scontent.fpoz4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/159904827_825690711626434_9101751010229712098_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-3&_nc_sid=825194&_nc_ohc=ZWhDJjKt8oQAX-gSvFG&_nc_ht=scontent.fpoz4-1.fna&oh=a95e3e02b9c504f069d95ed39347567b&oe=612858A9 Odpowiedz Link
marii51 na ur sobie .. 28.07.21, 22:38 Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami🍑🍑 składniki: - 2 szkl mąki krupczatki -1 szkl mąki tortowej - 4 żółtka ( białka osobno ) - 3/4 szkl cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szkl. oleju - 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 % lub 12 % - 4 -5 brzoskwiń - 2 budynie śmietankowe z cukrem - 1 litr mleka Mąkę , cukier , proszek do pieczenia wymieszać w misce, wlać olej i dodać żółtka oraz śmietanę. Szybko zagnieść ciasto .Podzielić ciasto na dwie części (2/3 i 1/3 ) większą część wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23 cm na 34 cm , podpiec 10 min w 180 st C.W tym czasie ugotować budyń i jeszcze ciepły wyłożyć na upieczony spód.Na budyń ułożyć obrane i pokrojone na kawałki brzoskwinie . Ubić białka na sztywną pianę ,z drugiej części ciasta zrobić drobniutką kruszonkę i wymieszać z białkami a następnie rozsmarować na owocach. Piec w 170 st C około 30 min z termoobiegiem. Ciasto bardzo proste i bardzo smaczne , polecam 😋scontent.fpoz4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/159904827_825690711626434_9101751010229712098_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-3&_nc_sid=825194&_nc_ohc=ZWhDJjKt8oQAX-gSvFG&_nc_ht=scontent.fpoz4-1.fna&oh=a95e3e02b9c504f069d95ed39347567b&oe=612858A9 Odpowiedz Link
marii51 Re: urosly cukinie, więc 28.07.21, 22:38 So haben Sie noch nie Zucchini gekocht! Pizza mit Zucchini! Einfaches und günstiges Rezept! Odpowiedz Link
marii51 Re: urosly cukinie, więc 07.08.21, 18:01 SZARLOTKA Einfacher und leckerer Apfelkuchen in 5 Minuten Odpowiedz Link
marii51 Re: urosly cukinie, więc 07.08.21, 18:04 TURCY SPROBUJĘ TEŻ JAK ZAPASY SKOŃCZE .. www.youtube.com/watch?v=rA-sV7ApZe4 Odpowiedz Link
marii51 Re: urosly cukinie, więc 07.08.21, 18:07 AZ MI SIĘ ZACHCIAŁO .. MIELONEGO NIE MAM ...www.youtube.com/watch?v=koIh6zOe4Qo Odpowiedz Link
marii51 Zróbcie ten sernuk w wersji pina colada. 08.08.21, 08:58 Znudziły wam się zwykłe serniki? Zróbcie ten w wersji pina colada. Pokochacie! .) Tekst linku Odpowiedz Link
marii51 Re: urosly cukinie, więc 08.08.21, 09:25 inacz4ej z jabłkami www.youtube.com/watch?v=4JDb4O2exkI Odpowiedz Link
marii51 Re: urosly cukinie, więc 08.08.21, 09:31 Hast du eine Zucchini Ich werde nie aufhören, dieses Essen zu kochen! # 180 Odpowiedz Link
marii51 tyci chlebej bąbelkowy 21.08.21, 18:04 폭신 말랑 버블빵 만들기 (한입 쏙~부드러운 무반죽 빵, 틀없이!! Bubble Bread Recipe) Odpowiedz Link
marii51 spr co to za smaczek może byćz Gruzjii 22.08.21, 14:47 gdzie moje---na zwiedzaniu tam ja w przepisacobliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/gwiezeli-guryjskie-pierozki-z-jajkiem-i-serem Odpowiedz Link
marii51 Re: spr co to za smaczek może być tzw fuczki 25.08.21, 21:33 www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/znacie-fuczki-jasiek-kuro%C5%84-podrzuca-sw%C3%B3j-przepis-robi-si%C4%99-je-szybko-a-zjada-jeszcze-szybciej/ar-AANJdsW?ocid=winp1taskbar Odpowiedz Link
marii51 Re: spr co to za smaczek może byćz Gruzjii 28.08.21, 18:36 www.google.pl/search?q=gruzi%C5%84skie+smako%C5%82yki&tbm=isch&hl=pl&sa=X&ved=2ahUKEwjBsJeIj9TyAhXNvioKHbv-D74Q3VZ6BAgBEBI&biw=441&bih=216 Z Gruzjii dostalam smaczek pychota A PRZEPIS ŁATWY MOŻNA ZROBIĆ TTĘ PRZEKĄSKE DOMOWA METODĄ A GOTOWE KUPIC NA ALLGRO Odpowiedz Link
marii51 Re: spr co to za smaczek może byćz Gruzjii 28.08.21, 18:41 JAK WYKONAĆ? www.tasteaway.pl/chinkali-czy-chaczapuri-czyli-w-gruzinskiej-kuchni/ Odpowiedz Link
marii51 Re: spr co to za smaczek może byćz Gruzjii 28.08.21, 18:46 W Gruzji je się pysznie, obficie, stosunkowo prosto i raczej tanio. Porcje są ogromne, czego nie zawsze wyrazem jest cena, dlatego też niemal każdy obiad czy kolacja kończyła się nadmiarem dań i zabieraniem placków chaczapuri na wynos. Czego obowiązkowo trzeba spróbować w Tbilisi, Batumi i górach Kaukazu? Na pewno nie ma wyjazdu do Gruzji bez dwóch potraw: wspomnianych placków chaczapuri w przeróżnych wersjach, choć niemal zawsze ze słonym serem oraz pierogów-sakiewek chinkali. Niewątpliwie te dwa dania były naszymi wiernymi towarzyszami podczas całego pobytu i pojawiały się na obiad, na kolację, a chaczapuri czasem również na śniadanie, gdy udało nam się je złapać w przydrożnej piekarni podczas podróży… Dlatego też od nich zacznę! Rodzajów słynnych gruzińskich chlebków czy też placków (czy też pizzy jak Maks zwykł je określać) jest kilka, a nazwy brzmią dość podobnie. Mam wrażenie, że chaczapuri imeruli, czyli z serem w środku i chaczapuri megruli, czyli z serem na zewnątrz królują w każdej knajpie. Dodatkowo mamy opcję z serem i w środku, i na zewnątrz – pyszne chociażby w Piwnym Barze na skrzyżowaniu ulic Puszkina i Lermontowa w Batumi. Natomiast, by ubarwić nieco codzienne menu, można zdecydować się na chaczapuri adżaruli w kształcie łódki, które oprócz sera zawiera rozlane na wierzchu jajko oraz masło. Przewodnik, w który wyposażyliśmy się przed wyjazdem głosi, że chaczapuri adżaruli można zjeść tylko w Adżarii, czyli regionie nad Morzem Czarnym, ze stolicą w Batumi, ale ten w niewielkiej, nieco barowej knajpce Baraka w Kutaisi również prezentował się wyśmienicie .. Odpowiedz Link
pia.ed Kuroń i żelazne kluski 02.09.21, 12:27 haps.pl/Haps/7,167251,27522083,jasiek-kuron-pokazuje-jak-zrobic-zelazne-kluski-fanka-mojej.html#s=BoxOpImg11 Odpowiedz Link
marii51 Re: Kuroń i żelazne kluski 05.09.21, 17:41 www.youtube.com/watch?v=TZerLiI6Cbk Odpowiedz Link
marii51 Re: Kuroń i żelazne kluski 05.09.21, 17:46 CHLEBKA nie wyrzucam - suszę a pozniej ... zużywam -zalewają rosołem obsmażam w jajku itd a ta metoda ```````````````````````` Bayat EKMEKLERİ Değerlendirelim 😍 En GÜZEL BAYAT EKMEK BÖREĞİ Tarifi ❗ Denemeyen Kalmasın do sprawdzenia Odpowiedz Link
marii51 Re: Kuroń i żelazne kluski 06.09.21, 00:59 Mescola le uova con le zucchine, ricetta buonissima pronta in pochi minuti.356 Odpowiedz Link
marii51 Re: Kuroń i żelazne kluski 12.09.21, 20:52 kawa z bananem..www.youtube.com/watch?v=MnmwQHKNY34 Odpowiedz Link
marii51 dieta na sprawniejszy mózg 12.09.21, 20:58 www.youtube.com/watch?v=aQeiKhwLB0s Odpowiedz Link
marii51 pasztet z cukinii 12.09.21, 21:00 Najlepszy pasztet z cukinii 👌 przepyszna przystawka na każdą okazję - łatwy i prosty przepis 👍 Odpowiedz Link
marii51 znów kiszenie kapusty 19.09.21, 20:37 marii51 napisała: www.youtube.com/watch?v=tTc44x4AdaQ > > > > > Odpowiedz Link
marii51 Re: znów kiszenie kapusty 19.09.21, 20:39 pierogi bez lepienia www.youtube.com/watch?v=TUi_OY32dUs&t=265s Odpowiedz Link
marii51 MAKARON I BUŁECZKI Z GZRYBKAMI 20.09.21, 13:36 www.youtube.com/results?search_query=buleczki+z+kurkami SZYBKI MAKARON Z KURKAMI 🍝 | Karol Okrasa & Kuchnia Lidla MAM RYDZE KOŁO DOMKU POSIANE I JUZ U SYNA JEST URODZAJ SOS KURKOWY Odpowiedz Link
marii51 Re: MAKARON I BUŁECZKI Z GZRYBKAMI 20.09.21, 13:37 JESZCE CISTO DROŻZDOWE JUTRO bułeczki www.youtube.com/watch?v=Ap_JdMGQCQk Odpowiedz Link
marii51 a tym razem... 21.09.21, 16:24 📢La ricetta della nonna 🤩La torta sofficissima ! Mordida e gustosa per colazione ...!!! Odpowiedz Link
marii51 Re: a tym razem... 23.09.21, 13:46 takie to proste pkroić przyprawić i do piekarnika --oczywiście podgotowane mogą najpierew byc i za kazdym razem iinny składniki Odpowiedz Link
pia.ed O jajkach, jajecznicy i wiecej... 25.09.21, 11:46 gotowanie.onet.pl/porady/bledy-przy-robieniu-jajecznicy-z-pewnoscia-popelniasz-co-najmniej-dwa/462mbqy Odpowiedz Link
marii51 Re: O jajkach, jajecznicy i wiecej... 25.09.21, 12:20 tak mi wyszlo,że troche minus trochę plus z przygotowywania jajecznicy -- Odpowiedz Link
marii51 Re: O jajkach,I INNYCH BLĘDACH np miesko 25.09.21, 12:32 pia.ed napisała: > gotowanie.onet.pl/porady/bledy-przy-robieniu-jajecznicy-z-pewnoscia-popelniasz-co-najmniej-dwa/462mbqy gotowanie.onet.pl/porady/10-bledow-podczas-przygotowywania-miesa/2bbp4gm Odpowiedz Link
pia.ed : O jajkach... Barszcz ukrainski... 27.09.21, 15:07 Do samego krojenia warzyw trzeba dwoch osob!!!! I zrobic zakupy wielkie zakupy .... A potem reszte warzyw wyrzucic? skutecznie.tv/2018/02/barszcz-ukrainski/ > > gotowanie.onet.pl/porady/bledy-przy-robieniu-jajecznicy-z-pewnoscia-popelniasz-co-najmniej-dwa/462mbqy > [/i] > > gotowanie.onet.pl/porady/10-bledow-podczas-przygotowywania-miesa/2bbp4gm Odpowiedz Link
marii51 Re: : O jajkach... Barszcz ukrainski... 29.09.21, 18:40 ha ha --wyrzuci c --niedoczekanie barszcz ukrainski alez dawno nie gotowalam ..bb lubie na dwa dni nawet wystarczy mi Odpowiedz Link
marii51 chyba drożżowe bułeczki z serem ? 01.10.21, 11:19 ÖYLE BİR POĞAÇA TARİFİM VARKİ🎈BULUT GİBİ HAFİF😋PAMUK GİBİ YUMUŞAK🔊BU TARİFLE POĞAÇA YAPMAK ÇOK KOLAY Odpowiedz Link
marii51 Re: chyba drożdżowe bułeczki z serem ? 06.11.21, 13:54 Najnowsze wiadomości, poruszające historie, ciekawi ludzie i niezawodne przepisy kulinarne - to wszystko znajdziesz na Gazeta.pl 7 g suszonych drożdży 500 g mocnej mąki chlebowej i garść do podsypania oliwa 50 g pszennego lub razowego chleba 1 duży pęczek natki pietruszki (60 g) 3 ząbki czosnku 1 cytryna 200 g kremowego serka light oliwa z pierwszego tłoczenia weekend.gazeta.pl/weekend/7,177339,27705455,przekaski-ktorymi-mozna-sie-dzielic-i-podawac-sobie-z-rak.html Sycąca zapiekanka warzywna 8 porcji Wszyscy potrzebujemy nadzwyczaj smakowitych sposobów na przemycenie pożywnych składników, a to danie zapewnia pięć na pięć porcji warzyw zalecanych do codziennego spożycia, co wprawia mnie w ogromne zadowolenie. 3 cebule 3 ząbki czosnku oliwa 3 płaskie łyżeczki mielonej kolendry 3 łyżeczki tapenady 3 papryki w różnych kolorach 3 bataty 3 duże pieczarki portobello 3 cukinie 3 puszki pomidorów śliwkowych (po 400 g) 3 duże jajka ekologiczne 500 g jogurtu greckiego 100 g fety1 pęczek oregano (20 g) 1 paczka ciasta filo (270 g) 1 kubek ryżu basmati (300 g) 1 puszka białej fasoli (400 g) Odpowiedz Link
marii51 Re: chyba drożdżowe bułeczki z serem ? 09.11.21, 17:21 [ia.ed coś mam po szwedzku zdrowie.wprost.pl/odzywianie/przepisy/10540067/najlepsze-pieczone-ziemniaki-wyprobuj-szwedzki-przepis-na-to-danie.html Odpowiedz Link
marii51 juz szedzki a teraz niemiecka sałatka 12.11.21, 17:02 www.youtube.com/watch?v=IyeUjWLf8Us chwilkę poczekać i sałatki przepis zobaczymy Odpowiedz Link
marii51 Re: juz szedzki a teraz niemiecka sałatka 12.11.21, 17:29 oj serial więc zostawię 📣İSTER HEMEN PİŞİR❗İSTER DONDURUCUYA KALDIR✅DAHA ONCE BU KADAR KOLAYINI YAPMADIM✔buzluk böreği Odpowiedz Link
marii51 RACH CIACH I SMACZNE ..JEST 13.11.21, 14:12 Puszyste i ekspresowe mleczne pianki w kilka minut 👌 pyszny i łatwy deser 👍 domowe marshmallows [url=https://forum.gazeta.pl/forum/f,86794,a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.html]a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51[/ur Odpowiedz Link
marii51 Re: Rogaliki znane od dawna 16.11.21, 17:40 chyba z 18 lat minęlo -jak ten przepis na rogaliki mialam 1kg mąki,8dag drożdży ,500dag margaryny ,szczypta soli i śmietanę 18 tyle żeby zagnieść ciasto.Zawinąć w worek foliowy wrzucić do wody poczekać żeby wypłynęło.Rogaliki nadziewać marmoladą lub powidłami.Maczać w roztrzepanym jajku i cukrze . ------------zdjęcie zniklo Odpowiedz Link
marii51 nie zapomnialam kupic, więc 21.11.21, 15:01 Gebackener Blumenkohl ist besser als Fleisch! Knuspriger Blumenkohl aus dem Backofen - Rezept # 96 Odpowiedz Link
marii51 brokuły ,mozetaki przepis? 05.12.21, 19:29 Sie werden Brokkoli lieben, wenn Sie es so kochen! Einfaches Brokkoli Rezept mit Mozzarella. Odpowiedz Link
marii51 gołąbki jak sprzed lat postne 08.12.21, 15:14 Postne Gołąbki Babci Marysi / Oddaszfartucha ENG.SUBT. a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51 Odpowiedz Link
marii51 krokiety z ciasa kopytkowego 08.12.21, 15:16 z grzybami www.youtube.com/watch?v=o397PIx2vsw Krokiety ziemniaczane chrupiące z pieczarkami jak zrobić Odpowiedz Link
marii51 ryba po grecku z dorsza np 08.12.21, 15:18 Ryba po grecku | Magda Gessler odc.11 Odpowiedz Link
marii51 Re: ryba po grecku z dorsza np 11.12.21, 13:54 PASZTECIKI z grzybami i kapustą Jeszcze nikt nie zrobił lepszych / Oddaszfartucha Odpowiedz Link
marii51 deser 11.12.21, 14:05 Ein ausgezeichnetes Dessert in 5 Minuten, kein Ofen, keine Kondensmilch, keine Gelatine! Odpowiedz Link
marii51 USZKA INACZEJ.... 11.12.21, 14:43 marii51 napisała: > > > > > Nie chcesz lepić uszek ? To zrób kluseczki grzybowe i podaj z czerwonym barszczem / Oddaszfartucha Odpowiedz Link
marii51 szpinak do 22.12.21, 16:32 Przygotowanie farszu: Szpinak rozmrozić. Ser zmielić (1 raz wystarczy) Na patelni rozgrzać masło i dodać przeciśnięty czosnek. Podsmażyć krótko i dodać szpinak. ... Dodać ser i dokładnie wymieszać. ... Pozostawić do ostudzenia.albo inaczej ``````````````````````www.przepisy.pl/przepis/pierogi-z-szpinakiem-i-serem-feta Odpowiedz Link
marii51 Re: sałatki 28.12.21, 09:07 nie tylko kliknąc dwa razy i video sprawne Dieses Rezept kennen nur wenige! Das Rezept für einen leckeren Avocadosalat. Gesund und lecker! www.youtube.com/watch?v=YKxb3YbjZdw Odpowiedz Link
marii51 Re: sałatki 29.12.21, 14:30 www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/sernik-z-mlekiem-w-proszku-przepis-na-puszyst %C4%85-uczt%C4%99-tylko-pami%C4%99taj-o-sposobie-pieczenia/ar-AAScq04?cvid=d53a13491f544238ccf30d56a313d4c8&ocid=winp1taskbar Odpowiedz Link
marii51 Re: sałatki 29.12.21, 14:31 sernik www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/sernik-z-mlekiem-w-proszku-przepis-na-puszyst%C4%85-uczt%C4%99-tylko-pami%C4%99taj-o-sposobie-pieczenia/ar-AAScq04?cvid=d53a13491f544238ccf30d56a313d4c8&ocid=winp1taskbar Odpowiedz Link
marii51 Re: sałatki 29.12.21, 14:52 Kawałek kapusty pekińskiej Garść czarnych oliwek 1 czerwona papryka Kilka suszonych pomidorów 1 mała puszka groszku Kawałek ulubionego żółtego sera 3 jajka 2 piersi z kurczaka Pół puszki kukurydzy 5 łyżek majonezu (można pół na pół z jogurtem greckim) Pieprz i sól Natka pietruszki do dekoracji na wierzchu Odpowiedz Link
marii51 Re: pierniczki 29.12.21, 15:32 tak mi zapachniały...static.smaker.pl/photos/1/b/0/1b0352cb1001f16dbb8798279eac0936_373474_61c1aaa782536_wm.jpg Odpowiedz Link
pia.ed Chrupiące i złociste naleśniki 06.01.22, 16:01 Ale gdzie jest podstawowa recepta z proporcjami skladnikow??? Co zrobić, żeby naleśniki były chrupiące i złociste? Kilka wskazówek, dzięki którym wyjdą idealne... haps.pl/Haps/7,167251,27973272,co-zrobic-zeby-nalesniki-byly-chrupiace-i-zlociste-kilka-wskazowek.html#s=BoxOpImg13 Odpowiedz Link
marii51 Re: Chrupiące i złocisteCHRUSCIKI 07.01.22, 23:13 pia.ed napisała: > Ale gdzie jest podstawowa recepta z proporcjami skladnikow???ANI ZNALEŻC MIMO DŁUGIEJ TRESCI... > > Co zrobić, żeby naleśniki były chrupiące i złociste? Kilka wskazówek, dzięki > którym wyjdą idealne... > > haps.pl/Haps/7,167251,27973272,co-zrobic-zeby-nalesniki-byly-chrupiace-i-zlociste-kilka-wskazowek.html#s=BoxOpImg13 A TU CHRUSTY www.youtube.com/watch?v=-39QBJ1bDuo Odpowiedz Link
marii51 4 11.01.22, 16:41 Tanie i zdrowe. Te 4 produkty wpisz na listę zakupów na stałe bo???? Choć jedzenie to jedna z czynności, które wykonujemy w ciągu dnia najczęściej, to często poświęcamy jej naprawdę mało uwagi. Specjaliści przekonują jednak, że warto. Zajmie to tylko chwilę, a korzyści dla zdrowia mogą być ogromne. Zobacz, jakie roślinne produkty radzi włączyć do diety profesorka dietetyki. Dlaczego właśnie produkty roślinne? Pomidory Dynia Grzyby Płatki owsiane Specjaliści od żywienia często są pytani, co jeść. Nierzadko pada też pytanie: a co pani/pan jada na co dzień? Właśnie takie pytanie zadano prof. Clare Collins, specjalistce w dziedzinie żywienia i dietetyki z University of Newcastle. Zapytana wymieniła 4 roślinne produkty, które kupuje na co dzień. I nie wszystkie to warzywa. Dlaczego właśnie produkty roślinne? Prof. Collins tłumaczy na stronach „The Conversation”, że żywność pochodzenia roślinnego jest dobrym źródłem cennych składników odżywczych, m.in. różnych rodzajów błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych i innych fitoskładników, wytwarzanych przez rośliny po to, by pomagały im rosnąć lub chroniły je przed uszkodzeniami. Jedna z metaanaliz z 2021 r. (w badania wzięło łącznie pół miliona osób, które były obserwowane przez okres do 25 lat) wykazała, że ci, którzy jedli dużo pokarmów roślinnych, byli mniej narażeni na śmierć z jakiejkolwiek przyczyny w porównaniu z tymi, którzy jedli takiej żywności najmniej.www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/tanie-i-zdrowe-te-4-produkty-wpisz-na-list%c4%99-zakup%c3%b3w-na-sta%c5%82e/ar-AASFeVH?ocid=ems.msn.dl.CastleBurresheimGermany Odpowiedz Link
marii51 HMMM ? MOŻAN BEZ LODÓWKI? 13.01.22, 17:58 ŻART? www.youtube.com/watch?v=ERrJGtF0pLsTekst linku www.youtube.com/watch?v=9kjaDS6-ksE GLARETA Odpowiedz Link
marii51 Re: mięciutkie faworki 13.01.22, 21:12 Pyszne pulchne mega delikatne faworki drożdżowe Babci Marysi / Oddaszfartucha Odpowiedz Link
marii51 z piersi kurczaka 13.01.22, 21:25 Jak zrobić kurczaka z KFC, Najlepszy przepis, Przepis Bez pieprzenia i drugi sposób.. www.youtube.com/watch?v=ExdYCb-nXBg Odpowiedz Link
marii51 Re: z piersi kurczaka SALAMI.... hmmm?.. 14.01.22, 10:47 www.youtube.com/watch?v=iA62pIuC0WY Odpowiedz Link
marii51 A NA CAŁY TYDZIEŃ? 18.01.22, 14:18 CZYLI PLANY.. ALE SKŁADNIKI TRZEBA MIEĆ... ULLALA gotowanie.onet.pl/porady/nie-wiesz-co-na-obiad-sprawdz-przepisy-na-caly-tydzien/jgm8x72 Odpowiedz Link
marii51 Re:coś z kalafiora 27.09.21, 15:07 www.fakt.pl/kobieta/przepisy-na-zaskakujace-dania-z-kalafiora-pyszne-i-tanie-dania-z-kalafiora/dhvr7kc#slide- a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51 Odpowiedz Link
marii51 Re:coś z kalafiora 29.09.21, 18:31 www.youtube.com/watch?v=a5rnQdjlsvo Hiç böyle lezzetli PATATES yemedim ❗Herkes tarifini isteyecek😋Hızlı ve Lezzetli çıtır patates tarifi Odpowiedz Link
marii51 Re:coś z kalafiora 29.09.21, 18:38 Hafta sonu kahvaltısına mutlaka yapın 👌 10 DAKİKADA MASADA❗ DÜNYANIN EN KOLAY PUF BÖREĞİ Odpowiedz Link
marii51 Re: Kuroń i żelazne kluski 06.09.21, 00:59 pia.ed napisała: ZNAM ZNAM OD DAWNA Odpowiedz Link
marii51 mafinka bezglutenowe 23.12.20, 11:51 allegro.pl/wszystko-czego-szukasz/bezglutenowy-pomysl-na-obiad?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ext_allewybor|9443313277||c&ev_adgr=|102648619365|448821121861|&utm_term=|||9067438-9067438|&utm_content=||mc:-p&gclid=Cj0KCQiAifz-BRDjARIsAEElyGKNYv94y-sVLssaE0hNAK_bcK_j-fhS0nYbjQ-cSKu2lcNJuwy02m8aAuXgEALw_wcB Odpowiedz Link
marii51 tu ukrywa się przepis na pierś kaczki 26.02.20, 11:38 marii51 napisała: > o ten przepis własnie wyprobowalam i powiem że smaczne ale zostało mi i wystudzone bardziej jeszcze pyszne na kanapeczki > www.youtube.com/watch?v=NqhvhqjkvnU ma przyszlość za jakiś czas kupie pierś ,ale inny przepis zastosuję sorrki że w środę Popielcową ale dzis mam czas na forum.. Odpowiedz Link
mobic Re: tu ukrywa się przepis na pierś kaczki 18.01.22, 17:33 Najbardziej mi smakują pierniki w czekoladzie ciemnej kupione w Biedronce po 4.99 zł za paczkę, są niedrogie i są w czekoladzie jaśniejszej mlecznej ale są słabsze. Do domu gdy przyniosę to zaraz biorę się za pierniki. Żonka z domu nie wychodzi to ja robię zakupy. Marysia robi sama zakupy? ------------------------------------ Nigdy się nie tłumacz przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą. - Mark Twain Odpowiedz Link
marii51 Re: tu ukrywa się przepis na pierś kaczki 19.01.22, 15:34 na dzień babci bez pieczenia Przepyszne ciasto 3 BIT - ciasto, które zawsze wszystkim smakuje 👌 łatwe ciasto bez pieczenia 👍 Odpowiedz Link
marii51 Re:pierniczki mobic lubi..... 19.01.22, 15:43 mobic napisał: > Najbardziej mi smakują pierniki w czekoladzie ciemnej kupione w Biedronce po 4. > 99 zł za paczkę, są niedrogie i są w czekoladzie jaśniejszej mlecznej ale są sł > absze. Do domu gdy przyniosę to zaraz biorę się za pierniki. Żonka z domu nie w > ychodzi to ja robię zakupy.[/b] Marysia robi sama zakupy? ------- od początku pandemii miałam zakupy przez synów organizowane i nadal , ale juz ich prawie zwalniam.....bo mam zakupy zamawiane onlain i do domu mi przywozą---dostawa za darmo chlebek jakzechce mi się swieżutki to sobie upeiekę pachnący > ------------------------------------ > Nigdy się nie tłumacz przyjaciele tego nie potrzebują, a wro > gowie i tak nie uwierzą. - Mark Twain Odpowiedz Link
mobic Re:pierniczki mobic lubi..... 19.01.22, 16:53 Dziś też obiadłem się pierników. Mógłbym cały dzień nic innego nie jeść a tylko pierniki. Moja żonka lubi zakupy robić ale chyba do wiosny nie wyjdzie z domu po tych złamaniach. Odpowiedz Link
mobic Re:pierniczki mobic lubi..... 20.01.22, 08:19 Ja chyba w nałóg piernikowy wpadłem Odpowiedz Link
marii51 Re:pierniczki mobic lubi..... 20.01.22, 12:36 mobic napisał: > Ja chyba w nałóg piernikowy wpadłem > nawt nie wiem,czy badasz poziom cuku, bo pewnie nie musisz? pamiętasz pierniczki po 50 roku nie miałay polewy a i tak bb smakowały a naj naj bardziej pyszne były suchary wojskowe jesli ktoś przywióżł z wojska a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51 Odpowiedz Link
pia.ed Pierniczki mobic lubi..... 21.01.22, 13:46 marii51 napisała: Nawet nie wiem, czy badasz poziom cuku, bo pewnie nie musisz... Moze nie ma jeszcze cukrzycy, ale jest na dobrej drodze do niej, bo jest otyly i malo sie rusza... Odpowiedz Link
marii51 sałatka niemiecka 20.01.22, 11:23 Der leckerste deutsche Salat! Ich werde nie müde, diesen Salat zu essen! Einfach und lecker! Odpowiedz Link
mobic Pierniki w czekoladzie 21.01.22, 11:40 Już chyba wszystkich w domu skusiłem na te pierniki. Wszyscy je polubili. Tylko nie kupuj z napisem w czekoladzie mlecznej bo są słabsze. Odpowiedz Link
mobic Re: Pierniki w czekoladzie 21.01.22, 14:25 Cukrzycę mam od dawna tylko się nią nie przejmuję. Odpowiedz Link
pia.ed Pierniki w czekoladzie 21.01.22, 20:11 mobic napisał: > Cukrzycę mam od dawna tylko się nią nie przejmuję. Ja nawet nie wiem czy mam... i nie chce wiedziec... Odpowiedz Link
mobic Re: Pierniki w czekoladzie 23.01.22, 14:32 Od jutra pierniki w czekoladzie będą tansze po 3,49 zł. Tylko nie kupujcie w czekoladzie mlecznej bo są słabsze. Odpowiedz Link
marii51 Re: Pierniki w czekoladzie 25.01.22, 11:11 mobic syn przywozi ze sobą do kawy, to ja wtedy z jedno lub dwa ..też zaliczę Odpowiedz Link
marii51 hummus 25.01.22, 11:22 sprobowalam i nawt mi to smakuje ,, więc jak zadbam o składniki to sama wyprodukuję Tekst linku Odpowiedz Link
marii51 piers kurczaka w ziemniakach tarkowanych 25.01.22, 13:31 A crazy recipe with 2 potatoes and one chicken breast - brilliant idea najpierw spróbuję jedną porcyjkę, czy bedzie mi to smakować Odpowiedz Link
marii51 Nie wyrzucaj czerstwego chleba! Nikt nie uwierzy, 25.01.22, 13:53 zima bie mamy chlebka świeżego a stary ..tez zasmakować może... Kein Wegwerfen von altbackenem Brot! Niemand wird glauben, was man mit Brot macht! LECKERES REZEPT Odpowiedz Link
marii51 Re: przyzwyczailam się do kalafiora to do brkuła 07.02.22, 21:26 bulonska zapiekank? Bolońska zapiekanka makaronowa z pieczarkami - pyszny obiad w 30 minut! 🍅 | PALCE LIZAĆ Odpowiedz Link
marii51 Resałatka z kapusty pekinskiej 09.02.22, 14:01 Surówka dawniej była nieodłącznym elementem każdego obiadu, dziś jest przysmakiem nieco zapomnianym. Często po powrocie z pracy sięgamy po gotowe dania, a wizja obierania i krojenia warzyw wydaje nam się pracochłonna. Nic bardziej mylnego! Podpowiadamy, jak szybko przyszykować pyszną surówkę z kapusty pekińskiej, pomidora, kukurydzy i natki pietruszki. Do jej zrobienia wystarczy 15 minut. Sprawdź nasz prosty przepis i zrób surówkę z kapusty pekińskiej. ------------- Odpowiedz Link
pia.ed Dodaj do rosołu... 20.02.22, 15:41 gotowanie.onet.pl/porady/dodaj-ja-do-rosolu-wyjdzie-wyjatkowo-esencjonalny-i-smaczny/ktbv8y6?utm_source=detal&utm_medium=synergy&utm_campaign=allonet_detal_popularne My proponujemy jeden, dość zaskakujący składnik. Obecnie mało kto go dodaje, ale kiedyś taki rosół był na porządku dziennym. Rosół z kurkumą genialnie rozgrzewa i wspomaga organizm w walce z infekcjami. Wystarczy łyżeczka kurkumy, żeby stworzyć rosół do zadań specjalnych. Pamiętajcie, tylko żeby tę przyprawę dodawać na początku gotowania. Dzięki temu zawarte w niej substancje będą lepiej przyswajalne. A zupa uzyska piękny kolor, wspaniały zapach i wyjątkowy smak. Zaskakujący patentem jest wzbogacenie rosołu octem. Już jedna łyżka sprawi, że zupa nabierze głębokiego smaku i niezwykłego aromatu. W jaki sposób ocet poprawia smak rosołu? Dzięki swoim właściwościom rozpuszcza tkanki chrzęstne i łączne w kościach. Cała esencja przechodzi do wywaru czyniąc go znacznie bardziej treściwym i smakowitym. W takim rosole wyraźnie czuć smak mięsa. Odpowiedz Link
marii51 Re: Dodaj do rosołu... 21.02.22, 13:29 o nawet gesslerowa o tym nie wie...ocet.. hm wyprobuje Odpowiedz Link
marii51 Łatwe trifle 23.02.22, 06:12 zamiast pączków? Łatwe trifle CZAS PRZYGOTOWANIA: do 30 minut POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe ILOŚĆ OSÓB: powyżej 4 osób ŁATWE TRIFLE - składniki: 60 dag dojrzałych jędrnych truskawek 4 łyżki cukru pudru pojemnik (ok. 200 ml) kremówki nieduża cytryna 2-3 kromki delikatnego ciasta biszkoptowego lub ok. 15 dag ciastek biszkoptowych 4 łyżki alkoholu (np. likieru Cointreau wytrawnej sherry calvadosu) lub (w wersji dla dzieci) soku z pomarańczy 3-4 łyżki posiekanych pistacji ŁATWE TRIFLE - sposób przygotowania: Owoce umyć, osuszyć, pokroić na plastry, ułożyć w salaterce, przesypując warstwy cukrem pudrem (w sumie 2 łyżki), przykryć i odstawić na 15 min. Kremówkę ubić z resztą cukru, wymieszać ze skórką otartą z cytryny i z łyżką soku z cytryny. Biszkopt pokroić w kostkę. W pucharkach układać warstwami: nasączone alkoholem lub sokiem z pomarańczy kostki biszkoptu, bitą śmietanę i truskawki (ostatnią warstwę powinny stanowić truskawki z bitą śmietaną). Posypać podprażonymi na suchej patelni pistacjami i od razu podawać. Więcej: ugotuj.to/ugotuj/164354957/latwe+trifle/p/ Odpowiedz Link
marii51 Re:ptasie mleczko 23.02.22, 06:44 Ptasie mleczko z truskawkami, czyli semifrío de fresas jest jednym z ciast popularnych w Hiszpanii serwowanych na zimno. Pierwszy raz miałam okazję przygotować i skosztować ten deser w szkole gotowania Altaviana w Walencji. Jest niesamowicie lekkie i pyszne. Zaskakuje głębią smaku i świeżością. Hiszpanie uwielbiają zajadać się tym ciastem po obiedzie szczególnie w ciepłe dni, a jak wiemy w Hiszpanii jest ich baardzo dużo 🙂 Pasuje również na romantyczny wieczór czy zwykłe spotkanie ze znajomymi. Dużą zaletą ciasta jest jego prostota w wykonaniu. Polecam każdemu, a zwłaszcza smakoszom truskawek! bo mi tu opoiadają jakie smakowite zajadali w Hiszpanii Odpowiedz Link
marii51 ależ i hiszpańskie pączki 23.02.22, 07:03 www.plotek.pl/plotek/7,154063,28135048,robert-maklowicz-ma-przepis-na-idealnie-puszyste-paczki-przygotujesz.html Odpowiedz Link
marii51 a jesli kapusta pekinska ogromna 06.03.22, 16:28 fajnegotowanie.pl/przepisy/tagi/kapusta-pekinska/ Odpowiedz Link
pia.ed Meksykanskie poledwiczki... 07.03.22, 11:30 ale mozna zrobic z kazdego miesa wieprzowego (zamiast drogiej poledwicy), bo najwazniejsze jest uchwycenie meksykanskiego smaku potrawy ... smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-meksykanskie-poledwiczki,196203,kulinarnachwila.html Odpowiedz Link
marii51 Re: Meksykanskie poledwiczki... 14.03.22, 18:20 PIA,,,a te MOŻE?aniagotuje.pl/przepis/zupa-meksykanska?fbclid=IwAR0rJQ99IeuwRkyQ9kuHSqLSx_L7makyJS1mk-YP2EtHOirbAuQJUfFfgy4 Odpowiedz Link
marii51 smaczek ,,, bita smietana 29.03.22, 08:37 smietanki mogę troszkę, nie słodze... pychota Jak zrobić idealną bitą śmietanę? Śmietankę Łaciatą 30% lub 36% należy schłodzić 12h przed ubiciem, a najlepiej zostawić całą noc w lodówce. Użyj metalowej lub szklanej miski, którą także schłodzisz w lodówce przed użyciem. Dzięki temu śmietanka łatwiej się ubije. Ubijaj energicznie śmietankę, ręcznie za pomocą trzepaczki lub mikserem, aż uzyskasz sztywną pianę. Śmietanka będzie dobrze ubita, gdy na wierzchu zaczną tworzyć się miękkie i spiczaste piankowe szczyty. Jeśli chcesz połączyć bitą śmietanę z cukrem, serkiem mascarpone lub innymi dodatkami, zrób to pod koniec ubijania, kiedy śmietanka jest już gęsta. Zakręcasz i nie marnujesz Nie musisz zużyć całego opakowania Śmietanki Łaciatej od razu. Kartonik ma wygodną zakrętkę, dzięki której możesz go ponownie szczelnie zamknąć i wykorzystać śmietankę później. Po otwarciu przechowuj Łaciatą w lodówce nawet do 3 dni. Odpowiedz Link
marii51 cos swiatecznego 06.04.22, 23:32 zakwas na żurek Zakwas na żurek. Prosty, domowy, sprawdzony przepis. Jak samemu zrobić dobry zakwas? MENU Dorotki. Odpowiedz Link
marii51 Re: cos na wygląd ..możesmaczne .. sprobować trze 08.04.22, 20:09 Ich koche das JEDEN TAG! Unglaublich einfaches und leckeres Rezept für ein Abendessen! marii51 napisała: a gdyby tak ktoś gotowe ... a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51 Odpowiedz Link
marii51 Re: cos na deser do kawy ..hmm 08.04.22, 20:29 Neues Dessert in 5 Minuten, kein Backofen, keine Kondensmilch, kein Mehl! raz dwa i gotowe Odpowiedz Link
marii51 Re: cos na deser do kawy ..hmm 12.04.22, 18:27 www.youtube.com/watch?v=S2-_SG3Fytw Najlepsza sałatka jarzynowa | 6 sekretów przepysznej sałatki nie tylko na Święta Odpowiedz Link
pia.ed Nadzienie do pierogow 15.04.22, 14:46 Szukalam czegos, co moglabym uzyc do lazanek, albo jako nadzienie do nalesnikow.. .i spodobalo mi sie ukrainskie wypelnienie pierogow, szczegolnie ze mam w domu wszystko co potrzeba ! Chcialabym takze zalozyc wlasny kacik na recepty, ktore mi sie podobaja... Jaga pisze, ze gdzies u siebie zamieszcza recepty, ale nie wiem gdzie.. magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/7,137782,28239950,warenyky-pierogi-ukrainskie-z-farszem-z-ziemniakow-i-kapusty.html?disableRedirects=true#S.zajawka_magazynowa-K.C-B.5-L.1.maly Odpowiedz Link
marii51 Re: Nadzienie do pierogow 15.04.22, 16:45 Do łazanek smietana albo mak ... a jak mam mlodziuką kapustę a już jest--to tez z młodą kapustą.. Odpowiedz Link
pia.ed Schowek na recepty nazywa sie folder... 16.04.22, 14:32 Trzeba wejsc na poczte, kliknac w Ustawienia po lewej stronie zjechac na sam dol, az do FOLDERY, kliknac w nie i pokaze sie stronka z napisem "Twoje foldery". gdzie mozna wklejac recepty poczta.gazeta.pl/ustawienia/Foldery/TwojeFoldery Niestety dalej nie doszlam, bo po wpisaniu Recepty do okienka pod "Twoje foldery", nic sie wiecej nie dzialo!!! Odpowiedz Link
pia.ed Schowek na recepty nazywa sie zakładka 16.04.22, 18:31 Okazuje sie, ze recepty i pewnie duzo innych rzeczy, przechowuje sie w zakładkach . Tylko gdzie te zakładki znalezc? "Ach, uwielbiam takie sałatki! Też zapisałam w zakładkach". Odpowiedz Link
marii51 Re: Schowek na recepty nazywa sie folder... 19.04.22, 11:37 pia.ed uczysz się coś nowego.... aha na poczcie? daruje sobie.. ') Odpowiedz Link
marii51 Re: Schowek na recepty nazywa sie folder... 19.04.22, 11:40 www.youtube.com/watch?v=5IrNjX3nMdI Najlepsze ciasto pod słońcem 🌞 -----myslałam ,ze to karpatka --wczoraj posmakowała mi Odpowiedz Link
pia.ed Ukrainskie nalesniki... 23.04.22, 20:25 Młynci - ukraińskie naleśniki Młynci, czyli ukraińskie naleśniki z mięsem mielonym, cebulą i ziemniakami – składniki: Naleśniki: szklanka mleka szklanka mąki 2 jajka 3 łyżki wody gazowanej 1 łyżka oleju Farsz: 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 200 g pieczarek 4 ziemniaki 1 cebula 2 łyżki musztardy 1 łyżka masła przyprawy (po ½ łyżeczki): sól, pieprz, słodka papryka 1 łyżka oleju 1 jajko Składniki na naleśniki miksujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy naleśniki. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej z łyżką masła i smażymy posiekaną cebulę ok. 3 minut. Dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki i smażymy 15 minut. Dodajemy mięso mielone, przyprawy i smażymy kolejne 10 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki, gotujemy do miękkości i ubijamy. Dodajemy na patelnię z mięsem i dokładnie mieszamy. Naleśniki nadziewamy farszem, składamy na trójkąty, smarujemy rozkłóconym jajkiem i smażymy na oleju. Odpowiedz Link
marii51 Re: Ukrainskie nalesniki... 24.04.22, 11:28 nie znałam tej potrawy...może ? upichce ?kiedyś Odpowiedz Link
marii51 nalesniki...racuchy z dodatkim twrozku 25.04.22, 22:45 Zostało trochę twarogu? Polecam przepyszny omlet sernikowy 👌 doskonałe, ciepłe i szybkie śniadanie 👍 Odpowiedz Link
marii51 Re: nalesniki...racuchy z dodatkim twrozku 29.04.22, 15:38 cos pravie dietetyczne == a ja zaczynam produkcję gołąbkow z mlodą kapustą Ich habe lange nach einem Rezept für diesen Salat gesucht! Sehr leckere Avocado mit Nudeln! Odpowiedz Link
marii51 Re:gołąbki 01.05.22, 19:00 marii51 napisała: a ja zaczynam produkcję gołąbkow z mlodą kapustą i okazało ię zepraca jk jeszcze ani razu .. kapustka przyjechała malutka.. lączyc musialam wykałaczkami ufff dzis zostawiam ciasto hurahan... www.youtube.com/watch?v=u4Gmgr48bt4 Odpowiedz Link
marii51 Re:gołąbki 04.05.22, 11:02 to takie wega////www.youtube.com/watch?v=kIottetSqwI Odpowiedz Link
marii51 SUROWECZKA I SOSIK TO WAŻNE MI ! 11.05.22, 14:15 Kalan LAHANAYI Böyle Değerlendirin ❗ LEZZETİNE ŞAŞIRACAKSINIZ 😮 KFC meşhur LAHANA SALATASI Coleslaw Odpowiedz Link
marii51 Re: Sledziowa sałatka ale 18.05.22, 17:10 marii51 napisała: > > > > > narobiłam sobie apetytu to jak isć do sklepu głodnemu... kupuje się czasem bezmyslnie Wrzuć orzecha do wrzącej wody! Ten sekret opowiedziała mi moja babcia! Odpowiedz Link
marii51 DODAJĘ VEGA 19.05.22, 13:02 Das Blumenkohl Rezept meiner deutschen Großmutter hat alle überrascht! Schnell, lecker und gesund. diete vega NA ZAS, BO WZIĘLAM 10 DNI GOTOWE PAUJE MI OZE RZEDLUŻE,,ALE dużo wyprobuję i nauczę sie sama będzie taniej Odpowiedz Link
marii51 SAŁATKA MILIONERA 24.05.22, 08:15 SAŁATKA MILIONERA 🥗 Ten wyjątkowy smak Cię zachwyci! | PALCE LIZAĆ NA KIEDYS,,, Odpowiedz Link
marii51 jakies smakołykowe mocno i łatwe?w wykonaniu 12.06.22, 18:46 Schokoladenkuchen in 15 Minuten! ZART und SEHR LECKER. Einfaches Rezept! 😋🎂marii51 napisała: > www.youtube.com/watch?v=Ph83P3ATBCI Odpowiedz Link
pia.ed GOTOWANA JAJECZNICA... 12.07.22, 10:59 kobieta.interia.pl/kuchnia/news-bije-na-glowe-zwykla-jajecznice-ugotuj-zamiast-smazyc,nId,6012663 Ugotuj zamiast smażyć Jak się okazuje, istnieje kolejny sposób na przyrządzenie tego dania. Jajecznica bez smażenia to idealne rozwiązanie dla osób na diecie łatwostrawnej, gdyż smażone produkty trawią się wolniej. Jak przyrządzić jajecznicę z wody? To nic trudnego. Roztrzepane jajka wylane są na wrzącą wodę, co daje najdelikatniejszą, puszystą i mięciutką jajecznicę. W tym przypadku nie ma mowy o tym, aby danie wyszło suche. Odpowiedz Link
pia.ed Re: GOTOWANA JAJECZNICA... 12.07.22, 11:43 Niestety... nie sprobowalam tej jajecznicy przed wyslaniem linka... ~kasia pieczona- 14.05 (12:40) w ilu litrach wody to robic? ~ja- 14.05 (11:11) jakoś kopiuj wklej już się przejadło, więc przepisy jak spieprzyć całkiem smaczne danie pod pretekstem zdrowia. ~Nick- 14.05 (10:02) Autor!!! Autor tego przepisu, proszę!!! Niech wreszcie się dowiemy, kto ma jajecznicę we łbie!!! ~smakosz- 14.05 (07:01) Może to i da się zjeść, ale na pewno to nie jest jajecznica. ~kola- 14.05 (15:44) Jakaś Daria zastąpiła Sowę w programie Doradca smaku. Sowa konkretny, zrównoważony, uśmiechnięty - Daria krzykliwa, macha łapskami - nie chce się jej oglądać ani słuchać. ~bleeeeh- 14.05 (09:46) Zrobiłem, spróbowałem, nie polecam. Żadne przyprawy nie pomogą. jajka są mdłe i nasiąknięte wodą. ~joko- 14.05 (20:22) Takie mają być bucyfale. ~wap- 14.05 (21:02) on tylko zmarnowal jajka ,ktore mozna by bylo zjesc w jajecznicy ze szczypiorem,taki gospodarz,to skarb zmarnuje towar lub ugotuje cos co na mdlosci rodzine zbierze,tylko pozazdroscic kucharza,moze lepiej niech zajmie sie czyms w czym jest dobry?moze podloge niech umyje ~ja- 14.05 (10:10) Należy tylko odpowiedzieć sobie czy mamy zjeść smacznie i zapewnić sytość czy jeść popluwając. Być może że to drugie to już marnowanie żywności. Jajka na miękko też lubię. ~smakosz- 08.07 (07:29) Zdecydowanie, to nie jest jajecznica, tylko "rozmącone jaja w koszulkach". Nie piszcie o rzeczach o których nie macie zielonego pojęcia. ~NaprawdęPrawda?- 14.05 (15:24) Szanowni Rodacy. Uczcie się jezyków obcych bo w przeciwnym razie bedzie skazani na Interie i podobne jej zaklinające rzeczywistość portale. ~Pan Cerny- 14.05 (13:58) Kolejne obrzydlistwo z Interiowej serii "Kuchnia z upy wyjęta".] [/i] > kobieta.interia.pl/kuchnia/news-bije-na-glowe-zwykla-jajecznice-ugotuj-zamiast-smazyc,nId,6012663 > J Odpowiedz Link
marii51 Re: GOTOWANA JAJECZNICA... 12.07.22, 13:13 Forum Gazeta.pl REKLAMA Forum Na każdy temat a gdyby tak.. nieba przybliżyć Szukaj na forum Dodaj do ulubionych smaczne jedzonka wszystkie REKLAMA ROZWIŃ DYSKUSJĘ Od najnowszego pia.ed Re: GOTOWANA JAJECZNICA... 12.07.22, 11:43 Niestety... nie sprobowalam tej jajecznicy przed wyslaniem linka... wink ~kasia pieczona- 14.05 (12:40) w ilu litrach wody to robic? ~ja- 14.05 (11:11) jakoś kopiuj wklej już się przejadło, więc przepisy jak spieprzyć całkiem smaczne danie pod pretekstem zdrowia. ~Nick- 14.05 (10:02) Autor!!! Autor tego przepisu, proszę!!! Niech wreszcie się dowiemy, kto ma jajecznicę we łbie!!! ~smakosz- 14.05 (07:01) Może to i da się zjeść, ale na pewno to nie jest jajecznica. ~kola- 14.05 (15:44) Jakaś Daria zastąpiła Sowę w programie Doradca smaku. Sowa konkretny, zrównoważony, uśmiechnięty - Daria krzykliwa, macha łapskami - nie chce się jej oglądać ani słuchać. ~bleeeeh- 14.05 (09:46) Zrobiłem, spróbowałem, nie polecam. Żadne przyprawy nie pomogą. jajka są mdłe i nasiąknięte wodą. ~joko- 14.05 (20:22) Takie mają być bucyfale. ~wap- 14.05 (21:02) on tylko zmarnowal jajka ,ktore mozna by bylo zjesc w jajecznicy ze szczypiorem,taki gospodarz,to skarb zmarnuje towar lub ugotuje cos co na mdlosci rodzine zbierze,tylko pozazdroscic kucharza,moze lepiej niech zajmie sie czyms w czym jest dobry?moze podloge niech umyje ~ja- 14.05 (10:10) Należy tylko odpowiedzieć sobie czy mamy zjeść smacznie i zapewnić sytość czy jeść popluwając. Być może że to drugie to już marnowanie żywności. Jajka na miękko też lubię. ~smakosz- 08.07 (07:29) Zdecydowanie, to nie jest jajecznica, tylko "rozmącone jaja w koszulkach". Nie piszcie o rzeczach o których nie macie zielonego pojęcia. ~NaprawdęPrawda?- 14.05 (15:24) Szanowni Rodacy. Uczcie się jezyków obcych bo w przeciwnym razie bedzie skazani na Interie i podobne jej zaklinające rzeczywistość portale. ~Pan Cerny- 14.05 (13:58) Kolejne obrzydlistwo z Interiowej serii "Kuchnia z upy wyjęta".] [/i] > kobieta.interia.pl/kuchnia/news-bije-na-glowe-zwykla-jajecznice-ugotuj-zamiast-smazyc,nId,6012663 > J Odpowiedz Cytuj Link pia.ed GOTOWANA JAJECZNICA... 12.07.22, 10:59 kobieta.interia.pl/kuchnia/news-bije-na-glowe-zwykla-jajecznice-ugotuj-zamiast-smazyc,nId,6012663 ODPIA.ED Ugotuj zamiast smażyć Jak się okazuje, istnieje kolejny sposób na przyrządzenie tego dania. Jajecznica bez smażenia to idealne rozwiązanie dla osób na diecie łatwostrawnej, gdyż smażone produkty trawią się wolniej. Jak przyrządzić jajecznicę z wody? To nic trudnego. Roztrzepane jajka wylane są na wrzącą wodę, co daje najdelikatniejszą, puszystą i mięciutką jajecznicę. W tym przypadku nie ma mowy o tym, aby danie wyszło suche. JUZ MIESZKAJĄC Z SYNEM 9L WSTECZ ZNAM METODE SAZONE JAJKA NA WODZIE UWIELBIAM I WNUSIA NAUCYŁA SOS DO TYCH JAJEK PYCHOTA Odpowiedz Link
marii51 kafior inaczej.. hmm 13.07.22, 06:52 · Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu! Cud z jednego kalafiora Składniki: kalafior - 450 g wody - 1,8 l Gotować pod przykryciem na średnim ogniu 25 min jajka - 3 sztuki sól - 10 g mąki - 60 g oleju - 20 ml do smażenia: oliwa z oliwek - 15 ml pieczarki - 70 g papryka czerwona - 70 g papryka zielona - 70 g marchewka - 70 g pomidory - 70papryka cebula - 70 g słodka - 8 g pieprz czarny - 5 g sól - 5 g Gotuj na średnim ogniu przez 15 min Wielkość blachy 20 X 28 cm masło - 20 g prasowany ser cheddar - 200 g W PIEKARNIKU 180 ˚C/30 MIN Odpowiedz Link
marii51 ziemniki mloe z piekarnika mi naj nja smakują 13.07.22, 14:39 ugotowane ciut masełka lub skwareczek i chlodnik ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Ziemniaczki młode z piekarnika : Ok 1 kg ziemniaków młodych Solidna łyżka masła 1/4 szklanki oliwy Garść świeżego drobno skrojonego koperku Przyprawy: 1 łyzeczka: curry, papryki słodkiej, soli, tymianku, suszonego koperku, 1/3 lyzeczki: pieprzu, ostrej papryki, kurkumy Ziemniaki dobrze myję w mundurkach. Osuszam. Jeśli są większe kroję na mniejsze kawałki. Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, curry, kurkume, tymianek, sol, pieprz i papryki słodka i ostra, mieszam i zalewam ziemniaki ( rozprowadzam rownomiernie). Piekę w 190' przez ok 45 min termobieg. Po tym czasie uruchamiam grilla i piekę jeszcze 5-7 min. Podczas pieczenia co jakiś czas mieszam ziemniaki. Po wyciagnieciu dodaję do ziemniaków łyżkę masła i mieszam aż masło się rozpuści i wymiesza z ziemniakami. Na koniec posypuję koperkiem #ziemniaki #yummy #foodie #pysznieizdrowo #pyszne #vegan #jedzenie #recipe #obiad #pysznejedzenie #mlodeziemniaki #pysznyobiad #palcelizać #foodporn #obiad #domowyobiad #obiadidealny #food #foodporn #przepis Odpowiedz Link
marii51 Re: ziemniki mloe z piekarnika mi naj nja smakują 13.07.22, 14:43 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Pierś z kurczaka z szynką i serem 😍❤ do tego duszona młodą kapustka i ziemniaczki z koperkiem!😍 idealny niedzielny obiad! ❤ było pysznie 😊 Polecam ❤ Więcej pysznych przepisów⬇️ www.instagram.com/p/Ces4RXns7OX/?igshid=YmMyMTA2M2Y= Na 2 porcje: 1 duży filet z kurczaka 6 plasterków sera żółtego 4 plasterki szynki Do panierowania: Mąka, jajko, bułka tarta Pierś rozkrajam na dwa filety i ubijam na cieńko. Filety opruszam solą, pieprzem i słodką papryką. Na każdy filet układam 3 plasterki sera i 2 szynki. Zawijam jak krokieta i spinam wykałaczkami łączenia. Obtaczam w mące, jajku i bułce tartej. Smażę na średnim ogniu ok 8 -10 min. Aż ładnie się przyrumienia z każdej strony. Młoda kapusta z koperkiem: Głowka młodej kapustki 2 wiązki koperku 1 duza cebula 2 ząbki czosnku Pół kostki masła Łyżka mąki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sól pieprz vegeta Kapustkę obrałam z wierzchnich lisci, wyciełam łyko i poszatkowałam. W garczku roztopiam połowę porcji masła. Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez wyciskacz a koperek dorbno siekam. Do graczka z masłem wrzucam kapustę, cebulę, czosnek i koperek. Doprawiam przyprawami. Zalewam ok 1 szklanką wody i dusiłam ok 15 min. Trzeba sprawdzać miekkość kapusty. Ja nie lubię kiedy jest calkiem miekka i sie rozwala. Kiedy kapustka jest juz al dente dodaje koncentrat. Resztę masła roztapiam w garnuszku i mieszam z mąką. Dodaje do kapustki i dobrze mieszam. Gotuję jeszcze ok 5 min. Kapustkę i mięso podałam z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem. #kurczak #mięso #kapusta #yummy #foodie #pysznieizdrowo #pyszne #jedzenie #recipe #obiad #pysznejedzenie #ziemniaki #mlodakapusta #pysznyobiad #palcelizać #foodporn #obiad #domowyobiad #obiadidealny #food #foodporn #przepis Odpowiedz Link
marii51 Re:ogórki alosolne wg Mołek 22.07.22, 10:48 moje tez od wczoraj kisza sie podjadałam juz wieczorem www.fakt.pl/plotki/magda-molek-zdradza-jak-przygotowac-pyszne-ogorki-malosolne-wazne-sa-detale/3wy4hze Odpowiedz Link
marii51 Re:ogórki alosolne wg Mołek 25.07.22, 15:14 okazuje się,że ogorki malosolne wstaia się do lodowki jak troszkę wkisną się .... ok dzis pieczarkowa ciiii kilka wołowinej z kosteczka ciii niomu nie mówcie ale pysznota tu mam dipiero raj wyborów sałatki uwielbiam www.facebook.com/groups/1003479913394302 Odpowiedz Link
marii51 ReA TYM RAZEM COŚ KIEDY WYPRODUKUJE NIE WIEM:) 02.08.22, 06:14 4 białka 4 jajka 220 g drobnego cukru 220 g 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego 1 łyżeczka szczypta soli szczypta 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 250 ml 150 g serka mascarpone 150 g 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka sok i skórka z dwóch cytryn 2 szt. 2 jajka 2 jajka 100 g cukru 100 g 80 g masła Odpowiedz Link
marii51 Re: ReA TYM RAZEM COŚ KIEDY WYPRODUKUJE NIE WIE 08.08.22, 21:22 SAMA PRZYGOT === DO SZYNKOWARA I SZYNECZKA WŁASNA www.fakt.pl/pieniadze/zakupy/sprawdz-tanie-szynkowary-ten-sprzet-musisz-miec/gtzfw6y Odpowiedz Link
marii51 Re: ReA TYM RAZEM COŚ ZE SLIWKA 19.08.22, 14:47 www.youtube.com/watch?v=IOasYqlkbLQ Kuchen in 5 Minuten! Der berühmte Kuchen, der die Welt verrückt macht! Besser als Napoleon Torte Odpowiedz Link
marii51 12 scioro dzieci .. pokarmy ich 22.08.22, 13:36 parenting.pl/ma-12-dzieci-pokazala-jak-karmi-je-na-wakacjach Odpowiedz Link
marii51 dbaja o cukrzyka 22.08.22, 21:34 www.lp-wip.pl/desery-i-koktajle-dla-cukrzykow?cid=K005Y9&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=zh-desery-i-koktajle-dla-cukrzykow&gclid=EAIaIQobChMI69-Rlpjb-QIVTi4YCh3x7QFlEAEYASAAEgIWCfD_BwE Odpowiedz Link
marii51 Re: dbaja o cukrzyka 12.09.22, 13:08 www.youtube.com/channel/UCP3fNxzk3-39ACqZGbPTLLAwww.youtube.com/channel/UCP3fNxzk3-39ACqZGbPTLLA Odpowiedz Link
marii51 Re: dbaja o cukrzyka 12.09.22, 13:10 www.facebook.com/Przepisy-od-Katarzyny-109626535038248/videos/382931210537823 Odpowiedz Link
marii51 wieprzowina wsosie 22.09.22, 19:37 marii51 napisała: > Genialna MIĘSNA ZAPIEKANKA na kilka dni! | Pascal Brodnicki Odpowiedz Link
marii51 Z GRZYBAMI 14.10.22, 13:50 MAMKAPUSTĘ I CZAS Z NIEJ COŚ ZROBIĆ. .. może gołąbki z ryzem i cebulką i grzybkami? ~~~~ale mam tu inny sposób .. www.fakt.pl/plotki/dominika-grosicka-poleca-pyszne-risotto-z-grzybami-uwazaj-jak-gotujesz-ryz/c2d23ke Odpowiedz Link
marii51 TRADYCJA =MARCINSKIE ROGALE 09.11.22, 12:25 ciasto półfrancuskie, biały mak, orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce i aromat migdałowy. Waga smakołyku powinna mieścić się w przedziale 150-250 gramów. Wypieczone ciasto jest elastyczne w dotyku, listkujące, na przekroju porowate z widocznymi warstwami. Bliżej środka zwoje ciasta przełożone są masą makową. W środku rogal wypełniony jest masą makową wilgotną w dotyku. Smak i zapach charakterystyczne dla wyrobu pochodzą od zawartych w nim surowców – ciasta drożdżowego i masy makowej – słodki i zarazem lekko migdałowy.Tekst linku Odpowiedz Link
marii51 Re: TRADYCJA REGIONALNE ZWYCZAJE 15.11.22, 13:31 kobieta.onet.pl/kulinarna-podroz-po-polskich-regionach/fcm7xdh Odpowiedz Link
marii51 jabłecznik 17.11.22, 17:41 www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/jab%C5%82ecznik-przepis-na-b%C5%82yskawiczne-ciasto-nawet-nie-pobrudzisz-sobie-r%C4%85k/ar-AA14dHWK?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=c253768ebf82497ab4824fc61ce19c40 Odpowiedz Link
marii51 szybkie gotowanie 19.11.22, 12:36 Ten garnek gotuje ziemniaki w 8 minut, a żeberka dusi w 12. "Najlepiej wydane pieniądze"ocdn.eu/pulscms-transforms/1/jNEk9kpTURBXy9jZDFkOTRmYTAzNWI5NzkxZjQxYzQ3MGI3NjY2MWFiNy5qcGeSlQMAzQEAzSAAzRIAkwXNB4DNBDjeAAKhMAWhMQA www.onet.pl/?utm_source=www.fakt.pl_viasg_ofeminin&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&pid=44d0f6fb-7141-4a3b-b5fb-d1907116e176&sid=51344d15-cebe-48eb-ab70-3c1bb7668f1e&utm_v=2 Odpowiedz Link
marii51 Re: szybkie gotowanie 30.11.22, 12:54 Szukasz pomysłu na smakowitą przekąskę? Sprawdź, jak zrobić makaronowe babeczki według przepisu z TikToka. Makaron to idealna opcja na szybki obiad. Możesz wyczarować z niego różne smakowite dania. A co powiesz na to, aby przyrządzić z niego pyszne babeczki prosto z piekarnika według pomysłu jednej z tiktokerek? Taka makaronowa przekąska podbije serca wszystkich twoich domowników. W dodatku wygląda na stole niezwykle efektownie.www.msn.com/pl-pl/styl-zycia/moda-i-uroda/babeczki-makaronowe-z-piekarnika-to-szybka-przek%C4%85ska-oto-prosty-przepis/ar-AA14Jv30?ocid=msedgntp&cvid=05b8f1e2f21b4307824864ddc0cae17f Odpowiedz Link
marii51 Re: szybkie gotowanie 01.12.22, 17:33 400 g gotowych filetów śledziowych, 5 jajek, 2 jabłka, 4 ogórki kiszone, puszka groszku, 1 cebula, 3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki musztardy, sól i pieprz. czyli wypróbować należy zanim Wigilia Odpowiedz Link
marii51 Re: szybkie gotowanie 02.12.22, 06:18 składniki - 4 porcje + ingredient_quantity recipe ingredient 2 szklanek Mąka pszenna 4 łyżek Olej 0.75 szklanka Woda gorąca 1 szczypta Sól 2 szklanek Mąka pszenna 0.75 szklanka Woda gorąca 1 szczypta Sól 1 Żółtko 1 łyżka Oleju www.winiary.pl/przepisy/idealne-ciasto-na-uszka-i-pierogi-zwz/ Odpowiedz Link
marii51 ZOSTAWIĘ POROWNAĆ ,,CZY ZNAM ten sposób 18.12.22, 12:04 www.youtube.com/watch?v=mkga3Ryharg Pyszny karp na wigilijny stół | Krok po kroku pokazuję jak przyrządzić karpia królewskiego Odpowiedz Link
marii51 Re: ZOSTAWIĘ POROWNAĆ ,,CZY ZNAM ten sposób 18.12.22, 12:23 MAGDA UCZY JAK GOTOWAĆ ..> Kapusta z grzybami | Magda Gessler odc.7 Odpowiedz Link
marii51 Re: ZOSTAWIĘ POROWNAĆ ,,CZY ZNAM ten sposób 19.12.22, 14:47 czasem taką pirzynkę robie,ale bez śledzi jako sałatka haps.pl/Haps/7,167251,27886004,sprawdzony-przepis-na-sledzie-pod-pierzynka-idealny-na-swieta.html#e=RelArtLink(1)mało potraw produjkuje bo jak przybywają to mi porcyjki synowe donoszą i dośc aż do NOWEGO ROLU ,MNIEJ... I POZNIEJ MOGĘ SOBIE INNE JEDZONKA PRODUKOWAC - Odpowiedz Link
marii51 Re: ZOSTAWIĘ POROWNAĆ ,,CZY ZNAM ten sposób 19.12.22, 14:59 Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez karpia i najczęściej przygotowujemy go smażonego na patelni - bo łatwo, szybko i najczęściej smacznie. Tylko na czym smażyć rybę, żeby nie zabić jej delikatności, a jednocześnie pozbawić ją mulistego posmaku? Sam olej to nie jest najlepszy pomysł - przyda się jeszcze masło roślinne. Sposób wykonania: Kawałki karpia opłucz z krwi i włóż do miski. Następnie zalej je mlekiem, dodaj łyżkę soli i mocz przez mniej więcej godzinę. Następnie osusz karpia ręcznikiem i każdy kawałek dopraw do smaku odrobiną pieprzu (mięso będzie lekko słone od mleka). Następnie oparnieruj w mące. Na patelni rozgrzej olej pół na pół z masłem roślinnym. Powinno być go sporo tak, aby dokładnie pokrywał dno patelni na ok. 3-5 mm. Rybę smaż na gorącym tłuszczu, aż mąka lekko zbrązowieje. W międzyczasie nie ruszaj karpia - wówczas mięso może puścić soki i nie będzie aż tak delikatne i smaczne. Dno naczynia nasmaruj margaryną i kładź w nim usmażonego karpia. Na wierzchu połóż kilka ścinek margaryny, następnie włóż do gorącego piekarnika. Karp powinien dochodzić w cieple przez pół godziny. Tekst linku Odpowiedz Link
marii51 Re: ZOSTAWIĘ o wielkim znaczeniu przypraw 21.12.22, 11:56 ale można tworzyć z nich herbatki ziołowe www.o2.pl/zdrowie/najzdrowsza-przyprawa-na-swiecie-chroni-przed-zakrzepica-i-zylakami-6647376405714561a Odpowiedz Link
marii51 Re: ZOSTAWIĘ o wielkim znaczeniu przypraw 21.12.22, 12:21 to ww miało być w zdrowotnym... Odpowiedz Link
marii51 Re: ZOSTAWIĘ POROWNAĆ ,,CZY ZNAM ten sposób 21.12.22, 12:26 nie znam tej metody .. mimoobcego języka to poradzimy ze zrozumieniem gołąbki na Wigilie prostsze czas od czasu do tej pory miałam a tu mamy troszkę inne składniki por ..zamiast cebuli? Ich habe noch nie so leckeren Kohl gegessen! Es ist so lecker, dass ich es fast jeden Tag koche. jest infor że niedostępny ,ale chwilkę moment i pojawi się film z kapustą na samym początku Odpowiedz Link
marii51 Re: ZOSTAWIĘ POROWNAĆ ,,CZY ZNAM ten sposób 21.12.22, 12:37 zimą więcej chęci na chlebek chrupiący więc i zupka .. owa może nam się spodobać i inne są też www.youtube.com/watch?v=R2XHxadHcO0zachecające o ile sił nam .. nie zabraknie... ale czasem... mamy lepszy dzień... Odpowiedz Link
marii51 kotleciki szu szu 28.12.22, 13:34 Próbowaliście już kotlecików szu szu? To kawałki kurczaka w czosnkowo-paprykowej panierce z mąki ziemniaczanej. Skąd wzięła się ich oryginalna nazwa? Nie do końca wiadomo. Na blogach i forach kulinarnych pojawiają się wyjaśnienia, że „szu szu" to nawiązanie do kuchni azjatyckiej, w której często używa się skrobi ziemniaczanej, a także przyprawia potrawy czosnkiem i papryką. Pojawia się także bardziej humorystyczne wytłumaczenie, że są to kotleciki, które można zrobić tak szybko, że szu szu i gotowe. w mące ziemniaczanej .. ?www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/other/drobiowe-kotleciki-szu-szu-przepis-na-szybki-obiad-z-kurczakiem-kotlety-w-tej-marynacie-ci%C4%99-zachwyc%C4%85/ar-AA15Jzlt?ocid=msedgntp&cvid=11bf967f62094388b9ea21151c5b8548 Odpowiedz Link
marii51 Re: Pierniki w czekoladzie 25.01.22, 11:09 pia.ed napisała: > Ja nawet nie wiem czy mam... i nie chce wiedziec... > > ale te ciasteczka to mcnoo zachęcające ..... pia.. a może masz przepis? a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51 Odpowiedz Link
marii51 Re: smaczne jedzonkapączki ale inne 23.01.23, 21:33 www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/ma%C5%82e-p%C4%85czki-na-serku-mascarpone-przepis-na-szybie-p%C4%85czki-na-t%C5%82usty-czwartek-pysznie-smakuj%C4%85-z-lukrem-cytrynowym/ar-AA16DSxJ?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=71bbd92a84c34aaf926d99939b9cfc18 Odpowiedz Link
marii51 Re:SPECJAŁY WALENTYNKOWE nawet super 30.01.23, 18:39 www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/desery-na-walentynki-os%C5%82%C3%B3d%C5%BA-swojej-drugiej-po%C5%82%C3%B3wce-ten-szczeg%C3%B3lny-dzie%C5%84/ar-AA16T5Bq?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=40b35de0e18c41fed0067ad19c922f5c Odpowiedz Link
marii51 zabraklo mi chleba a mąkę drożdże am 31.01.23, 12:15 akurat zapasy mąki mam dziś nawet żytnią www.youtube.com/watch?v=p-HW2BjFBQU Odpowiedz Link
marii51 Re: zabraklo mi chleba a mąkę drożdże am 31.01.23, 12:22 a tu również swietny sposób... SZYBKI CHLEB DLA LENIWYCH Odpowiedz Link
marii51 kalafior pieczony 25.02.23, 11:14 troszkę pracy ale wyrobowac jak to zasmakuje? sos romesko coś mi zupełnie nowego www.tiktok.com/@rozkoszny/video/7203384324358475013?fbclid=IwAR1BTcK4dzT018PCQNmqoOPADNXpNkO2i8DJqmRDkiF-robuEbazA8Bh_RY Odpowiedz Link
marii51 Re: kalafior pieczony 26.02.23, 15:55 filoetowa kapusta jak ? www.przepisy.pl/przepis/salatka-z-gotowanej-kapusty-czerwonej Odpowiedz Link
marii51 Re: kalafior pieczony 26.02.23, 17:27 pychota ta kapusta ww zostawie inny warzywny sałatek www.przepisy.pl/przepis/brukselka-z-zurawina Odpowiedz Link
marii51 pyszny krem budyniowy na biszkopt 07.03.23, 13:09 zapoiedzieli na jutro odwiedziny.. coś trzeba sklecić .... poprostupycha.com.pl/przepis/krem-budyniowy/ Odpowiedz Link
marii51 pia.ed żeby inni korzystali 12.03.23, 14:33 ten chlebek ależ mnie korci ... aniagotuje.pl/przepis/chleb-bez-drozdzy[/video] Odpowiedz Link
pia.ed Ale ekspertka... 15.03.23, 17:03 Tak robilam podczas calego pobytu w Szwecji, a ona dopiero teraz odkryla, ze czym mniejsze opakowanie, tym wyzsza cena za kilogram??? Ja np zawsze kupuje 2 kg cukru, czy 2 kg maki w jednym opakowaniu, zamiast 1kg + 1kg w dwoch opakowaniach... Co do groszku, to najtaniej wychodzi mrozony, ktory przede wszystkim zachowuje wszystkie witaminy i ma niewiele konserwantow... Ekspertka od zdrowego odżywania sprawdziła groszek w puszce jednego producenta. Wydawać by się mogło, że ceny będą podobne. Jak się okazuje, jest zupełnie inaczej. Bosacka przeanalizowała ceny zielonego groszku w puszce o pojemnościach 400 g, 200 g, 160 g i 150 g. Sprawdziła, która opcja pod względem ceny będzie najkorzystniejsza dla konsumentów. Jeden kilogram zielonego groszku konserwowego w opakowaniu o największej pojemności to wydatek na poziomie 13 zł. Za dwa razy mniejszą puszkę cena za kilogram jest wyższa o prawie 5 zł, czyli kilogram kosztuje 17,70 zł. Zielony groszek dla dzieci to jeszcze wyższy koszt. Kilogram kosztuje 28,50 zł. Jednorazowe opakowanie groszku dla singla czy piknikowe jest liderem zestawienia. Cena wynosi 33 zł za kilogram. Katarzyna Bosacka podkreśla, że oszczędne zakupy polegają na zwracaniu uwagi na cenę za 1 kilogram lub 1 litr produktu. Cen jednostkowych nie ma co porównywać. Trzeba także pamiętać, że zazwyczaj większe opakowania są tańsze. Odpowiedz Link
marii51 Re: Ale ekspertka... 17.03.23, 12:28 można można skorzystac z wyszukiwania ,żeby tańiej kupic nawet przy inflacjii od poniedziałku 18,4 ~~~~~~~~szef NBP SWOIMI OPOWIEŚCIAMI ZCHWYCA SENIOROW.. on podaje ,że maśło za ok 3zl chleb ok 3 zł -- ---może tylko dla niego taka cena w tym jego sklepiku? Odpowiedz Link
marii51 SERNIK GOTOWANY 17.03.23, 15:02 www.youtube.com/watch?v=3UEe9K4rZlw Najlepszy SERNIK gotowany - zawsze robi furorę 🍰 ciasto bez pieczenia, które rozpływa się w ustach Odpowiedz Link
marii51 Z CEBULI CZERONEJ 22.03.23, 13:57 CZY TO MOŻE BYĆ SMACZNE... NIE WIEM CHĘĆ PRZYPLYNIE DO PRACY .. TO WYPROBUJĘ > www.canalpluskuchnia.pl/przepisy/chutney-z-czerwonej-cebuli-z-miodem-i-czerwonym-winem Odpowiedz Link
marii51 pankiejki 22.03.23, 15:12 www.canalpluskuchnia.pl/przepisy/piernikowe-pankejki-z-owocami-na-cieplo a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51 Odpowiedz Link
marii51 PANIERKA INACZEJ 23.03.23, 16:30 Czym zastąpić tradycyjną panierkę? Co wykorzystać zamiast bułki tartej? Przyrządzenie kotletów schabowych w panierce bez bułki tartej jest całkowicie możliwe dzięki tym łatwym i smacznym zamiennikom.To warto wybrać zamiaTekst linkust bułki tartej - oto ciekawe pomysły na panierkę. Poznaj je w naszej galerii >>>>>Jacek Smarz Odpowiedz Link
marii51 HUMMUS WYBIERAM? KTORY? 24.03.23, 13:50 Przepis na hummus klasyczny Będziemy potrzebować następujących składników: 400 g ugotowanej ciecierzycy 1/4 szklanki pasty tahini 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu Sposób przygotowania: Wymieszaj cierzycę, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz w blenderze lub robocie kuchennym. Blenduj składniki aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Następnie dodaj wodę i mieszaj, aby uzyskać pożądaną konsystencję hummusu. Taki gotowy hummus podawaj np. z dodatkiem oliwy z oliwek, papryki cayenne i kiełków Hummus z suszonych pomidorów Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy 1/4 szklankipasty tahini 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki soku z cytryny 2 łyżki oliwy zoliwek 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczkipieprzu 1/4 szklanki suszonych pomidorów w oleju, odsączonych i posiekanych Sposób przygotowania: Wymieszaj ciecierzycę, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz i suszone pomidory w blenderze lub robocie kuchennym. Składniki blenduj tak długo, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Dodaj wodę, aby uzyskać pożądaną konsystencję hummusu. Taki hummus możesz podawać wraz z paskami marchewki. Jak zrobić hummus bez tahini? Jeśli chcesz przygotować hummus bez tahini, możesz śmiało pominąć ten składnik w przygotowaniu. Warto jednak zastąpić go substytutem, dzięki czemu pasta nie straci na smaku. Istnieje wiele alternatyw tahini, które sprawdzą się równie świetnie! To między innymi: Masło orzechowe – to dobry zamiennik tahini w hummusie, ponieważ ma podobną konsystencję i smak. Można użyć zarówno naturalnego masła orzechowego, jak i wersji słodzonej lub solonej. Krem migdałowy – to kolejna opcja, która może zastąpić tahini w hummusie. Możnago kupić gotowy lub przygotować kremsamemu, miksując namoczone migdały z wodą i solą. Pasta sezamowa – jeśli nie masz tahini, możesz spróbować zastąpić je pastą sezamową, znacznie lżejszą i delikatniejszą od tahini. Orzechy ziemne – mogą być również zamiennikiem dla tahini, nadając hummusowi bogaty smak, a zmiksowane – kremową konsystencję. blog.barbora.pl/blog/jak-zrobic-domowy-hummus-czy-taki-hummus-jest-zdrowy-sprawdz Odpowiedz Link
marii51 Re: HUMMUS WYBIERAM? KTORY? 01.04.23, 16:14 POKRECE POWIRUJE I CIASTO SIĘ zwiruje www.youtube.com/watch?v=6RrKIeJ7SBQ Odpowiedz Link
marii51 Re:wybralam sałatkę wiosenną 04.04.23, 18:48 www.winiary.pl/przepisy/wiosenna-salatka/ Odpowiedz Link
marii51 Re:wybralam sałatkę wiosenną 07.04.23, 20:31 Katarzyna Bosacka bardzo świadomie podchodzi do jedzenia. Nie marnuje resztek, planuje posiłki z ołówkiem w dłoni, uważnie czyta etykiety. Dba o to, by zdrowo jeść i nie przepłacać. Jej patenty na smaczne, tanie i zdrowe posiłki, którymi dzieli się w mediach Tekst linkuspołecznościowych, cieszą się dużym powodzeniem. "Faktowi" zdradziła swój przepis na rewelacyjny sernik… bez sera. Zobaczcie, co do niego dodaje. Odpowiedz Link
marii51 a jak zagospodarowac 11.04.23, 13:57 ludzie.fakt.pl/dziennikarka-radzi-jak-w-prosty-sposob-wykorzystac-resztki-salatki-jarzynowej/zpybzsv Odpowiedz Link
marii51 Re: a jak zagospodarowac 15.04.23, 12:11 barbora.pl/przepisy/kategoria/false/weganska-tarta-pistacjowo-limonkowa Odpowiedz Link
marii51 Re: a jak zagospodarowac 18.04.23, 15:09 zostawie na smaczek zjabłkami beszamel.se.pl/porady/jak-zrobic/ciasto-pacyfik-przekladaniec-z-jablkami-ktory-nie-ma-sobie-rownych-aa-6DkX-RW24-BfMw.html Odpowiedz Link
pia.ed Re: a jak zagospodarowac 06.05.23, 17:12 Ciasto na tarta Ciasto rzadko wymaga bardzo wielu składników, zwykle robi się je z masła, mąki, wody i soli. Można wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym. W robocie kuchennym łatwiej jest odpowiednio wymieszać ciasto, ale równie dobrze działa to ręcznie. Należy jednak pamiętać, aby nie wyrabiać ciasta zbyt długo, bo wtedy może stać się twarde. Składniki muszą być po prostu wymieszane i mieć dobrą konsystencję. Tlumaczylam z jezyka szwedzkiego i tam porownano ciasto na tarte do ciasta na pierogi praca jest o tyle latwiejsza, ze nie potrzeba trzeba ciasta walkowac,wycinac i lepic, tylko wciska je sie w foremke. Odpowiedz Link
marii51 Re: a jak zagospodarowac 07.05.23, 22:35 marii51 napisała: > WCZORAJ wkleiłam w koronacyjny ale przynosze tu > bo mam chęc wyprpbowac a tu mam dokładny przepis > Tekst linku Odpowiedz Link
marii51 aż 5kg mniej po tym jedzonku,,,, 12.05.23, 08:29 Meine Großmutter hat in 7 Tagen 5 kg abgenommen! Sie aß es jeden Tag zum Abendessen! Odpowiedz Link
pia.ed Aż 5 kg mniej po tym jedzonku... 12.05.23, 12:32 Bardzo prosta recepta i wcale nie "azjatycka"... Brakuje mi tylko informacji, czy takie placki ma sie jesc codziennie przez tydzien i nic innego? No i w jakiej ilosci? Ta podana w recepcie chyba nie zaspokoi glodu, wiec moze trzeba jesc kilka takich porcji??? Odpowiedz Link
marii51 Re: Aż 5 kg mniej po tym jedzonku... 25.05.23, 07:45 jesli chcemy mniej to 1/2 wyprobowac > Odpowiedz Link
marii51 cukinia .. ponoć smaczna bardzo 16.05.23, 21:32 Zucchini schmecken besser als Pizza, der Blutzucker sinkt sofort! Ein einfaches Rezept.marii51 napisała: Odpowiedz Link
a74-7 Re: smaczne jedzonka 13.05.23, 18:39 Cos w rodzaju wietnamskiej vegetarian Pho z kluskami ryzowymi , na domowej roboty rosolku Odpowiedz Link
marii51 Re: smaczne jedzonka a humus..co to? 25.05.23, 07:46 > blog.barbora.pl/blog/jak-zrobic-domowy-hummus-czy-taki-hummus-jest-zdrowy-sprawdz Odpowiedz Link
marii51 Re: smaczne jedzonka a humus..co to? 25.05.23, 07:49 mam kasze jaglaną juz ugotowaną i buraczki i ponoć można to jakoś ?www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/buraczki/salatka_kasza_jaglana_buraczki/przepis.html Odpowiedz Link
marii51 Re: smaczne jedzonka a humus..co to? 27.05.23, 05:38 dostępny film..tylko tak pomylkowo napsali So eine leckere Avocado hast du noch nie gegessen! Gesund und sehr lecker! Top 5 Avocado Rezepte! Odpowiedz Link
marii51 Re: smaczne jedzonka a humus..co to? 27.05.23, 11:51 CUKINIA I inne youtu.be/Co03bFKxn5c Odpowiedz Link
marii51 Re: smaczne jedzonka a humus..co to? 27.05.23, 11:52 Шедевр из КАБАЧКОВ покорил весь мир! Быстро и Просто Рецепт Кабачков Вкуснее мяса! Готовим Дома Odpowiedz Link
marii51 Re: smaczne jedzonka a humus..co to? 31.05.23, 10:30 cos sobie wybiore aż skladniki dokupię ,,,,dietly.pl/blog/dieta-niskoweglowodanowa-jadlospis-na-3-dni-przepisy-low-carb?gclid=Cj0KCQjw4NujBhC5ARIsAF4Iv6fLhoAvgrTcDY0ayICmrOGgRwivl81vaUH1zcituerMK5_rLq-i5FEaAk1eEALw_wcB Odpowiedz Link
pia.ed "Czego to ludzie nie wymyślą" 02.06.23, 01:56 haps.pl/Haps/7,167709,29816481,jak-nazywa-sie-gesty-syrop-z-buraka-i-co-wspolnego-ma-psiocha.html#do_st=RS&do_a=1046&do_sid=1046&do_w=57&do_v=739#s=BoxOpLink Polska słynie z różnorodnej kuchni... Jednak niektóre dania mają osobliwe, żeby nie powiedzieć - zabawne nazwy... Odpowiedz Link
marii51 Re: "Czego to ludzie nie wymyślą" 02.06.23, 10:47 od pia.ed... wesoło.. i zabawnie ale ile tu przepisow przy okazjii Polska słynie z różnorodnej kuchni... Jednak niektóre dania mają osobliwe, żeby nie powiedzieć - zabawne nazwy... Odpowiedz Link
marii51 Re: "Czego to ludzie nie wymyślą" 02.06.23, 11:02 jakos tak chyba PIU' BUONE DELLE PATATE FRITTE, Cena pronta in 10 MINUTI Odpowiedz Link
marii51 Re: "Czego to ludzie nie wymyślą" 03.06.23, 13:04 mam kapustę mlodą i tylko podduszę ją a tu takie pomysły?? www.facebook.com/watch/?v=962589614926027&aggr_v_ids[0]=962589614926027¬if_id=1685786847407030¬if_t=watch_follower_video&ref=notif Odpowiedz Link
marii51 mandaty wysokie za zbiory w lasach 05.06.23, 23:04 Kto bez zezwolenia lub wbrew jego warunkom narusza zakazy w stosunku do roślin, zwierząt lub grzybów objętych ochroną gatunkową – podlega karze aresztu albo grzywny - czytamy. W związku z tym zerwanie tej rośliny może wiązać się z karą finansową. Są jednak miejsca, w które możemy się udać na poszukiwania tzw. cebuli czarownic. Zbieranie jej dozwolone jest na terenach lasów w województwie małopolskim, podkarpackim i śląskim. Zanim jednak wyruszymy na "polowanie", należy uzyskać specjalne pozwolenie od regionalnej dyrekcji ochrony środowiska. Tekst linku Odpowiedz Link
marii51 Re: mandaty wysokie za zbiory w lasach 09.06.23, 12:07 БЕЗ МУКИ! За 10 минут 1 стакан Кефира и Целая гора вкуснятина готова! Идеально подходит на завтрак! Odpowiedz Link
marii51 Re: mandaty wysokie za zbiory w lasach 15.06.23, 12:42 Wenn Sie 1 Tasse Haferflocken haben, bereiten Sie dieses Rezept in nur 5 Minuten zu! Odpowiedz Link
marii51 Re: mandaty wysokie za zbiory w lasach 29.06.23, 19:45 Dieser Kuchen macht die Welt verrückt,weil er köstlich ist🥰 Einfach und lecker,zergeht auf der Zunge Odpowiedz Link
marii51 Re: mandaty wysokie za zbiory w lasach 27.07.23, 21:57 www.youtube.com/watch?v=j4ASUYgvcK8 Knusprige, leckere und einfach zuzubereitende Zucchini! Beliebtes Rezept aus Italien! Odpowiedz Link
marii51 Re: mandaty wysokie za zbiory w lasach 31.07.23, 13:40 zapasy na zimę,, jak domowe to najlepsze www.youtube.com/watch?v=u6GhonWvri8 jeszcze po żydowsku znajde ,, na 50l to my,, bo regine opisywala jak i co,,, Odpowiedz Link
marii51 Re: mandaty wysokie za zbiory w lasach 31.07.23, 13:42 inny temat,, bo vega www.youtube.com/watch?v=u6GhonWvri8 jesli tyle w rodzinie ..to sobie tez czas od czasu Odpowiedz Link
marii51 Re: mandaty wysokie za zbiory w lasach 31.07.23, 17:44 Sernik gotowany : Przepis... Zgotować w garnku kubełek sera ok 1 kg. pół szklanki cukru 2 jajka kostkę masła dodać cukier waniliowy i ciągle mieszając zagotować! Dodać zaparzone rodzynki Na koniec.Dwie łyżki mąki ziemniaczanej roznieszać małą śmietaną zagęścić ten bulgoczący ser jeszcze przez chwilę mieszając. dno blaszki wyłożonej ciastkami biszkoptowe lub herbatniki zalać tym serem. Można dać na wierzch maliny, czarne jagody jak ktoś lubi zalać to galaretką rozpuszczoną w niniejszej ilości wody żeby była twarda... ewentualnie zalać ten ser polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi! Smacznego! 🙂 Odpowiedz Link
marii51 Re: mandaty wysokie za zbiory w lasach 31.07.23, 17:49 pieczenie inaczeh kwww.facebook.com/watch/?v=9303766179664588 Odpowiedz Link
marii51 TARTA ,, nmmm 07.09.23, 15:58 Agnieszka Sienkiewicz to nie tylko utalentowana aktorka, ale również pomysłowa pani domu. Jej tarta z gruszkami pysznie prezentuje się na stole, zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Przepis spodoba się przede wszystkim tym, którzy nie cierpią własnoręcznie przygotowywać kruchego ciasta na tartę. Aktorka użyła smacznego gotowca... www.fakt.pl/plotki/agnieszka-sienkiewicz-ma-prosty-patent-na-tarte-z-gruszkami-nie-trzeba-zagniatac/qgl8zew Odpowiedz Link
marii51 Re: TARTA ,, nmmm 09.09.23, 17:37 co prawda nie jedzonko ale zostawie..poczytac Użyty w nalewkach alkohol w niektórych sytuacjach staje się lepszym rozpuszczalnikiem dla związków leczniczych zawartych w roślinach, które wykorzystuje się do ich przygotowania. Mogą przynosić pewne korzyści, jeśli chodzi o odporność organizmu w sezonie infekcji czy poprawiać funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Dlatego nalewki nie są zakazane, ale należy pamiętać, by spożywać je w umiarkowanych ilościach - podkreśla w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Ewa Uścińska, lekarz rodzinny i kardiolog. o naleweczkach domowej roboty portal.abczdrowie.pl/lekarze-ostrzegaja-przed-nalewkami-z-nimi-wiaze-sie-pewna-pulapka Odpowiedz Link
marii51 CUKINIA 18.09.23, 14:47 MOZLIWE,ŻE TO BĘDzIE SMACZNE I TEN SOS JAK ZROBIĆ? www.youtube.com/watch?v=PtjgLkgMKNM Odpowiedz Link
marii51 Re: CUKINIA 15.12.23, 14:27 beszamel.se.pl/przepisy/serniki/doskonaly-sernik-piernikowy-na-boze-narodzenie-jego-sekretem-jest-sposob-pieczenia-re-s8aN-SpWq-pZQ6.html Odpowiedz Link
marii51 Re: CUKINIA 17.12.23, 22:35 przepisyjoli.com/2014/11/sernik-krolewski/?fbclid=IwAR0CV2d6puzpOuCeMZZWDqZPbCe_9yN0b3lcfS8K2Ze3vxtQVP3A6BD4ijA Odpowiedz Link
marii51 SPRAWDZAMY 11.01.24, 18:21 CZY TO POMOŻE W OBIERANIU JAJEK Aby zapobiec tej małej katastrofie, wykorzystaj sprytny trik. Wystarczy, że do gotującej wody dorzucisz plasterek świeżej cytryny lub dolejesz kilka łyżeczek soku cytrynowego. Kwas pochodzący z owocu zareaguje z wapienną skorupką, dzięki czemu stanie się luźniejsza i łatwo odejdzie od białka, nawet gdy jajko jest świeże. Odpowiedz Link
marii51 zupa rozgrzewająca 12.01.24, 21:27 czyli jak ZIMNO TO WŁĄSNIE TA ZUPA NAM NALEŻY SIĘpysznosci.pl/szybka-zupa-ktora-rozgrzewa-jak-slonce-we-wloszech-gdy-poznasz-jej-nazwe-wybuchniesz-smiechem,6983932825254432a Odpowiedz Link
marii51 Re: zupa rozgrzewająca 14.01.24, 22:22 zostawiam bo nadzwycaj pyszne pączki holenderskie www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/holendrzy-do-p%C4%85czk%C3%B3w-dodaj%C4%85-dwa-sekretne-sk%C5%82adniki-wychodz%C4%85-ob%C5%82%C4%99dne/ar-AA1mViKt?ocid=msedgntp&pc=U531&cvid=65356149d68b42a28aa7c08c0fda2965&ei=25 Odpowiedz Link
marii51 NA;ESMIKI 18.01.24, 17:55 ZNAM Z MĄKĄ KRUPCZATKĄ ALE Z MANNĄ NIE.. KUPIC I WYPROBOWAC .. mogę a co mi tam........ www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/dodaj-do-ciasta-na-nale%C5%9Bniki-zamiast-m%C4%85ki-b%C4%99d%C4%85-delikatne-i-zdrowsze/ar-AA1naym7?ocid=msedgntp&pc=U531&cvid=989260c8b27f4679a81ed636c89744ce&ei=21 Odpowiedz Link
marii51 Re: NA;ESMIKI 27.01.24, 14:45 makaron inaczej.. beszamel.se.pl/przepisy/makarony-i-kluski/cannelloni-z-miesnym-farszem-w-sosie-pomidorowym-przepis-re-bMBA-LUkQ-VCmC.html Odpowiedz Link
marii51 Re: NA;ESMIKI 27.01.24, 14:46 pącZki bez drożdży.. beszamel.se.pl/przepisy/ciasta-bazowe/minipaczki-bez-drozdzy-szybki-przepis-bez-wyrastania-w-3-krokach-re-6htt-5TYk-b5qK.html Odpowiedz Link
marii51 Re: NA;ESMIKI albo makaron ze szpinakiem 31.01.24, 16:17 marii51 napisała: > makaron inaczej.. > beszamel.se.pl/przepisy/makarony-i-kluski/cannelloni-z-miesnym-farszem-w-sosie-pomidorowym-przepis-re-bMBA-LUkQ-VCmC.html ~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~www.medonet.pl/zdrowie,szpinak---wlasciwosci--dzialanie--sposob-przygotowania,artykul,1730861.html cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-4L4P-cemN-uNS4_canneloni-z-miesnym-farszem-664x442-nocrop.jpg zmieniłam przepis na ów rurkowy makaron z szpinakiem - Odpowiedz Link
marii51 Re: NA;ESMIKI albo makaron ze szpinakiem 31.01.24, 22:50 zostawiam jak zbiorę składniki to ruszam do pieczenia''-beszamel.se.pl/przepisy/serniki/przepis-na-sernik-na-duza-blache-oblednie-pyszne-ciasto-w-3-krokach-re-BAhM-BeKy-6TjW.html Odpowiedz Link
pia.ed Nalesniki bez jajek i mleka 03.02.24, 17:18 kobieta.interia.pl/kuchnia/news-bez-jajek-i-mleka-w-swiatowy-dzien-nalesnika-nie-pomijaj-tego,nId,7305496 Smażenie naleśników bez mleka i jajek Zaczynamy od przesiania mąki pszennej do dużej miski. Następnie stopniowo dolewamy do niej wodę i mieszamy za pomocą miksera ustawionego na wolne obroty. Zależnie od preferencji, do masy możemy dodać szczyptę soli lub cukru pudru. Na sam koniec miksowania dolewamy jeszcze łyżkę oleju. Patelnię do naleśników porządnie rozgrzewamy, a następnie wylewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego bez jajek i mleka. Mieszankę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni patelni, zwiększamy moc palnika i smażymy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od patelni. Po przewróceniu naleśnika na drugą stronę dajemy mu jeszcze kilka minut i wykładamy na talerz. Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Odpowiedz Link
marii51 Re: Nalesniki bez jajek i mleka 07.02.24, 15:32 pia.ed napisała: > kobieta.interia.pl/kuchnia/news-bez-jajek-i-mleka-w-swiatowy-dzien-nalesnika-nie-pomijaj-tego,nId,7305496 > > Smażenie naleśników bez mleka i jajek > > Zaczynamy od przesiania mąki pszennej do dużej miski. Następnie stopniowo dolew > amy do niej wodę i mieszamy za pomocą miksera ustawionego na wolne obroty. > Zależnie od preferencji, do masy możemy dodać szczyptę soli lub cukru pudru. Na > sam koniec miksowania dolewamy jeszcze łyżkę oleju. > Patelnię do naleśników porządnie rozgrzewamy, a następnie wylewamy cienką warst > wę ciasta naleśnikowego bez jajek i mleka. > Mieszankę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni patelni, zwiększamy moc pal > nika i smażymy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od patelni. > Po przewróceniu naleśnika na drugą stronę dajemy mu jeszcze kilka minut i wykła > damy na talerz. Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! > ] co za super przepis wart sprawdzenia Odpowiedz Link
marii51 faworki 07.02.24, 15:34 a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51 wiadomo tłusty czwartek Odpowiedz Link
marii51 Re: faworki 07.02.24, 15:37 beszamel.se.pl/przepisy/ciastka-i-ciasteczka/kruche-faworki-ze-smietana-przepis-na-tlusty-czwartek-wideo-re-2cEr-8nvg-GXUT.html Odpowiedz Link
marii51 Re: faworki alno oponki 07.02.24, 16:32 haps.pl/Haps/7,167709,30673936,nowoczesne-gospodynie-teraz-tylko-tak-robia-oponki-jeden-skladnik.html Odpowiedz Link
pia.ed Przyprawy z calego swiata 29.02.24, 12:22 a takze klarowny rosol... kobieta.onet.pl/dom/kuchnia/petent-babuni-na-szumowiny-same-znikaja-z-rosolu/rjb1em7 Odpowiedz Link
marii51 Re: Przyprawy z calego swiata 12.03.24, 21:32 ROSÓŁ BARDZO MI ODPOWIADA .. DZIĘKI Odpowiedz Link
marii51 PIERŚ Z KURCZAKA ... 12.03.24, 21:34 ANALIZUJE .. COS NADZWYCZAJNEGO ..MOŻE W TYM ROKU www.youtube.com/watch?v=y6ek_3cC66w Odpowiedz Link
marii51 Re: PIERŚ Z KURCZAKA ... 13.03.24, 21:04 SZUKAŁAM SWIĄTECZNYCH .. WIĘC dietyodbrokula.pl/catering-wielkanocny?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwncWvBhD_ARIsAEb2HW9JLrG6S5gRVqX6N_RofqapaLRlHEguAMnYuM5BaxgHPcWGcWVMKZQaAua_EALw_wcB Odpowiedz Link
marii51 A COŻ TO ZA PLACKI.. 18.03.24, 11:20 NIBY TAKIE NAJ NAJ hitaxafast.pl/kalendarz-pylen/ Odpowiedz Link
marii51 takie ciasto możę? ? 22.03.24, 17:31 składniki są WIĘC WKROTCE WYPROBUJĘ,ALE MAKOWIEC TO MUSI BYC ZAMAWIAJĄ SYNOWIE,, WIĘC .. NIE MA SPRAWY Tekst linku Odpowiedz Link
marii51 OBIAD PIECZARKOWY... 22.03.24, 23:24 WYPRÓUJE BO LUBIE GRYBKI CZaSEM > www.youtube.com/watch?v=Ganqh4jvBgQ Odpowiedz Link
marii51 Re: OBIAD PIECZARKOWY... 22.03.24, 23:48 wielkanocne niekoniecznie poznaję więc jak zrobić..szpinak lubię Na Wielkanoc podaję pyszne jajka faszerowane szpinakiem. Poznaj przepis na zieloną przekąskę. To danie dodaje wiosennego koloru na stole a tu coś www.youtube.com/shorts/t5spLwqihsg Odpowiedz Link
marii51 sałatki na zgrabnośći 22.03.24, 23:55 www.youtube.com/watch?v=sLyg2L9BEMY Ich habe in nur einer Woche 2 kg abgenommen! Ein Salat, der Bauchfett verbrennt!/a> aha jajka faszerowane FASZEROWANE JAJKA na ŚWIĘTA w 5 minut Odpowiedz Link
marii51 Re: sałatki na zgrabnośći 23.03.24, 00:18 I ZE SZPINAKIEM ,,OWSZEM JAJA pomorska.pl/na-wielkanoc-podaje-pyszne-jajka-faszerowane-szpinakiem-poznaj-przepis-na-zielona-przekaske-to-danie-dodaje-wiosennego-koloru/ar/c17-18404107 Odpowiedz Link
marii51 Re: sałatki na zgrabnośći 10.04.24, 16:26 omlet. ale nie na śniadanie,, ja przynajmniej ,,nie . ale może ktoś polubi Tekst linku Odpowiedz Link
marii51 Re: sałatki na zgrabnośći 14.04.24, 00:26 warzywa są najważniejsze Tekst linku Odpowiedz Link
marii51 Re: sałatki na zgrabnośći 15.04.24, 22:21 COŚ NA ,, COŚ .. SŁODKIEGO,, CIUTKĘ CHOCIAŻ ZROBIĘ CYLI KREM KAJMAKOWY Tekst linku Odpowiedz Link
marii51 jajka i pieczarki ,,obiadek 24.04.24, 22:03 takie mi odpowiadają połaczenia jak kotlety z ryżu i pieczarek tez czas os czasu // www.youtube.com/watch?v=Ganqh4jvBgQ Odpowiedz Link
marii51 Re: jajka i pieczarki ,,obiadek 05.06.24, 14:46 ogorki małosolne kolejny raz zrobilam już mało mają kalorii a na obiad ? może skorzystam z tej podpowiedzi>? www.youtube.com/live/47DigWorPaw www.youtube.com/live/47DigWorPaw Odpowiedz Link
marii51 tym razem 11.06.24, 15:00 kilka insertujących przepisów www.youtube.com/shorts/UkpCrQpG5y8 Odpowiedz Link
marii51 Re: tym razem 23.06.24, 18:16 Apfelkuchen, der auf der Zunge zergeht! MEGA-Sammlung der besten Rezepte für jeden Geschmack. Odpowiedz Link
marii51 Re: tym razem 23.06.24, 18:22 PIERŚ KURCZAKA MAŁO BYWA ŻE MAM NA MIĘSO OCHOT,,ALE .. zostawie..pooc takie pyszne www.youtube.com/watch?v=bIZtVSjNf0E Odpowiedz Link
marii51 Re: tym razem 19.07.24, 14:39 MIMO,ŻE SEZON OGORKOWY TO INNE SMACZKI TEŻ CHODZĄ PO GLOWIE smakinatalerzu.pl/2019/07/13/na-zimno-wg-siostry-anastazji/ Odpowiedz Link
marii51 Re: kapusta ale nie gołąbki 04.09.24, 01:38 pierogi .. pielmieni aniagotuje.pl/przepis/pielmieni Odpowiedz Link
marii51 może coś sta nam się spodoba? 19.09.24, 17:26 podpowiedzi co na obiad torun.naszemiasto.pl/nie-masz-pomyslu-na-obiad-te-dania-cie-zaskocza-zobacz-top/ar/c17-8557163 Odpowiedz Link
marii51 Re: może coś sta nam się spodoba? 20.09.24, 19:30 www.instagram.com/luisa.confeitariaencantadora/p/DAI2DOzOfJH/?img_index=1 Odpowiedz Link
marii51 Re: może coś sta nam się spodoba? 20.09.24, 19:55 www.instagram.com/reel/C_3JAq7OrA3/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3dvyEqvcEeTX6m1XGXIa3a2sJaOK6UPOiLlsjRBnNn2JReYhd1CDwUVuQ_aem_fliPzQkaTwRcqlQUyKf8Xw Odpowiedz Link
marii51 Re: może coś sta nam się spodoba? 19.10.24, 13:20 PONOĆ SMACZNE BARDZO RACUSZKI Tekst linku Odpowiedz Link
pia.ed Wszystko o jajkach... 19.10.24, 20:18 kobieta.onet.pl/warto-wiedziec/opakowanie-z-jajkami-dlaczego-kasjer-zawsze-je-otwiera-wyjasniamy/71lvb3k Na dole sa rozne ciekawe tabele... Odpowiedz Link
marii51 Re: Wszystko o jajkach... 08.11.24, 17:39 i proszę .. ileż wiedzy można posiadac nt jajka .. nie widzialam ani razu,żeby ktoś z kasjerow zaglądał do opakowania ale możliwe,ze ludzie mają rzecież najróżniejsz pomysly facetka przebrała się za zakonnice np i wiele wiele majtek zalożyła na siebie .. Odpowiedz Link
marii51 masło do ciasta na pierogi 08.11.24, 17:42 Przepis na perfekcyjne ciasto na pierogi Składniki: 500 g mąki pszennej typ 450, 280 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka roztopionego masła. Sposób przygotowania: Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól i zrób w środku niewielkie wgłębienie. Do wgłębienia wlej roztopione masło. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek i wykrój krążki. Kilka wskazówek dla perfekcyjnego ciasta na pierogi: Nie pomijaj ciepłej wody – temperatura wody ma kluczowe znaczenie. Ciepła woda pomaga uzyskać elastyczną konsystencję ciasta. Dostosuj grubość placków – zbyt cienkie ciasto może pękać podczas lepienia, a zbyt grube sprawi, że pierogi będą ciężkie. Unikaj przesuszania ciasta – pamiętaj o przykrywaniu ciasta, którego aktualnie nie używasz, aby nie wyschło. Dodatek masła do ciasta na pierogi to prosty trik, który pozwoli ci uzyskać idealne, delikatne i elastyczne ciasto. Dzięki temu Twoje pierogi będą nie tylko pięknie wyglądać, ale również wyśmienicie smakować. Odpowiedz Link
pia.ed Zalety oleju rzepakowego... 03.12.24, 10:22 To jest jedyny olej, ktory uzywam. Probowalam oleju ze slonecznikow, bo akurat byla obnizona cena, ale nawet nie umywa sie do rzepakowego! gotowanie.onet.pl/olej-rzepakowy-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze/k1ll6g5?utm_term=clk:2620746f-960d-4522-99fe-afef4259acb3 Odpowiedz Link
marii51 Re: Zalety oleju rzepakowego... 17.02.25, 23:10 GESLLER PODAJE PRZEPIS NA PĄCZKI www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/t%C5%82usty-czwartek-p%C4%85czka-za-22-z%C5%82-zrobisz-sam-gessler-poda%C5%82a-przepis/ar-AA1yYv6g?ocid=winp1taskbar&cvid=a5a74f901ae94b7ad5f0bf3ab5ed7a33&ei=29 Odpowiedz Link
marii51 Re: Zalety oleju rzepakowego... 17.02.25, 23:59 RACUCHY pysznosci.pl/te-racuchy-beda-wyrosniete-i-mieciutkie-babciny-przepis-jest-najlepszy,7121619815303968a?utm_source=msn&utm_medium=agregator Odpowiedz Link
marii51 COS Z BABCINYCH prezpisów 12.05.25, 15:08 Tekst linku a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51 Odpowiedz Link
pia.ed Kulki z ziemniaków, jajecznica po grecku... 25.05.25, 17:09 haps.pl/Haps/7,167251,31955823,chrupiace-kulki-z-wczorajszych-ziemniakow-hitowa-przekaska.html#do_w=484&do_v=1316&do_st=RS&do_sid=1725&do_a=1725&do_upid=1316_ti&do_utid=31955823&do_uvid=1747991337571&s=BoxOpImg6 haps.pl/Haps/7,167251,31959666,polacy-kochaja-grecka-kuchnie-a-prawie-nie-robia-tej-jajecznicy.html#e=RelRecImg6 Strapatsada, czyli jajecznica po grecku. Przepis na pożywne śniadanie Składniki na jedną porcję: 3 jajka, 2 pomidory malinowe, 100 g fety, oliwa z oliwek, oregano, tymianek, pieprz. Sposób przygotowania: Przygotuj pomidory. Możesz postąpić z nimi dwojako. Albo po prostu pokroić je na małe kawałki, wycinając tylko twarde fragmenty ze środka, albo sparzyć je, obrać ze skórki i dopiero pokroić. Jajecznica jednak jest smaczniejsza, gdy użyje się samego miąższu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przekładamy na nią pomidory. Podsmażamy, aż trochę się rozpadną (nie muszą całkowicie, kawałki pomidorów mogą być wyczuwalne), a nadmiar soku odparuje. Doprawiamy pieprzem, oregano i tymiankiem. Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy. Przelewamy je na patelnię z pomidorami. Smażymy na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając, tak by składniki się połączyły. Jajka powinny trochę się ściąć, ale nie mogą być wysuszone. Tuż przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy pokrojoną drobno fetę. Przekładamy na talerz i doprawiamy do smaku. Podajemy z grzanką lub świeżym pieczywem. * Najlepsza kiszonka to nie ogórki. Białe warzywo smakuje o niebo lepiej * Jak zrobić pastę z makreli? Prościej się nie da Odpowiedz Link
marii51 Re: Kulki z ziemniaków, jajecznica po grecku... 30.05.25, 15:27 uwielbiam od lat ziemniaki przerabiac na kolejne dania pierogi z twarogiem i ziemniakamidodac cbulkę lub skwareczki albo koylety ziemniaczane do sosu z grzybami pycha BOŻENKO tWOJA STRONA JEST WSPANIAŁA ,, MOZLIWOŚCI DZIĘKUJE Odpowiedz Link
marii51 Re: Kulki z ziemniaków, jajecznica po grecku... 30.05.25, 17:11 wiem piaed czasem robisz gołąbki a tu niespodzianka www.facebook.com/reel/1780002472595825 Odpowiedz Link
marii51 TU MAMY WIELE przepisów. 19.06.25, 10:56 może coś sobie dopasujemy Tekst linku Odpowiedz Link
marii51 Re: TU przepis Z CUKINIA. 17.07.25, 16:25 Zucchini, die alle verrückt macht! Leckerer als Fleisch, köstlich und einfach! Odpowiedz Link
pia.ed Jak sie cos przesoli PORADY... 06.11.25, 15:49 kuchnia.fakt.pl/przesolone-danie-nie-wyrzucaj-go-mozna-je-latwo-uratowac/g6j85xr Odpowiedz Link
pia.ed Re: TU MAMY WIELE przepisów. 06.11.25, 21:56 Nie robie zadnych skomplikowanych przepisow, czasem caly dzien jem kanapki. Ten przepis o plackach z ziemniakow jest bardzo w moim stylu, bo akurat w tej chwili ziemniaki sa szalenie tanie i chce skorzystac z okazji... Przepis na "moskole" mi sie podoba, ale na pewno jescze go uproszcze ... Odpowiedz Link
marii51 Re: JUŻ SWIĄTECZNIE ... 05.12.25, 15:04 Tekst linkuciemiutkie nalesmili Tekst linku Odpowiedz Link