tesunia 19.02.09, 20:11 prywatna skrzyneczka na zapytania/ lisciki rozniaste. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Re: pia.ed 19.02.09, 20:46 Odpowiedzialam ... Paczkow jeszcze nie jadlam, bo chyba musialabym sama usmazyc zeby byly swieze. A semle mam zamiar zrobic wlasnorecznie, pewnie uda mi sie zabrac do pracy przed Wielkanoca ... Odpowiedz Link
tesunia Re: pia.ed 19.02.09, 21:02 zaraz na poczte polece ja na semle w tym roku tylko moge popatrzec:ze wzgledu na "wkladke marcepanowa"(,siostra zawsze smaczne piekla/robila, dzis zjadlam ute kurczaka i strasznie mnie znowu wysypalo( pytalam o przyprawy,jakich uzywali,nie umieli odpowiedziec( Odpowiedz Link
marii51 Re: pia.ed 20.02.09, 11:18 witaj pia.ed - jeszcze raz witam ciebie tu na forum.. tesunia zadbała o twoj prywatny kątek- i bardzo dobrze.. bądż z nami Odpowiedz Link
annrez Re: pia.ed 20.02.09, 16:28 podgladam was i prosze mi powiedziec co to jest to semle ? Odpowiedz Link
pia.ed Semla 20.02.09, 17:30 SEMLA to bulka maslana przecieta na 1/3 wysokosci (gorna czesc tworzy "pokrywke"). Bulke te pozbawia sie czesciowo srodka, a wygrzebane okruszki miesza sie z marcepanem. Tym napelnia sie dziure w bulce, na to daje sie bita smietane, nakrywa pokrywka, posypuje cukrem pudrem. To najprostsza, tradycyjna recepta. Wydaje sie, ze semle je sie przez caly Wielki Post jako "ciastko" do kawy. Kiedys starsi ludzie podgrzewali mleko, nalewali je do glebokiego talerza, wkladali semle i jedli lyzka. www.alltommat.se/matinspiration/inspiration/1.2754/ Niestety lepszego zdjecia nie udalo mi sie znalezc ... Odpowiedz Link