marii51 13.03.09, 18:05 bret.2 - zapewne wcześniej czytałeś, jak niefortunnie twój nick niepoprawnie napisałam- teraz tu masz link- do pierwszych wpisów- ateraz poprawnie juz widoczny jest twój nick w tytule watku prv- powodzonka- jeszcze raz Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jana2706 Re: bret.2 witaj :) 13.03.09, 18:32 kobieto witasz go,'osaczasz'juz kilka razy? Odpowiedz Link
marii51 Re: bret.2 fasolka po bretońsku 23.11.09, 18:41 Fasolka po bretońsku fasola biała 70 dag kiełbasa toruńska 1,5 laski boczek 15 dag cebula 2 szt koncentrat pomidorowy 2 puszki majeranek 2 łyżeczki sól 1 do smaku pieprz czarny 1 do smaku papryka mielona 1 łyżeczka Fasolkę dokładnie wypłukać i namoczyć na 10 godzin.. Ugotować w tej samej wodzie do miękkości, pod koniec gotowania posolić. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć następnie dodać posiekaną cebulę dalej smażąc. Kiełbasę pokroić w kostkę i osobno podsmażyć na patelni. Do ugotowanej fasolki włożyć boczek z cebulą, kiełbasę, koncentrat pomidorowy, roztarty majeranek i paprykę oraz do smaku sól. Wszystko razem podgotować mieszając. Odpowiedz Link
marii51 Re: bret.2 fasolka po bretońsku 23.11.09, 19:01 jeszcze mniejsza porcja - z pol kg fasoli www.wielkiezarcie.com/recipe5541.html Odpowiedz Link
pia.ed Re: bret.2 fasolka po bretońsku 23.11.09, 19:45 Ta druga recepta jest o tyle lepsza, ze przez odlanie wody w ktorej zagotowano fasolke, uniknie sie nadecia brzucha ... Poza tym recepta jest dokladniejsza, bo co to sa te "dwie laski kielbasy" z pierwszej recepty? Odpowiedz Link
marii51 Re: bret.2 fasolka po bretońsku 23.11.09, 20:34 1,5 laski.... pewnie osoba układająca przepis ma takie nazewnictwo(ja tylko skopiowałam) kiełbasy toruńkiej domyślmy się...oznacza,półtora pęta =zatem czekamy bert.2 może nam opowie jak "pichcił "i jak mu smakowało moja np fasolka- nie zawiera ani boczku ,ani kiełbasy- olej-ewent oliwka -warzywa- przyprawy jak wyżej a gdyby tak nieba przybliżyć Odpowiedz Link
bret.2 Re: bret.2 fasolka po bretońsku 23.11.09, 21:00 Serdeczne dzięki bo po raz pierwszy chciałem mieć fasolek nie ze słoika i wyszła jakaś bryjowata papka pewnie dałem za dużo maki do zasmaszki i zadanych warzyw tylko pomidory .idę pichci napisze co z tego wyjdzie a jak bezie dobra to zaproszę Was wszystkie ,na fasolek i grzane wino z korzeniami . Pa Pa do zobaczenia na imprezie. Odpowiedz Link
marii51 Re: bret.2 fasolka po bretońsku 23.11.09, 21:07 hurrrrra IMPREZKA U breta.2, ma na winko, a skubniemy i fasolki Odpowiedz Link
bret.2 Re: bret.2 fasolka po bretońsku 24.11.09, 21:06 WITAJCIE .Fasolka się udała nawet trochę za bardzo bo przedobrzyłem.Dodałem jeszcze kilka suszonych śliwek i Łyżeczkę suszonych i proszkowanych grzybków oraz lampek czerwonego wina.Wyszła bardzo smaczna ale mało przypominająca oryginalna fasolek.Wino gnane z korzeniami i ta niby fasolka (a raczej bigos myśliwski) czekają na Was .No i ja, oczywiscie na deser. Odpowiedz Link
bret.2 Re: bret.2 witaj :) 24.11.09, 20:30 Marii: Ty od początku piszesz ten nieszczęsny mój nick dobrze. to tropem misia pasali na odwrót. Ale to naprawdę nie ważne ,Obie was szanuje, lubię i cenie ,za wrazliwosc, uczynność i wiesze.Pozdrawiam x 2. Przepraszam za to cale zamieszanie. Odpowiedz Link
bret.2 Re: bret.2 witaj :) 25.11.09, 18:35 Misia! ja naprawdę nie zwracałem na to uwagi a tu zostałem po prostu sprowokowany.Przyjmowałem to za taka milutka inność.Bądź dalej sobą, taka Cie lubię. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: bret.2 witaj :) 25.11.09, 19:53 Ja też do tej [pory nie wiedziałam,że robiłam byka. Do dziś Sie przyznać muszę ,że nie wszystko daje radę czytać. Ale jak okay, to jest okay Odpowiedz Link