17.04.10, 22:54
Na stronie ministerstwa ankieta-kuriozum:
www.nauka.gov.pl/index.php?id=966
Obserwuj wątek
    • flamengista wypełniłem 17.04.10, 23:30
      ale nie wiem, czy to coś da.
      • adept44_ltd Re: wypełniłem 17.04.10, 23:42
        flamengista napisał:

> ale nie wiem, czy to coś da.

prawdopodobnie będzie wypełniona...
    • dala.tata Re: Ankieta 17.04.10, 23:44
      zaczaselm wypelniac i sie sflustrowalem.
      dupiasta ta ankieta
      • charioteer1 Re: Ankieta 17.04.10, 23:59
        dala.tata napisał:

> zaczaselm wypelniac i sie sflustrowalem.

Chyba jakis flustrat ja ukladal.
      • eeela Re: Ankieta 18.04.10, 12:26

> zaczaselm wypelniac i sie sflustrowalem.
        > dupiasta ta ankieta

Ja się poddałam przy pierwszym pytaniu po wieku, tytule i takie tam, bo zaczęło
        mi się wydawać, że tam chodzi tylko o polskie realia, a ja w sumie tak sobie je
        znam.
    • charioteer1 Re: Ankieta 18.04.10, 00:27
      Ta ankieta to jest kolejny przyklad, jak bardzo mozna cos schrzanic na wysokim
      poziomie ministerialnym. Ta ankieta sugeruje, ze srodowisko jest hermetyczne,
      starsi koledzy nie chca sie dzielic, szef na nic nie pozwala, tylko sie
      dopisuje, a recenzje sa niemerytoryczne, wiec ogolnie dupa, ten mlody naukowiec
      po prostu nie ma szans. Oczywiscie to, ze szef sie dopisal do czegos, na co
      rzekomo nie pozwolil, to juz jest zupelny pikus. Troche mnie intryguje, czemu ci
      starsi koledzy mieliby sie dzielic i czy w ogole maja czym sie dzielic. Moze
      chodzilo o to, ze maja zadania domowe odrabiac za tego mlodego, a jak juz je
      odrobia, to on stanie sie samodzielny. Ciekawe tez, w jaki sposob dopisywanie
      sie szefa ma wplywac na rozwoj tego mlodego naukowca. Jezeli szef jest kiepski,
      to faktycznie moze byc problem, bo publikowanie w kiepskim towarzystwie chwaly
      nie przynosi, ale jak szef jest dobry, to dopisanie powinno pomoc, a nie
      zaszkodzic.
      • dala.tata Re: Ankieta 18.04.10, 00:40
        no ale spieprzenie ankiety nie jest wina ministerstwa, ani ministra. ja tez
        msle, ze to zla ankieta, jednak ona nie jest szczegolnie inna od setek innych
        ankiety.
        • charioteer1 Re: Ankieta 18.04.10, 00:44
          Ale ministerstwo te bzdety firmuje i pewnie dane z ankiety posluza jako argument
          za forsowaniem jakiejs opcji w pracach nad ustawa w sejmie.
          • dala.tata Re: Ankieta 18.04.10, 00:47
            no niby tak, jednak mysle, ze jest cala masa uczonych, ktorzy powiedzieleiby, ze
            to niezla ankeita
            • charioteer1 Re: Ankieta 18.04.10, 01:04
              Jest cala masa uczonych, ktorzy nie publikuja poza uczelnianymi zeszytami. Czy
              cos z tego wynika?
              • dala.tata Re: Ankieta 18.04.10, 11:42
                wynika z tego to, ze nie ma sensu winic ministerstwo za te ankete, nie? urzednik
                poszedl do profesora, profesor wysmarowal rekami doktranta ankiete, urzednik
                zamiescil.

charioteer1 napisał:

> Jest cala masa uczonych, ktorzy nie publikuja poza uczelnianymi zeszytami. Czy
                > cos z tego wynika?
                >
                • charioteer1 Re: Ankieta 18.04.10, 11:56
                  Ankiete wysmazyla Rada Mlodych Naukowcow, specjalne cialo powolane przez pania
                  minister, ktore ma doradzac pani minister w sprawach reformy nauki i szkolnictwa
                  wyzszego.
                  • dala.tata Re: Ankieta 18.04.10, 12:57
                    no to wlsanie mowie! mozesz zalamywac rece nad rada mlodych naukowcow, a nie nad
                    ministerstwem, nie? to klasycznym przyklad gdzie dobre checi mozna se wsadzic.

charioteer1 napisał:

> Ankiete wysmazyla Rada Mlodych Naukowcow, specjalne cialo powolane przez pania
                    > minister, ktore ma doradzac pani minister w sprawach reformy nauki i szkolnictw
                    > a
                    > wyzszego.
                    >
                    • charioteer1 Re: Ankieta 18.04.10, 13:15
                      E tam, jaki minister, tacy doradcy, albo odwrotnie.
                      • dala.tata Re: Ankieta 18.04.10, 14:14
                        z calym szacunkiem, chario, pieprzysz na potege. to nie minister wybiera
                        czlonkow rady:

Rada Młodych Naukowców liczy 21 członków. Reprezentują 15 dyscyplin
                        naukowych. Do rady delegowały ich stowarzyszenia zrzeszające laureatów polskich
                        i zagranicznych stypendiów: Stowarzyszenie Stypendystów „Polityki”, Klub
                        Stypendystów Zagranicznych Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, Klub Stypendystek
                        L’Oreal Polska oraz Krajowa Reprezentacja Doktorantów. Mają opiniować akty
                        prawne dotyczące szkolnictwa wyższego i nauki.

byc moze jaka nauka, taka rada, ale z cala pewnoscia nie ma to nic wspolnego w
                        tym wypadku z decyzjami Kudryckiej.
                        • charioteer1 Re: Ankieta 18.04.10, 15:23
                          dala.tata napisał:

> to nie minister wybiera czlonkow rady:

Dala, z calym szacunkiem, ale nic takiego nie mowie.
                          • dala.tata Re: Ankieta 18.04.10, 16:00
                            chario, przez kilka postow zrzucasz odpowiedzialnosc za te ankiete na
                            ministerstwo i samego ministra. wykazuje ci, ze minister nie ma zandego wplywu
                            na to, kto te ankiete ukladal, wiec nie ma sensu przypisywac jej odpoweidzialnosci.

ale powykrecaj kota ogonem jeszcze troche.
                            • charioteer1 Re: Ankieta 18.04.10, 16:12
                              dala.tata napisał:

> ale powykrecaj kota ogonem jeszcze troche.

To juz tobie zostawiam. Baw sie dobrze, dala!
                              • dala.tata Re: Ankieta 18.04.10, 16:22
                                hehehehehe.

charioteer1 napisał:

> dala.tata napisał:
                                >
                                > > ale powykrecaj kota ogonem jeszcze troche.
                                >
                                > To juz tobie zostawiam. Baw sie dobrze, dala!
                                >
                                >
      • ford.ka Re: Ankieta 18.04.10, 11:02
        To napisz, że jest inaczej. Masz sporo miejsca na obszerne
        odautorskie wypowiedzi. U mnie jest inaczej, nikt mi się nigdy do
        niczego nie dopisał.
    • d1g Re: Ankieta 18.04.10, 15:24
      Szanowni Państwo,

Nigdy nie pracowałem naukowo w Polsce, więc nie chcę się wypowiadać na temat stosunków panujących na uczelniach. Wierzę, że jest dobrze.

Kilkukrotnie jednak byłem zapraszany do współpracy z polskimi uczelniami (pierwsza piątka uczelni technicznych w różnych rankingach). Niestety, poziom naukowy doktorów i profesorów zdecydowanie odbiega od standardów, do których jestem przyzwyczajony. Co więcej, odniosłem wrażenie, że po habilitacji polski naukowiec przestaje być aktywny, a jego publikacje wynikają z pracy jego magistrantów i doktorantów. Tu, gdzie obecnie pracuje, obowiązkowe jest dołączanie do każdej publikacji dokumentu, w którym każdy ze współautorów oświadcza, jaki jest jego wkład. Gdy poprosiłem o to samo kolegów z polskiej uczelni, nagle ich szef miał wielki problem. Ogólnie wstyd.

Nie chcę krytykować polskiego środowiska naukowego, ale na podstawie mojego doświadczenia, przynajmniej te osoby, z którymi współpracowałem, nadal niepoprawnie podchodzą do swojej pracy i przedstawiona ankieta dotyka odpowiednich problemów. Liczę, że ministerstwo będzie bezkompromisowe.
      • charioteer1 Re: Ankieta 18.04.10, 15:30
        d1g napisał:

> Niestety, poziom naukowy
        > doktorów i profesorów zdecydowanie odbiega od standardów, do których jestem pr
        > zyzwyczajony.

Nazwales problem po imieniu. Wiekszosc problemow, ktorych dotyczy ankieta, to sa
        pochodne tego faktu.
      • dala.tata Re: Ankieta 18.04.10, 16:22
        bardzo przepraszam, ale skoro nie pracujesz naukowo, to do jakich standardow
        jestes przyzwyczajony?
        • d1g Re: Ankieta 18.04.10, 22:10
          Nie pracuję naukowo w Polsce, tak jak napisałem w pierwszym zdaniu.
          • dala.tata Re: Ankieta 18.04.10, 22:15
            przepraszam, moje niedopatrzenie. pytanie wycofuje.

d1g napisał:

> Nie pracuję naukowo w Polsce, tak jak napisałem w pierwszym zdaniu.
      • drniehabil Re: Ankieta 20.04.10, 19:33
        Masz 100% racji.
        lech.keller@gmail.com
      • marionaud_1 Re: Ankieta 21.04.10, 11:51
        I znowu się czegoś dowiaduję o polskich uczelniach. W mojej, przy składanie
        rocznego sprawozdania z prac naukowych, trzeba przy tytule podać % afiliacji w
        uczelni (jeśli pracuje się i poza nią) oraz% wkładu własnego, jeśli praca
        zbiorowa. Inaczej system elektroniczny nie zamknie sprawozdania. To tak nie jest
        wszędzie?
    • loleklolek_pl Re: Ankieta 20.04.10, 08:47
      a mi tam ankietka nawet się podobała :-). Miała kilka mankamentów, np. kilka
      bezsensownych pytań, np. "Zasady przyznawania grantów wynikające z kwestii
      niemerytorycznych", no i można było ja wypełnić parę tysięcy razy. Ale jest to
      trochę kompensowane ostatnimi 6ścioma pytaniami otwartymi.
      • marionaud_1 Re: Ankieta 20.04.10, 19:10
        Ankietka jest fatalna! MA założoną tezę o powodach niepowodzeń tzw. młodych
        naukowców (w ogóle nie pyta, np. o ich predyspozycje do tej pracy, od razu
        zakłada, że wina leży gdzieś w "systemie") i stawia pytania, na które nie daje
        się odpowiedzieć. Jestem zdumiona, bo jeśli dobre pamiętam Dominik Antonowicz to
        socjolog zajmujący się szkolnictwem wyższym - innych z Rady nie znam. A
        socjologowi takie narzędzie nie powinno przejść przez pióro (komputer).
        • loleklolek_pl Re: Ankieta 21.04.10, 09:18
          Ankieta ta ma w istocie założone pewne tezy, można się z nimi nie zgodzić - ja
          nie zgodziłem się z większością. Pytania o predyspozycje do pracy? Oczywiście
          powinny być zamieszczone - tylko sama ankieta trochę by się wydłużyła, przecież
          wprost nie ma sensu się pytać. Ja potraktowałem tę ankietę jako zwykły formularz
          do nazwijmy to konsultacji społecznych wykorzystując ostatnie pytania. Wyżaliłem
          swoje problemy, od czego poczułem się lepiej i zająłem się innymi sprawami. Nie
          wiem, czy wziąłbym udział w ankiecie, w której pierwsze 150 pytań byłoby testami
          na inteligencję, kreatywność i wszystko inne, co predysponuje młodego naukowca
          do bycia młodym naukowcem - raczej nie mam aż tyle czasu. A fakt, że można sobie
          było ją wypełnić dowolną ilość razy (nawet bez sztuczek w rodzaju zmiana nr IP)
          i tak zdyskwalifikowałby tę ankietę, jako miarodajne źródło informacji.
          • marionaud_1 Re: Ankieta 21.04.10, 10:31
            Ha, jeśli to ma być narzędzie do dania upustu emocjom - to może też wypełnię -
            emocji ci u mnie dostatek. Ale chyba jednak w zamierzeniu ma być badaniem
            socjologicznym - i tu już zgody nie ma.
    • drniehabil Re: Ankieta 20.04.10, 19:32
      Wypelnilem. Chyba wiecie, co napisalem...
    • charioteer1 Re: Ankieta 21.04.10, 17:29
      Termin ankiety przedluzono do 4 maja.

Zachecam do wypelnienia wszystkich, ktorzy do tej pory nie wypelnili. Jezeli Wy
      nie wypelnicie, to wypelni kagan i to pewnie wiecej niz jeden raz. Pytania
      zawarte w ankiecie wrecz zachecaja do udzialu wszelkich frustratow i innych
      lesiopodobnych paranaukowcow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka