Dodaj do ulubionych

Protest Solidarności przeciwko reformie

24.06.10, 00:57
www.tvp.pl/krakow/aktualnosci/spoleczne/akademicka-solidarnosc-protestuje/2016052
"Studentom ciśnienie podnosi sesja egzaminacyjna, wykładowcom plany polityków,
którzy chcą zreformować szkolnictwo wyższe. NSZZ "Solidarność" Wyższych
Uczelni Krakowa rozpoczęła protest."
Obserwuj wątek
    • flamengista Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 24.06.10, 08:15
      Ciekawe, może jednak będzie strajk. Tylko, że jak w październiku to trochę za
      późno, bo ustawa może wtedy wejść w życie.

BTW: co jest z ustawą w sejmie? Przeszła już i czeka na podpis prezydenta?
      • niewyspany77 Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 24.06.10, 08:47
        nie jestem w stanie dojrzec, co napisali na wywieszce, ale z tego co pisze w
        artykule to chodzi raczej o to, zeby nic nie zmieniac, imho.
        • ford.ka Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 24.06.10, 09:08
          No bez przesady, proszę! Pensje można by podnieść ;)
          • niewyspany77 Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 24.06.10, 14:51
            nie podniesc, zroznicowac co najmniej w granicach widelek ministerialnych,
            okreslic jasne kryteria kwalifikowania do dolnej/sredniej/gornej stawki widelek.
      • adept44_ltd Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 24.06.10, 09:27
        z tego, co słyszałem, została na tyle skutecznie oprotestowana, że można o niej
        zapomnieć...
      • pfg Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 24.06.10, 14:51
        flamengista napisał:

> BTW: co jest z ustawą w sejmie?

O ilke mi wiadomo nie weszła jeszcze pod obrady Sejmu. W tej sytuacji o wejściu
        w życie w październiku 2010 mozna już chyba zapomnieć.
    • popisuarka Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 24.06.10, 12:39
      Beton akademicki sie broni przed konkurencja!
      • adept44_ltd Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 24.06.10, 12:46
        bredzisz, betonie akademicki...
        • popisuarka Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 24.06.10, 14:18
          Akurat ja jestem ZA reformami!
          • chilly Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 24.06.10, 14:31
            Sądzę jednak, że "reforma" dojrzewa do tego, aby od 1.10.2011 wejść w
            życie. Pytanie tylko, w na ile zmienionej formule.
            Co zaś do "Solidarności" - może lepiej, gdyby nie zabierała głosu w tej
            sprawie. Ten przykościelny związek nie ma nic wspólnego (poza nazwą) z
            jej wielką poprzedniczką. Na mojej uczelni z pewnością nie broni praw
            pracowniczych (choć jej przewodniczący z urzędu jest członkiem senatu),
            za to stanowi doskonałą odskocznie do dalszej kariery administracyjnej.
            • popisuarka Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 24.06.10, 15:18
              No coz...
              www.rozbrat.org/kultura/ksiazki/415-kleska-solidarnosci-d-osta
          • adept44_ltd Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 24.06.10, 16:30
            około 100 lat w tyle...
            • popisuarka Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 24.06.10, 18:40
              Czytales te ksiazke?
    • charioteer1 Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 24.06.10, 15:25
      Troche pozno sie obudzili. Protestowac trzeba bylo, kiedy pani minister
      likwidowala badania wlasne. To jest w ustawie o finansowaniu nauki. O ile sie
      orientuje, ta ustawa czeka juz tylko na podpis Bronka. Wszystko wskazuje na to,
      ze od 1 stycznia zostaniemy bez jakichkolwiek pieniedzy na badania - grantow
      ministerialnych juz nie bedzie, a NCN jeszcze nie bedzie.
      • popisuarka Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 24.06.10, 15:35
        Konkretnie, to o jakich badaniach piszesz? Bowiem kompilowanie
        "literature review" to jest dopiero wstep do prawdziwych badan... A poza tym, to
        kto wam zabrania podjecia pracy za granica, czyli tam, gdzie sa prawdziwe
        pieniadze na prawdziwe badania? Przeciez sadzac po waszych wpisach, to caly
        Zachod powinien sie dobjac o polskich koryfeuszy nauki!
      • adept44_ltd Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 24.06.10, 16:32
        nawet nie była czytana w sejmie i, jak pisałem, chodzą słuchy, że raczej nie
        będzie...
        • charioteer1 Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 24.06.10, 19:48
          Ale my o tej samej ustawie mowimy? Komplet ustaw o finansowaniu nauki, o
          instytutach badawczych i jeszcze o czyms trafil do sejmu rok temu, albo jakos
          tak, teraz czekaja na podpis prezydenta. Ustawa o szkolnictwie wyzszym, a
          wlasciwie jej nowelizacja, nie byla jeszcze czytana w sejmie.
          • adept44_ltd Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 24.06.10, 20:44
            OK
          • flamengista chodzi o nowelizację ustawy o szkolnictwie 25.06.10, 08:19
            wyższym.

Tą, która wprowadza 8-letnie kontrakty dla adiunktów, "szybszą ścieżkę
            habilitacyjną", likwidacje urlopu habilitacyjnego i inne miłe rzeczy.

Oczywiście, ustawy o finansowaniu nauki przeszły już przez Sejm.
    • bumcykcyk2 Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 24.06.10, 22:34
      Mam nadzieję, że ustawę będzie podpisywał wybrany prezydent, a nie teraz Bronek
      jako p.o.

Czuję oddech komuny, gdy w myśl nowej ustawy będę musiał przepisać działalność
      gospodarczą na żonę, bo mnie nie będzie jej wolno bez zgody rektora prowadzić.

Niezmiernie też jestem ciekawy skutków praktycznej jednoetatowości.

Ps. Jeśli wygra Kaczor, to ustawy nie podpisze skoro Solidarność jest przeciw.
      Głosujmy na Kaczora:)
      • chilly Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 25.06.10, 16:41
        Nie ma takiej opcji.
        • charioteer1 Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 25.06.10, 17:23
          chilly napisał:

> Nie ma takiej opcji.

Przemysl to jeszcze. Bronek podpisze kazda bzdure wypichcona w ministerstwie.
          • adept44_ltd Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 25.06.10, 18:11
            tylko z obowiązku zapytam, po czym wnosisz?
            • pr0fes0r Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 25.06.10, 19:23
              adept44_ltd napisał:

> tylko z obowiązku zapytam, po czym wnosisz?

Z nudy się wtrącę - nie liczyłbym na to, że będzie wetować ustawy opracowane
              przez własny (tj PO) rząd.
              • adept44_ltd Re: Protest Solidarności przeciwko reformie 25.06.10, 19:43
                przemawia to do mnie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka