adept44_ltd 15.05.12, 16:49 www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=5074&Itemid=909 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adept44_ltd Re: ranking 2012 15.05.12, 17:21 tak, oni nieźle wypadają też w branżowych europejskich rankingach, zastanawia mnie tylko stosunek potencjału naukowego do efektywności naukowej. Odpowiedz Link
proon Re: ranking 2012 15.05.12, 19:48 a czy koledzy wgłębili się w szczegóły kryteriów tego rankingu? Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: ranking 2012 15.05.12, 20:03 które to konkretnie szczegóły ma kolega na myśli? Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: ranking 2012 15.05.12, 22:07 No skąd te dane? Z ankiety? Większość uczelni sama o sobie nie wie takich rzeczy, więc skąd? Odpowiedz Link
h_hornblower Re: ranking 2012 15.05.12, 22:49 zitterbewegung napisał: > No skąd te dane? Z ankiety? Większość uczelni sama o sobie nie wie takich rzecz > y, więc skąd? «Pisze» w metodologii, ze ze zrodel egzogenicznych wobec uczelni. M.in z «aktualnych danych Ministerstwa» (prosze sie nie smiac, to taki zgrabny oksymoron). «W pogoni za fantomem obiektywizmu i inne opowiadania». Mnie najbardziej sie podobaja takie «smaczki». Autorzy rankingu pisza: Podobnie jak w roku ubiegłym, przygotowaliśmy Ranking w Grupach Kierunków Studiów, który dla kandydatów na studia jest równie ważny jak ranking uczelni, bo ułatwia wybór kierunków studiów. No to zobaczmy, jak ulatwia. W rankingu ogolnym ekonomiczna uczelnia Kozminski jest oczko przed ekonomiczna uczelnia SGH, natomiast w «Grupach Kierunków Studiów» wsrod uczelni ekonomicznych Kozminski jest na siodmym mijescu dopiero, lata swietlne za SGH, ktrore jest na miejscu pierwszym... Jak ktos ma czas, to niech sie w to wgryza - na pierwszy rzut oka jest to m.in. wynik rezygnacji w tym drugim przypadku z miernika pt «umiedzynarodowienie». pzdr horny Odpowiedz Link
ultimatebelfer Re: ranking 2012 16.05.12, 12:40 Spokojnie, te 'lata świetlne' to tylko kwestia czasu, i to raczej liczonego w miesiącach niż w latach. Sporo 'lat świetlnych' pokonał Koźmiński, dołączając do grona najlepszych światowych uczelni biznesowych w zaledwie dwie dekady istnienia na rynku, w przeciwieństwie do większości uczelni publicznych z powodzeniem konkuruje na rynku międzynarodowym, kilka miejsc w sterowanym ręcznie rankingu to przy tym "pikuś". Trzeba też wziąć pod uwagę rankingi FT, którymi sterować się nie da, bo tu nie wystarczą kontakty, układziki i zależności, żeby sterować kryteriami. I teraz najważniejsze co mam do powiedzenia, na tym powinniśmy się skupić: IMHO spieranie się kto jest lepszy SGH czy ALK to cenna para pchana w gwizdek, bez możliwości uzyskania jakiejkolwiek korzyści. Na tym etapie, powinno być już dla nas oczywiste, że obydwie uczelnie są bardzo dobre i konkurencyjne w stosunku do uczelni zagranicznych. Co lepsze, tak na prawdę, uderzają w inne segmenty rynku. To, nad czym obydwie te uczelnie powinny się skupić, razem z całą resztą, to promowanie Polski jako miejsca, gdzie można zdobyć doskonałe wykształcenie ekonomiczne i gdzie można rozpocząć karierę międzynarodową. Wystarczy poobserwować przedstawicieli uczelni z innych krajów, którzy na międzynarodowych targach pracują razem, odsyłają sobie wzajemnie kandydatów (bo np. tego nie stać na studia u mnie to go odeślę do kolegi obok, albo, tego stać na dużo lepszą uczelnię od mojej to odeślę go tam (!) - widziałem to na własne oczy). Dla nich ważne jest, żeby student przyjechał do ich kraju i promował go wśród kolegów, nie podrzucają sobie kłód pod nogi, nie kłamią o konkurencji i nie wbijają sobie szpil, za to wieczorami siadają razem i obmyślają wspólne strategie i gdzie dalej pojadą. Nad tym powinniśmy pracować. A nie analizować niewielkie różnice w krajowych tabelkach. Takie moje prywatne zdanie. I tak, jestem pracownikiem Koźmińskiego - najlepszej uczeni ekonomicznej w Europie Środkowo-Wschodniej, jakby się ktoś pytał ;) Odpowiedz Link
h_hornblower ale ja PRZECIEŻ nie o tym :) 16.05.12, 17:52 ultimatebelfer napisał: > Takie moje prywatne zdanie. I tak, jestem pracownikiem Koźmińskiego - najlepsze > j uczeni ekonomicznej w Europie Środkowo-Wschodniej, jakby się ktoś pytał ;) A zatem, Drogi Kolego, gratuluję znalezienia się na szczycie :) Zauważ jednak, że ja nie odnosiłem się wyżej do jakże istotnego problemu pt. "czy Koźmiński jest lepszy od SGH i czy naprawdę", tylko do samego rankingu. Ranking ten MOIM ZDANIEM niestety raczej zniechęca do studiowania ekonomii* w Koźmińskim na rzecz studiowania w SGH ("wskaźnik" dla SGH=100 (czytaj: na naszym podwórku klasa sama w sobie), dla Koźmińskiego nieco ponad 50 (siódme miejsce na podwórku)), pomimo tego, że "generalnie" (ranking główny) ocenia Koźmińskiego nieco lepiej niż SGH. Biorąc pod uwagę, że obie uczelnie "walczą" w jednaj i tej samej kategorii pt "uczelnia ekonomiczna" (na SGH nie da się studiować medycyny, fizyki ani sinologii - u Was chyba podobnie?) tak duża rozbieżność między obydwoma subrankingami nakazuje MOIM ZDANIEM hm... ostrożność w poważnym traktowaniu tej (jak to się mówi na forum) "metodologii". pzdr horny * szeroko pojętej, OK? Odpowiedz Link
carnivore69 Re: ranking 2012 17.05.12, 11:46 Tak z ciekawosci - jak wyglada, powiedzmy, piatka najlepszych publikacji wygenerowanych w Kozminskim w ciagu ostatnich 5 lat? Pzdr. Odpowiedz Link
h_hornblower ? 17.05.12, 18:00 carnivore69 napisał: > jak wyglada, powiedzmy, piatka najlepszych publikacji wygene > rowanych w Kozminskim w ciagu ostatnich 5 lat? Co to znaczy "najlepszych"? Najbardziej znana jest chyba ta: www.amazon.com/Truth-Errors-Lies-Politics-Economics/dp/0231150687 W stopce książki czytamy: Grzegorz W. Kolodko, one of the world's leading authorities on economics and development policy and a key architect of Poland's successful economic reforms, co jest chyba przesadą, niemniej jednak warto przewinąć stronę, by zobaczyć na dole komentarze trzech noblistów z ekonomii, Fukuyamy itd. pzdr horny Odpowiedz Link
carnivore69 Re: ? 17.05.12, 18:17 > Co to znaczy "najlepszych"? Tych, ktore zostaly opublikowane w mozliwie najlepszych czasopismach. Czyli im blizej, powiedzmy, QJE (ekonomia), JF (finanse) czy SMJ (strategia) tym lepiej. > rel="nofollow">www.amazon.com/Truth-Errors-Lies-Politics-Economics/dp/0231150687 No, ale to juz chyba jest publicystyka (niewazne jak wysmienita), tudziez "valuable meditation", a nie nauka. Pzdr. Odpowiedz Link