Dodaj do ulubionych

visiting scholar w UK

26.09.12, 09:46
Dostałam zaproszenie z jednego z uniwersytetów w UK do przyjazdu jako visiting scholar. Strona zapraszająca ma jakiś program, który do tego służy.

Moje pytanie. Czy mam się spodziewać, że oni będą jakoś partycypować w kosztach? Zupełnie nie wiem, czego się spodziewać (liczę raczej na krótki pobyt-do miesiąca). Czy sam fakt, że światły uniwersytet mnie zaprosił jest wszystkim czego mogę od nich oczekiwać? Jakie macie doświadczenia w tym zakresie? Czego mogę się spodziewać pod względem pokrycia kosztów (np. zakwaterowania?)? Czy raczej mam jak w dym uderzać do dziekana po kasę....

No i trochę głupio na tym etapie (mocno wstępnym) pytać ich o pieniądze. Jaka jest praktyka w tym zakresie? Wie ktoś?
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: visiting scholar w UK 26.09.12, 10:01
      Zupelnie nie glupio pytac o forse. to wrecz naturalne pytanie, ktorego sie beda spodziewac. I zupelnie spokojnie mozesz ich zapytac czy maja funusze, ktore beda wkladem pokrywajacym przynajmniej czesc kosztow.
    • pfg Re: visiting scholar w UK 26.09.12, 10:44
      Spokojnie możesz się pytać o pieniądze, to całkiem naturalne pytanie. Spytaj się ich koniecznie czy oni ci organizują jakieś zakwaterowanie; jeśli z urzędu tego nie robią, poproś - gdy już ustalisz czas pobytu - żeby wynajęli ci coś w miarę wygodnego, ale też w miarę taniego.

Z moich doświadczeń wnoszę, że jeśli mają grant, to muszą go na coś wydać :-) Więc albo zapewnią ci darmowe zakwaterowanie i bony do stołówki studenckiej, albo mają dla visitors forsę, a wizytorzy płacą za wszystko sami (tym ważniejsze, żeby oni znaleźli ci jakieś rozsądne zakwaterowanie). Natomiast raczej nie zapłacą za podróż.
      • h_hornblower Re: visiting scholar w UK 27.09.12, 09:28
        pfg napisał:

> poproś - gdy już ustalisz czas pobytu - żeby wynajęli ci coś w mi
        > arę wygodnego, ale też w miarę taniego.

Nie wiem, dominiko, na jakim jesteś etapie kariery, ale jeśli nie czujesz się jeszcze bardzo ważna :) to możesz zapytać o miejsce w Univ. Hall. Z moich doświadczeń wynika, że może to być świetna opcja w krajach anglosaskich. Zwłaszcza poza ścisłym rokiem akademickim (dydaktycznym) - wtedy na pewno są miejsca (chyba, że zamykają cały interes).

pzdr
        horny
    • dworzec Re: visiting scholar w UK 26.09.12, 11:05
      może byc jednak tez tak, ze sami beda chcieli oplaty za mozliwosc przyjazdu, pewien modny instytut na bardzo dobrym brytyjskim uniwersytecie standardowo wola miesiecznie po 500 GBP "bench fee", inny dobry, ale nie az tak 100 GBP miesiecznie; pewnie wiele zalezy od dyscypliny i programu, ale zdecydowanie warto to wyjasnic
    • s.dominika Ha! 27.09.12, 12:10
      Czarny scenariusz się spełnił....

Oczywiście oni zupełnie inaczej rozumieją zaproszenie niż ja .... (zwłaszcza w kwestiach finansowych)

Oni mnie zaprosili - więc to uznają za swój wkład, bo ominęłam tym samym proces rekrutacji i selekcji do tego programu. Ale fee za miesiąc (125funtów bez biura lub 420funtów z biurem) muszę ponieść sama .... Powiedzmy, że to do przejścia jest.

Jednak praktycznie wszystkie inne koszty na mnie. Grant chyba jakiś muszę wygrać w Polsce, żeby tam pojechać.... i nie zbankrutować. Albo prosić dziekana, ale nie wiem, czy on na coś takiego da mi pieniądze ..

Ile może kosztować wynajęcie jakiegoś mieszkania/pokoju/kawalerki na miesiąc w Manchesterze? Jaki to rząd pieniędzy może mnie ktoś oświecić?
      • dala.tata Re: Ha! 27.09.12, 12:25
        tym lepiej jednak, ze napisalas i sie dowiedzialas. warto jednak przemyslec taki wyjazd. :-)
      • dworzec Re: Ha! 27.09.12, 13:41
        wejdz na www.gumtree.com/manchester - tam sprawdzisz ceny wynajmu

u mnie np. jedyne na co dziekan sie zgadza to zrobienie calego pensum w jeden semestr, dzieki czemu w drugim semestrze mam pensje a nie mam dydaktyki i moge se jechac. nie wiem tylko czy nie lepiej bym wyszedl jadac na malediwy lezec w hamaku, ale to juz kazdy sam musi stwierdzic
      • carnivore69 Re: Ha! 27.09.12, 17:36
        Jakies visitors' residences na pewno tam maja. A oplata pewnie od ca 500 funtow/m-c w gore.

Pzdr.
      • drdespero Re: Ha! 27.09.12, 20:04
        Sprobuj na tej stronie dla pracownikow.
        themarketplace.staffnet.manchester.ac.uk/item_list.aspx#16
        i tą stronę
        www.accommodationforstudents.com/Manchester.asp
        to sa sprawdzone i bezpieczne strony, na gumtree bym uwazala.

• drdespero Re: Ha! 27.09.12, 20:07
          I jeszcze tu
          www.staffnet.manchester.ac.uk/employment/staff-benefits/discounts/on-campus/chancellors.htm
          parasolkę i gumowce zapakuj ;-)
          • drdespero Re: Ha! 27.09.12, 20:09
            Przepraszam nie ten link wkleilam, a nie wiem jak to usunac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka