Dodaj do ulubionych

Pora na konsolidację

24.01.13, 10:14
No to już chyba wiemy, jaki będzie kolejny etap na drodze do świetlanej przyszłości...

www.naukawpolsce.pap.com.pl/aktualnosci/news,393831,prezydent-konsolidacja-uczelni-szansa-na-wzmocnienie-ich-potencjalu.html
Obserwuj wątek
    • podworkowy Re: Pora na konsolidację 24.01.13, 10:29
      cóż, po konsolidacji awans parametryczny pewny...
      • dr_pitcher Re: Pora na konsolidację 25.01.13, 00:12
        Mnie dziwi co innego:

32. Grażyna ODYNIEC - profesor nauk fizycznych, Lawrence Berkeley National Laboratory USA

36. Józef PRZYTYCKI - profesor nauk matematycznych, George Washington University USA

Jaki jest cel przyznawania tylulu osobom spoza kraju?

• adept44_ltd Re: Pora na konsolidację 25.01.13, 00:14
          ale uważasz, że powinno się je wykluczyć? przecież to te osoby starają się o tytuł...
        • dala.tata Re: Pora na konsolidację 25.01.13, 08:25
          Jk juz adept powiedzial, nikt im tego nie narzuca. Ci ludzie sami wszczynaja postepowanie. A powodow jest wiele, rzecz jasna. Od kolekcjonerstwa i udowodnienia sobie i innym, do zabezpieczenia sie na wypadek checi powrotu do kraju.
        • whiteskies Re: Pora na konsolidację 25.01.13, 11:09
          Np. mozna ich prosić o opiniowanie innych nominacji profesorskich. Ja w mojej waskiej dziedzinie zabiegam o to zeby moi koledzy robili tez polskie habilitacje i profesury.
          WCaly system recenzji, współpracy, prowadzenia badan jest jednak bardzo naznaczony piętnem państwowej habilitacji i tytułu. Jesli chcą współpracować i pomagać, maja związek z tym co dzieje sie w kraju znacznie łatwiej jest gdy maja takie papierki...
        • mn7 Re: Pora na konsolidację 25.01.13, 11:56
          Chyba oczywisty.
          Proponujesz wykluczenie takich osób???
          • dr_pitcher Re: Pora na konsolidację 25.01.13, 21:29
            Absolutnie nie chce ich wykluczac. Zastanawiam sie tylko po co jest im to potrzebne.
            1. do wspolpracy nie jest to konieczne
            2. w wypadku powrotu - taka procedura winna zajac miesiac/dwa
      • ford.ka Re: Pora na konsolidację 25.01.13, 18:57
        A po konsolidacji przyjdzie restrukturyzacja zatrudnienia:

serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja/artykuly/674767,uczelnie_beda_zwalniac_magistrow_i_doktorow.html
        • oluuu Re: Pora na konsolidację 25.01.13, 21:47
          Niedługo na uczelniach będą zatrudniać tylko osoby, które skończyły 100 urodziny.
          Co za parodia...
    • adept44_ltd Re: Pora na konsolidację 24.01.13, 10:49
      Trzeba budować świadomość konieczności budowania procesów...

toż budujemy...
      • chilly Re: Pora na konsolidację 24.01.13, 11:14
        Przeglądając listę nominowanych nie mam wątpliwości, że polska nauka wreszcie awansuje w światowych rankingach (profesor Segda - to brzmi dumnie). I drugi wniosek - procedury awansowe czasami trwają zbyt długo...
        • flamengista zostaw Segdę w spokoju 24.01.13, 22:37
          to jest świetna aktorka:)

I nie jej wina, że w ramach kretyńskiego systemu sztuka została podpięta pod "naukę", a artyści robią doktoraty i habilitacje, by uczyć innych aktorów.
          • adept44_ltd Re: zostaw Segdę w spokoju 24.01.13, 22:54
            fakt, choć wolę ją w Operetce niż w Faustynie...

nie robią doktoratów i hab., tylko je przekwalifikowują i jest to rzeczywiście durne...
            • pfg Re: zostaw Segdę w spokoju 25.01.13, 08:22
              W ogóle w tym rozdaniu było dużo tytułów w zakresie sztuki.
              • mn7 Re: zostaw Segdę w spokoju 25.01.13, 11:57
                Tak, też mi się rzuciło w oczy.
                • chilly Nie zdążyli się skonsolidować? 04.02.13, 10:29
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13342932,Uczelnia_Krauzego_i_Szczurka_w_klopotach_finansowych.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka