assembea
15.02.13, 21:54
W innym wątku flamengista pisze o mnożących się obowiązkach administracyjnych, którymi obciąża nas administracja, która chce, by wyręczać ich w _ich_ pracy... A to przy okazji przygotowań do ankiety jednostki. U nas również trwają takie przygotowania. W związku z tym w ciągu kilku dni mamy wprowadzić do systemu "Polska Bibliografia Naukowa" z pbn.nauka.gov.pl informacje o publikacjach. Ciekawy jestem, jak Państwu idzie obsługa PBNu... Informacja o jego zaistnieniu pojawiła się w dzisiejszym newsletterze ministerstwa - czyli gorąca nowość. A jak to wygląda w praktyce? Mizernie - ja miałem spore kłopoty, a po zgłoszeniu błędów PBNu do "helpdesku" dowiedziałem się, że "istotnie, PBN nieprawidłowo obsługuje import słów kluczowych z BibTeX" i obiecano mi, że ICM, który obsługuje nowy portal, "usunie błąd jak najszybciej".
Znaczy mamy babrać się z nieprzetestowanym, niedziałającym systemem, zamiast zająć się prawdziwą pracą, czyli przygotowywaniem publikacji? Ministerstwo nie stać na zatrudnienie kompetentnych informatyków? Nawet taką robotę dostaje się w tym kraju po znajomości?