Dodaj do ulubionych

tytuł doktora

18.08.13, 20:00
Czy doktor to tytuł? jak twierdzi autor referatu:
www.ck.gov.pl/images/PDF/Awanse/KreczmanskaGigolKatarzyna/Autoreferat.pdf
czy to czy doktor jest tytułem, zależy od Rady naukowej?
(jedna rada nadaje np. stopień profesora a inna tytuł doktora lub odwrotnie)

a może jest to element który nie jest pożądanym elementem oficjalnego dokumentu?

Obserwuj wątek
    • fajnytoster Re: tytuł doktora 18.08.13, 23:14
      Zajrzyj do ustawy o stopniach i tytułach naukowych. Tam wszystko jest jak na tacy.
      • dolpanea Re: tytuł doktora 19.08.13, 09:10
        wiem, że wszystko jest w ustawie
        - doktor to stopień, a nie jak w autoreferacie "tytuł"
        - doktor habilitowany, to stopień
        itp.
        tytuł to dopiero profesor

bardziej interesuje mnie, czy i w jakim stopniu, jest dowolność stosowania zamiennie stopień/tytuł w autoreferacie
        to określa nie ustawa a zwyczaje w środowisku i ocena tego środowiska
        • dala.tata Re: tytuł doktora 19.08.13, 10:56
          Nie ma dowolnosci, stopien to stopien, a tytul to tytul. i tyle. Jednak nie dajmy sie zwariowac, co? proponujesz uwalenie habilitacji z powodu gego, ze sie komus tytul ze stopniem pomylil?
          • dolpanea Re: tytuł doktora 19.08.13, 15:02
            nie proponuję uwalenia habilitacji za to, że komuś się stopień z tytułem pomylił

bardziej zastanawiam się, czy nie jest to CELOWE i ŚWIADOME nie przez pomyłkę a z zamiarem promowania takiej formy użycie

na przykład ustawa mówi o "osiągnięciach" w liczbie mnogiej - co oznacza, że akceptowalne jest "osiągnięcie" jako jedno wystarczające

jak jest z tym stopniem, czy tytuł to zwykły synonim stopnia a stopień profesora to tak samo dopuszczalna (choć nie ustawowa) forma jak tytuł doktora...
            • adept44_ltd Re: tytuł doktora 19.08.13, 15:06
              nie, nie jest to synonim... (podobnie nie jest ze stanowiskiem...); choć chyba słownik języka polskiego zdaje się to synonimizować..., jeśli przy doktorze nie jest to problem- wszyscy wiedzą, o co chodzi (no może komuś się mylić z lekarzem), to przy profesurze już jest...
            • dala.tata Re: tytuł doktora 19.08.13, 15:55
              Autoreferat bylby niezwykle dziwnym miejscem na promowanie czegokolwiek.
    • ford.ka Re: tytuł doktora 19.08.13, 12:38
      Z doświadczenia zauważę, że im mniej kto ma do powiedzenia jako naukowiec, tym bardziej go ruszają różnice między tytułem zawodowym / stopniem naukowym / tytułem naukowym / stanowiskiem. Na mojej prywatnej liście głupków wysokie miejsca zajmują dwaj panowie, z których jeden przedstawia się jako "profesor tytularny" a drugi jako "adiunkt habilitowany".
      • dala.tata Re: tytuł doktora 19.08.13, 13:16
        no ale tytulomania jest czescia niezbywalna nauki poslkiej, prawda? Zawsze na mnie krzyczycie, jak mowie, ze literki przed nazwiskami w programach polskich konferencji sa idiotyczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka