Dodaj do ulubionych

King Abdulaziz University

04.09.13, 22:26
Moi amerykańscy znajomi przestali już wierzyć w ranking Szanghajski

www.shanghairanking.com/SubjectMathematics2013.html
no 22

a ostatnio uwaliłem jako recenzent jakąś prace stamtąd, w sumie mogłem zrobić z nimi biznes
Obserwuj wątek
    • piotrek-256 Re: King Abdulaziz University 05.09.13, 06:58
      A co w tym dziwnego? Ta uczelnia ma chyba swoje problemy, ale ma też dużo pieniędzy. Jeśli ranking uwzględnia pensje naukowców i warunki pracy to ona pewnie bije na głowę wszystko.
      Poza tym pieniądze pomagają w ściąganiu dobrych ludzi.

A co do recenzji, to że widziałeś jedną złą pracę stamtąd to nie znaczy, że nie ma dobrych z ich afiliacją ;). Jeśli szejk będzie dalej pompował pieniądze w uczelnie i nie będzie robił problemów naukowcom, to myślę, że ta uczelnia będzie się wspinać dosyć sprawnie do góry w rankingach i w opinii środowiska.
      • sprawdzacz_badaczy Re: King Abdulaziz University 05.09.13, 12:02
        > A co w tym dziwnego? Ta uczelnia ma chyba swoje problemy, ale ma też dużo pieni
        > ędzy.

W to nie wątpię

> Jeśli ranking uwzględnia pensje naukowców i warunki pracy to ona pewnie b
        > ije na głowę wszystko.

Myślę, że ranking też uwzględnia łapówki, które pomagają w otrzymaniu wysokiego miejsca w rankingu.

> Poza tym pieniądze pomagają w ściąganiu dobrych ludzi.

Lubie widzieć konkrety. Proszę o informatyków/matematyków o pomoc w szukaniu "dobrych ludzi" w tej instytucji. Nie ma ona "department of mathematics", wiec najbliżej jest "Faculty of Sciences":

math.kau.edu.sa/Pages-OUR-CONTACTS-MALES-CAMPUS.aspx
        math.kau.edu.sa/Pages-Staff-Directory-Alfaisaliyyah.aspx
        wskazówka: zazwyczaj w takich przypadkach warto najpierw szukać rosyjsko, czesko, bulgarsko, polsko itd. brzmiąco nazwisk, ja takich nie widzę.

>
        > A co do recenzji, to że widziałeś jedną złą pracę stamtąd to nie znaczy, że nie
        > ma dobrych z ich afiliacją ;).

Niestety w bazie prac z nauk matematycznych nie ma prac stamtąd opublikowanych w czołowych pismach w 2012-2013. Wkrótce to uzasadnię.
        • piotrek-256 Re: King Abdulaziz University 06.09.13, 07:29
          Za twoją prośbą przejrzałem i pracował teraz już chyba nie pracuje
          dsc.kau.edu.sa/content.aspx?Site_ID=302015&lng=AR&cid=207007
          Jeśli nie kojarzysz nazwiska, to popatrz na najważniejsze publikacje...

ogólnie polecam:
          dsc.kau.edu.sa/Pages-Former-Distinguished-Adjunct-Professors.aspxi
          dsc.kau.edu.sa/Pages-Distinguished-Scientists.aspx
          Tam są wypisani, naukowcy z nie arabskimi nazwiskami. Nie powiem, żebym ich kojarzył, ale ich uczelnie macierzyste już tak.

Prac nie przeglądałem.

Przy czym, bardzo możliwe, że Araby płacą za wyższe miejsce w rankingu. Tylko nie lekceważ ich bo ich rodzice pasali wielbłądy ;), kasa zmienia dużo, bardzo dużo w nauce...

A słowiańsko brzmiące nazwisk? Nie wiem, to może dlatego, że słowiańskie uczelnie nie są w top 50 a jak Słowianin wybije się na zagranice, to już nie czuje potrzeby szlajania się po świecie żeby dorobić i tak płacą mu przyzwoicie.
          • sprawdzacz_badaczy Re: King Abdulaziz University 06.09.13, 13:07
            Dziękuje za linki. Nazwiska są mi znane (niektórych kiedyś spotkałem). Z tego co sie dowiedziałem, np. Zelmanovovi (nagroda Feildsa) i paru innym zapłacili aby umieszczał Abdulaziz jako drugą swoja afiliacje. Dlatego nie jest ona wychwytywana przez bazę prac, jednak "pracuje" w rankingu. Jest to oczywisty kant, bo dla danego autora czy współautora, tylko jedna afiliacja powinna się liczyć do rankingu.

Pomimo tego, jest zaledwie kilka artykułów z podwójnymi afiliacjami, i to w dobrych ale nie czołowych czasopismach. Więc to wcale nie tłumaczy wartości 92 w pozycji TOP.
            Najprawdopodobniej twórcy rankingu ułożyli swoją własną listę TOP czasopism, wziętą w ten sposób aby odpowiednie uczelnie były na odpowiednich miejscach.
            • piotrek-256 Re: King Abdulaziz University 06.09.13, 14:01
              Najprawdopodobniej, albo araby mają wytyczne gdzie publikować, żeby liczyło się do rankingu.
              To na pewno jest uczelnia z aspiracjami i według mnie ma szanse. Na razie oszukują i kręcą, starają się zaistnieć. Ale są na 22 miejscu, więc jak Chińczyk szuka postdoca czy pracy to nie wydaje mu się to taka głupia opcja. Ludzie z Europy też pewnie się przełamią i dojdą do wniosku, że tam można pojechać i cię nie zabiją od razu. Jeśli utrzymają finansowanie to z czasem tam będzie pracować coraz więcej coraz lepszych ludzi. Z czasem, może oni będą się denerwować, że ranking bierze pod uwagę śmieć czasopisma.

Ja nie chcę podważać krytyki rankingu :), tylko przestrzegam,przed myśleniem, że naukę to pchają Rosjanie zatrudnieni na uczelniach w Stanach ;). I przed spiskową teorią jakoby świat znowu nas poszkodował. Świat jest jaki jest. Rankingi będą się liczyć. Ty wiesz i widzisz co z nimi jest nie tak, ale minister nauki musi świecić uszami przed premierem, a społeczeństwo kiedyś się zbuntuje i powie, że skoro nasze uczelnie nie pojawiają się w rankingu to może zupełnie je zlikwidujmy.

Rankingi są jakie są i większość ludzi na nie patrzy.

Kryzys finansowy też miał coś wspólnego z jakimiś agencjami ratingowymi, czy któraś z nich upadła, lub straciła istotnie na znaczeniu?
              • sprawdzacz_badaczy Re: King Abdulaziz University 07.09.13, 22:41
                piotrek-256 napisał:

> To na pewno jest uczelnia z aspiracjami i według mnie ma szanse. Na razie oszuk
                > ują i kręcą, starają się zaistnieć. Ale są na 22 miejscu, więc jak Chińczyk szu
                > ka postdoca czy pracy to nie wydaje mu się to taka głupia opcja.

Ale tam nie ma zatrudnionych żadnych chińczyków. Nie widziałem też żadnych ogłoszeń o postdocach. Może chodzi raczej o chińskich i arabskich studentów. Szanse oczywiście ta uczelnia ma, bo prawdopodobnie nie ma tam problemów z finansowaniem. Zauważyłem też, że dużo tam się publikuje w czasopismach open access, w których płaci się za wysłanie artykułu, i nie ma dużego odrzutu, jak to ma miejsce w porządnych czasopismach. Dlatego w większości prace pisane przez ludzi z Abdulaziz nie mają żadnej wartości.

> będą się liczyć. Ty wiesz i widzisz co z nimi jest nie tak, ale minister nauki
                > musi świecić uszami przed premierem, a społeczeństwo kiedyś się zbuntuje i powi
                > e, że skoro nasze uczelnie nie pojawiają się w rankingu to może zupełnie je zli
                > kwidujmy.

Moim zdaniem aktualny polski minister nauki Ku... zrobiła o wiele więcej szkód nauce w Polsce niż nierzetelny chiński ranking (ja się bardzo cieszę, że w kraju w którym pracuje osoba z takimi chorymi pomysłami i kompleksami nie ma wpływu na naukę).
                Studia zamawiane, Iuventus, Złote i Platynowe granty etc. (inne przykłądy w ostatnim tekście Płaźnika) to są kuriozalne konkursy, w większości rozstrzygane przez przypadkowych niekompetentnych ludzi, bez rzetelnych ocen, w zasadzie bez zaplanowanego budżetu.
                To właśnie te działania Ku... mogą przyczynić się do upadku nauki w Polsce.
                NCN i NCBiR są próbą pudrowania trupa, bo choć działają w miarę sprawnie, to poziom finansowania grantów przez nie jest bardzo niski.

> Ja nie chcę podważać krytyki rankingu :), tylko przestrzegam,przed myśleniem, ż
                > e naukę to pchają Rosjanie zatrudnieni na uczelniach w Stanach ;). I przed spis
                > kową teorią jakoby świat znowu nas poszkodował. Świat jest jaki jest. Rankingi

Niektórzy Rosjanie wracają do Rosji i zaczynają pchać naukę tam pracując. Gdzieniegdzie w Rosji znacznie poprawiło się finansowanie nauki. Dostają lepsze warunki niż w USA czy w dobrych Europejskich ośrodkach. Mają też sporo dobrych studentów.
                Świat wokół nas idzie do przodu. Nikogo nie interesują polskie dyskusję o habilitacji, czy profesurach belwederskich.

>
                > Rankingi są jakie są i większość ludzi na nie patrzy.
                >
                Patrzy, ale na rzetelne rankingi. Ten ranking przestaje taki być.
                • cretinophil We are sorry ... Re: King Abdulaziz University 07.09.13, 23:04
                  Dostęp do danych - bez którego nie ma jak prowadzić badań - to sprawa dość kluczowa.
                  W ekonomii na przykład, a zwłaszcza w mikroekonomii, rachunkowości i finansach, kluczowe są dane ze sprawozdań finansowych.
                  A tu nawet MIT wywija takie kwiatki:
                  libraries.mit.edu/news/access-bureau-dijk%E2%80%99s/6115/
                  CytatThe MIT Libraries is unable to renew its subscriptions to Orbis, a worldwide directory of company information, and Zephyr, a database of merger and acquisition deals, due to large unbudgeted price increases for these resources.

The cancellation also applies to subsets of Orbis, including the following databases: Amadeus (European companies), Icarus (US companies), Osiris (public companies worldwide), and Bankscope (banks worldwide). Access to these databases ceased on June 30, 2011 via their native interfaces and also via the WRDS platform.
                  We are sorry for any inconvenience this may cause MIT faculty, staff, and students who work with these resources. However, their cost in FY2012 is double that of FY2010. Such an unprecedented rate of increase would have required the cancellations of multiple other resources which are necessary to support research and teaching in management and social sciences and which are more fairly priced for academic customers such as MIT. While regrettable, the cancellations of Orbis and Zephyr will enable us to continue to support a range of content in all disciplines, on reasonable terms, to the MIT community in the future.

I właśnie na koniec 2011 roku spotkałem profesora z USA, który gdy zaczynał na swojej uczelni tenure tracked position - miał dostęp do danych, w tym właśnie do tej bazy - i w 2011 mu dostęp zamknęli. Jak tu żyć i pracować bez danych?
                  Ale znajomy znajomego pracował u sułtana na państwowym uniwersytecie imienia sułtana - i zaproponował prosty deal: płacimy za dostęp do baz jakich chcesz, płacimy za jednego research asistanta, który będzie pracował na naszym uniwersytecie imienia sułtana, ale który będzie wykonywał wszystkie prace zlecane przez ciebie, płacimy za opłaty w journalach w których podajesz nas jako drugą afiliację, płacimy za dowolną ilość konferencji na które jedziesz podając uniwersytet imienia sułtana jako pierwszą afiliację i możesz na nasz koszt zabierać ze sobą naszego research asistanta.
                  Ale profesor ten jest z uni w USA z pierwszej 50 według rankingu THE (a i zapewne w szanghajskim nie wychodzi źle).
                • sprawdzacz_badaczy Re: King Abdulaziz University 08.09.13, 00:39
                  komentarz Płaźnika

obywatelenauki.pl/2013/07/komentarz-prof-adama-plaznika/
                  • cretinophil Re: King Abdulaziz University 08.09.13, 00:53
                    I co? Ano wnuk Króla Abdulaziza z chęcią sfinansuje takie zakupy - na podstawie własnej listy rankingowej. Macie za złe, że King Abdulaziz University się pnie w górę, i że na pewno oszukuje - a to nie musi być prawda. Wnuk Króla Abdulaziza dba o dobre imię dziadka i nie szczędzi grosza.
                    Może zrobi się z tego nowa moda wśród szejków. Nie harem kobiet, nie klub piłkarski ale harem naukowców i katedr zapewniających najwyższe miejsca w rankingach? Tatusiu, kup mi instytut z trzema noblistami. Dobrze córeczko, ale będziesz grzeczna. Za pięć lat pierwsza dziesiątka będzie zielenić się od ikonek z flagami Saudów?

prawdzacz_badaczy napisał:
                    > komentarz Płaźnika
                    >
                    > rel="nofollow">obywatelenauki.pl/2013/07/komentarz-prof-adama-plaznika/
                    • nullified Re: King Abdulaziz University 08.09.13, 16:13
                      przy założeniu, że nic nie tąpnie w tym rejonie - nie zdziwiłbym się jakoś dramatycznie.
    • pfg Re: King Abdulaziz University 05.09.13, 08:46
      Kasa, misiu, kasa. Warunki "socjalne" pracy i studiowania są tam zapewne znakomite, jeśli nie masz pecha być kobietą lub homoseksualistą. Żydzi i ostentacyjnie demonstrujący wiarę chrześcijanie też mogą mieć kłopoty. Skądinąd wiadomo, że Saudyjczycy oferują duże wynagrodzenia za to, że ktoś spędzi tam kilka miesięcy (tygodni?) w roku, poprowadzi jakieś zajęcia, ale konsekwentnie będzie podawał King Abdulaziz Univeristy jako swoją afiliację. No i dobre prace się gromadzą, a dla chińskich doktorantów, kto wie, miejsce może być całkiem atrakcyjne.
      • sprawdzacz_badaczy Re: King Abdulaziz University 05.09.13, 12:52
        > e demonstrujący wiarę chrześcijanie też mogą mieć kłopoty. Skądinąd wiadomo, że
        > Saudyjczycy oferują duże wynagrodzenia za to, że ktoś spędzi tam kilka miesięc
        > y (tygodni?) w roku, poprowadzi jakieś zajęcia, ale konsekwentnie będzie podawa
        > ł King Abdulaziz Univeristy jako swoją afiliację. No i dobre prace się gromadzą

Z tymi dobrymi pracami to nie jest prawda. Z podawaniem afiliacji wybitnych
        • sprawdzacz_badaczy Re: King Abdulaziz University 05.09.13, 13:27
          Poniżej linki do danych bibliograficznych 50 pierwszych prac, opublikowanych w danym roku, zawierających "Abdulaziz". Nie są to kompletne spisy, jednak stanowią dobre przybliżenie całości.

2008 app.box.com/s/07ip2e679brk3facs7lk
          2009 app.box.com/s/yf2r8fopjm3ear4fhvec
          2010 app.box.com/s/7tmczzhp9vabcpb900uv
          2011 app.box.com/s/ucy0v0vrj5rfjtrdew2a
          2012 app.box.com/s/zvj6i55jnynxp821p8c6
          2013 app.box.com/s/xk231w91ulunr3ygskio
    • kardla Re: King Abdulaziz University 05.09.13, 11:03
      Jakbym byla imperatorem wszechswiata, to natychmiast zatrudnilabym czlowieka odpowiedzialnego za wymyslenie i wprowadzenie tego programu.
      Cudowny, nisko kosztowy, wysoce efektywny system zwiekszenia swojej pozycji w rankingach.

(tak, tak, oczywiscie straszliwy z punktu widzenia naukowego, ale jakze wspanialy z punktu widzenia administracyjnego!)
      • nullified Re: King Abdulaziz University 05.09.13, 15:19
        no to już wiesz jaki był Wielki Plan Ministry, tylko kasa nie ta... ;)
      • sprawdzacz_badaczy Re: King Abdulaziz University 05.09.13, 15:44
        Inny sposób zwiększania pozycji:
        stworzenie masy czasopism, z gwarancją publikacji, tzn. wszystko co przysłane = opublikowane w przeciągu miesiąca. Wtedy mozna wykazywać masę makulatury jako działalność naukową.

Przed chwilą dostałem imienny email od Prof. De-Xing Chen Kong, z jakiegoś chińskiego czasopisma matematycznego (o którym istnieniu nie miałem pojęcia wczoraj) ze spisem treści aktualnego numeru, i z prosbą o wysłanie do nich artykułu, który zostanie opublikowany w przeciągu dwóch tygodni, prawdopodobnie niezależnie od treści artykułu.
        To jest nowa jakość w nauce.
        Np. mógłbym napisać w artykule, ze prof. X, którego bardzo nie lubie jest idiotą, a prof. Y której też nie lubie, się puszcza.
        • nullified Re: King Abdulaziz University 05.09.13, 17:41
          sprawdzacz_badaczy napisał:

> Przed chwilą dostałem imienny email od Prof. De-Xing Chen Kong, z jakiegoś chiń
          > skiego czasopisma matematycznego (o którym istnieniu nie miałem pojęcia wczoraj
          > ) ze spisem treści aktualnego numeru, i z prosbą o wysłanie do nich artykułu, k
          > tóry zostanie opublikowany w przeciągu dwóch tygodni, prawdopodobnie niezależni
          > e od treści artykułu.

i pomyślec , że wrzucając odruchowo w spam takie propozycje marnuję sobie świetną karierę naukową, miedzynarodową w pewnym sensie ^^
          (ale oczywiście tylko w Polsce są śmietnikowe pisma, prawda?)*

> To jest nowa jakość w nauce.

Nie jest nowa. Amba komercjalizacji, konkursów o medal z kalarepy, grantów "wydaj mnie na cokolwiek tylko innowacyjnie", i konkurencji** w ilości kropek na biedronce, cytacji na średnią przecinka w tekście po prostu zmultiplikowała to co już było. Nowe media ułatwiły jedynie rozrost tej ehm... "narośli".

*dla honoru domu - przynajmniej publikuje się w nich w języku krajowców - wstyd mniejszy
          ** koncurencja, walka, nieskończone testy...
          you know guys - that's the way of the Siths... ;)
          • sprawdzacz_badaczy Re: King Abdulaziz University 05.09.13, 22:07
            Zdaje się, że w Chinach jest hierarchia wszystkiego, np. profesorowie nie brataja sie ze studentami, studenci z tragarzami itd.
            Sprawdziłem, Professor De-Xing Kong, który prosił mnie o artykuły do swojego Journala (z Fast Publication & High visibility) jest z /wiki/Zhejiang_University, które to University jest wyżej w ich rankingu niż moje obecne miejsce pracy.

To może ja powinienem ukłonić się nisko i poprosic o przesłanie Professorskich złotych myśli, z lepszego miejsca niż moje?
            • sprawdzacz_badaczy Re: King Abdulaziz University 05.09.13, 22:08
              Zhejiang University
            • sendivigius Re: King Abdulaziz University 06.09.13, 08:41
              sprawdzacz_badaczy napisał:

> To może ja powinienem ukłonić się nisko i poprosic o przesłanie Professorskich
              > złotych myśli, z lepszego miejsca niż moje?

Obawiam sie ze niestety tak. "zaprzeczenie" to pierwsza reakcja psychologiczna na katastrofalna sytuacje. Europka jest na tym etapie patrzenia na zmieniajacy sie swiat, troche sie przyzwyczaila ze jest cos takiego jak USA, ale ci kowboje to tacy przasni, natomiast jakas Azja - dzicz panie i bieda !
              • sprawdzacz_badaczy Re: King Abdulaziz University 06.09.13, 11:42
                > na katastrofalna sytuacje. Europka jest na tym etapie patrzenia na zmieniajacy
                > sie swiat, troche sie przyzwyczaila ze jest cos takiego jak USA, ale ci kowboj
                > e to tacy przasni, natomiast jakas Azja - dzicz panie i bieda !

to dlaczego ja, mały żuczek z europki, dostaje co parę dni prośby "wyślij swój artykuł do naszego czasopisma z Chin (Indii, Pakistanu, Iranu, ....) szybko i bezboleśnie opublikujemy" ??

wątpię aby ludzie, z którymi pracuje, wysyłali podobne prośby do Chin, Indii,...
                Azjaci sami zalewają nas swoją działalnością, którą najpierw trzeba potraktować systemem antyplagiatowym, a dopiero później wysyłać do recenzenta

Abdulaziz ma 92.9 na 100 w kategorii TOP (tzn. "Percentage of papers published in top 20% journals of Mathematics"), więc mam rozumieć, że np.
                Acta Mathematica Hungarica, Utilitas Mathematica, Demonstratio Mathematica, Fixed Point Theory and Applications, Arab Journal of Mathematical Sciences, Mathematica Slovaca
                to są TOP journals?

ten ranking jest mało rzetelny i coraz więcej osób o tym się przekonuje
              • pfg Re: King Abdulaziz University 06.09.13, 14:35
                sendivigius napisał:

> natomiast jakas Azja - dzicz panie i bieda !

A co, sendi, chcesz nas przekonywać o yellow peril? To już było...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka