Dodaj do ulubionych

Scirus odchodzi.... :(

15.10.13, 14:30
Od kilkunastu dni wyszukiwarka Scirus wita informacją:
"We are sad to say goodbye
Scirus is set to retire in early 2014. An official retirement date will be posted here as soon as it is determined.
To ensure a smooth transition, we are informing you now so that you have sufficient time to find an alternative search solution for science-specific content.
Thank you for being a devoted user of Scirus. We have enjoyed serving you."

Jako "devoted user" Scirs jestem głęboko nieszczęsliwa. Od lat korzystam z pomocy Scirusa przy wszelkich wyszukiwaniach i przy korekcie moich angielskich tekstów. Nie wiem, jakie sa przyczyny likwidacji Scirusa, ale jakie by nie były, wielka szkoda.... :(
Obserwuj wątek
    • madouc_8 Re: Scirus odchodzi.... :( 02.11.13, 18:48
      Ja rownież zawsze korzystałam ze Scirusa. Niestety, wydaje mi się, że powodem jest nowa przeglądarka, bynajmniej nie darmowa, Scopus. Elsevier dość mocno ją promuje wciskając darmowy dostęp 30-dniowy po każdej napisanej recenzji do artykułu w ich journalu.
      • kramka1 Re: Scirus odchodzi.... :( 02.11.13, 21:08
        Mam Scopusa w ofercie uczelni, a kiedyś za recenzje i jakos mnie nie przekonuje. Scirusa pokazała mi moja korektorka tekstów angielskich, która sama ją wykorzystywała do sprawdzania poprawności terminów naukowych. A ja do sprawdzania, czy przetłumaczone przeze mnie zwroty są poprawne językowo. Jak wyszukiwarka wyrzucała tysiące podobnych, wiedziałam, ze jest OK, a jak po kilka z krajów nieanglojęzycznych, to od razu było wiadomo, że mój angielski skwierczy. No fajne to było....
        • pufciu Re: Scirus odchodzi.... :( 02.11.13, 23:21
          alebo oznaczalo to, ze to nic nowego - wiec po co znowu o tym pisac?
          a jesli google nie zwraca ani jednego wyniku - to znaczy, ze jeszcze nikt o tym nie pisal i warto napisac
          • kramka1 Re: Scirus odchodzi.... :( 03.11.13, 13:01
            pufciu napisał:
            > alebo oznaczalo to, ze to nic nowego - wiec po co znowu o tym pisac? a jesli google nie zwraca ani jednego wyniku - to znaczy, ze jeszcze nikt o tym nie pisal i warto napisac>

Pufciu, a ty w ogóle używasz Scirusa? Przeciez mi nie chodzi o wynajdywanie tematów badawczych, a o konkretne exact phrase. Wrzucasz frazę i wychodzi, czy jest poprawna czy błędna pod względem językowym. Chyba można to samo zrobić w Google Scholar, ale jak dotąd nie używałam GS w tym celu.
            • pufciu Re: Scirus odchodzi.... :( 03.11.13, 16:00
              używam Scopusa
              Scirius kilka razy był przeze mnie uruchomiony, ale po co jeździć fiatem 126p gdy ma się mało czasu i do dyspozycji ma się mercedesa...

Scirius nie jest słownikiem - dlatego niewydajne jest używanie go jako słownika poprawności językowej.
              Scopus pozwala przeszukać treść publikacji i tę samą ma w tym zakresie funkcjonalność jak Scirius. Dlatego słusznie Sciriusa wyłączono - piąte koło u wozu o pewnej wartości historycznej ale bez jakiejkolwiek wartości dodanej jeśli istnieje Scopus.
              • madouc_8 Re: Scirus odchodzi.... :( 03.11.13, 18:01
                Ja akurat używałam Scirusa jako wyszukiwarki artykułów na dany temat, podczas pisania mojego własnego, obrabiania danych itp. Wyszukiwałam referencje. Google Schoolar nie znajdował z reguły tyle ile Scirus.

Co do Scopusa problemem jest dla mnie odpłatność. Moja uczelnia niestety nie zapewnia darmowego dostępu. A oczekiwanie na zrecenzowanie kolejnego artykułu do Elseviera i 30 dniowy dostęp później jest, że tak powiem niewystarczający....
        • madouc_8 Re: Scirus odchodzi.... :( 03.11.13, 00:12
          Jeśli mogę zapytać - co polecasz w zamian za Scirusa? Moja uczelnia daje mi za darmo Web of Science, ale mnie osobiście nie przekonuje, a do Scopusa mam dostęp tylko jak napiszę recenzję...
          • kramka1 Re: Scirus odchodzi.... :( 03.11.13, 13:03
            "co polecasz w zamian za Scirusa?"
            Może Google scholar? Do poszukiwan publikacji jest niezły, choć daje ciut inne wyniki niż Scirus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka