Dodaj do ulubionych

Nowa Rada NPRH

22.05.14, 11:22
Ciekawe jak tę Radę wybrano? Dlaczego nie może się to odbywać według jasnych i jawnych reguł? Dlaczego w nowej Radzie są osoby ze starej? W zasadzie skompromitowanej starej Rady.
www.nauka.gov.pl/aktualnosci-ministerstwo/narodowy-program-rozwoju-humanistyki-ma-nowa-rade.html
Obserwuj wątek
    • chilly Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 11:29
      Zostali NOMINOWANI. Tzw. środowisko wskazało. Mnie akurat nikt nie pytał, no ale ja nie jestem z UW, UJ, UAM, ani nawet z PAN (a poza tymi ośrodkami, jak wiadomo, nie ma humanistyki).
      • totutotamka Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 11:42
        Mnie też nikt nie pytał. Być może toczyły się jakieś zakulisowe rozmowy z koleżankami i kolegami minister ale publiczne pieniądze powinny być rozdawane według czytelniejszych zasad.
      • nullified Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 14:04
        jeszcze czego - we łbie by Ci się przewróciło pfffff!

zasiadalność głupcze! ;)
    • nauko.wiec Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 12:44
      Kryteria wyboru takich rad nie są może tak istotne, ale ten skład jest częściowo dziwaczny. Stara rada faktycznie jest skompromitowana bardzo dziwnymi decyzjami: poprzednio finansowanie dostały projekty źle ocenione przez recenzentów (tj. znacznie gorzej niż te, które finansowania nie dostały), bo ich kierownicy byli ważni, albo byli członkami tej rady. Rozumiem też potrzebę wciągania młodszych, ale np. w przypadku Pana Kulczyckiego jak na razie jego najlepszą publikacją (tj. najwyżej punktowaną przez samo MNiSW) jest artykuł w Studiach Humanistycznych AGH...
      • totutotamka Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 13:06
        To wygląda na próbę kooptacji i uciszenia tych, którzy NPRH krytykowali: Kulczycki, członkowie Komitetu Kryzysu Humanistyki (Sowa, Domańska). Stali się częścią establishmentu rozdawniczego, teraz pewnie będą siedzieć cicho. Dziwię się, że się zgodzili.
    • cowell Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 13:12
      UAM musi być bardzo mocny w humanistyce, ba, najlepszy!
      Aż 5 z 12 członków pochodzi stamtąd.
      • totutotamka Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 13:22
        Nie jest mocny. Żadem wydział czy instytut spol-hum nie ma A+. Dziwnym wydaje mi się też powoływania do Rady naukowców, którzy są kierownikami grantów NPRH. Będą sami siebie rozliczać z realizacji grantu?
        • adept44_ltd Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 16:02
          jest bardzo mocny..., nie ma A+ o milimetry...
          • totutotamka Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 16:24
            No rzeczywiście: Wydział Anglistyki - kategoria B, Wydział Historyczny A, ale nie tak blisko A+ wcale, do Warszawy i Wrocławia trochę brakuję, Wydział Nauk Społecznych - A, piąte miejsce jeżeli chodzi o wydziały nauk społecznych, daleko w tyle za SWPSem, do UW też trochę brakuje. Nic nie usprawiedliwia aż tylu członków Rady z UAM, jakby to było jakieś centrum polskiej humanistyki. A jeżeli brać pod uwagę tylko kryterium pierwsze, to jest jeszcze gorzej, z wydziałów nauk społecznych to Wyższa Szkoła Policyjna w Szczytnie stoi wyżej.
            www.nauka.gov.pl/g2/oryginal/2013_09/485ab765cf1189945f7b95572d728cb0.pdf
            • adept44_ltd Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 16:52
              to tylko pokazuje, że z tą parametryzacją nie jest najlepiej..., ale i to, że coś tam ominąłeś, co jest drugie w Polsce, jeśli chodzi o szkoły wyższe...; co do reszty - po prostu zgłoś się :)
              • totutotamka Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 16:58
                Poznań potęgą jest, bo jest potęgą.
                • adept44_ltd Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 17:06
                  po twoim krytycznym tonie wnoszę, żeś przynajmniej tej miary, co Domańska, pracująca również na Stanfordzie, więc zamiast się pieniaczyć po forach, powtórzę, zgłoś się...
                  • totutotamka Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 17:16
                    Głębi oddech i powoli przeczytaj, co napisałam, jak chcesz dyskutować, a nie nieudolnie trollować.
            • piotrus.czarny Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 17:59
              Ba, w radzie jest nawet dziekan tego wydziału z kategorią B, więc perspektywy powinny być oszałamiające.
      • totutotamka Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 17:24
        Jest najlepszy na świecie, tylko parametryzacja jest do bani.
    • sendivigius Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 13:56
      "Narodowy Program Rozwoju Humanistyki ... Jest wyjątkowy w Europie – podkreślała prof. Lena Kolarska-Bobińska, minister nauki i szkolnictwa wyższego".

Ja bym powiedzial ze nawet na swiecie.

"Humanistyka ma kluczowe znaczenie dla rozwoju innowacyjności .... na NPRH przeznacza się 50 proc. wszystkich środków na pogramy ministra nauki"

Coraz lepiej - 50%. Teraz w innowacyjnosci polska humanistyka zakasuje Silicon Valley i innych takich tam Pfizerow.
      • nullified Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 14:10
        sendivigius napisał:

> "Narodowy Program Rozwoju Humanistyki ... Jest wyjątkowy w Europie – p
        > odkreślała prof. Lena Kolarska-Bobińska, minister nauki i szkolnictwa wyższego"
        > .

>
        > Ja bym powiedzial ze nawet na swiecie.

oj nie ;) Są lepsi - świat jest duży sendi.

>
        > "Humanistyka ma kluczowe znaczenie dla rozwoju innowacyjności .... na NPRH p
        > rzeznacza się 50 proc. wszystkich środków na pogramy ministra nauki"

>
        > Coraz lepiej - 50%. Teraz w innowacyjnosci polska humanistyka zakasuje Silicon
        > Valley i innych takich tam Pfizerow.

spoko; nie takie rzeczy się robiło.
      • dobrycy Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 16:25
        Ja tam sie na przykład bardzo ciesze że badania koziołka matołka
        i twórczości patriotycznej abp Głodzia będą wreszcie finansowane
        należycie i kryzys w humanistyce zostanie zażegnany.
        Może dzięki temu studia humanistyczne będą miały jeszcze więcej studentów
        i każdy student będzie chciał iść śladem duchowych mistrzów
        polskiego humanizmu, mając w głębokiej pogardzie śrubki i tą wstrętną matematykę.

sendivigius napisał:

> "Narodowy Program Rozwoju Humanistyki ... Jest wyjątkowy w Europie – p
        > odkreślała prof. Lena Kolarska-Bobińska, minister nauki i szkolnictwa wyższego"
        > .

>
        > Ja bym powiedzial ze nawet na swiecie.
        >
        > "Humanistyka ma kluczowe znaczenie dla rozwoju innowacyjności .... na NPRH p
        > rzeznacza się 50 proc. wszystkich środków na pogramy ministra nauki"

>
        > Coraz lepiej - 50%. Teraz w innowacyjnosci polska humanistyka zakasuje Silicon
        > Valley i innych takich tam Pfizerow.
        • nullified Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 17:14
          ale zdajesz sobie sprawę, że wiekopomne dzieła na temat generalissimusa Głódzia to w znacznej mierze skutek wpływu tego, co oczywiście nie ma żadnego wpływu na naukę. Oczywiście ;)
        • totutotamka Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 17:17
          sadząc po składzie Rady, to tym razem czeka nas wysyp prac o poznańskich koziołkach....
          • adept44_ltd Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 17:31
            bredzisz :)
        • adept44_ltd Re: Nowa Rada NPRH 22.05.14, 17:37
          dobrycy napisał:

> Ja tam sie na przykład bardzo ciesze że badania koziołka matołka
          > i twórczości patriotycznej abp Głodzia będą wreszcie finansowane
          > należycie i kryzys w humanistyce zostanie zażegnany.
          > Może dzięki temu studia humanistyczne będą miały jeszcze więcej studentów
          > i każdy student będzie chciał iść śladem duchowych mistrzów
          > polskiego humanizmu, mając w głębokiej pogardzie śrubki i tą wstrętną matematyk
          > ę.
          >
          >
          >

no to masz duży problem, ze sobą... :)
          • totutotamka Re: Nowa Rada NPRH 24.05.14, 10:06
            pożyjemy, zobaczymy czy nie będzie wysypu słabych projektów, a pardon, dobrych bo z Poznania, o przysłowionych koziołkach, ale z Poznania....
            • chilly Re: Nowa Rada NPRH 25.05.14, 18:28
              totutotamka napisał:
              > pożyjemy, zobaczymy czy nie będzie wysypu słabych projektów, a pardon, dobrych
              > bo z Poznania, o przysłowionych koziołkach, ale z Poznania....
              "Ziemniak Polski" najwyżej punktowanym żurnalem (oczywiście, po zmianie nazwy na "Pyra Poznańska")?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka