dobrycy 08.06.14, 17:33 www.lambdassociates.org/blog/decline.htm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobrycy Re: brzmi znajomo 08.06.14, 18:37 hmm chyba w UK i USA nie jest i nie bylo tak dobrze jak nam niektorzy mówią przedstawiając nam swoje wzorce: www.lhup.edu/~dsimanek/decline2.htm cms.educ.ttu.edu/uploadedFiles/personnel-folder/lee-duemer/epsy-5310/documents/Disengaged%20students%20and%20the%20decline%20of%20academic%20standards.pdf www.uni-klu.ac.at/wiho/downloads/12_Humbolft_Bucharest.pdf Odpowiedz Link
nullified Re: brzmi znajomo 08.06.14, 18:45 to wszystko są zakamuflowane głosy tych nieudaczników co to nie mogą zrobić habilitacji w światowej nauce - paskudy dla niepoznaki piszą po angielsku... ciarki przechodzą x.x Odpowiedz Link
dobrycy Re: brzmi znajomo 08.06.14, 18:55 tak też myślałem, dzięki Nully że mnie utwierdziłeś w tym przekonaniu. nullified napisał: > to wszystko są zakamuflowane głosy tych nieudaczników co to nie mogą zrobić hab > ilitacji w światowej nauce - paskudy dla niepoznaki piszą po angielsku... ciark > i przechodzą x.x Odpowiedz Link
nullified Re: brzmi znajomo 08.06.14, 19:10 jakby to powiedzieć ;) "błyskotliwość sześciolatka" Oj jak ja dobrze czuję ból tego człowieka... Kiedy zacząłem napotykać wybitne produkty najlepszych polskich (i niepolskich) uczelni informatycznych, gdzie ta przyszłość informatyki (praktycznej) nie potrafiła ogarnąć jak jeden plik obiektowy odnajduje dane w drugim, w jaki magiczny sposób to się dzieje, że polecenia łączenia zapytań SQL działają bądź nie i wreszcie - gdy te stworzenia, przypadkiem odcięte od środowisk na jakich były wyhodowane nie były w stanie ułożyć prostego schematu logicznego... poczułem się staro, beznadziejnie, a przyszłość zaczęła się jawić w mrocznych kolorach brzęczących ikonek ;p but ofc the best part is about scientific papers ... ;) sounds familiar? Odpowiedz Link
dobrycy Re: brzmi znajomo 08.06.14, 19:28 Czytajac te teksty wpadłem na pare pomysłów co by jeszcze można zepsuć w polskim szkolnictwie, na przykład nie rozumiem czemu nie przyjeło sie premiowanie sportowców. Poza tym skoro 60% u nich jest spoza tenure track to u nas tez tyle powinno byc na śmieciówkach zeby bylo jak w ameryce. Czekam kiedy nam Sendi wyjasni ze ci studenci na których narzeka autor bloga to sa ci słynni amerykanscy noblisci :-) nullified napisał: > jakby to powiedzieć ;) "błyskotliwość sześciolatka" > > Oj jak ja dobrze czuję ból tego człowieka... Kiedy zacząłem napotykać wybitne p > rodukty najlepszych polskich (i niepolskich) uczelni informatycznych, gdzie ta > przyszłość informatyki (praktycznej) nie potrafiła ogarnąć jak jeden plik obiek > towy odnajduje dane w drugim, w jaki magiczny sposób to się dzieje, że poleceni > a łączenia zapytań SQL działają bądź nie i wreszcie - gdy te stworzenia, przypa > dkiem odcięte od środowisk na jakich były wyhodowane nie były w stanie ułożyć p > rostego schematu logicznego... poczułem się staro, beznadziejnie, a przyszłość > zaczęła się jawić w mrocznych kolorach brzęczących ikonek ;p > > but ofc the best part is about scientific papers ... ;) > sounds familiar? > > > Odpowiedz Link
pfg Re: brzmi znajomo 08.06.14, 23:14 dobrycy napisał: > Poza tym skoro 60% u nich jest spoza tenure track > to u nas tez tyle powinno byc na śmieciówkach A żebyś wiedział, że u nas też się to zaczyna. Zdobyć stanowisko adiunkta jest *niesłychanie* trudno, czasowy kontrakt z takiego czy innego grantu - znacznie łatwiej. Co ciekawe, te kontrakty z grantów mogą być wyraźnie lepiej płatne, niż stanowisko adiunkta, nie ma też obowiązków dydaktycznych, no ale to jest kontrakt - typowo - na trzy lata. A potem znów nie wiedzieć co. > nullified napisał: > > polecenia łączenia zapytań SQL Eee...? Odpowiedz Link
nullified Re: brzmi znajomo 09.06.14, 01:03 pfg napisał: > > nullified napisał: > > > > polecenia łączenia zapytań SQL > > Eee...? chłopak nie rozróżniał JOIN LEFT|RIGHT[INNER|OUTER] >.> co ja CI na to poradzę ???? jak mówili starożytni Grecy "sht happens" ;) Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: brzmi znajomo 08.06.14, 20:37 Nawet najlepsze uczelnie mają tak z 90% martwego drewna, u nas to jest po prostu 1%, ale jest też Dominik Ślęzak którzy napisał bazę danych oparta na logice rozmytej. A z M Traver nie trafiłeś daleko, www.lambdassociates.org/blog/bipolar.htm jest w powszechnym odczuciu autobiograficzne. Odpowiedz Link
trzy.14 Re: brzmi znajomo 08.06.14, 21:28 CytatMy Brazilian Ph.D. student who superintended some of these students, told me that the level of attainment of some of our British final year students was lower than that of the first year Brazilian students. Doskonale to sobie wyobrażam. Tylko dlaczego to UK a nie Brazylia jest filarem I świata? Nasi studenci za komuny swoją wiedzą gasili kolegów z Zachodu. Ale to Zachód jest lepiej rozwinięty, a dystans wcale się nie skraca. Facet opisuje dobrze znane nam plagi masowego szkolnictwa wyższego, jednak wnioski chyba zbyt czarno-białe wyciąga. Odpowiedz Link
dobrycy Re: brzmi znajomo 08.06.14, 21:32 Ostatnio cytowałes Leszka B, który już na to odpowiedział - być może ta cała nauka i badania nie są tak wiele warte. My zawojujemy świat niskimi kosztami pracy ! P.S. może jednak nie - BRICS stoi coraz lepiej, a UK czasy wspaniałości ma za sobą. Swoją drogą ciekawe dlaczego Argentyna i Brazylia nie zyskała tyle co USA na obu wojna światowych. trzy.14 napisał: > Doskonale to sobie wyobrażam. Tylko dlaczego to UK a nie Brazylia jest filarem > I świata? Nasi studenci za komuny swoją wiedzą gasili kolegów z Zachodu. Ale to > Zachód jest lepiej rozwinięty, a dystans wcale się nie skraca. > > Facet opisuje dobrze znane nam plagi masowego szkolnictwa wyższego, jednak wnio > ski chyba zbyt czarno-białe wyciąga. Odpowiedz Link
piotrek-256 Re: brzmi znajomo 08.06.14, 21:43 1) zachód ma elitarne uczelnie, na których poziom raczej bardzo nie spadł przez ostatnie 50 lat. 2) zachód może importować najlepszych z brazylii, indii, chin, rosji i polski też. I to nawet nie jest kwestia pieniędzy, bo kiedyś pytałem człowieka z Brazylii ile u nich zarabia postdoc i to było około 2200 euro miesięcznie według niego. To jest chęć wyrwania się do innego świata... Nie wiem ile ta przewaga cywilizacyjna się utrzyma, ale trochę to jeszcze zajmie zanim, europa i ameryka północna przestaną się jawić jako lepszy świat. Odpowiedz Link
trzy.14 To dopiero brzmi znajomo! 08.06.14, 23:26 CytatThere are so many kids learning physics in Brazil, beginning much earlier than kids do in the United States, that it’s amazing you don’t find many physicists in Brazil – why is that? So many kids are working so hard, and nothing comes of it. v.cx/2010/04/feynman-brazil-education Odpowiedz Link
piotrek-256 Re: To dopiero brzmi znajomo! 09.06.14, 08:00 No pewnie też, choć podejrzewam, że trochę się zmieniło przez ostatnie 50 lat i nie mówię tu o Brazylii. Jeśli rośnie liczba studentów na sali to dyskusja zmienia się w wykład. Podejrzewam, że doktorant z Brazylii mówił prawdę, że studenci 1 roku umieją więcej niż studenci 5 roku. Różnica brała się stąd, że doktorant prawdopodobnie był z jednego z najlepszych ośrodków w Brazylii bo inaczej nie jechałby robić doktoratu w europie. Więc 1 rok na najlepszym wydziale w Brazylii będzie lepszy niż 5 rok na jakimś uniwerku w UK, bo studenci są dużo zdolniejsi. Odpowiedz Link
sendivigius Re: To dopiero brzmi znajomo! 09.06.14, 14:10 piotrek-256 napisał: Feynman ma racje w kazdym zdaniu. > No pewnie też, choć podejrzewam, że trochę się zmieniło przez ostatnie 50 lat i > nie mówię tu o Brazylii. Obawiam sie ze na gorsze. > Podejrzewam, że doktorant z Brazylii mówił prawdę, że studenci 1 roku umieją wi > ęcej niż studenci 5 roku. Nie. To jest wlasnie pewne zludzenie, ktore dotyczy tez Europy Wschodniej. Przyjezdza taki z Polski i ma glowe nabita wzorami, pamieta jakies stale, wszystko od sasa do lasa, misz-masz. I teraz biedny Amerykanin zaklada ze ten Polak wie (i rozumie !!!!!!!) wszystko czego tu ucza a oprocz tego jeszcz tyle innych rzeczy. W zyciu mu nie przejdzie do glowy ze ten Polak czy Brazylijczyk ma to glowie ale nie esktra tylko ZAMIAST. Tu wychodzi ogolny obraz "wschodnioeuropejskiego inteligenta" co zna sie na wszystkim ale nic nie rozumie. Wypowiada sie i o gornictwie i o kosmosie i o harcerstwie i Ukrainie. Amerykanin najczescie powie "I don't really know that, talk to XY". W systemie amerykanskim student co zadaje pytnanie to jest radosc dla wykladowcy bo znaczy ze mysli o tym, to jest ten najlepszy student. Dodajac do tego ze Amerykanie sa z reguly zyczliwi daje to dobra atmosfere studiowania. W Polsce to bylo tak: gdy student na I roku cos sie zapytal to odpowiedz byla "to bedzie na III roku" gdy sie zapytal na III roku to odpowiadano " to bylo na I roku trzeba bylo sie nauczyc". I wlasnie dlatego jest jak jest. Amerykanin robi to co umie, a Polak umie wszyskto najlepiej to po co ma cos robic? Odpowiedz Link
dobrycy Re: To dopiero brzmi znajomo! 09.06.14, 16:05 No i nie zawiodłem się, student z USA jest zawsze lepszy od studenta z prowincji bo student z USA rozumie a student z prowincji wie. Na szczęście nasi obecni studenci nie mają już niczym nabitej głowy (bo po co, i tak muszą być przepchani) ani nic nie rozumieją (bo po co, jak i tak po tym nie ma pracy), łacząc w ten sposób teorie z doświadczeniem (nic nie działa i nikt nie wie dlaczego). Odpowiedz Link
piotrek-256 Re: To dopiero brzmi znajomo! 09.06.14, 16:08 Tak Sendi, wszystko co poza USA to grzebanie w śmieciach i zaprzęganie konika do pługa. Zastanów się jak wygląda społeczność doliny krzemowej i czy naprawdę uważasz, że wszyscy inżynierowie kształcili się w USA. Nie wiem czy jesteś wstanie się z tym pogodzić, że górne 5% w Brazylii jest lepsze niż mediana w USA. Mam nadzieję, że twój świat się od tego nie zawali. www.shanghairanking.com/World-University-Rankings-2013/Brazil.html www.shanghairanking.com/World-University-Rankings/University-of-Leeds.html Nie możliwe, ale University of Sao Paulo jest wyżej niż Leeds, a biorąc pod uwagę, to że Sao Paulo ma tendencje wzrostową a Leeds raczej nie i że te rankingi dają punkty za historię (nobliści itd), to wcale mnie nie dziwi to co doktorant z Brazylii mówi. I ja nie twierdzę, że w Brazyli uczą lepiej, mówię, że studenci w Sao Paulo umieją więcej niż ich koledzy z Leeds. Odpowiedz Link
pfg Re: To dopiero brzmi znajomo! 10.06.14, 00:56 piotrek-256 napisał: > Zastanów się jak wygląda społeczność doliny krzemowej i czy naprawdę > uważasz, że wszyscy inżynierowie kształcili się w USA. To akurat wiadomo: Linka. Odpowiedz Link
w11mil Re: brzmi znajomo 09.06.14, 22:20 Po przeczytaniu tekstu doszedłem do wniosku, że doścignęliśmy Zachód. Odpowiedz Link