Dodaj do ulubionych

expose nowej premier

02.10.14, 09:38
fakty.interia.pl/wywiady/news-sulik-kopacz-bierze-odpowiedzialnosc-za-realizacje-obietnic,nId,1529108#commentReplyForm-main
Taka refleksja - co do nauki.
Czy i dla Was, zapowiedź, że będziemy eksportować studentów z nadzieją, że wrócą, oznacza przyznanie się, że jesteśmy republiką bez potencjału naukowo-dydaktycznego jak najbardziej zacofane państwa najbiedniejszych regionów świata, które wysyłają swoich ludzi za granicę z nadzieją, że część z nich wróci?

Już widzę chętnych do umartwiania się - pojechał, zobaczył jak ma być, i wrócił po zawał w kraju bez systemu służby zdrowia? Jedzie mi tu czołg?
Obserwuj wątek
    • flamengista ja bym się raczej martwił o reformę finansów 02.10.14, 10:42
      zapowiedź nowego systemu podatkowego brzmi groźnie. Żeby się nie okazało, że obetną wszystkie ulgi - wtedy efekt podwyżek zniknie.
      • aelmira Re: ja bym się raczej martwił o reformę finansów 02.10.14, 11:22
        ale jak ta reforma finansow wplynie na nauke?
        na nasze miejsce jako naukowcow - w swiecie i poza nim
        • nullified Re: ja bym się raczej martwił o reformę finansów 02.10.14, 15:45
          aelmira napisał(a):

> ale jak ta reforma finansow wplynie na nauke?

wcale ;p publikacje i badania przecież są skutkiem natchnienia i przepływającego przez globalną społeczność uczonych prądu wzbudzonego w Uniwersalnej Nauce.

> na nasze miejsce jako naukowcow - w swiecie i poza nim

w żaden, peryferie sa na peryferiach, nie chcesz być na peryferiach, zmień peryferie na mniej peryferyjne.

(wvrew pozorom, jedno nie przeczy drugiemu ;) )
          • chilly Re: ja bym się raczej martwił o reformę finansów 08.10.14, 19:41
            nullified napisał:
            > peryferie sa na peryferiach, nie chcesz być na peryferiach, zmień peryferie na mniej peryferyjne.
            Może gdzieś w okolice sejmowo-rządowe? Bo czy to mozliwe, że budżet Sejmu dwukrotnie przekracza to, co dostaje IPN (i 6-krotnie od PAN)? Nawet Sąd Najwyższy ma budżet większy od PAN. Czy ktokolwiek ma mniejszy?
            • chilly Re: ja bym się raczej martwił o reformę finansów 08.10.14, 19:42
              Sorki, zapomniałem o linku:
              pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/1,136200,16768903,Deficyt_budzetowy_wyniesie_ponad_40_mld_zl_w_2015.html
    • charioteer1 Re: expose nowej premier 02.10.14, 13:56
      Wysylanie ludzi na studia za granica za publiczne pieniadze ma sens umiarkowany. Duzo polskich studentow studiuje w UK i wiekszosc z nich nie planuje powrotu. Nie wiem, jak postepowaly najbardziej zacofane kraje. Sens ma wysylanie ludzi na studia doktoranckie, ale pod warunkiem, ze gwarantuje im sie zatrudnienie po powrocie. Tak robia kraje Dalekiego Wschodu, czyli wcale nie te najbardziej zacofane. Finansowanie studiow bez gwarancji zatrudnienia to wyrzucanie pieniedzy w bloto. Tych ludzi rynek krajowy nie wchlonie, poniewaz nie sa tu potrzebni.
      • nullified Re: expose nowej premier 02.10.14, 15:43
        charioteer1 napisał:

> Wysylanie ludzi na studia za granica za publiczne pieniadze ma sens umiarkowany
        > . Duzo polskich studentow studiuje w UK i wiekszosc z nich nie planuje powrotu.
        > Nie wiem, jak postepowaly najbardziej zacofane kraje. Sens ma wysylanie ludzi
        > na studia doktoranckie, ale pod warunkiem, ze gwarantuje im sie zatrudnienie po
        > powrocie. Tak robia kraje Dalekiego Wschodu, czyli wcale nie te najbardziej za
        > cofane. Finansowanie studiow bez gwarancji zatrudnienia to wyrzucanie pieniedz
        > y w bloto. Tych ludzi rynek krajowy nie wchlonie, poniewaz nie sa tu potrzebni.
        >

w tym jest głeboki sens chario - sfrustrowani nie będą robić burd w spokojnym kraju; ot taka zdrowo-rynkowa wersja dokładania pieniedzy w celu utrzymania pokoju społecznego.
      • flamengista dokładniej BRIC 02.10.14, 16:43
        a na pewno Chiny, Brazylia i Indie. Pisałem już, że na uniwersytecie (BR) na którym byłem z wizytą większość naukowców doktoraty miała zrobiona w USA. Sfinansowano im te studia, pod warunkiem że wrócą do kraju.

Jak przesłali mi (grzecznościowo) ogłoszenie o konkursie na asystenta, zrozumiałem dlaczego wracają. Warunkami finansowymi był nawet zachwycony mój znajomy, doktor z Włoch.

Finansowanie dla samego finansowania to marnotrawstwo. Chodzi o to, by wrócili i wykorzystali tą wiedzę u nas. Z tym drugim w obecnym systemie byłoby bardzo trudno.
      • chilly Re: expose nowej premier 08.10.14, 19:45
        charioteer1 napisał:
        > Tych ludzi rynek krajowy nie wchlonie, poniewaz nie sa tu potrzebni.
        Ależ chario, Ty gazet nie czytasz! Przecież wiadomym jest, że pracy nie ma, ponieważ uczelnie źle kształcą...
    • piotrek786 Re: expose nowej premier 02.10.14, 17:26
      Podstawowa sprawa, że znam kilku którzy wrócili do kraju, pracuja w jednostkach naukowych, w których przypadło im w zasłudzeiągnąć "pracę naukową jednostki", w której publikują dopisując kolegów z zakładu i juz zastanawiają sie nad datą wyjazdu z tego chorego kraju.

Do momentu w którym w Polsce nie będzie sie opłacało być pracowitym i pojętnym, do chwili w której praca przestanie być główną częścia dnia nie ma co liczyc na powroty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka