Dodaj do ulubionych

kolejność autorów w artykule

13.03.15, 21:58
www.standardy.pl/index/zasadypublikacji
Autorstwo manuskryptu
W przypadku prac przygotowanych przez więcej niż jednego autora kolejność autorów powinna odzwierciedlać merytoryczny wkład i stopień odpowiedzialności za przygotowanie publikacji. Na stronie tytułowej, przy nazwiskach poszczególnych autorów, należy określić forme ich udziału w pracy/ badaniu wg poniższej klasyfikacji:
A – opracowanie koncepcji badania/pracy naukowej,
B – zestawienie danych,
C – analiza i interpretacja danych,
D – analiza statystyczna,
E – napisanie artykułu,
F – merytoryczna recenzja artykułu,
G – nadzór nad ostateczną wersją artykułu,
H – inne – wymienią.

Jak widać A jest najpierwszy, a piszący sam tekst artykułu jest dopiero jako E.
Czy to właściwe podejście?
Obserwuj wątek
    • charioteer1 Re: kolejność autorów w artykule 14.03.15, 00:18
      Lista zawiera kolejne czynnosci uporzadkowane w kolejnosci chronologicznej. Dla mnie opracowanie koncepcji jest najwazniejsze, zebranie (zestawienie?) danych i nadzor to czynnosci o niewielkiej wadze. Pierwsze moze robic komputer (w szczegolnych przypadkach), bez drugiego mozna sie w wiekszosci prac obejsc. Nie rozumiem, czemu analiza statystyczna jest po interpretacji, ani dlaczego recenzent ma byc wspolautorem, ale widac to jakas egzotyczna dziedzina badan.
    • nikodem321 Re: kolejność autorów w artykule 14.03.15, 07:32
      B ? zestawienie danych,

Czyli co?
      Wpisanie danych do Excella?

No to ja mogę być współautorem wszelkich publikacji. Za darmo!
      • pisiarz Re: kolejność autorów w artykule 18.03.15, 09:56
        Nie wiem, czy na tym forum o tym wspominałem, ale jak byłem na studiach doktoranckich, miałem kolegę, również doktoranta. Kolega obsługiwał jakiś dyfraktometr, spektrometr, czy nie pamiętam zresztą, co (ogólnie, dziedzina: fizyka ciała stałego) - jakieś urządzenie do badania próbek, w każdym razie. Były takie dwa na całą Polskę. Zatem za każdym razem, gdy ktoś z naszego miasta i całej północnej Polski chciał przebadać swoją próbkę, musiał uderzyć do kolegi. Kolega próbkę umieszczał we właściwym miejscu urządzenia we właściwy sposób, włączał urządzenie, też we właściwy sposób, wyniki wyplute przez oprogramowanie urządzenia zrzucał na pendrive badacza i oddawał mu, razem z próbką lub bez. I był dopisywany jako współautor do artykułu. Miał rocznie 10-15 artykułów z IF, które powstawały w ten sposób.
        Bo w życiu potrzeba też trochę szczęścia.
        • js.c Re: kolejność autorów w artykule 18.03.15, 15:51
          Czasem to i próbki wkładać nie trzeba. Jak się jest w wielkiej kooperacji (kilkusetosobowej), to publikacje same lecą do koszyka.
        • dobrycy Re: kolejność autorów w artykule 18.03.15, 18:49
          pisiarz napisał:

> Nie wiem, czy na tym forum o tym wspominałem, ale jak byłem na studiach doktora
          > nckich, miałem kolegę, również doktoranta. Kolega obsługiwał jakiś dyfraktometr
          > , spektrometr, czy nie pamiętam zresztą, co (ogólnie, dziedzina: fizyka ciała s
          > tałego) - jakieś urządzenie do badania próbek, w każdym razie. Były takie dwa n
          > a całą Polskę. Zatem za każdym razem, gdy ktoś z naszego miasta i całej północn
          > ej Polski chciał przebadać swoją próbkę, musiał uderzyć do kolegi. Kolega próbk
          > ę umieszczał we właściwym miejscu urządzenia we właściwy sposób, włączał urządz
          > enie, też we właściwy sposób, wyniki wyplute przez oprogramowanie urządzenia zr
          > zucał na pendrive badacza i oddawał mu, razem z próbką lub bez. I był dopisywan
          > y jako współautor do artykułu. Miał rocznie 10-15 artykułów z IF, które powstaw
          > ały w ten sposób.
          > Bo w życiu potrzeba też trochę szczęścia.
          Ale za to pewnie szybko zrobił habilitację. Wszak miał znaczny wkład (próbek)
          do nauki. Btw, kiedyś ta cała dyfrakcja czy inne spektroskopie takie proste nie były i trzeba się było troche namęczyć. A potem przyszły nowe czasy,
          wkłada się próbke, wciska sie guzik i robi się nauke.

• pfg Re: kolejność autorów w artykule 19.03.15, 00:01
          pisiarz napisał:

> Nie wiem, czy na tym forum o tym wspominałem

Wspominałeś.

W czasach schyłkowej komuny kolega-doktorant nagle pojechał do Bułgarii. To były inne czasy, sprzęt odpowiedniej jakości był w demoludach rzadkością, a tu na którymś bułgarskim uniwersytecie był, o ile pamiętam, kalorymetr wysokiej klasy. No i ze wszystkich demoludów ludzie do nich jeździli ze swoimi próbkami. Polacy, Czesi, Węgrzy itd. mieli pomierzone próbki, Bułgarzy mieli dobre publikacje, a wszyscy mieli odfajkowaną współpracę z bratnimi krajami.

I komu to przeszkadzało?
    • pfg Re: kolejność autorów w artykule 14.03.15, 09:05
      ukradziony napisał:

> www.standardy.pl/index/zasadypublikacji

Tytuł tej strony jest w tym kontekscie mylący.

To są zasady obowiązujące w jednym, konkretnym czasopiśmie. No i dobrze. Wiele czasopism, także tych najlepszych, ustala analogiczne zasady. Zasady te są różne pomiędzy czasopismami i dyscyplinami. Sugerowanie, że któreś z nich - na przykład te zacytowane powyżej - mają mieć charakter uniwersalny, byłoby wysoce nierozsądne.
    • zuza92.3 Re: kolejność autorów w artykule 14.03.15, 15:25
      Może tak:
      www.phdcomics.com/comics/archive.php?comicid=562
    • dr_pitcher Re: kolejność autorów w artykule 14.03.15, 18:26
      nie. w mojej dzialce ten co pisze jest pierwszy najwazniejszy jest ostatni
    • aok3 Re: kolejność autorów w artykule 16.03.15, 11:17
      W Ekonomii i wielu dziedzinach pisze sie alfabetycznie - problem w tym, ze jak jest wiecej autorów to najczęsciej tylko nazwisko pierwszego sie pojawia - zob. X et al.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka