nieopierzony 29.05.15, 22:21 Cześć z Państwa nie ma pewnie FB więc wrzucam pierwszą odsłonę konfliktu. Trochę ostro. Oświadczenie ON. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dala.tata Re: Konflikt: profped vs obywatele nauki 29.05.15, 23:03 Nie widze tego ostro. Takie insynuacje podwazaja tych ludzi. Ja ogolnie nie zgadzam sie z ON, uwazam, ze oni glownie nie maja racji, ale postrzegam ich jako szczerze dazacych do reformy nauki. Odpowiedz Link
nullified Re: Konflikt: profped vs obywatele nauki 29.05.15, 23:40 dala.tata napisał: > Nie widze tego ostro. > Takie insynuacje podwazaja tych ludzi. Ja ogolnie nie zgadzam sie z ON, uwazam, > ze oni glownie nie maja racji, ale postrzegam ich jako szczerze dazacych do re > formy nauki. > owszem, może kierunek mają naiwny i może nie do końca zdają sobie sprawę z tego czego chcą i co postulują, byłbym jednak zwolennikiem rozstrzygania na Ich korzyść moich wątpliwości, nawet tych rzeczy co do których sądzę, że najzwyczajniej plotą. Przynajmniej część z nich - czyni to szczerze. Niestety romans z Ministresssami ustawił ich w pozycji klienckiej. Czy tego chcą czy nie. Zresztą z takiego ich usytuowania Ministerstwo nie raz czy dwa już całkiem bezczelnie korzystało. A Profped... oj... dajcie mu przosze jakąś brzozę >.> Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Konflikt: profped vs obywatele nauki 30.05.15, 18:38 tak czy siak, ministerstwo wykluczając innych z dialogu, wyraźnie pokazuje, że rozmawia z ON... Odpowiedz Link
dala.tata Re: Konflikt: profped vs obywatele nauki 30.05.15, 19:15 moze ministerstwo uznalo, ze to ON sa partnerami do rozmowy, a inni nie. I tu tak naprawde masz zrodlo calego problemu. Ultrapedagog promuje komitet humanistyki, z ktorym mnisw chyba nie chce gadac za bardzo, no i wszystko jasne. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Konflikt: profped vs obywatele nauki 30.05.15, 19:59 dala.tata napisał: > moze ministerstwo uznalo, ze to ON sa partnerami do rozmowy, a inni nie. I tu t > ak naprawde masz zrodlo calego problemu. celnie to rozpoznałeś... ;-) Odpowiedz Link
dala.tata Re: Konflikt: profped vs obywatele nauki 31.05.15, 16:49 Co ciekawe, ultrapedagog usunal juz i synuacje nt finansowania. Ale w ostatnim wpisie nie marnuje okazji, zeby podwazyc ON, mowiac o ich rzekomo waznych i icjatywach. Oni sie chyba narazili czyms. Odpowiedz Link
nullified Re: Konflikt: profped vs obywatele nauki 31.05.15, 16:55 dala.tata napisał: > Co ciekawe, ultrapedagog usunal juz i synuacje nt finansowania. Ale w ostatnim > wpisie nie marnuje okazji, zeby podwazyc ON, mowiac o ich rzekomo waznych i icj > atywach. Oni sie chyba narazili czyms. żaba się obraża, że konia podkuli tak bowiem pragnie zaistnieć podkuta, że nie łapie drobiazgu, iż konia nie kuje się dla jego przyjemności ;) Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Konflikt: profped vs obywatele nauki 31.05.15, 17:29 niestety, niechęć ultrapedagoga legitymizuje ich w moich oczach... Odpowiedz Link
dala.tata Re: Konflikt: profped vs obywatele nauki 31.05.15, 20:36 Co ciekawe, w moich tez. Ale to na pewno z zazdrosci i zawisci. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Konflikt: profped vs obywatele nauki 31.05.15, 21:02 w moim przypadku bez wątpienia... Odpowiedz Link
trzy.14 Re: Konflikt: profped vs obywatele nauki 01.06.15, 01:51 Ale skąd (taktyczny) sukces ON, a porażka wspieranego przez Śliwerskiego KKH? Może stąd: komitethumanistyki.pl/kkhp/kim-jestesmy/ ? A jak już jesteśmy przez KKH, to trafiła mi się strona komitethumanistyki.pl/2015/05/05/pytania-do-kandydatow-na-urzad-prezydenta-rp/#more-259 i od razu nabrałem szacunku do humanistów, zwłaszcza literaturoznawców a może i do samych filozofów. Któż bowiem jest autorem Biblii? A któż jak nie doradcy kandydatów jest autorem odpowiedzi na "ankietę prezydencką"? CytatSystem grantowy w obecnej postaci niesie za sobą mnóstwo patologii. Po pierwsze preferuje nauki techniczne kosztem humanistyki, a nawet kosztem teoretycznych nauk ścisłych (matematyka, fizyka). Ponadto faworyzuje zaangażowania naukowe w obcych językach i tematy nie związane z Polską. To należy zmienić. Możliwe, że należy skasować, a przynajmniej ograniczyć, finansowanie w drodze konkursu na rzecz finansowania stałego. Inicjatywa powinna tu należeć do samych środowisk naukowych. Trzeba skończyć z fetyszem czysto biznesowego traktowania nauki. Ech, Malec, Malec, fizyku-teoretyku, myślisz, że jak ktoś z Twojego obozu będzie musiał podejmować prawdziwe decyzje, to słuchać będzie tych dyrdymał? Z drugiej strony - "Możliwe" tuż obok "skasować" to majstersztyk dyplomacji. Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: Konflikt: profped vs obywatele nauki 02.06.15, 23:08 No co ty, przecież powszechnie wiadomo, że Duda jest naturalny i autentyczny, a to Komorowski nagrał sie z suflerką. Poj*bane odpowiedzi to uwiarygadniają. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: c.d. 01.06.15, 13:07 taki cytacik z ON "Jeszcze raz o wypowiedziach prof. Bogusława Śliwerskiego nt. ON (obiecujemy, że po raz ostatni). Po nowym wpisie na blogu "Pedagog", w którym zarzuca się nam, że niestarannie sprawdziliśmy dane personalne prof. Śliwerskiego, musimy się pokajać: faktycznie, błędnie podaliśmy informację, że prof. Śliwerski jest członkiem korespondentem PAN. Niniejszym dementujemy prof. Śliwerski NIE JEST członkiem korespondentem PAN. Na swojej stronie pisze: "W kwietniu 2010 r. Komitet Nauk Pedagogicznych PAN, Wydział Studiów Edukacyjnych UAM w Poznaniu oraz członek zwyczajny PAN prof. dr hab. Czesław Kupisiewicz pozytywnie zaopiniowali moją kandydaturę na członka korespondenta PAN". Wykazaliśmy się niedopuszczalną niedbałością i nie sprawdziliśmy, jaki był efekt tego postępowania, bo nie przyszło nam do głowy, że prof. Śliwierski chwali się, że - mimo starań - członkiem korespondentem PAN zostać mu się nie udało." Odpowiedz Link
nieopierzony Re: c.d. 01.06.15, 13:26 Według mnie dwie strony tracą na tym konflikcie. Taka uwaga jak ta powyżej to przejaw małostkowości - mogli już nie komentować tego faktu. Odpowiedz Link
dala.tata Re: c.d. 01.06.15, 14:02 to chyba zniklo juz, bo nie ma na stronach ON. w ostatnim wpisie z kolei ultrapedagog przywalil Obywatelom. Odpowiedz Link
nullified Re: c.d. 01.06.15, 20:36 dala.tata napisał: > to chyba zniklo juz, bo nie ma na stronach ON. > > w ostatnim wpisie z kolei ultrapedagog przywalil Obywatelom. jak on się tak brzydko starzeje (sry guys) to może go do parlemętu wysłać? Europejskiego. Paru tam trakich z charakterem na twarz co wyszedł już mamy, byłby do kompletu. Odpowiedz Link
czlowiek.z.makulatury Re: c.d. 02.06.15, 08:35 Jak ktoś uprawia zapasy ze świniami w błocie, to po pierwsze musi wiedzieć, że z zewnątrz nie widać kto jest kto. Po drugie - można dojść do wniosku, że świnia to w zasadzie lubi. Odpowiedz Link
adept44_ltd c.d., c.d. 02.06.15, 10:03 "środowiska warszawskiej opozycji", coś się pozajączkowało ultrapedagogowi... www.tokfm.pl/blogi/blog-obywateli/2015/06/pakt_dla_nauki__odpowiedz_na_krytyke_prof_b_sliwerskiego/1 Odpowiedz Link
dala.tata Re: c.d., c.d. 02.06.15, 10:56 oj popieprzylo sie kompletnie. a na blogu zarzuca juz im ciagoty totalitarystyczne. Oczywiscie wszystkko w nieustannym poszukiwaniu i dazeniu do prawdy. sliwerski-pedagog.blogspot.co.uk/2015/06/dlaczego-obywatele-nauki-nie-we.html warto przeczytac rowniez komentarze. Odpowiedz Link
kardla Re: c.d., c.d. 02.06.15, 13:23 Taki całkowity brak poczucia obciachu widoczny w wypowiedziach Naczelnego Pedagoga Kraju zawsze wzbudza mój najszczerszy podziw. Też bym tak chciała :P Odpowiedz Link
czlowiek.z.makulatury Re: c.d., c.d. 02.06.15, 23:19 Nie daj się ciemnej stronie mocy Luke (czy tam Łucja). Odpowiedz Link
kardla Re: c.d., c.d. 03.06.15, 11:20 Do tego chyba trzeba mieć jakieś specjalne umiejętności wrodzone (coś jak Superman) albo nabyte (jak Spiderman). :P Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: c.d., c.d. 03.06.15, 11:32 albo nie mieć ani jednych, ani drugich..., ani innych... Odpowiedz Link
kardla Re: c.d., c.d. 03.06.15, 11:52 No wydaje mi się że taka niezmącona niczym wiara we własną wartość i nieomylność to jak supermoc. Dzięki temu można bez mrugnięcia okiem obrażać ludzi stosując najniższe chwyty retoryczne (jak ad białorusiom) i usiłując (nieudolnie) manipulować zarzucać manipulację wyuczoną "przez niektórych w okresie totalitaryzmu". Wszystko pod hasłem otwierającym "ci funkcjonariusze ON, ci nierozgarnięci młodzi naukowcy nie potrafią docenić łaski jaka na nich spłynęła gdy w swojej łaskawości zechciałem podzielić się z nimi moimi światłymi myślami na temat ich oburzającej i szkodliwej niekompetencji!". Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: c.d., c.d. 03.06.15, 12:19 miałaś występy ultrapedagoga na forum..., zakończone nawoływaniem, byśmy w końcu zrobili doktoraty i habilitacje...,co nas upoważni do dyskusji z ałtorytetem... Odpowiedz Link
kardla Re: c.d., c.d. 03.06.15, 12:44 No właśnie o tym mówię :) Cudowna moc całkowitego braku poczucia obciachu :) Odpowiedz Link
charioteer1 Re: c.d., c.d. 02.06.15, 13:36 Naiwnosc ON nie zna granic. ON: CK ustala szczegółowe uregulowania dotyczące przebiegu procedury habilitacyjnej, kontroluje jakość postępowania habilitacyjnego i jego prawomocność, a także pełni funkcje odwoławcze i mediacyjne w wypadku konfliktów powstałych między habilitantem a innymi uczestnikami postępowania habilitacyjnego. ON: Konieczna jest pełna transparentność postępowań doktorskich i habilitacyjnych (jawność dorobku, recenzji). Śliwerski: O ile recenzje prac doktorskich nie są jawne, a szkoda, bo sam nie mam nic przeciwko temu, ... W jaki sposob CK ma kontrolowac prawomocnosc czegokolwiek, skoro CK sama nie zna przepisow? Recenzje rozpraw doktorskich nie dosc, ze sa jawne, to nawet sa zamieszczane na stronie CK! A przynajmniej powinny, bo licho wie, co oni wlasciwie maja na tej stronie: www.ck.gov.pl/index.php/recenzje-w-przewodzie-doktorskim CK nalezy rozgonic na cztery wiatry i powolac na jej miejsce inna, nowoczesna instytucje. Odpowiedz Link
dala.tata Re: c.d., c.d. 02.06.15, 22:41 Mnie juz nic nie dziwi. niedawno rozmawialem z profesorem, ktory sie mcno zdziwiwl, ze recenzje habiltiacyjne sa ujawniane. Odpowiedz Link
charioteer1 Re: c.d., c.d. 03.06.15, 00:42 Tez byl z CK? Bo ze zwykly, szeregowy profesor czegos nie wie, to drobiazg. Nie dziwi mnie nawet, ze dziekan nie wie. Ale jezeli czlonek prezydium CK tez nie wie, to znaczy, ze to wszystko istnieje tylko w teorii i kamieni kupa. Odpowiedz Link
dala.tata Re: c.d., c.d. 03.06.15, 00:48 moze nie szeregowy, ale nie czlownek CK. Natomiast to, ze czlownek CK nie wie, co sie dzieje, jest przerazajace. on najwyrazniej nie zaglada nawet na storny instytucji, ktorej jest czlonkiem. Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: c.d., c.d. 03.06.15, 01:53 Mnie to nie przeraza. Wyobraźmy sobie drzewo alternatyw przez które przechodzą myśli typowego profpeda w trakcie formułowania. Czy widziałem kiedyś recenzję doktoratu nie napisaną przez siebie/znajomego? Nie. Czy w prawie istnieje nakaz tajności recenzji? To by było chore, ale nie przeczytałem wszystkich ustaw. Czy w prawie istnieje nakaz jawności recenzji? Pewnie nie, skoro nie widziałem. Profped opowiedział się więc za tym jaki powinien być stan faktyczny, faktycznie praktykowany, przez skrót myślowy prawny, ale to tylko przez skrót. Myślę, że profpedzi CK powinni zostać poinformowani, że już dziś mogą naprawić stan faktyczny ogłaszając zbiórkę na nowo stronę dla CK oraz szkolenie "wstep do prawa o CK". Można otorzyc nawet taki specjalny kierunek studiów VI stopnia "CK dla profesorow". Odpowiedz Link
dobrycy Re: c.d., c.d. 03.06.15, 08:15 Studia V stopnia dla profesorów pt "Rzeczywistość wokół mnie, powrót z matrixa" mysle ze powinny byc nawet finansowane ze srodków w rodzaju PO IG. Powinny też być praktyki w firmach, w których pracują ich absolwenci. W perspektywie likwidacji wydziałów to pozwoliłoby zmniejszyć szok w razie redukcji. Przecież w chwili obecnej większość profesorów ma mentalność rozpuszczonego przedszkolaka który nie ponosi zadnych konsekwencji swoich działań a rodzice z uwagą wpatrują sie w każde słowo które wyartykułuje. Uświadomienie sobie roli którą odgraywają w polskiej gospodarce i realnie kulturze, mogłoby poważnie zmniejszyć ilość listów otwartych i komitetów, a zwiększyć przekaz nt. jaki w ogóle polski obywatel z finansowania nauki. Odpowiedz Link