Dodaj do ulubionych

2 cytowania

15.06.15, 00:50
Czytam sobie recenzje na stronach CK, ten fragment wydał mi się wyjątkowo smutny (to nie oryginalny cytat, ale oddaje sens): "Wszystkie prace Habilitanta mają w sumie 2 cytowania."

Dla zainteresowanych: dyscyplina to filozofia, a rezultat pozytywny.
A może mój smutek nieuzasadniony, może w tej dziedzinie cytowania są zbędne?
Obserwuj wątek
    • nieopierzony Re: 2 cytowania 15.06.15, 01:35
      W takiej dziedzinie bardzo trudno obliczyć wskaźnik cytowań, szczególnie jak ktoś pisze głównie po Polsku.
    • dala.tata Re: 2 cytowania 15.06.15, 02:20
      Filozofowie cytuja sie znaznie rzadziej niz inni humanisci. I te dwa cytowania moga byc napisane jako: Oooo, ale sie mu laplo, ma az dwa cytowania :)

Duzo wazniejsze w filozofii jest to, wedlug mnie, zeby wchodzic kontakt z filozofia na sswiecie. Niekoniecznie po angielsku, sczegolnie ze brytyjskie uniwersytety zdominowane sa przez filozofie analityczna.
    • js.c Re: 2 cytowania 15.06.15, 08:19
      Może chodzi o cytowania w Web of Science? Wtedy dwa to byłby nawet nieźle.

Pamiętajmy jednak, że cytowania w bazach danych prawie nie zawierają cytowań w książkach i monografiach, a przecież one są o czasem cenniejsze (zwłaszcza u humanistów) niż cytowania w artykułach. Warto chyba uruchamiać mechanizm uprzedzający i explicite podawać w autoreferacie listę monografii i (ewentualnie) polskich ważnych artykułów, gdzie autor autoreferatu jest cytowany.

• nauko_wiec Re: 2 cytowania 16.06.15, 10:40
        Nie - tu chodzi o cytowania widoczne w Google Scholar, a te oczywiście zawierają cytowania z książek (w WoS, Scopus dorobek w tym wypadku jest równy 0).
        Zresztą Scopus też indeksuje książki i to nie tylko głównych wydawnictw, ale nawet starego dobrego WUJ-a, o ile są po angielsku.

Moja myśl była taka: oczywiście liczba cytowań nie ma w filozofii dużego znaczenia, ale z drugiej strony świadczy o tym, że ktoś kogoś przeczytał, albo chociaż przekartkował. Mam wrażenie, że wiele prac humanistyczych czytają tylko recenzenci podczas kolejnych etapów kariery - no i to jest ten przypadek. Z drugiej strony taki Searle ma ponad 80 tys. cytowań...
        • adept44_ltd Re: 2 cytowania 16.06.15, 10:53
          nauko_wiec napisał:

> Nie - tu chodzi o cytowania widoczne w Google Scholar, a te oczywiście zawieraj
          > ą cytowania z książek (w WoS, Scopus dorobek w tym wypadku jest równy 0).
          > Zresztą Scopus też indeksuje książki i to nie tylko głównych wydawnictw, ale na
          > wet starego dobrego WUJ-a, o ile są po angielsku.
          >
          > Moja myśl była taka: oczywiście liczba cytowań nie ma w filozofii dużego znacze
          > nia, ale z drugiej strony świadczy o tym, że ktoś kogoś przeczytał, albo chocia
          > ż przekartkował. Mam wrażenie, że wiele prac humanistyczych czytają tylko recen
          > zenci podczas kolejnych etapów kariery - no i to jest ten przypadek. Z drugiej
          > strony taki Searle ma ponad 80 tys. cytowań...

niestety, mam bardzo podobne wrażenie... i stąd jestem zwolennikiem skonstruowania narzędzi mierzących cytowania w humanistyce..., no ale opór jest potężny... :)
        • js.c Re: 2 cytowania 17.06.15, 23:17
          @nauko_wiec

Jeśli w GoogleScholar - kiepściutko, fakt. Jednakowoż nie wszystkie książki, zwłaszcza polskie, wrzucane są do sieci. Ale faktycznie; sporo jest...

• petrucchio Re: 2 cytowania 16.06.15, 13:38
      nauko_wiec napisał:

> Dla zainteresowanych: dyscyplina to filozofia, a rezultat pozytywny.

A może to zwolennik solipsyzmu?

Tylko skąd wtedy te dwa cytowania?
      • czlowiek.z.makulatury Re: 2 cytowania 17.06.15, 09:56
        Może jest solipsystą, ale realny świat wciąż puka do jego drzwi percepcji (i to dwa razy).
        • pfg Re: 2 cytowania 17.06.15, 16:57
          czlowiek.z.makulatury napisał(a):

> Może jest solipsystą, ale realny świat wciąż puka do jego drzwi percepcji (i to
          > dwa razy).

Świat jest listonoszem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka