Dodaj do ulubionych

bogaty! dorobek

04.07.16, 07:21
Na jednym z blogów można przeczytać o osobie, która właśnie otrzymała tytuł naukowy profesora, że jej dorobek jest "bogaty, obejmuje 52 publikacje, w tym 5 monografii". Zastanawiam się, czy to nie jakaś pomyłka (np. zabrakło jedynki przed tą pierwszą liczbą), a jeśli nie to jaki był dorobek w momencie habilitacji.
Słabo mi, a może nie mam racji?
Obserwuj wątek
    • whiteskies Re: bogaty! dorobek 04.07.16, 08:43
      Zależy od dziedziny publikacji. Jeśli to w większości publikacje bogato cytowane, znane istniejące w nauce to daj Boże zdrowie. A jeśli codzienna sieczka w zeszytach uczelnianych i.t.p. to może warto chronić lasy....
      • czlowiek.z.makulatury Re: bogaty! dorobek 04.07.16, 20:43
        Publish or Perish daje solidne 8 cytowań.
        • refe.ree Re: bogaty! dorobek 04.07.16, 20:53
          Po wpisaniu nazwiska tej osoby do bazy "Web of Science" otrzymuję
          komunikat "Your search found no records".
        • adept44_ltd Re: bogaty! dorobek 04.07.16, 21:13
          ludzie nie nadążają...
        • flamengista Re: bogaty! dorobek 04.07.16, 22:19
          Tak, pracy opublikowanej przed 30 laty. Znam studentów z większą liczbą cytowań. I to studentów studiów licencjackich.
          • czlowiek.z.makulatury Re: bogaty! dorobek 04.07.16, 22:32
            I to jest k..a książka, że ludzie 30 lat temu przeczytali i do dziś pamiętają, a nie jakieś popłuczyny z JCR, co to za rok wymyśli jakiś Amerykaniec czy Hindus coś nowszeego.
            • prof_baltazar Re: bogaty! dorobek 05.07.16, 09:02
              czlowiek.z.makulatury napisał(a):

> I to jest k..a książka, że ludzie 30 lat temu przeczytali i do dziś pamiętają,
              > a nie jakieś popłuczyny z JCR, co to za rok wymyśli jakiś Amerykaniec czy Hindu
              > s coś nowszeego.
              >
              W naukach technicznych
              >"... 30 lat temu" to epoka dinozaurów
              mity i bajki są dobre ale to inna dyscyplina naukowa
              • czlowiek.z.makulatury Re: bogaty! dorobek 05.07.16, 13:10
                Dzwoniła ironia, ale nikogo nie było w domu. ;)
    • langradus Re: bogaty! dorobek 04.07.16, 19:30
      52 publikacje to wcale nie musi być mało, ale oczywiście wszystko zależy od obszaru nauki. Poza tym, nawet w ramach jednej dziedziny, znam osobiście naukowców z tytułem profesora posiadających "zaledwie" kilkadziesiąt dobrych publikacji (20<H<30) oraz takich, których publikacji już trudno zliczyć (80<H<100). Jedni pracują w miarę samodzielnie ciułając kilka-kilkanaście prac rocznie, inni świetnie odnajdują się we współpracy z wieloma zespołami produkując po kilkadziesiąt wielo-autorskich prac rocznie. Nie da się tak łatwo ocenić i jednych i drugich. Biorąc pod uwagę sam proces recenzji wniosków o nadanie tytułu profesora wydaje mi się, że trudno byłoby nadać tytuł komuś, kto sobie nie zasłużył...
      • sendivigius Re: bogaty! dorobek 04.07.16, 19:51
        langradus napisał(a):

Jedni pracują w miarę samodzielnie ciułając kilka-kilkanaście prac ro
        > cznie,

Kilkanascie prac rocznie samodzielnie?

Nie powiem szczeka mi opadla. I to "ciulajac" bo normalnie powinni byc lepsi? Pstrowski wymieka. Ale, ... kto wie? Moze im prad szybciej plynie? Stala grawitacji, albo lepkosc wody sie zmienila albo co? Albo drzewa w lesie im szybciej rosna, a moze i Ziemia obiega orbite 4 x do roku?

Mnie sie zawsze przypomina anegdota o malarzu. Jak to jest ze maluje obraz jeden dzien a nie moge sprzedac przez rok? Na co odpowiedz byla - Gdybys malowal przez rok to bys sprzedal w jeden dzien.
        • langradus Re: bogaty! dorobek 04.07.16, 20:50
          Nie bardzo rozumiem zdziwienie... ok, może raczej kilka, niż kilkanaście, chociaż znam przypadek opublikowania w jednym roku kilkunastu prac jednoautorskich i do tego jednej monografii. Można.
          • kragon Re: bogaty! dorobek 04.07.16, 20:57
            Czy ktoras z tych kilkunastu prac zawiera cos, co warto przeczytac?
            • langradus Re: bogaty! dorobek 04.07.16, 21:15
              Każda - punktu widzenia autora, kilka - z mojego punktu widzenia :-)
              • kragon Re: bogaty! dorobek 04.07.16, 21:20
                a z punktu widzenia swiata? Ktos zrobil z tego jakis uzytek?
        • dobrycy Re: bogaty! dorobek 04.07.16, 21:25
          To tak jak z tym dowcipem o robotniku wożącym piasek w taczkach - jest taki zapieprz że nie ma kiedy załadować.
          • adept44_ltd Re: bogaty! dorobek 04.07.16, 21:40
            dzięki, zastanawiałem się, co mi to przypomina...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka