sqro 14.10.17, 12:12 Takie mamy priorytety suweren nas wybrał i co nam zrobicie? Także szanowni państwo już wiecie co macie badać. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trzy.14 Re: priorytety priorytety 14.10.17, 12:39 Poprawny link: wyborcza.pl/7,75398,22510714,rzad-ma-pieniadze-ale-na-ipn.html Odpowiedz Link
dystansownik Re: priorytety priorytety 14.10.17, 16:44 IPN wpisuje się dobrze w politykę polowania na UBckie czarownice i rozliczania przeszłości. PAN sobie tylko jakieś artykuły pisze i to jeszcze do zagranicznych, czyli obcych i wrogich journali. Do tego masa jego pracowników kolaboruje z zagranicznymi naukowcami. Nie to co IPN, który przyczyni się do sukcesu narodu. Zaraz się pewnie dowiemy, że cyberoddziały i obrona terytorialna macierewicza dostaną budżet większy od policji. ;) Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: priorytety priorytety 14.10.17, 17:00 A ja się cieszę. PiS nieustannie pokazuje, że pieniądze są. Autorytety i obrońcy wartości teraz sobie przypomnieli o istnieniu PAN jak trzeba pokazać kontrast. PiS szczuje ludzi na siebie ordynarną propagandą, to też wprowadza klarowność, poprzednio to była manipulacja wyższych lotów ale nie szczytniejszych celów, przez to równie perfidna ale trudniej identyfikowalna. Odpowiedz Link
niecierpekpospolity Re: priorytety priorytety 14.10.17, 19:52 Nie przeczytalam calosci, bo nie mam subskrypcji, ale cos mi tutaj nie pasuje- nie wiem co autor mial na mysli piszac o budzecie PAN, ale na pewno nie to co sie ludziom w pierwszym momencie narzuca, czyli laczny budzet wszystkich instytutow, bo kwoty po prostu sie nie trzymaja kupy. Wiec chyba chodzi o budzet akademii przeznaczony na wynagrodzenia czlonkow i dzialanie prezydium? I w takim razie jest to porownywanie nieporownywalnych rzeczy. Wiecej sensu by mialo porownywanie buzdzetow instytutow podobnej wielkosci, no i jeszcze o podobnej specyfice. Zgaduje, ze spokojnie mozna znalezc instytuty PAN z wiekszym budzetem niz IPN. Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: priorytety priorytety 14.10.17, 20:47 To kompletnie nie ma znaczenia. Oczywiście że to nie jest budżet z którego idzie te 2000 brutto dla adiunktów, ale Gazeta operuje argumentacją na takim poziomie, patrzcie jak się zarabia w IPN a jak w PAN. Cieszy, że ludzie którzy mówili niedasie dostrzegli problem, tylko ich najbardziej boli że jednak sie da. Odpowiedz Link
trzy.14 Re: priorytety priorytety 14.10.17, 22:14 Ale 400 banek na IPN można porównać z budżetem NCN. Wychodzi ok. 40%. Można też porównać z budżetem UW: "450 mln zł wyniosły przychody Uniwersytetu Warszawskiego z działalności badawczej w 2016 roku, co stanowiło 1/3 budżetu uczelni. " Odpowiedz Link