Dodaj do ulubionych

Drugi wymiar prestiżu

17.10.23, 07:59
Chcielibyśmy zidentyfikować osoby o wybitnych osiągnięciach, które są autorytetami w środowisku naukowym i mogą być wizytówką Polski za granicą (…) Wydaje mi się też, że za mało jest naszej aktywności w nominowaniu polskich kandydatów do różnego rodzaju prestiżowych nagród Spróbujemy to zmienić – zapowiada prof. Marta Miączyńska

Wydaje mi się, że za mało jest naszej aktywności w nominowaniu polskich kandydatów do różnego rodzaju prestiżowych nagród. Spróbujemy wytypować kilka z takich wyróżnień, do których warto byłoby zgłosić naszych naukowców.

forumakademickie.pl/sprawy-nauki/prof-marta-miaczynska-chcemy-poprawic-widocznosc-polskiej-nauki/
Obserwuj wątek
    • dobrycy Re: Drugi wymiar prestiżu 17.10.23, 17:34
      W komentarzach jest tam jakiś sceptycyzm. Może polscy naukowcy nie chcą być doceniani?
      Gdyby chcieli to by nie pracowali za grosze. Z drugiej strony może jakaś kolejna nagroda dla
      Tadeusiewicza i innych Janiaków by się przydała, w końcu dawno już nie spadła żadna gwiazda
      z firmamentu.
    • sendivigius Re: Drugi wymiar prestiżu 18.10.23, 19:35
      pan.toranaga napisał:

> Chcielibyśmy zidentyfikować osoby o wybitnych osiągnięciach, które są autory
      > tetami w środowisku naukowym i mogą być wizytówką Polski za granicą (…) Wydaje
      > mi się też, że za mało jest naszej aktywności w nominowaniu polskich kandydató
      > w do różnego rodzaju prestiżowych nagród Spróbujemy to zmienić – zapowiada prof
      > . Marta Miączyńska
      >
      > Wydaje mi się, że za mało jest naszej aktywności w nominowaniu polskich kandyda
      > tów do różnego rodzaju prestiżowych nagród. Spróbujemy wytypować kilka z takich
      > wyróżnień, do których warto byłoby zgłosić naszych naukowców.

Nic tak nie uczy jak eksperyment naukowy.

Proponuje wobec tego do wszystkich mozliwych nagrod mianowac panią Miączyńską i po roku ocenic co z tego wyszło.

Ja przy takich okazjach zawsze czuje zażenowanie. Bo nawet jesli taki komitet powstaje to powinien byc tajny/poufny.
      • dobrycy Re: Drugi wymiar prestiżu 18.10.23, 22:25
        Ja od dawna postuluję wprowadzenie listy warszawskiej w miejsce szanghajskiej która lepiej
        oddawała by polską specyfikę. Ciekawe ile noblistów publikowało w Cement-Wapno-Beton.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka