Dodaj do ulubionych

UMK z nagrodą

03.11.23, 08:30
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu otrzymał nagrodę wydawnictwa Elsevier Research Impact Leaders Awards za największy wpływ na badania naukowe w dziedzinie nauk humanistycznych w 2023 r.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu
Nagrody wydawnictwa Elsevier są przyznawane instytucjom, które wyróżniły się wysoką jakością prowadzonych badań naukowych oraz stopniem ich umiędzynarodowienia. Pod uwagę brany jest także stopień realizacji zaplanowanych strategii doskonałości na poziomie krajowym i instytucjonalnym. Zwycięzcy zostali wyłonieni na podstawie algorytmu, który uwzględnia wskaźnik cytowań (30 proc.), współpracę międzynarodową (20 proc.), publikacje w czasopismach Top 10 (25 proc.) oraz wzrost liczby publikacji (15 proc.) i autorów (10 proc.).

Cyt. za:

torun.wyborcza.pl/torun/7,48723,30357682,wydzial-humanistyczny-umk-otrzymal-wazna-miedzynarodowa-nagrode.html?do_w=167&do_v=973&do_st=RS&do_sid=995&do_a=995#commentsAnchor
Obserwuj wątek
    • dobrycy Re: UMK z nagrodą 03.11.23, 19:16
      Ciekawe jakie nagrody dostało pozostałe 9 uczelni badawczych.
      • pan.toranaga Re: UMK z nagrodą 04.11.23, 10:18
        Były jakieś nominacje UWUJUAMów do tej nagrody. Napisali w artykule.
        • pan.toranaga Re: UMK z nagrodą 04.11.23, 10:20
          Pan Kolega się chyba na badawczość nie załapał, wyczuwam to po szpilkach wbijanych badawczym ;-)
          • dobrycy Re: UMK z nagrodą 05.11.23, 09:25
            pan.toranaga napisał:

> Pan Kolega się chyba na badawczość nie załapał, wyczuwam to po szpilkach wbijan
            > ych badawczym ;-)

No. I na uwujuam też nie co też pewnie widać. Generalnie nie lubię koncepcji uczelni uprzywilejowanych
            którym należy się za to że są w odpowiednim miejscu. Jeszcze jakoś możnaby to przełknąć
            w systemie w którym realna mobilność naukowców jest możliwa, ale nie w pl, gdzie wszysko jest zabetonowane
            i tworzy się tylko pozory, aby swoim dać więcej.
            • dobrycy Re: UMK z nagrodą 05.11.23, 12:36
              O takiego mema znalazłem na temat
              demotywatory.pl/5220201/Opole--pomnik-Atlasa-tyle-bolu
            • pan.toranaga Re: UMK z nagrodą 06.11.23, 09:56
              Nigdy o tym nie pomyślałem, ale uwaga w punkt. Egzamin wstępny na WSP/WSI, "zostajesz na uczelni" i tkwisz w obecnym Uniwersytecie w Przyrodniczo-Techniczno-Humanistycznym w N. Nawet papier w Science nie pozwoli na "awans" do UWUJUAMu. NB. kiedy zachęciłeś do tego, zeby zobaczyć czym się polscy fizycy zajmują, to ku mojemu wielkiemu zdziwieniu dostrzegłem kilka sensownie wyglądających papierów kogoś z Kielc.

NB kiedyś widziałem na łamach The Top Journal of Mojadzidzina artykuł z afiliacją niemiecką, porównywalną mniej więcej do naszej PWSZ Biała Podlaska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka