Dodaj do ulubionych

NIK w Łukasiewiczu

31.03.25, 22:59
www.pulshr.pl/edukacja/panstwo-wpompowalo-w-siec-badawcza-lukasiewicz-niemal-3-mld-zl-na-darmo,111272.html

W latach 2019–2024 na działalność Sieci Badawczej Łukasiewicz wydano z budżetu państwa ponad 2,8 mld zł, jednak podejmowane przez nią przedsięwzięcia albo nie przynosiły żadnych, albo niewielkie rezultaty – wynika z opublikowanego w poniedziałek raportu Najwyższej Izby Kontroli.

Ustawa o SBŁ zakłada, że Sieć będzie działać na podstawie wieloletnich strategii, co umożliwi realizację założonych celów. Tymczasem, jak wskazała NIK, "już kontrola przeprowadzona przez NIK w 2022 r. pokazała, że działalność Sieci opierała się wyłącznie na corocznie wyznaczanych (…) kierunkach. Przez dwa kolejne lata sytuacja się nie zmieniła".

Okazało się, że centrum ponad dziesięciokrotnie zawyżyło dochody z komercjalizacji - z 21,5 mln zł do 236 mln zł.
Obserwuj wątek
    • adepttt_ltd Re: NIK w Łukasiewiczu 15.04.25, 18:40
      ponoć grubo się tam działo, kasa szła na PR, na nowych kierowników z nadania PIS i to tyle :(
      • trzy.14 Re: NIK w Łukasiewiczu 18.04.25, 19:44
        O, adept! Czyżbyś tracił poprzednie konto?
    • dobrycy Re: NIK w Łukasiewiczu 15.04.25, 21:30
      Te 2.8 mld to na jakieś dodatkowe projekty, czy po prostu na instytuty? Przecież, to tak samo jakby napisać, że ileś wydano na PANy i też nie ma nobla. No bo jedyna strategia to strategia przetrwania. Pozorowanie minimalnym wysiłkiem aktywności.
      • trzy.14 Re: NIK w Łukasiewiczu 18.04.25, 19:46
        dobrycy napisał:

> Te 2.8 mld to na jakieś dodatkowe projekty, czy po prostu na instytuty? Przecie
        > ż, to tak samo jakby napisać, że ileś wydano na PANy i też nie ma nobla. No bo
        > jedyna strategia to strategia przetrwania. Pozorowanie minimalnym wysiłkiem akt
        > ywności.

To jest dobra uwaga. Bo ja pamiętam, że "nacjonalizację" wrocławskiego EIT+ uzasadniano rocznym deficytem na poziomie "głupich" kilku milionów złotych.

Ja tymczasem cały czas w głowę zachodzę jak ktoś może uważać, że państwowa Sieć Łukasiewicz może zarabiać na siebie pracami R&D na rzecz podmiotów prywatnych, na zupełnie wolnym rynku. Im dłużej o tym myślę, "tym bardziej Puchatka tam nie było".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka