milleniusz 18.05.10, 21:45 [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/cg/fa/lhaa/riHO5hwB5BI4Y8RvkB.jpg[/img] Kto zgadnie ma piwo. :] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
voker Re: Wiecie co to jest? 18.05.10, 21:49 Normalnie powiedziałbym, że iluzja optyczna, ale po sprawdzeniu wiem że nie... ;) Trudne to... :) Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: Wiecie co to jest? 18.05.10, 21:58 Dobrze kombinujesz. Ale skoro ja mam iść na biegun, to ty liczysz kółka. :D Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: Wiecie co to jest? 18.05.10, 22:01 Co ma, gdzie ma, kto ma? Nie kumię. :] Odpowiedz Link Zgłoś
mi-l-ja Re: Wiecie co to jest? 18.05.10, 22:09 flissy ma piwo! jeszcze oliwki dostał, ha! gdzieś jest taki wątek oliwki + piwo czy coś... Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: Wiecie co to jest? 18.05.10, 22:11 Aaa, kojarzę. Pominąłem, bo mnie tytuł jakoś nie zainteresował. Ale teraz to zajrzę. :] Odpowiedz Link Zgłoś
razzmatazzy Re: Wiecie co to jest? 18.05.10, 21:52 Wqrwiający obrazek :D Dla mnie duże pszeniczne! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: Wiecie co to jest? 18.05.10, 22:00 > Dla mnie duże pszeniczne! ;) To chyba awansem. Albo za wrażenia artystyczne. Ale czemu nie. :] Odpowiedz Link Zgłoś
voker Re: Wiecie co to jest? 18.05.10, 22:04 Dla mnie też, ciężko na trzeźwo policzyć te kółka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
razzmatazzy Re: Wiecie co to jest? 18.05.10, 22:06 Nawet na trzeźwo jakieś nieostre! Mille, dwa piwa dla nas! :) Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: Wiecie co to jest? 18.05.10, 22:08 One właśnie mają takie być nieostre. To po pierwsze. Po drugie, to po dwa mi się nie chce iść. :] Odpowiedz Link Zgłoś
mi-l-ja Re: Wiecie co to jest? 18.05.10, 22:42 jeśli to jest zła odpowiedź, proponuję komisyjnie odebrać temu panu piwo :D Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: Wiecie co to jest? 18.05.10, 22:59 > jeśli to jest zła odpowiedź, proponuję komisyjnie odebrać temu panu > piwo :D To jest zła odpowiedź. A komisyjnie się nie da. No chyba, że komisja będzie topless. Albo jakoś podobnie. :D Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: Wiecie co to jest? 18.05.10, 23:00 E tam. Nie chce mi się być archetypem. Odpowiedz Link Zgłoś
razzmatazzy Re: Wiecie co to jest? 18.05.10, 23:11 A mi się chce. Spać ;) Dobranoc! Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: Wiecie co to jest? 18.05.10, 23:22 Spanie jest bez sensu! Choć miłe, nie przeczę. :] Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz W międzyczasie... 18.05.10, 22:59 Testowałem ten obrazek i powiem wam, że działa. Piwo wciąż w puli. :D Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: W międzyczasie... 18.05.10, 23:17 3D Optical Illusion ;)) Dobranoc... :) [img]https://www.your3dsource.com/images/optical-illusion-1.gif[/img] Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: W międzyczasie... 18.05.10, 23:21 Nie, nie, to nie są iluzje. Jak do jutra nikt nie wpadnie, to powiem. :] Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz E nie... 18.05.10, 23:21 Nie wiem już czy działa. Natomiast zaczęło mnie wqrwiać. :] Odpowiedz Link Zgłoś
morelka_1 Re: Wiecie co to jest? 19.05.10, 08:37 obstawiam zdjęcie ekranu - monitora albo zbliżenie firanki :P Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: Wiecie co to jest? 19.05.10, 10:39 morelka_1 napisała: > obstawiam zdjęcie ekranu - monitora > albo zbliżenie firanki :P O, blisko, blisko, bo ten obrazek wykorzystuje interferencje w tym przypadku okręgów. Nie jest jednak zdjęciem. :] Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: Wiecie co to jest? 19.05.10, 10:40 Nie. Ale z fotografią to ma coś wspólnego. :] Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Wiecie co to jest? 19.05.10, 10:56 interferencja fal kolistych - ale o co chodzi to nie wiem :P Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Wiecie co to jest? 19.05.10, 11:14 No ba! :P Chodzi o naświetlanie kliszy? Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: hmmm, a może to 19.05.10, 11:01 Nie, nie, tam nic nie ma. Chodzi o te interferencje. Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz No więc... 19.05.10, 12:22 To jest obrazek, który służy do regulacji systemu ustawiania ostrości w aparatach fotograficznych. Trochę metodą chałupniczą, bo można to robić też na przyrządach, ale zasadniczo te kółka pozwalają uchwycić bardzo drobne zmiany ostrości (chodzi o to, żeby uchwycić jak najwięcej interferencji na zdjęciu wykonanym z odległości paru metrów). Tyle, że po pewnym czasie zaczynają boleć oczy, głowa i człowieka ogarnia ogólny wkurw. No więc dałem sobie spokój i doszedłem do wniosku, że obiektyw, który podejrzewam o lekkie przesunięcie płaszczyzny ostrości jest jednak wystarczająco ostry. To kto chce to piwo? No bo sam nie będę pił. :] Odpowiedz Link Zgłoś
sru_karka Re: No więc... 19.05.10, 12:49 O proszę. I tym sposobem podszkoliłam się w dziedzinie fotografii. A obstawiałam złudzenie optyczne ;> A jakie masz to piwo? ;> Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: No więc... 19.05.10, 13:04 > A jakie masz to piwo? ;> Duże. Oczywiście. :] Odpowiedz Link Zgłoś
voker Re: No więc... 19.05.10, 13:15 a jam myślał, że to: www.cambridgeincolour.com/tutorials/image-resize-for-web.htm Bilinear :) Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Re: No więc... 19.05.10, 14:54 O to to. To ten test tylko użyty nieco inaczej. Ten obrazek w oryginale nie ma interferencji - jest tylko zbiorem okręgów. One mi się tu pojawiły właśnie po przeskalowaniu. Ale tak miało być, bo interferencje, czy też mora, pojawia się przy robieniu zdjęcia, przy czym celem ostrzenia jest osiągnięcie najwyraźniejszych wzorków (nie okręgu, tylko mory). Dość przewrotne, ale działa. Tyle, że męczące. :D Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: No więc... 19.05.10, 14:47 Acha! Bardzo ciekawe :) A byłam taka pewne, że to iluzja optyczna, bo kiedy się wpatrywałam w środek, ten się uwypuklał jakby w 3D. Ogólny i szczególny wkurw był wliczony w patrzenie ;) Odpowiedz Link Zgłoś